Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2010 08:22 - Писмо на вожда СИАТЪЛ
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3332 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            Обръщение на индианския вожд Сиатъл  до         президента на САЩ Франклин Пиърс от 50-те години                на 19 век 


   "Великият вожд във Вашингтон възвестява, че желае да закупи замите ни. Великият вожд се обръща към нас с мили думи на добра воля и приятелство. Той постъпва много любезно, защото знаем, че не се нуждае от приятелството ни.
Ние ще обсъдим това предложение, понеже ни е добре известно, че ако не му продадем земята, белият човек ще дойде с пушки и ще ни я вземе.
Но как може да се купи небето или да се продаде топлотата на земята? Такава мисъл ни е чужда. Свежестта на въздуха и отблясъкът на водатане са наше притежание - как можете да купите това от нас?

Всяка педя земя е свещена за моя народ. Всяко борово клонче, всяка песъчинка край брега, мъглата в гъстата гора, всяка полянка, всяка буболечка е нещо свято в мислите и опита на моя народ. Сокът, който всмуква дървото носи споменът за народа ни.
Ние сме част от земята и тя е част от нас.Ухаещите цветя са ни сестри, сърните, конят, големият орел - наши братя. Канарите, сочните ливади,топлината на мустангите и на човеците - всичко това е част от едно семейство
.

И когато великият вожд от Вашингтон ни изпраща вест, че възнамерява да купи земите ни, то той иска твърде много. Великият вожд ни уведомява, че ни дава място, където ще можем да живеем приятно и спокойно. Да бъдем негови деца, а той - наш баща.Може ли това да стане накога? Всевишният обича вашия народ, той изостави нашия.Той изпраща машинарии, за да помага на белия човек, строи големи селища за него. Скоро ще залеете земята ни, както водната стихия се втурва от сипеите след пороен дъжд. Нашият народ е отлив без нов прилив. Не, ние сме различни. Нашите деца не играят с вашите, нашите старци разказват други приказки. Всевишният е на ваша страна - ние сме сираци.
image
Ние знаем, че белият човек не ни разбира. За него всяка част от земята е като друга, защото е чужденец, идва нощем и взема от земята каквото му хрумне. Земята не е негов брат, а враг и когато я завладее, той крачи към други земи.Той изоставя гробовете на дедите си и не иска да знае.Той краде земята от децата си и не иска да знае.Той гледа на майка си - земята, и на брат си - небето, като нещо за купуване и плячкосване...Ненаситният му глад ще погълне земята и ще остави само пустиня.

Не зная - ние сме други!Като гледаме градовете ни, нас ни боли.Може би защото сме диви, не разбираме.Трясъкът обижда ушите ни...Белият човек сякаш не забелязва въздуха, който диша.Той е като отдавна умиращ, притъпен към полъха...
...Видях хиляди гниещи бизони, изоставени от белия човек, разстреляни от прозорците на минаващ влак. Див съм и не разбирам как може един димящ железен кон да е по-важен от един бизон, когото ние убиваме само за да преживеем. Какво е човек без животните? Изчезнат ли всички животни, човекът би умрял от велика самота на духа. Каквото и да се случи на животните, то винаги се случва и на човека.Всички неща са свързани. Каквато напаст връхлети земята, ще връхлети и чедата и. Изхрачи ли се човек на земята, храчката пада на лицето му...Не човекът е създал тъканта на живота, той е само една брънка в тъканта. Можете ли да купите наново бизоните, когато и последният от тях бъде убит?
Но защо да тъгуваме по гибелта на народа ни? Народите са съставени от човеци - не друго. Хората идват и си отиват, както вълните в морето. Дори белият човек не може да отмине тази съдба.
И белите ще изтлеят - може би по-рано отколкото си мислят.Продължавайте да мърсите утробата си - една нощ ще осъмнете задушени в собствената си мръсотия. Но при залеза си вие ще бъдете в най-пищния си блясък - тази прокоба е нашата загадка."







                Както е казано: ОСТАНАЛОТО  Е  МЪЛЧАНИЕ !


Тагове:   вода,   човек,   въздух,   писмо,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. taidzi - Здравейте, поздравявам Ви за ин...
02.07.2010 08:37
Здравейте , поздравявам Ви за инициативата с писмото на вожда Сиатъл. Желая успешен ден .
цитирай
2. stela50 - Поздравления и от мен ,bven...
02.07.2010 08:50
Останалото е мълчание...Свещената земя за един народ.
Силно ...
Благодаря ти !
цитирай
3. анонимен - Aз вярвам , че има някаква истина в това -
02.07.2010 13:49
Какво е човек без животните? Изчезнат ли всички животни, човекът би умрял от велика самота на духа. Каквото и да се случи на животните, то винаги се случва и на човека.Всички неща са свързани
цитирай
4. bojo12345 - Нека се замислим за нашата земя -
04.07.2010 20:50
в чии ръце е в момента и какво й даваме ние?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868875
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава