Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2010 07:20 - Променете вашата съдба - Апостол Апостолов
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 5029 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 28.06.2011 14:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Искам да засегна по - обстойно въпросите на храненето, защото храната представлява най - важния контакт на човека с околния свят. "Ти си това, което ядеш", гласи една древна източна мъдрост. Колко вярно! Хората, които систематично преяждат и препиват, не стават за нищо. Те са отпуснати, тромави и небрежни. На всичко отгоре ги измъчва и умствена леност...
Исторически наблюдения доказват, че най- великите хора на този свят са се хранели много оскъдно. Струва си да се замислите над тези неща. Защото повечето от нас приемат многократно по - големи количества храна, от тази, която действително им е необходима.
Правилното, природосъобразно хранене може да окаже решително въздействие върху цялата ви дейност. То може да промени целия ви живот.
Не бих искал да давам някакви строги рецепти, защото съм убеден, че такива не съществуват. Това, което е добро за единия, е вредно за другия. Не е зле обаче да се знае, че разнообразието е подправка на успеха и ключ към удоволствието...
И все пак превантивната медицина и диетологията отправят едно много сериозно предупреждение към нас. Неправилното хранене винаги е предизвиквало болести, застой и неудачи. Именно поради това, хората, устремили се към големи постижения трябва да знаят, как да се хранят правилно.

Какво трябва да се разбира под това понятие?...
На първо място в това отношение трябва да бъдат споменати така наречените биологични ритми. Замислял ли се е някой над това, в кои часове на денонощието се храни и защо е избрал точно тях? Давате ли си сметка, защо закусвате, да речем, в 7 часа, а после обядвате в 13 часа? Бас държа, че малцина са си задавали такива въпроси.
Истината е, че нашето тяло се подчинява на определени ритми, които повечето от нас така или иначе не спазват. Това, естествено, води до тежки заболявания.
Едва напоследък стана ясно, че вечерята трябва да се приема преди 18 часа, защото точно в 20 часа започва така наречената фаза на асимилацията. Дотогава храната трябва да се е смляла- така не се въпрепятства този естествен процес.
Фазата на асимилацията продължава до 3 часа, след което започва фазата на дезинтоксикацията. Тя продължава чак до 12 часа и всяка хапка храна, приета преди този час, спира естественото прочистване на организма. Това идва да рече, че е далеч по- добре, ако не се закусва изобщо или пък до обяд се приемат само плодове, които не пречат на дезинтоксикационните процеси.
Действителността ежедневно ни сблъсква с ужасяващи факти. Българите са на първо място в света по броя на преждевременно починалите от инфаркти и инсулти!
2 400 000 наши сънародници се борят със сърдечно- съдови проблеми, 3 000 000 страдат от някакви хронически заболявания, а 1 500 000 имат психически отклонения!! Всеки ден 100 българи се разболяват от рак!

Споменах вече основния постулат на древната източната медицина Аюрведа: "Ти си това, което ядеш!" Казано другояче, храната може да бъде както лекарство, така и отрова.
Kaкво ядат българите всъщност? В най - общи линии "бели мръвки в мазен, пресолен сос". За "гарнитура"- огромни количества бял, сиреч непълноценен хляб. Тези "деликатеси" все по- обилно се поливат с бира и ракия…
Този начин на хранене е чиста проба самоубийство и е една от главните причини за гореизброените трагични "рекорди".

Но нека да бъдем последователни. Да се върнем към биологичните ритми, които са от първостепенна важност. Подробностите биха взривили рамката на тази публикация, но поне главните ориентири бяха набелязани и обяснени по- горе.
Нека да обобщим...В 3 часа през нощта, когато сме потънали в дълбок сън, в нашия организъм започват да протичат изключително важни процеси. Тялото ни започва да се очиства от отпадъчните вещества, съдържащи се в храната. Този процес продължава до 12 часа на обяд. Всяка храна, приета преди 12 часа, прекъсва фазата на прочистване. Именно поради това английската дума за закуска е breakfast, т.е. "прекъсване на поста".
Установено е обаче, че плодовете не оказват никакво влияние върху тази естествена реакция на организма. Казано другояче, до обяд не би трябвало да ядете нищо друго освен плодове и прясно изстискани плодови сокове.
Ако се допитаме до изключителната система за физическа култура и възпитание Йога, ние ще установим, че тя е изцяло съобразена с естествените функции на организма. Йога ни предлага много точни правила за здравословно поведение, които са плод на хилядолетен опит. Според нея, веднага след ставане ние трябва да изпиваме 1- 2 чаши топла, преварена вода. На това място ще отворя скоба.
Голям "бум" на световния, пък и на нашия пазар предизвика напоследък южноафриканският чай Rooi Bush (наложил се на у нас, кой знае защо, под наименованието "Рой Бос"). Една чаша от този чай ни зарежда още от сутринта с всички минерали, необходими за правилното функциониране на тялото през деня. Затова вие преспокойно бихте могли да пиете по 1 до 2 чаши Rooi Bush, завместо безвкусната топла вода.
Веднага след това изяжте поне един плод на гладно. Препоръчително е, както отбелязах по- горе, да продължите до 12 часа с плодове. Тези, които не могат или не желаят да го правят, би трябвало поне да закусват малко по- късно- към 9 часа.
Преди закуска е редно здравата да поработите. Тези часове са най- плодотворни. Отпочиналият човек може да извърши в рамките на 2- 3 часа истински чудеса.
За любителите на кафето и за онези, на които Rooi Bush няма да се хареса, ще кажа само това: ако непременно ви се иска да изпиете едно кафе, пийте безкофеиново кафе. Вкусовите качества са едни и същи, но така ще избавите тялото си от една клетъчна отрова, която се ползва с много печална слава. Има предвид, разбира се кофеина, който се прочу най- вече с това, че предизвиква инфаркти и инсулти. Не бива да се злоупотребява и с безкофеиновото кафе, защото най- новите изследвания сочат, че четири чаши от него, приемани ежедневно, със сигурност ще доведат до артрит.

Централното и най- обилно хранене трябва да започне точно в 12 часа. Малко по- надолу ще стане въпрос за това, какво би трябвало да ядете тогава.
Последното ми указание в тази насока е също така много важно. Вечеряйте винаги между 17 и 18 часа! Така до 22 часа храната ще се е смляла напълно и вие ще се радвате на дълбок и пълноценен сън.
Има и още нещо. Всяка хапка, приета след 18 часа се "лепи", особено ако това са въглехидрати. Единственото нещо, което можете да похапнете след този час са отново плодовете. За препоръчване е това да са плодове на сезона.
Ако се придържате стриктно към набелязаната схема, вие не само ще сте здрави, ами ще запазите автоматично и стройната си фигура. Онези от вас, които вече имат свръхтегло, пък ще забележат, че вследствие на този режим започват да слабеят и то без да полагат особени усилия. Особено ако прибавят към всичко това и 15 - 30 мин. спортни занимания, проведени по възможност сутрин рано - веднага след ставане, на гладно.
Особено подходящи за целта са някои домашни тренажори, с които пазарът е наводнен. Ще спомена само някои от тях- степери, велоергометри, мини- батути, бягащи пътечки…
Добра работа може да свърши дори едно най- обикновено въженце. След падането на Берлинската стена и разсекретяването на множество класифицирани данни стана ясно, че и руските, и американските космонавти са тренирали по един и същ начин- всичките те са предпочитали скачането на въже или на батут. Времетраенето на ежедневните им тренировки е било между 12 и 20 мин.
Тук му е мястото да призная, че скачането на въже е предпочитаният от мен тренировъчен метод.
Години наред скачах всяка сутрин на въже. Така свалих близо 20 кг. излишно телесно тегло. И не само това - на 53- годишна възраст аз имам кръвното налягане на гимназист – 120/80!
По- горе споменах разходките. Те също така не са за пренебрегване, още повече, че и древната индийска медицина Аюрведа най- горещо ги препоръчва. Ежедневната разходка трябва да има продължителност от 30 до 50 минути. Тя трябва да протича при малко по - бързичко темпо от обикновеното. Слезте от автомобилите и тръгнете пеша! Правете го всеки божи ден!
“Последният писък” на спортната медицина се нарича “уокинг”! Какво е това ли? Ходене, ходене, но с малко по- бързо темпо. Оказа се, че бягането (за здраве)е било огромна грешка. “Който бяга, тича след инфаркта си”, твърдят вече много спортни лекари.
Подобни неща се чуват както за аеробиката, така и за фитнеса. Те, според най- новите проучвания, са не по- малко вредни от приемането на леки наркотици!
Редно е на това място да отбележа, че няма нищо фатално в това, ако приемете и една допълнителна лека закуска в 15 часа. Стига да усещате глад, естествено.
Пийте освен това и много вода- по 1 литър на 20 кг. живо тегло. Водата отмива шлаките и отровите; тя ще ви предпази от всякакви отделителни проблеми.
Споменах по- горе, че ще кажа няколко думи и за подбора на продуктите. Пак ще се придържам към постулатите на Йога, защото от личен опит знам, че тази система на хранене дава оптимални резултати.
Съществуват няколко прости правила, които ще изброя:

1. Осигурете си редовен прием на добра белтъчна храна. Най- пълноценните белтъчини се съдържат в ядките, в бобените растения (най- вече в соята), както и в житните и млечните продукти.
2. Яжте ВСЕКИ ден салати от сурови зеленчуци, като част от тях нарязвате или настъргвате, а други оставяте цели, за да имат салатите различна консистенция. Подправяйте салатите си САМО със студено пресован зехтин, лимонов сок и заместителя на бялата рафинирана сол Lо Salt.
3. Включете в менюто си голямо количество зелени листни зеленчуци.
4. Ако готвите зеленчуци, варете ги на пара или ги задушавайте леко. Така те няма да загубят хранителните си качества.
5. Яжте всеки ден пресни плодове, по възможност на гладно. Ако все пак ги подлагате на някаква термична обработка, нека тя да е краткотрайна. В противен случай ще разрушите повечето витамини.
6. Старайте се храната, която приемате, да е прясна. Старите ядки, загнилите плодове и повяхналите зеленчуци трябва да се изхвърлят. От тях няма никаква полза; те могат дори да ви навредят.
7. Отбягвайте преработените, рафинираните, концентрираните храни! Вредни са разпространените у нас бяло брашно и бял хляб, сладкиши, компоти, туршии, консервирани зеленчуци и напитки, наситените мазнини, рафинираното олио. Саламите пък са направо смърт, минала през месомелачка!
8. Приготвяйте винаги само толкова, колкото можете да изядете. Притоплената храна се отразява много, много зле на вашия организъм.
9. Научете се да замествате вредните храни с полезни. Вместо месо и яйца, консумирайте соеви продукти. Пазарът е буквално наводнен от тях. Не пренебрегвайте млякото и млечните произведения. Особено пък обезмасленото мляко, което вече може да бъде намерено и на нашия пазар. Има както прясно, така и кисело мляко с масленост от 0,1 %. Изварата е също така един великолепен продукт!
Вместо захар използвайте мед; черния чай заместете с билков (пак ще ви напомня за вълшебния чай Rooi Bush).
10. Проявявайте все пак въображение - разнообразявайте менюто си. Напоследък излязоха ред готварски книги, които могат да ви окажат безценна помощ в това отношение.
На първо място тук бих поставил световния бестселър на американските диетолози Харви и Мерилин Дайъмънд "Сила за живот". Oт тази безценна книга можете да научите много полезни за здравето ви неща.
Редно е да кажа няколко думи и за така наречената "пирамида на храненето". Виждал съм какви ли не схеми и класации, но характерно за европейската наука за храненето е това, че тя ни съветва да консумираме повечко въглехидрати. Те трябвало да представляват 40- 60 % от общото количество на приемната храна.
Следват белтъчините и най- вече онези прословути незаменими аминокиселини, които се съдържали уж само в месото. Длъжни сме били да приемаме най- малко 50- 60 гр. белтъчини на ден. По възможност от животински произход.

Казано накратко, в основата на нашенските "хранителни пирамиди" се намират въглехидратите, следвани по петите от протеините. Крайният резултат от всичко това бе упоменат малко по- горе: милиони хронично болни, сърдечно - съдови и психически заболявания под път и над път и т.н. и т.н...
Най- новите разкрития на нашата алопатична медицината обаче сочат, че един възрастен човек, който не се занимава с тежък физически труд, се нуждае от 25 - 30 гр. белтъчини дневно. А тези белтъчини се съдържат в кофичка кисело мляко и няколко филии пълнозърнест хляб...
Изцяло превантивната система за поддържане на здравето Аюрведа ни препоръчва една коренно различна "пирамида на храненето". Мисля, че на нея трябва да се доверяваме повече, защото тази медицинска школа е най- малко на 5000 години, докато първото медицинско училище в Европа е създадено преди близо 1000 години в Салерно, градче в близост до Неапол...
Ето как изглежда пирамидата на храненето при Аюрведа:
- В широката и основа са плодовете- най- добрата храна за човека.
- Следват зеленчуците, които, като количество, могат да бъдат и по- малко от плодовете.
- След зеленчуците най- доброто за нас са ядките, варивата, зърнените и бобените култури.
- Немалък дял се пада на млякото, млечните продукти и меда.
- На върха на пирамидата се намират яйцата и месото, които за Аюрведа не само че нямат никаква хранителна стойност, ами са направо вредни, пагубни за организма.

                                    image


Благодарение на личния си опит съм се убедил, че точно такъв хранителен режим прави човека изключително здрав, издържлив и максимално продуктивен.
Затова искам да обобщя: главните ви ястия трябва да са зеленчуковите и плодови салати. Те трябва да заемат 60 % от общото количество на храната. Приемайте освен това 20 % органични храни и само 20 % неорганични, преработени по някакъв начин продукти.

Така и само така ще почувствате огромен прилив на енергия и храната ще се превърне, по думите на Хипократ, във ваше лекарство, а лекарството - в храна.


Книгата, откъс от която четете, можете да свалите от библиотека Спиралата:
http://www.spiralata.net/booklist.php?fieldFrom0=40&LangID=0&Letter=*







Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mmmmmmmmm - Много полезна инфорамация!
10.07.2010 11:34
Сериозно ще се замисля,защото допускам същественни грешки,които вече дават своя резултат...
Благодаря за мъдрия пост!:))
Хубав ден!:)))
цитирай
2. stela50 - Благодаря ти ,bven...
10.07.2010 13:32
Опитвах няколко пъти ,но ...С удоволствие прочетох отново , и този път трябва да проявя повече воля .
Хубав ден !
цитирай
3. bven - На 1: винаги може да се започне
10.07.2010 20:34
и с повечко постоянство се получава. Този режим си го нагодих преди години и е много добър за всички. Е, можеш да си позволиш и нещо в повече, но когато организмът има нагласа на правилен режим, всичко протича гладко. Много важен момент е взимането на решение. Успех!
цитирай
4. bven - Мила Стела50,
10.07.2010 20:35
можеш да постигнеш всичко, коего поискаш или за което мечтаеш. И всичко зависи само от теб! Лека вечер, приятелко!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866849
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава