Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 11:00 - Честит имен ден на Владимир и Владимира
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 7006 Коментари: 12 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                               Св. Мъченици Кирик и Юлита


Св. Юлита произлизала от знатен римски род. Овдовяла на млади години, тя живеела в гр. Икония (област Ликаония) като имала само един тригодишен син Кирик. Предана християнка, тя възпитавала и своя невръстен син, учейки го на вяра и молитва. Когато започнали гоненията на християните при Диоклетиан (284-305), Юлита взела тригодишния си син и с двете си верни слугини избягала в Селевкия, а после в Килийския град Тарс. Но и тук не могла да се скрие от преследванията и скоро била изведена на съд заедно с малкия си син Кирик. Пред управителя тя се нарекла само християнка, без да говори за род и отечество. Тогава той й отнел сина и заповядал да я бият с волски жили. Детето плачело, гледайки майка си, искало да се изтръгне от ръцете, които го държали. Управителят се опитал да го погали, но Кирик с висок глас извикал: "Аз съм християнин, пусни ме при мама!" И взел с ръчичиките си да драска лицето на управителя, като отвръщал лицето си от него. Озлобеният управител го блъснал от своето високо седалище, Кирик паднал надолу, удряйки главичката си по каменните стъпала и предал Богу своята невинна душа. Виждайки, че детенцето пострадало преди нея, Юлита благодарила на Бога за мъченическия венец, с който бил удостоен нейният син. След много мъки и Юлита била посечена с меч. Това станало през 304 г.
Телата на пострадалите за Христа майка и дете били хвърлени без погребение да бъдат изядени от зверове. Но двете слугини през нощта ги взели и ги погребали. Едната от тях доживяла до възцаряването на Константин Велики. Тя показала на вярващите мястото, където били погребани мъчениците, и разказала за тяхното мъченичество. Мощите на светците били намерени нетленни. В чест на светите мъченици близо до Константинопол бил издигнат манастир, а недалеч от Ерусалим — храм. И до днес техните мощи са чудотворни. Част от тия мощи се намират в Охрид, в църквата "Св. Богородица".
Според народната традиция на светите Кирик и Юлита се молят за семейно щастие и оздравяване на болни деца.
Св. Кирик и Юлита са патрони на запазения до днес средновековен горноводенски манастир край Асеновград и на църквата в гр.Банкя, Софийско, построена през 1932 година и осветена от Софийския митрополит Стефан.



             Св. равноапостолен велик княз Владимир


Владимир I Велики е княз на Киев от 980 до 1015 и православен светец, син на княз Светослав I и наследник на брат си княз Ярополк I. Името му идва от старинното "велик владетел". Той е известен с покръстването на Киевска Рус през 988.

Владимир е най-малкия син на княз Светослав от неговата икономка Малуша. Според скандинавските саги тя е пророчица, доживяла сто години, доведена в двореца от пещерата си, за да предсказва бъдещето. Сведения от агиографски източници със съмнителна достоверност свързват детството на Владимир с неговата баба, княгиня Олга, която е християнка и управлява Киев в отсъствието на Светослав.

Когато княз Светослав предприема похода си срещу България, той оставя синовете си като наместници в различни части на държавата, като след неговата смърт те продължават да ги управляват практически самостоятелно. Първородният син Ярополк управлява в Киев и има статут на пръв сред равни, а Владимир - Новгород.

След като Ярополк убива своя брат Олег Светославич и през 977 придвижва войските си към Новгород, Владимир бяга в Скандинавия. Там той събира голяма армия от варяги, с чиято помощ през 978 си връща Новгород. След това продължава на юг, като пътя си към Киев превзема Полоцк и принуждава Рогнеда, дъщеря на местния варяжки владетел Рогволод и годеница на Ярополк, да се ожени за него. През 980 превзема Киев и с измама убива своя полубрат Ярополк, ставайки единствен владетел на Киевска Рус.

През първите години от управлението си Владимир е енергичен привърженик на езическия култ към Перун, многоженството и човешките жертвоприношения. Той има 12 сина от четирите си жени и три харема с близо 800 наложници. При неговото управление синът на един християнин трябвало да бъде принесен в жертва в Киев. Когато баща му се възпротивява, двамата са пребити от тълпата и стават първите руски мъченици на християнст- вото, Теодор и Иван.

През същия период Владимир Велики води няколко войни, като разширява територията на държавата си. През 981 завладява Галиция, през 982 потушава бунт на племето кривичи, а през 983 подчинява ятвигите. През 985 организира поход срещу Волжка България, като основава нови крепости на изток.

През 988, след като превзема град Херсон в Крим, Владимир сключва съюз с Византийската империя. Той получава за жена сестрата на император Василий II Ана, като приема християнството и името на кръстника си Василий. Завръщайки се в Киев, той разрушава езическите паметници, покръства жителите във водите на река Днепър и основава нови православни църкви и манастири.

През следващите години Владимир не води значителни войни. Той разделя държавата си на 12 области, в които назначава за управители своите синове. Това става причина за междуособици, започнали още преди неговата смърт. Княз Владимир Велики умира през 1015 в Берестово край Киев, потегляйки на поход срещу своя разбунтувал се син Ярослав.

Княз Владимир Велики е възхваляван от православната църква като християнизатор и цивилизатор на Русия. Той е обявен за светец, като празникът му е на 15 юли. На негово име са наречени една от най-големите църкви в Киев и Киевския университет. В Русия има орден, на негово име (Свети Владимир).

Владимир е герой на скандинавските саги, в които е наричан Valdemar и на многобройни руски фолклорни балади, които го наричат Владимир Красное Сольнишко.



На този ден имен ден имат Владимир и Владимира.


  
15, 16, 17 юли - Горещници, Блъсъци, Германовци

В седмицата след летни Свети Атанас – жътваря, идат трите черни дни, на които народът казва „Горещници”. Първият - 15 е Чурута, вторият - 16 е Пьрлига, а третият - 17 е Марина Огнена. Хората вярват, че ако през Горещниците не се спазват определените забрани: да не се работи ни в полето, ни в градината или дома, от небето ще падне огън и ще изгори нивите и къщата. Най-страшни били Чурута и Марина Огнена.
Това са празниците в чест на огъня като стихия. През тези дни работата е строго забранена, защото иначе това, до което се докосва човек, ще изгори. не се жъне, не се коси, не се палят пещи, не се пече хляб. никой не бива да се мие, не се пере, за да няма градушки.
В някои краища на 15 юли се гаси старият огън,поддържан цяла година и на 17 юли се пали нов, наричан още жив, млад, божи, див огън. Братя близнаци отрязват близнило дърво (което се е разделило на две). Двете стъбла се забиват едно срещу друго, пробиват в тях дупки и промушват пръчка, увита с връв. Братята последователно дърпат пръчката, докато тя започне да пуши; после пренасят огъня върху предварително подготвена клада.
Новият огън притежава магически, защитни качества: пази къщата и гони злото



           http://www.sedianka.info/Invision/index.php?act=calendar&cal_id=1&code=showevent&event_id=20



Тагове:   манастир,   ден,   Олга,   Юлита,


Гласувай:
10



1. анонимен - Точно така им казах на две колежки, че са на седянка, пред тоалетната -
15.07.2010 11:28
Едната, много набожна, разказваше на другата какъв празник е днес.
цитирай
2. bven - на 1-анонимен: Всеки отговаря за делата си -
15.07.2010 12:19
но само за своите!
цитирай
3. анонимен - Честит имен ден Св.Владимир
15.07.2010 13:25

Владимир I Велики е княз на Киев от 980 до 1015 и православен светец, син на княз Светослав I и наследник на брат си княз Ярополк I. Името му идва от старинното "велик владетел". Той е известен с покръстването на Киевска Рус през 988.
цитирай
4. bven - Аз приемам,че тои е правнук на Владимир - Расате,
15.07.2010 14:01
тъй като дъщерята на Расате - Елена, е омъжена за Олег и управлява много мъдро в отсъствието на съпруга си Киевска Рус.
Честито на именниците и да носят името си с мъдрост и гордост!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Много интересно си го написала
15.07.2010 14:52
Честит празник на всички именици. Аз се чудя защо днес хич не ми се работи, а то на подсъзнателно ниво съм знаела, че трябва да почитам горещниците.
цитирай
6. stela50 - Не знаех ,че днес имат имен ден,хората ,носещи името Владимир...
15.07.2010 15:36
Честит празник и да са живи и здрави ,хубаво име носят...
Благодаря ,bven ,за интересната информация !
цитирай
7. hristo27 - Да им е честито името!
15.07.2010 15:58
Да им е честито името!
цитирай
8. bven - Къснапролет9999,
15.07.2010 20:50
подсъзнателно ние правим нещата както трябва, а като се опитаме да действаме логично - ги объркваме. Горещниците не са за работа! Лека вечер и почивка!
цитирай
9. bven - Да, мила Стела50, радвам се, че с нещо допринасям за
15.07.2010 20:52
информираността в блога. Лека вечер на теб и честито на именниците!
цитирай
10. bven - Христо27, добре си дошъл!
15.07.2010 20:53
От мен лека вечер!
цитирай
11. divna8 - ЧЕСТИТ ДА ТИ Е ИМЕННИКА В ДОМА, ПРИЯТЕЛКО... :):):)
16.07.2010 08:13
Макар и на патерици :)))
Да мъдрее, да побелее, с орлите да живее и да празнува юбилеи... :)))))))))
Радост и късмет, щастие и просперитет да са му спътници;
Любовта да го приспива в топло легло;
Уважението и Усмивката да го будят сутрин;
Добротата да облагородява лика му;
Човечността да съпътства делата и срещите му!

Хубави дни ... за почивка, раздумка и размисъл :)))
Поздрави на семейството... И погалване - само за Вероника :))))))))
цитирай
12. bven - Благодаря, Дивна -
16.07.2010 12:45
за пожеланията и хубавите чувства! :):):)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867057
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава