Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2010 13:38 - За българските нови фалшификации
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 6515 Коментари: 11 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Новите фалшификатори

До г-н Главния редактор
на вестник “24 часа”

Уважаеми господин Главен редактор,

обръщам се към Вас, защото вашият вестник даде подобаваща гласност на сензационните открития в тракийските могили край град Казанлък през 2004 година. Като медия с национално значение, вие разисквахте не веднъж въпроси свързани с културно-историческото наследство на траките в България. Приносът ви е категоричен и качествен. Сега обаче се обръщам към вас с тревога, защото смятам, че в момента се извършва посегателство върху тракийското културно наследство в страната ни. Въпросът се отнася към така наречените топоними, които са едни от най-устойчивите и често най-важни доказателства за науката при изясняването на дадено етническо присъствие върху териториите на други държави и региони. Напоследък се направиха много археологически открития, което прослави страната ни и даде тласък на тракологията. Нарасна културно-историческото значение на народът и държавата ни. Успоредно с този положителен процес обаче стават и някои нарочни преименувания, които след време ще доведат до трудни ситуации и противоречиви интерпретации.
Моля Ви да прочетете предложения от мен материал и да вземете отношение по повдигнатите въпроси, защото рискуваме покръстените обекти да намерят трайно място в речниците на чужди институции и след време тракийските обекти да станат убедително (топонимно) гръцки или други, но не и тракийски.
Осъзнавам остротата на формата, но също така смятам, че повдигнатите въпроси са от важно значение, което не ни позволява да ги премълчаваме. Моля ви да отпечатате материалът без корекции, с което да дадете подобаващата за съвременната журналистика гласност на тревогата на стотици българи обезпокоени от ставащото.
Предлагам ви и допълнителен материал свързан със завещаното ни сакрално наследство на траките, което се знае от малко хора посветени в устното предание. Същият е отпечатан в сп. “Кула”, но мисля, че вашият вестник ще даде по-широка гласност на идеите в него, ако го публикувате.
Искрено се надявам да вземете присърце тревогата ми, която не е само моя, а на болшинството от тракийците обезпокоени за историческото наследство на предците ни.

27 февруари 2006 г.
С уважение
Спас Мавров

ДО:

Министерство на културата,
Министър г-н Стефан Данаилов
Вестник “24 часа”,
Главен редактор г - н
Съюз на тракийските дружества в България,
Председател г - н Костадин Карамитрев

“О, НЕРАЗУМНИЙ ЮРОДЕ, ПОРАДИ ЧТО СЯ СРАМУВАШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН!”

или още нещо за

НОВИТЕ ФАЛШИФИКАТОРИ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

През последните години, през така нареченият преходен период, се извършиха много промени, част от които в областта на културния живот. Ще се спра главно на невероятния блик за нови идентификации на нашата история. В по-голямата си част авторите – историци (имам предвид всички изследователи на българската история, а не само професионалистите), реализираха колосални изследвания, променящи убедително границите на драстично окастрената ни история. В основната, фундаментална част на миналото ни, стоят две успоредици, два древни етноса, чиято история оформя главните черти на българския народ – траки и българи. И за едните, и за другите знаем много и малко.

Много, защото имаме предания, исторически факти и археологически находки. Наричам ги находки, защото именно тяхното нефелно изследване и целенасочено тълкуване е тревожно и недопустимо.

Малко, защото все още нямаме основни научни концепции и изследвания, които да дадат ясна представа, да станат критерий за бъдещите изследователи. Напротив, влагат се достатъчно старания и действия да се обезличи българската археологическа наука, да се фалшифицират находките. Забележителна е дейността на двама наши професионални археолози в тази посока – професорите Румен Овчаров и Георги Китов.

И двамата се прочуха като, както пресата сполучливо ги нарече, “българските Индиана Джоунс”. Прави са журналистите - като американския супермен - иманяр вандализмът им стигна не само до антиархеологията, но и до национално предателство. Защото техните “методи” и “научни изводи” определено нямат нищо общо с науката, като такава, каквато се приема от целия научен свят. И за да не сме голословни ще поставим няколко ясни въпроса към двамата учени, на които внимателният читател ще може да изведе и лични отговори. Особено ако се постарае да проучи фактите.

Първо ще се обърнем към световноизвестният могилоразрушител господин Георги Китов. По вашите лични думи господин Китов, вие сте разкопали до изтеклия сезон около 400 могили.

1. КОЛКО ОТ ТЯХ СТЕ ВЪЗСТАНОВИЛИ В ПЪРВОНАЧАЛНИЯ ИМ ВИД?

Според мен не повече от десет и то не във видът, в който бяха те преди вашите булдозери да ги съсипят. От това следва още един въпрос:

2. АКО ПРЕЗ ВИЗАНТИЙСКОТО И ТУРСКОТО РОБСТВО ИМАШЕ САМО ПО ЕДИН НА 100 ГОДИНИ КАТО ВАША МИЛОСТ - ЩЕШЕ ЛИ ДНЕС ДА ИМАМЕ ПОНЕ ТРИ МОГИЛИ ЗА СПОМЕН ОТ ЗНАМЕНИТИТЕ НИ ПРАДЕДИ – ТРАКИТЕ?

Определено – НЕ!, защото за 8-9 века щяхте да разкопаете и Балкана, камо ли малките беззащитни могили.

3. Г-н КИТОВ, В СТАРОСЕЛ ВИЕ СТЕ НАЗОВАЛИ ОТКРИТАТА В СЕВЕРНАТА ЧАСТ НА МОГИЛАТА КАМЕННА ВАНА – “ВИНАРНА”. КОЕ ВИ ДАВА ОСНОВАНИЕ ДА Я НАРЕЧЕТЕ ТАКА, ЗАЩОТО НЯМАТЕ НИКАКВО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ Е БИЛА ИЗПОЛЗВАНА ОТ ТРАКИТЕ ЗА ПОДОБНИ ЦЕЛИ?

Нашето твърдение, че “ваната” е абсурдно да е използвана за такива цели, се основава на простичкият факт, който лично аз (пък и всеки българин), помня от баба си (може и от гимназията – в часовете по органична химия): Когато баба ми варосаше стените на къщата - измиваше падналите на пода капки вар с оцет. От прогимназията знаем, че оцета е винена киселина. Господин професоре – няколко тона вино (което също е киселина), ще изхрупат варовата мазилка, с дебелина между 2 и 3 см., за няколко слънчеви тракийски дни. Разбирам пристрастието ви, заедно с други “учени”, да изкарате тракийския народ “впиянчен”, но как тези пристрастени пиячи ще оставят виното им да изтече така безотговорно в земята? А като потомствен тракиец, държа да ви кажа, че: в моето семейство виното се разрешаваше само в неделя, по една чаша за пълнолетните – предание, което се спазваше стриктно.

4. ИЗУМИТЕЛНО Е СТАРАНИЕТО ВИ ДА НАПРАВИТЕ ТРАКИТЕ КРЪВОЖАДНИ ЖЕРТВОПРИНОСИТЕЛИ. КАК УСТАНОВИХТЕ, ЧЕ В СВЕТИЛИЩАТА СЕ Е ДАВАЛА КРЪВНА ЖЕРТВА, ЧИЯТО КРЪВ Е СЪБИРАНА В КАМЕННИ КОРИТА И Е ИЗТИЧАЛА ПО УЛЕИ И ТАКА НАТАТЪК ИЗМИШЛЬОТИНИ? НЯМАТЕ НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, НАЛИ?

Що не колнете един кон или овен и да му пуснете кръвта в каменното корито. Уверявам ви че няма никога да тръгне по улея, защото от студения камък ще се съсири почти веднага.

Освен това съществува солидно доказателство, че траките не принасят кръвни жертви и то не къде да е, а при самият тракиец Орфей. Като не знаете, защо поне не четете – в Химните му няма нито една кръвна жертва – само треви и благоуханни билки. Траките са представители на Слънчевата религия и като такива не могат да принасят кръвни жертви характерни за Лунните религии. Има само едно единствено изключение, което няма да разискваме тук.

Измислиците в тази посока станаха толкова безотговорни, че в Казанлък, в една театрална постановка, пред очите на чужденците се трепят с чукове старите царици по нареждане на благородните тракийски вождове, когато си намерят по-млада любовница. Такива са плодовете на нескопосаните ви интерпретации, които ако не бяха гавра с високата духовна култура на траките, щяха да са смешни.

5. Г-Н КИТОВ БИХТЕ ЛИ ОБЯСНИЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧИТАТЕЛИ – КАК ОТКРИХТЕ В “СВЕТИЦАТА” ЗЛАТНИЯ ПРЪСТЕН С РЕЛЕФ НА ГРЕБЕЦ? МОЖЕ БИ ЩЕ ПОСОЧИТЕ ТОЧНОТО МЯСТО НА НАХОДКАТА, ИЛИ ЩЕ СИ СПОМНИТЕ КОЙ ВИ ГО ПОДАДЕ ИЗВЪН КАМЕРАТА?!

Ето че сега възникна още един въпрос:

6. КАТО УЧЕН - ПРОФЕСОР И СПЕЦИАЛИСТ, МОЖЕТЕ ЛИ ДА НИ ОБЯСНИТЕ: ЗАЩО ЗЛАТНИЯТ ПРЪСТЕН ИМА ПАТИНА (ФИЛМ –ПОТЪМНЯВАНЕ), А ЗЛАТНАТА МАСКА, НАМЕРЕНА ПРИ СЪЩИТЕ УСЛОВИЯ И НА СЪЩОТО МЯСТО, Е ЛЪСНАТА, С ТИПИЧЕН ЗА ПОЛИРАНОТО ЗЛАТО БЛЯСЪК? КАК ТАКА ЕДИНИЯТ ПРЕДМЕТ Е МАТИРАН, А ДРУГИЯТ НЕ Е ?!

Питам ви защото вие не сте леяр, не сте скулптор, но вещо разбирате от бронзолеене и затова научно и категорично заявихте на света, че главата на цар Терез (?!) е лята от гръцки леяри. ЗАЩО?! Траките, според вас, са били достатъчно неграмотни, за да отлеят сами бронзовата глава, но са отлели перфектно златната маска – това ли е мнението ви?! Според занаята, като скулптор разбирам малко от леене, бронзолеенето е детска игра пред златарското леене - да речем Златното Павагюрско съкровище – сигурен съм, че го познавате добре. Къде са разликите и трудностите г-н Китов, защото явно ги знаете, щом имате толкова категорично мнение по въпроса?

И още:

А сега да попитаме г-н професора Николай Овчаров, страстно ратуващ да стане достоен редови член на траколога Китов в интерпретациите:

1. Г-Н ОВЧАРОВ, КОЕ ВИ ДАВА ОСНОВАНИЕ ДА НАРЕЧЕТЕ СВЕТИЛИЩЕТО КРАЙ СЕЛО ПЕРПЕРЕК - “ПЕРПЕРИКОН”?

Промяната на топонимите е още един от злокобните въпроси в новата българска археология. Хора като Китов и Овчаров я провеждат последователно и изглежда под крилото на някой силно заинтерисовани страни, защото на петнадесетина километра от Перперек вече ни посрещат пътни табели с гръцкото име Перперикон. Кръстникът на светилището успешно налага чуждото име в нашата “нова” топонимия. Която след столетия ще бъде чужда, в случая гръцка – според названието си. Във вестник “24 часа”, от 3.12.2005 год. г-н Овчаров ратува Перперек да стане претендент за едно от нашите Седем чудеса, което е похвално, но защо с гръцкото име Перперикон, български професоре?! Защото така ще остане трайно в световните анали с гръцкото име ли? Една от основните опорни точки в изследването на историческите корени на даден народ са топонимите и лингвистичните преобразования, служещи на историците за неоспоримо доказателство. Смешно и тъжно е, като прочете човек зашитите с бели конци кръщелничества на професора, където светилището на тракийския бог Дионис е наречено Перперикон (виж в-к “24 часа”/10 дек. 2005, стр.12). Дионис е тракийско божество – четете Орфей поне.
В книжката ви “Свещеният град Перперикон” вие съвсем произволно се позовавате на един чужд изследовател, но премълчавате, че селото, което се намира само на няколко километра се казва Перперек, че реката се казва Перперешка река, а дерето Перперек-дере. Само хидронимът Перперек-дере е достатъчен да се позовете на него, а не на чужди недоказани мнения. Освен това сам твърдите, че “хидронимите са най-устойчивите наименования въобще”, (стр. 2). Интересно защо професор Стамен Михайлов от Археологическия институт с музей при БАН, съвместно с Иван Балкански – първите истински изследователи на Перперек - не го наричат Перперикон?!
Това чуждо име подхвърляте дори, когато говорите за епископската резиденция – наспроти неистовата борба на българския народ да си върне свободата от погърчващата го гръцка патриаршия. Божем бяхте историк, освен научен археолог, господин професоре?!
От едно ваше изказване по телевизията (ВВТ, ”Най-доброто”), разбрах, че се изживявате като бог в написването на новата ни история, цитирам : ???Историкът е нещо като Господ - той моделира историята.”

Чий божество сте г-н Овчаров – наше или гръцко?

Господин професоре,

2. ЗАЩО ИГНОРИРАТЕ РЕЛЕФЪТ НА БЪЛГАРСКАТА БОГИНЯ “УМАЙ”, КОЙТО СЕ НАМИРА НА ГОРНОТО НИВО НА СВЕТИЛИЩЕТО В ПЕРПЕРЕК?

Става въпрос за “интересните рисунки-графити по скалите”, които лично вие сте изследвали, нали? Сред тях е и релефът на богинята на българите. Но до момента нито дума не се споменава, че е открит втори по значение релеф на българското пластично изкуство след Мадарския конник? Разбира се вие отново предпочитате да я наречете монголско и т.н, само не българска. Перперек никога не е било тракийско светилище, а българско и е второто по значение след Мадара. Тук е свещеното място на богиня Жънай, когато ражда своя син - става Умай. Скоро вандалите ще унищожат този прекрасен релеф и тогава може би ще постигнете дълбоко удовлетворение. Сигурно ще го постигнете, защото не сте положили никакви усилия да го консервирате и защитите и защото нито Министерството на културата, нито на Образованието, Парламента, или която и да е институция у нас, си мърда пръста за да спре вандалщината в археологията. Нека читателят знае, че в света няма друг релеф на българската богиня в ролята си на Умай – раждащата своя Син – Слънцето. Перперек означава място на Синът на Небето – Слънцето. Обектите Мадара, Перперек, Царичина, Светилището в Гинина могила, Рупите и т.н са български и нямат нищо общо с траките.

Благодарение на безнаказаното кръстничество на Г. Китов скоро Долината на тракийските царе ще се превърне в долина на Сашовци, Сарафовци, Бончовци и т.н. нови наименования на могилите. Нужно е само да харижете на българския Индиана – Джоунс някой и друг лев и той с охота ще ви обезсмърти името чрез някоя все още оцеляла от фадромата му могила.

Всичко казано до тук не изчерпва поставените въпроси пред така наричащите себе си учени – траколози, защото са много и непрекъснато нарастващи изискванията да не ни се налагат нескопосани съзнателно деформирани факти от историята на траките и българите. Гръцката култура ограбва тракийската, пришива я към своите инфантилни интерпретации и създава така наречената Гръцка Митология, без да може да даде сносно тълкуване на легендите. Разбира се не може да посегне на Химните на Орфей, но посегна на името му. И как да не го направи, като нашите учени и държавници невъзмутимо се правят, че “такова животно нема!”. ДО КОГА?! е последният ми въпрос към всички, които малко или много принадлежат към етническото единство, наречено по държавнически – народ на България.
vango20/05/2006, 16:08



http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=arheologia&Number=1946971950&page=14&view=collapsed&sb=5&vc=1





Гласувай:
17



1. анонимен - Уважаеми ,
02.08.2010 15:10
Изглежда живеете в някакъв паралелен свят, или имате способностите на баба Ванга, в което категогорично се съмнявам , та днес ОТНОВО задавате въпроси и чакате отговори от "оня свят" от починалия отдавна Георги Китов.
Така че,въпросите си към Китов отправете на адрес "Небето- до поискване" ... :))))
цитирай
2. bven - Мили ми андрешко,
02.08.2010 15:18
въпросите са поставени през 2006 година и аз само им давам гласност. А за това, че не са известни тези аргументи - заслугата е на г. Ст.Данаилов. Все пак човек научава истината, когато е готов за нея. Благодаря за живия интерес! Лек ден :)
цитирай
3. анонимен - Да се чака .....
02.08.2010 16:20
Да се чака някой "ДА УЗРЕЕ ЗА ИСТИНАТА" е равнозначно да се чака от умрял писмо ... :))))))))))
цитирай
4. bven - А ти имаш ли предложение -
02.08.2010 16:26
дали всички знаят това, което се пише в писмото?
цитирай
5. divna8 - Това, което разбирам е, че Бвен само ...
02.08.2010 16:54
Това, което разбирам е, че Бвен само припомня въпроси останали без отговор...
Едва ли очаква отговори точно тя, защото писмата са написани от друг.

Мисля, че в случая трябва да се замислим и ние - обикновените, редови българи:

Защо на тези писма не е даден своевременно отговор?!
Защо всяко правителство и владетел - и преди, и след, и сега /от векове насам/ мълчи "геройски" по въпроса за ИСТИНСКАТА българска история?!
Чии интереси обслужва това мълчание и на каква цена е купено?! И от кого ?!

Много са въпросите, които поражда "мълчанието на БГ историците"...
цитирай
6. bven - Така е , divna8 -
02.08.2010 20:36
много натрупани мълчания имаме да приемем с истинската им стойност. Много хора се стараят да ни разубедят, че нито произходът, нито миналото ни са важни. Те са повече от важни и за нас, и за цялото човечество и поради тази причина се крият старателно, а всеки който казва истината, е обявен за глупак, бълнуващ сънища и др. неща (съобразно речника на "специалиста"). Нека продължаваме да искаме сведения и да търсим отговорност на всички, прикриващи нашата история!
цитирай
7. panazea - Трябва да се пише!
02.08.2010 21:24
И трябва да се дава гласност!
Поздрав за теб, Таня!
цитирай
8. bven - Благодаря за подкрепата, panazea!
02.08.2010 21:36
Добре си дошла и лека вечер:)
цитирай
9. ckarlet - И произходът и миналото ни са важни ...
02.08.2010 21:38
И произходът и миналото ни са важни не самао за нас, а и за бъдещите поколения!
Ето защо те подкрепям, Вven!
Поздрави и от мен за постинга!
цитирай
10. bven - Благодаря, ckarlet -
02.08.2010 21:45
Трябва да постигнем максималното, за да се гордеем и ние, и децата ни!
цитирай
11. bven - Според мен е по-важно:
02.08.2010 22:34
да казваме ПЕРПЕРЕК - вместо Перперикон по гръцки маниер,
да знаем, че траките не са провеждали пиянски оргии и вакханалии ,както ги определят гърците,
да знаем, че ОРФЕЙ е мечтаел за империя, създадена с лира и любов, а не с войни !
И е крайно време да престанем да търсим една дума или израз, за да се нахвърлим с високопарни думи на автора. Нека не правим от словата оръжия, за да се нараняваме един друг, а да започнем заедно да разбираме събитията в тяхната същност и да се противопоставяме на всички опити да бъде омаловажавана историята на българите и БЪЛГАРИЯ !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867707
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава