Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2010 06:00 - Посрещане Нова година на Рилските езера от Дъновисти
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 15774 Коментари: 24 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg






                       image


България Дъновисти от цял свят отбелязаха вчера настъпването на Божествената нова година. Последователите на учителя Дънов изпълниха танца паневритмия, съставен от 33 упражнения. В продължение на час и половина те танцуваха около рилското езеро Бъбрека, облечени в традиционните за празника бели дрехи.
                                                                               Снимка Борис ВОЙНАРОВИЧ


Малко преди да започне паневритмията, много от последователите на учителя Дънов се подготвяха за танца, като упражняваха самостоятелно движенията от него. Подготовката им се състоеше не толкова в заучаване последователността на движенията, колкото в предварителната нагласа, която започна още при изгрев слънце. Протягайки ръце за поздрав към огненото кълбо, дъновистите отправиха и молитви. Снимка Борис ВОЙНАРОВИЧ



Десетки дъновисти в бели дрехи посрещнаха своята Нова година на молитвения хълм до Рибното езеро - едно от Седемте рилски езера вчера точно в 6,33 ч, когато изгря слънцето.

Хора на преклонна възраст, но и деца са прекарали цял месец на палатки близо до молитвения хълм, за да посрещнат изгрева в деня, който смятат за началото на своята Нова година. В двата дни - 19 и 20 август, се играят двете най-големи паневритмии и на рилските езера се събират хора от цял свят. Тази година са пристигнали поклонници от САЩ, Канада, Франция, Австралия, Германия, Англия, Белгия.

Няколко французи пеят на български език и играят безпогрешно паневритмията. "Невинаги човек го усеща на физическо ниво, но всички тези неща действат в зависимост от това, колко е чувствителен човек", каза Милена от София, която се занимава с паневритмия от 4 години.

Бялото братство нарича вчерашния ден и "денят на просветлението", защото се смята, че на тази дата основоположникът Петър Дънов е получил сила от всички вселени и така неговото учение прераства в космическо. Празненствата се провеждат там, където според описанията е станало чудото.

Паневритмията е танц, висш космически ритъм, вибрацията на целия Космос, обяснява възрастна софиянка, която е довела и внучето си. Прави се на рилските езера, защото 7-те енергийни чакри на човека са като 7-те рилски езера. Танцът не е ритуал, а сбор от 28 точно определени движения, посредством които участниците събират космична енергия, добавя друг участник в танца, който, гледан отгоре, прилича на грандиозен спектакъл. Паневритмията продължава 1 час и 20 мин и се състои от четири части - здраве, хармония, уравновесяване и веселие. Ритуалът се извършва на фона на музика, изпълнявана от оркестър и хор от цяла България. Първата част има 28 упражнения и включва разумна обмяна на силите на природата. Целта й е усъвършенстване на индивидуалността. Втората част изобразява слънчевите лъчи - тя е съчетание на времето и пространството. Всички части се изпълняват в кръгове, които не трябва да бъдат нарушавани, защото символизират силовото поле. Последната част от паневритмията изобразява пентаграма, символът й е значението на истината, мъдростта, правдата, любовта и добродетелта. Играта завършва с обща трапеза, на която всеки поставя храната, която е донесъл. Позволени на новогодишната софра са само неща, родени от земята - плодове, зеленчуци и ядки.

За всяка паневритмия има песен като тази, с която започна вчерашния ден на бялото братство: "Мисли право мисли, свещени мисли за живота ти крепи, 3 пъти крепи свещени мисли за живота ти крепи".

През трите денонощия на празника братята и сестрите спазват строг пост и се придържат към полово въздържание.

http://www.novinar.net/news/danovisti-ot-tcial-sviat-posreshtaha-nova-godina-na-rilskite-ezera_MTM3NjsxMw==.html?qstr=%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%20%D0%93%D0%A0%D0%98%D0%93%D0%9E%D0%A0%D0%9E%D0%92%D0%90&sortcomments=desc




С танца паневритмия над хиляда български и чуждестранни последователи на учителя Петър Дънов от Бялото братство посрещат  по традиция на 19 август Слънчевата нова година в района на Седемте рилски езера.









Тагове:   нова,


Гласувай:
19



1. bven - И движението на светлината е Паневритмия!
19.08.2010 06:31
Нека като българи научим повече за това космическо чудо - то е принос на един велик българин - Петър Дънов и на един посветен - Беинса Дуно към земята и хората!
цитирай
2. osi4kata - :)
19.08.2010 06:38
много интересен пост, обаче това за половото въздържание ме подсети за един виц:)))

Три семейства искали да се включат в братството на една църква. Отишли при The Minister на църквата и той им казал, че първо иска да ги подложи на тест - 2 седмици без секс и после евентуално ще ги предложи за одобрение.

Едното семейство било в пенсионна възраст, второто на средна възраст, а последното - семейство младоженци. Съгласили се да се подложат на теста.

След две седмици и трите семейства отново посетили Министъра на Църквата.

Пенсионерите обяснили, че за тях не било проблем.
Двойката на средна възраст казали, че им било трудно само през първата седмица, после свикнали.
Младоженците, изчервени до ушите си признали, че не са издържали теста.
Съпругът обяснил гафа така:

- Всичко беше в рамките на нормалното, докато не тръгнахме да избираме латекс за кухнята. Тя се наведе над баките с боите и аз.... я грабнах и... Абе, не издържахме...

Министърът го погледнал иззад благопристойните си очила и казал, че не са желани в неговата църква.

Младият мъж отговорил:

- Е, прав сте... Не може да се поправи случилото се... Собственикът на магазина за боя ни съобщи, че и там не сме желани вече :)))
цитирай
3. bven - Здравей , Осичке - нали знаеш колко е слаба човешката природа -
19.08.2010 06:56
и ти пишеш за нея! Все пак има едно добро - Бог ни обича всички такива, каквито израстваме пред очите му и ни благославя! Да се обичаме и да обичаме всичко и всички!
цитирай
4. osi4kata - Zdravej, bven
19.08.2010 07:04
В никакъв случай не съм искала да покажа неуважение към теб. Дълбоко уважавам всички човешки същества, техните вярвания, увлечения, симпатии и т.н.

Само че - да изискваш от някого въздържание в толкова интимен план, за мен е влизане с взлом в индивидуалния микрокосмос. Просто не вярвам млади и здрави хора да могат да преминат този тест.

с обич

Румяна Симова
цитирай
5. bven - В никакъв случай, Руми, не мисля за неуважение!
19.08.2010 07:22
Всичко е въпрос на нагласа. И аз знам със сигурност, че човек може да направи всичко , което поиска. А в случая не се изисква толкова много. Но когато му дойде времето. В човешката природа е това, което не харесваме днес, да харесаме утре. И това, което сме мислили, че не можем днес, след време да го направим и то да се случи изведнъж! Желая ти лек ден. Аз само искам ние, българите, да разберем и оценим това, което е направено за нас. И да го споменаваме с любов и благодарност, за да бъде животът ни по-добър!
Много те ценя като съблогер и в никакъв случай не приемам мнение, различно от моето, за грешно. Поздравявам те с това, което казвам всяка сутрин на всички: Бъди здрава, бъди хармонизирана, бъди любов! :):):)
цитирай
6. stela50 - Много съм чела за Паневритмията , има нещо божествено в този танц...
19.08.2010 08:31
А да го видиш на живо е невероятно изживяване ,спонтанно се включват случайно попаднали хора. и лицата им греят със светлината на първите слънчеви лъчи .
Поздравления за постинга ,Бвен !
Бъди здрава ,бъди хармонизирана ,бъди любов !
цитирай
7. panazea - А защо като отидем на Рилските Езера , трябва да се въздържаме от секс?
19.08.2010 09:17
Според мен това противоречи на човешката природа!
Ние не сме монаси и не сме дали обет за въздържание!
То и самите монаси не го изпълняват!
Защо Вярата , трябва да ни пречи да си изпълняваме семейните задължения?
Сори! Аз съм пряма!
цитирай
8. stela50 - Привет ,Бвен искам да добавя ,че е въпрос на избор дали човек ще приеме условията ,или не
19.08.2010 10:03
Имала съм случай да наблюдавам танца ,не знаех подробности ,но мисля ,че не това е акцента на постинга.От написаното става ясно,че се препоръчва да се придържат към полово въздържание ,а не е задължително . И явно за тях това не е проблем.
Поздрави !

цитирай
9. bven - stela50, аз също мисля, че не задължително половото въздържане, а се препоръчва!
19.08.2010 10:42
Освен това смятам, че когато човек е на Рила, на свещено място и посреща изгрева с прекрасна ангелска музика и се зарежда с енергия и от танца, просто не се мисли за секс. Но за това могат да говорят тези, които са го преживели или го правят всяка година. Аз благородно завиждам на всеки човек, който може да отиде и да присъства, още повече и ако участва в танца Паневритмия. Благодаря ти за изказаните мисли и лек ден :)
цитирай
10. bven - На 7: Панацея, не ходенето на рилските езера е свързано със забрана за секс!
19.08.2010 10:46
Просто когато човек отива на свещено място и свещенодейства, от самосебе си става да се свържеш в едно с всеобщата хармония и енергия. Чувстваш се на високо енергийно и вибрационно ниво, ведно с Вселената. И тогава зареждането с енергия не се свързва с мисълта за секс. Нали знаеш, че сексът е също начин за зареждане с енергия? Все пак нищо не се забранява.
цитирай
11. panazea - Танче,
19.08.2010 14:28
Става дума не за ден два, а за цялото пребиваване!
Но ти ме разбираш !
цитирай
12. erato7 - Протягам ръка за поздрав заради ...
19.08.2010 14:55
Протягам ръка за поздрав заради чудесния постиг!:)))
Благодаря ти!:)))
цитирай
13. bven - ОК, Панацея !
19.08.2010 16:12
:):):)
цитирай
14. bven - На 12: erato7, благодаря!
19.08.2010 16:14
Радвам се , че ти харесва :):):)
цитирай
15. tota - Мила Бвен,
19.08.2010 22:48
тези дни съм мислено горе на Седемте рилси езера... Рила е повече прекрасна с всички хора там ..Невероятно е всичко, което правят...Толкова много позитивна енергия на едно. Какво е това? Хармония с природата и със себе си и послания за ЛЮБОВ между хората!! Благодаря ти за постинга. А паневритмията трябва да учат децата... Хубава вечер!!
цитирай
16. анонимен - Хумор
20.08.2010 06:33
Като човек който е играл Паневритмията искрено се смях, щом прочетох това.
Авторът е успял да смеси по много интересен начин верни, полуверни и напълно погрешни неща. Вероятно поради повърхностния подход, ползван от повечето журналисти.
Примери:
- тезата за "Денят на просветлението" - няма нищо общо с истината.
- "Строг пост и полово въздържание" - това е по-скоро църковен термин, т.к.строгия пост включва полово въздържание при църквата. Авторът е пренесъл този темин тук, без да се интересува дали е адекватен.
Това е все едно да кажеш, че зрителите в театър се въздържат от викове.Еми въздържат се... такива са правилата, и те са естествени.

Бих препоръчал на автора да отделя повече време за статиите си от 1-2 часа,които явно е съумял да отдели.Иначе благодаря за останалото :)

цитирай
17. bven - Благодаря ти, Тота -
20.08.2010 12:56
И аз смятам, че Паневритмия трябва да се изучава,а и не само тя. Учението на Петър Дънов е свързано и с Шестата раса, и с Бялото братство, и с любовта между хората. Аз препоръчвам на всеки, който има малко свободно време, да прочете нещо от него. Благодаря ти за присъствието в моя блог!!!:)
цитирай
18. bven - На 16 - анонимен:
20.08.2010 12:58
С удоволствие ще прочета мнение на човек, който е бил на езерата и играл Паневритмия. Благодаря!
цитирай
19. sahajayoga - :)))
20.08.2010 15:59
ХУБАВО Е ЧОВЕК ДА СЕ СТРЕМИ КЪМ ДУХОВНОСТА НЕЗАВИСИМО ПО КАКЪВ НАЧИН ГО ПРАВИ. ВСЕКИ ТЪРСАЧ НАМИРА МЕТОДА КОЙТО Е НАЙ - ПОДХОДЯЩ ЗА НЕГО .
цитирай
20. bven - На 19: Така е -
20.08.2010 16:45
всеки върви по своя път! Важното е да върви и да се учи :):):)
цитирай
21. mmmmmmmmm - Sled malko
27.08.2010 13:18
trqgvam da vidia kqde se igrae Panevritmia:).
Minalata nedelia vidiah tri ot ezerata.Utre iskam da vidia vsichki:)
Pozdtavi za posta!Sqvsem na vreme go prochetoh!
Beshe mi interesno!:)
Priaten den!:)
(niamam kirilica,sqjaliavam)
цитирай
22. bven - На 21: mmmmmmmmm,
28.08.2010 11:54
хубаво е да ги видиш и да постоиш при тях. Ако можеш на изгрев да играеш - само хубави неща ! Приятна разходка и хубав ден!:)
цитирай
23. анонимен - Има ли дъновисти в Бургас?
21.03.2011 12:08
Къде може да се срещне човек с дъновисти и да научи повече за любовта, като начин на живот в Бургас?
цитирай
24. анонимен - Influential list put the finger on
04.08.2011 22:21
I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. Cheers
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866418
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39041
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава