Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2010 09:00 - Тайната история на човешката цивилизация
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 2491 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


През 70-те години на XX в. Ричард Е. Морлан от Археологическата служба на Канада и Канадския национален музей на човека извършвал проучване на деформирани кости, произхождащи от обекти по р. Олд Кроу. Според заключенията на Морлан много от костите и еленовите рога носели ясни следи от целенасочена човешка дейност, която трябвало да се отнесе към времето преди тяхното фосилизиране. Костите, преотложени от течението на реката, били открити в ледникова заливна равнина от периода Ранен Уисконсин, чиято дата е около 80 000 г. пр. наст. (преди настоящето). Това повдигнало сериозни съмнения по отношение на модерните идеи за заселването на Новия свят.
През 1984 г. обаче Р. М. Торсън и Р. Д. Гътри публикували изследване, в което показали, че въздействието на речния лед би могло да предизвика измененията, които - според Морлан - свидетелствали за човешка дейност. Веднага след това последният се отказал от първоначалните си твърдения, че всички събрани от него кости са били обработени от човешка ръка. Морлан признал, че е възможно - в 30 от 34 случая - следите да са резултат от въздействието на речния лед или от някакви други естествени причини.
Но - дори при това положение - той продължавал да вярва, че по останалите четири екземпляра имало несъмнени следи от човешка дейност. В публикувания отчет, Морлан пише следното: „Нарезите и драскотините... са неразличими от тези, които биха оставили каменни сечива при коленето и обезкостяването на животински труп."
Морлан изпратил две от костите на д-р Пат Шипман от Университета „Джон Хопкинс" - експерт по срязани кости. Шипман изследвала следите с помощта на сканиращ електронен микроскоп и ги сравнила с повече от 1000 документирани следи по кости. В крайна сметка тя заключила, че белезите по едната от костите не можели да се определят със сигурност. Следите по другата обаче със сигурност били оставени от някакво оръдие. Морлан отбелязал, че в района на р. Олд Кроу, както и по близките възвишения, били открити каменни сечива, макар и не в пряка връзка с костите.
Това би трябвало да покаже, че костите от Сен Лрест, както и подобните на тях, не могат просто да бъдат отхвърлени като доказателство. В наши дни, този тип информация все още се смята за важен и методите за анализ са почти идентични с тези, използвани през XIX в. Тогавашните учени може и да не са разполагали с електронни микроскопи, но обикновените микроскопи са били (а и все още са) достатъчно добри за подобна цел.

Пустинята Анза-Борего, Калифорния
Още един скорошен пример за кости с нарези, подобни на тези от Сен Прест, е откритието, направено от Джордж Милър - уредник към музея на Импириъл Вали Колидж в Ел Сентро, щата Калифорния. Милър, който починал през 1989 г., съобщил за шест мамутски кости със следи, наподобяващи нарезите от каменни сечива, открити в пустинята Анза-Борего. Датирането с радиоактивни (уранови) изотопи, направено във Федералния геоложки институт, показало, че костите са най-малко на 300 000 години, а палеомагнитният метод на датиране и пробите от вулканична пепел дали възраст от около 750 000 години.
Един уважаван учен казал, че твърденията на Милър са „точно толкова смислени, колкото и тези за чудовището от Лох Нес и за живия мамут в Сибир", на което пък Милър отговорил, че „тези хора не искат да видят човека в този случай, тъй като с кариерите им би било свърше - но". Така се случи, че споменахме за костите от мамут от пустинята Анза-Борего в един разговор с Томас Демере - палеонтолог от Музея по естествена история в Сан Диего (31 май 1990 г.). Демере призна, че по принцип е скептичен към твърдения, подобни на изказаните от Милър. Той постави под въпрос професионализма, с който са били откопани костите, и освен това изтъкна, че в съседство не са намерени никакви каменни сечива. Демере също така предположи, че би било малко вероятно нещо, свързано с тази находка, да се появи в научно списание, тъй като редакторите не биха го пуснали. По-късно научихме от Джули Паркс - уредничката, отговаряща за находките на Джордж Милър,  че Демере никога не е изследвал фосилите, нито пък е посещавал находището, макар да е бил поканен да го стори.

    Пикерми, Гърция В Гърция, близо до Маратонската равнина, се намира богат на фосили пласт, датиращ от късния миоцен (Тортонския етап). Това находище било проучено и описано от известния френски учен Албер Годри. На Международния конгрес по праисторическа антропология и археология, състоял се през 1872 г. в Брюксел, барон Фон Дюкер представил доклад, в който се казвало, че костите от Пикерми доказват съществуването на хора в миоцена. Според съвременните специалисти находището трябва да се отнесе към късния миоцен, което означава, че възрастта на костите е около 5 млн. години. Фон Дюкер изследвал много от костите от Пикерми в музея в Атина. Той открил 34 фрагмента от челюсти  Шррапоп (изчезнал вид трипръст кон) и от антилопи, както и 19 фрагмента от тибии (пищялни кости) и още 22 фрагмента от други кости на големи бозайници, например носорози. Всички те носели следи от методично разчупване с цел извличане на костния мозък. Според Фон Дюкер по всички кости имало „повече или по-малко различими белези от удари с твърд предмет". Освен това той отбелязал наличието и на неколкостотин по-дребни фрагмента, които били счупени по същия начин.
Фон Дюкер проучил и голям брой черепи от Hi"pparion и от антилопи, при които очевидно методично била отстранена горната челюст, за да може да бъде изваден мозъкът. Ръбовете на счупванията били много остри, което обикновено се приема за резултат от човешка дейност, а не от глозгащи хищници или от тежестта на земните пластове.
По-късно Фон Дюкер заминал лично за находището Пикерми, за да продължи на място проучванията си. При първите си разкопки той открил десетки кости от Hipparion и от антилопи и съобщил, че около една четвърт от тях носят ясни следи от целенасочено счупване. Във връзка с това, би било добре да си припомним заключението на Бинфорд, че в целия набор от кости, счупени от хора - с цел извличане на костния мозък,  белези от удари могат да се наблюдават по около 14 до 17 %. „Сред костите също така открих - съобщил Фон Дюкер - и камък, чиито размери позволяват удобно да бъде държан в ръка. Той е заострен от единия си край и е напълно годен да остави белези, подобни на наблюдаваните по костите."




Тагове:   Фон,   миоцен,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Добро утро ,Бвен ...
19.10.2010 10:12
Много хубав пост .Улавям се ,че чакам с нетърпение всяка твоя нова идея ,
компетентно поднесена информация с чудесни размисли и послания .
Да си жива и здрава ,мила приятелко !
цитирай
2. bven - На 1: Добро утро , stela50 -
19.10.2010 10:20
Радвам се, че споделяме общи интереси и мога да предложа важни за всички теми.
Лек и слънчев ден! :))))))))
цитирай
3. анонимен - dalida каза: Находки от Турция - Дарданелите
21.11.2010 14:42
Костите от Турция намерени от Франк Калвърт през 1874 г,на брега на протока са гравирани с изображения на животни. Костите били намерени близо до скала,на която също имало изобразени животни, а близо до тези находки били намерени и кости с нарези с цел извличане на костния мозък. Франк датира тези находки от времето на миоцена който обхваща времето - от преди 5 до преди 25 милиона години. Други учени предполагат,че тези кости датират от преди 40 000 години - тогава са живяли първите съвременни хора.
цитирай
4. bven - На 3: благодаря!
21.12.2010 08:13
Анонимен, много са доказателствата за човешко присъствие от милиони години и много хора имат интерес истината да се прикрива. Благодаря за допълнението!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868019
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава