Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2010 09:03 - За потопа - Сл. Севрюкова
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 5211 Коментари: 16 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                        
                        

               Прозренията на Слава Севрюкова                    (Хр. Нанев)





Прорицателката дълго мълчи. Съсредоточава се, преди да навлезе в тайнствените "апокрифи на Вечността".
След малко шептящият й глас меко пронизва тишината:
- Имало е наистина колосален природен катаклизъм. Водите някога са се разлели наширо-о-о-око, наширо-о-о-о-ко... Но не по абсолютно цялата Земя, както е описано в Библията, не. Обхванали са районите на Месопотамия и днешна Палестина. Акваторията на Черно море тогава се е надигнала, стигайки чак до Кавказ.
В ония времена на слабо населена Земя бедствието се е приело за всемирна свещена катастрофа. Малцината оцелели са били страшно впечатлени. Тълкували са го като "заслужено божие наказание над самозабравените люде". Затова тревожни следи от него са съхранени в повечето религии и легенди из цял свят.
- А Ной?
Въпросът отеква в душата на пророчицата като в храм. Оживена, мигновено изстрелва осенилото я видение:
- Ной, както виждам, също е реална фигура.
- Слава Севрюкова въздиша. Дълбоко поема дъх.
Продължава. - Приживе не е имал славата, която днес му се приписва. Духовно извисено същество, прозрял е грозящата опасност. И съумял по един прост, но гениален начин да предприеме адекватни спасителни мерки.
Силно вярваща натура. "Получава" информация за задаващото се изпитание директно от Висшите йерархии - гласът й развълнувано глъхне. - Но нека размислим - кое проникновение, кое световно откритие не е направено чрез тях?...
Видях и Ноевия ковчег - четвъртит, дървен. Не е вярно, че е побрал всички животни. Този прозорлив мъж е взел само своето семейство, част от живата си стока и някои местни животни. Не си е правил труд да събира двойки лъвове, жирафи, змии, гущери, крокодили, зебри, както днес го представят... - Слава широко и звънко се смее. - Нима е било нужно? Или възможно? Разсъдете с ума см. Това е много по-късна измислица, когато тази проникновено светла личност вече е митологизирана.
- Ето кое е най-характерно за Ной - потопена в неизвестностите на една отдавна отшумяла епоха, Слава шепти. Оживяват откровения.  Като всички хора, отдадени на духовното, странно отнесен е. Затова преди Потопа съвременниците, както виждам, грубо му се присмивали. Подигравали го за чудатостите в държанието му. И най-вече при строежа на ковчега. Действията му в ония времена на блажено спокойствие и благоденствие изглеждали нелепи под изсушения пламтящ полупустинен небосвод. Имали са се за "разумни трезвомислещи "хора.
...Но ето - изведнъж небето с грохот се разтваря.
Руква пороен дъжд.
Вали, вали, вали...
Помътнели и шумящи, реките преливат. Води прииждат. Все по-застрашително се надигат.
Дошъл е часът на стихията.
Задава се бедствие. Сега вече отеснява животът на присмехулниците - тези доскоро "здраво стъпили на земята люде". Затънали до шия в ограничеността си и горди с това, изведнъж съзнават - задава се страховит катаклизъм. Горчиво възмездие, но не е ли заслужено? Бунтуващата се Природа сякаш вразумява самовъзвеличилите се нейни "господари".
- Не, не е възмездие - поправя се прорицателката. - Бог никога никому не налага такова. Не трябва да се приема за наказание "отварянето на небесните шлюзове". Сами си създаваме проблеми с натрупаната карма. Тя - двигател на бъдещи събития, рушител, но и неуморим съзидател на съдби...
- Какъв е божественият промисъл на колосалните наводнения, предизвикали унищожението?
- Ще обясня, а вие разсъдете. Създаването чрез разрушение е основен Божи принцип. Животът чрез умиране е друг. Масовият погром е част от възродител
ния процес на Земята...

Слушайте внимателно. В историята на Ной, лутащ се из безкрая на водните простори в търсене на земна твърд, прозира и известна доза символика. Първо той пуска от ковчега гарван, за да разбере има ли наблизо суша. Птицата не се завръща. Тогава изпраща гълъб, който долита, понесъл в човчица зелена маслинена клонка. Ясен знак за края на изпитанията - брегът е близо.
Гарванът е символ на тъмата. Гълъбът - на светлия дух. Тъмата винаги коварно атакува. Възползва се от придобивките единствено за себе си. Светлината никога никому нищо не натрапва. Напротив - щедра е към всички.
Слава отново се умълчава, сякаш да събере мислите си. С приглушена въздишка продължава:
- И така, някога наистина се е състояло страховито природно бедствие като разкритото в Светото писание. След отшумяването му дълго е било осмисляно от оцелелите. Тогава се превръща в покъртителна историческа притча. Тревожно послание към поколенията. Да бъдат по-прозорливи. Да живеят в мир и хармония помежду си и с природата. ДА НЕ СЕ САМОЗАБРАВЯТ! "
Щастливците, съхранили се след страхотиите на водната стихия, години наред са разказвали за погромните последици от делата на нарцизираните някога люде. А те, повтарям отново, преди да се развихри катаклизма, са имали непоклатимо самочувствие на "трезвомислещи реалисти".
След Потопа Ной неслучайно започва да отглежда лозя. С опиянението на виното опитва да изтрие от тревожните умове на оцелелите спомена за чудовищния кошмар.
Създателят е всемогъщ. Не отмъщава на своите рожби. Случилото се, освен всичко друго, е незабравим урок. За преодоляване слепотата на опасно откъсналото се от небесните устои Човечество.
* * *
- Очаква ли ни нов потоп, лельо Славе? Но вече "огнен", както е предсказано в Книгата на книгите? - Обзети от пламтящо любопитство, прекъсваме завладяващите й откровения.
- Ще ви кажа, ще повторя, ще потретя... Библията е изградена на базата на исторически факти, но в нея има и символи. Огънят, за който се говори, са остри стълкновения, кръвопролитни унищожителни войни, които виждам, задават се... (Лицето на прорицателката се изостря. Взряна в необозримото, предстоящите събития изгарят погледа й.) Каквото и да правим, неизбежни са. Имало ги е и ще ги има.
Но човешкият род, знайте, няма да погине от огън. На мене ми се "внуши" да предам - намираме се в края на един цикъл от хилядолетното ни развитие. Наближаваме друг - много по-значим и извисен. След него ще станем съвършено различни. Така, както оцелелите след Потопа вече не са били същите...





Тагове:   Ной,   библия,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поздравления ,Бвен ...
03.11.2010 09:22
Невероятната Слава Севрюкова и нейните прозрения .
Интересен и хубав текст .
Благодаря ти !
цитирай
2. karambol5 - Слава - една Невероятна Личност !
03.11.2010 09:23
Слава - една Невероятна Личност !
цитирай
3. divna8 - "Но човешкият род, знайте, ...
03.11.2010 12:19
"Но човешкият род, знайте, няма да погине от огън. На мене ми се "внуши" да предам - намираме се в края на един цикъл от хилядолетното ни развитие. Наближаваме друг - много по-значим и извисен. След него ще станем съвършено различни. Така, както оцелелите след Потопа вече не са били същите..."
- - - - - - - -- - - - - - - - - - - -

Това, ако запомним... научили сме нещо!!!
Приветствам те за постинга; хубав ден, Бвен :):):)
цитирай
4. bven - На 1: Мила Стела50 - добре си дошла и днес
03.11.2010 19:39
и да научим нещо от истинската история на човечеството! Приятна вечер!:)))
цитирай
5. bven - На 2: Карамбол5 - леля Слава обичаше много
03.11.2010 19:41
всички българи и България. Нека й благодарим!:)))
цитирай
6. bven - На 3: Дивна8 - както винаги - право в центъра!
03.11.2010 19:42
Дано да четем и разбираме какво ни се казва - за наше добро! Лека вечер, приятелко!:)))
цитирай
7. анонимен - JykjTRkX
24.05.2011 04:22
Kudos! What a neat way of tnihknig about it.
цитирай
8. анонимен - pypArxCAPBNy
24.05.2011 15:11
ok6TCC <a href="http://xgdnqjuvgzhc.com/">xgdnqjuvgzhc</a>
цитирай
9. анонимен - qTNcyyWtn
24.05.2011 16:18
Walking in the presence of giants here. Cool thnkinig all around!
цитирай
10. анонимен - MghAnJNaNLrDZR
25.05.2011 14:13
qCmSy5 <a href="http://ubnwwulutxtg.com/">ubnwwulutxtg</a>
цитирай
11. анонимен - rhPTSQTneII
25.05.2011 17:37
qMkEsG , [url=http://kropqkzvcziu.com/]kropqkzvcziu[/url], [link=http://yorbgxfafkhs.com/]yorbgxfafkhs[/link], http://pumjafggxxdd.com/
цитирай
12. анонимен - ewhPEFwmB
25.05.2011 19:44
QnHk99 , [url=http://bxvwxzquhoyd.com/]bxvwxzquhoyd[/url], [link=http://hlqkqiuhcisw.com/]hlqkqiuhcisw[/link], http://khgepoyjcixi.com/
цитирай
13. анонимен - wQZJfBIkJIKCOosFw
28.05.2011 13:05
GWePXG <a href="http://idsryumdlfpi.com/">idsryumdlfpi</a>
цитирай
14. анонимен - cjQJUwvyIaa
28.05.2011 14:43
4PBD8b <a href="http://uefwiyqgxmma.com/">uefwiyqgxmma</a>
цитирай
15. анонимен - nAsYEEAvb
31.05.2011 17:48
LwZBDb , [url=http://meaghlguizhx.com/]meaghlguizhx[/url], [link=http://nuqjolkjiqth.com/]nuqjolkjiqth[/link], http://ghgeeelvcwit.com/
цитирай
16. анонимен - XhMZhvBYKYhsdIXdqxX
31.05.2011 18:11
Y8EqC5 , [url=http://ligznbgbcqft.com/]ligznbgbcqft[/url], [link=http://czochmbdnjgu.com/]czochmbdnjgu[/link], http://armzfkpvqart.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14909546
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава