Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2010 09:51 - Тайната история на човешката цивилизация
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1890 Коментари: 2 Гласове:
15

Последна промяна: 23.11.2010 19:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Хуеятлако, Мексико
През 60-те години на XX в. Хуан Армента Камачо и Синтия Ъру-ин-Уилямс открили при Хуеятлако, близо до Валсекило, усъвършенствани каменни сечива (фиг. 5.8), способни да съперничат и на най-добрите произведения на европейските кроманьонци. Находището се намира на 75 мили (120,6 km) югоизточно от Мексико Сити. В близост, при Ел Корно, били открити малко по-груби оръдия. Изглежда, че нито при Хуеятлако, нито при Ел Хорно можело да има някакви съмнения в стратиграфската позиция на оръдията. И все пак, тези артефакти имат една много проблематична характеристика: екипът от геолози, работещ за Геологическия институт на САЩ, определил възрастта им на около 250 000 години. Екипът, който работел с финансовата подкрепа на Националната научна фондация, включвал следните лица: Харолд Молд и Вирджиния Стийн-Макинтайър, и двамата от Геологическия институт на САЩ, и покойния Роалд Фриксел от Университета на Вашингтон.

Според твърденията на геолозите необичайно голямата възраст на артефактите, открити при Валсекило, била потвърдена по четири независимо използвани метода за датиране:
(1) датиране по радиоактивни изотопи на урана;
(2) датиране по проследяване на периода на полуразпад;
(3) датиране по хидрацията на тефрита (базалтова смола);
(4) проучване на минералното изветряне.
Както можело да се очаква, отнасянето на обекта Хуеятлако към времето от преди 250 000 години, потвърдено от екипа геолози, сложило началото на яростни спорове. Ако тази възраст бъде приета, тя би революционализирала не само антропологията на Новия свят, но и цялостната представа за произхода на човека. Смята се, че човешки същества, способни да създадат толкова съвършени сечива като намерените при Хуеятлако, се появяват за първи път в Африка преди около 100 000 години.
В опитите си да осигури публикуването на резултатите на екипа, Вирджиния Стийн-Макинтайър се сблъскала с много препятствия и силен социален натиск. В бележка, адресирана до неин колега (10 юли 1976 г.), тя заявява следното: „От дочути случайно клюки разбрах, че в определени кръгове тримата с Хол и Роалд сме разглеждани като безпринципни нагаждачи, използвачи и търсачи на слава, и това заради Хуеятлако. Още не мога да се съвзема от удара." Статията на Стийн-Макинтайър и нейните колеги, посветена на откритията при Хуеятлако, била задържана без никакво обяснение в течение на години. Докладът бил представен за първи път на антроположкия конгрес през 1976 г. и трябвало да се появи в тома на симпозиума. Четири години по-късно Стийн-Макинтайър написала следното, в писмо до X. Дж. Фулбрайт от Научната лаборатория в Лос Аламос, един от редакторите на така и неотпечатаната книга: „Колективната ни статия за обекта при Хуеятлако е истинска бомба. Тя ще постави човека в Новия свят десет пъти по-рано, отколкото на археолозите би им се искало да вярват. Още по-лошо - повечето от тях смятат, че бифасите1, открити in situ, трябва да се припишат на Homo sapiens. Според сегашните теории по това време Homo sapiens още не се е появил като вид, та камо ли в Новия свят."
По-нататък Стийн-Макинтайър обяснява следното: „Археолозите вдигат много шум около Хуеятлако - те дори отказват да вземат под внимание находките. От втора ръка разбрах, че различни представители на гилдията ме смятат за: 1) некомпетентна, 2) търсачка на сензации, 3) безпринципна използвачка, 4) непочтена, 5) луда. Очевидно е, че нито едно от тези мнения не помага на професионалната ми репутация! Единствената ми надежда, за да изчистя името си, остава отпечатването на статията за Хуеятлако. Така тези хора сами ще могат да преценят фактите." След като не получила отговор, Стийн-Макинтайър поискала да изтегли статията, но така и не получила ръкописа си.
Една година по-късно (8 февруари 1980 г.) тя писала до Стив Портър - редактор на „Куотърнъри Рисърч" - с молба да отпечата статията й за Хуеятлако. „Материалите, които искам да обнародвам, дават геологични доказателства — заявила тя. - Фактите са напълно ясни и ако го нямаше обстоятелството, че ще трябва да се пренапишат огромно количество учебници по антропология — не мисля, че ще има някакъв проблем те да бъдат приети от археолозите. Но тъй като нещата са поставени по този начин, антропологическите списания бягат от тях като от чума."
Стив Портър отговорил на Стийн-Макинтайър (25 февруари 1980 г.) и заявил, че ще обмисли публикуването на спорната статия. Той обаче споменал, че можел да си представи, „колко трудно ще бъде да бъдат получени обективни рецензии от някои археолози". Обичайната процедура, предхождаща всяка научна публикация, включва предоставянето й на няколко други учени, които да я рецензират, оставайки анонимни. Не е трудно да си представи човек как окопалата се научна ортодоксалност би могла да манипулира този процес и да държи нежеланата информация далеч от специализираната периодика.
На 30 март 1981 г., Стийн-Макинтайър писала до Естела Леополд, младши редактор на „Куотърнъри Рисърч": „Проблемите, които съществуват, са огромни и не касаят само Хуеятлако. Става дума за манипулиране на научната мисъл чрез потискане на т. нар. „енигматична информация", т. е. фактите, които поставят под въпрос преобладаващото мнение. Хуеятлако прави именно това! Тъй като не съм антрополог, през 1973 г. не осъзнах пълното значение на данните, с които разполагахме, нито пък - колко дълбоко се е вкопала в мислите ни настоящата теория за появата на човека. Работата ни в Хуеятлако беше отхвърлена от повечето археолози, защото противоречи на тази теория. Обосновката им е един порочен кръг. Homo sapiens sapiens се е появил в Евразия преди между 30 000 и 50 000 години. Следователно, не е възможно, в Мексико да има сечива на Н. s. s. от преди 250 000 години, тъй като Я. s. s. се e появил преди между 30 000 и.. и т. н. Подобно мислене може да създаде самодоволни археолози, но заедно с това и достойна за презрение наука!"

В крайна сметка „Куотърнъри Рисърч" (1981 г.) публикували един текст на Вирджиния Стийн-Макинтайър, Роалд Фриксел и Харолд Молд. Статията защитавала определената за обекта при Хуеятлако възраст от 250 000 години. Естествено винаги е възможно да се повдигнат възражения срещу археологическите датировки и точно това прави Синтия Ъруин-Уилямс в едно свое писмо до Стийн-Макинтайър, Фриксел и Молд. В отговора си, Молд и Стийн-Макинтайър отговарят на нейните критики точка по точка. Ъруин-Уилямс не се отказала. Тя, както и цялата американска археологическа общност, продължава и досега да отхвърлят датировката, предложена от Стийн-Макинтайър и нейните колеги.

Аномалните находки от Хуеятлако причинили лични загуби и професионални наказания, В това число - прекратяване на финансирането, загубата на работа, средства и личната репутация на Вирджиния Стийн-Макинтайър. Нейният случай ни дава рядката възможност да надникнем в реалните социални процеси на потулване на информация в палеоантропологията, белязани с конфликти и мниго болка.
Една последна бележка — опитахме се веднъж да си осигурим позволение да използваме снимки на артеф&ктите от Хуеятлако; бяха ни необходими за една публикация. Иформираха ни, че това разрешение ще ни бъде отказано, ако имаме намерение да споменем „налудничавата" възраст от 250 000 години!




Тагове:   натиск,   манипулиране,


Гласувай:
15



1. karambol5 - Ейййййййййй, на моменти човешката ...
23.11.2010 10:54
Ейййййййййй , на моменти човешката глупост и,алчност и себичност ме карат да полудявам !
Вижте какво , тиквеници такива , когато имаш неопровержимо доказателство , потвърдено от не зависими източници ,то си ПРИНУДЕН да го признаеш ! Точка .
Ако трябва ще си пренапишете учебниците и няколко пъти ! Истината има много неприятно за вас качество - никне там ,дето не я сееш и винаги изплува ! Рано или късно !
И за извънземно да я обяват археоложката все тая - десет пъти по-стара е човешката цивилизация ! Точка !
А ето това :

1) некомпетентна, 2) търсачка на сензации, 3) безпринципна използвачка, 4) непочтена, 5) луда.

Направо ме втрещи ! Имаш доказателства ,неоспорими при това ,и някой изразява подобно мнение ! И на никой не му минава и през ум ,че това мнение също трябва да се докаже !!!!!!!!
И освен всичко друго да ДОКАЖАТ ,че статията на Стийн-Макинтайър е лъжа .
Тъй като не могат да го направят поради очевидна некадърност от една старна и защото е невъзможно , от друга , те предпочитат да не и върнат статията . И какво ще направят с нея ? Ще си я използават за тоалетна хартия лИ ?
И защо си мислят ,че тя със своите познания няма да напише друга ?
Аман от пълнио самовлюбени некадърници !
цитирай
2. bven - На 1: Карамбол5, тук нещата не опират само до глупост, себичност и алчност!
23.11.2010 19:39
За съжаление много хора служат на Злото и то си ги подбира - дали ще е министър, учител, пожарникар или общ работник! Много лесно е да се манипулира страхливия човек - ами как ще остане без доходи, как няма да бъде на тази работа, за която толкова години е мечтал и правил компромиси, как ще изкаже мнение, без да знае /или знае много добре как ще бъде прието. Цялата работа опира до това - ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВА ИСТИНАТА И ДА СЕ БОРИШ ЗА НЕЯ! Навсякъде, по всяко време и във всичко! Иначе ще бъдеш всичко друго, но не и личност! Благодаря ти за коментара и лека вечер! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14872700
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава