Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2011 08:10 - Прозрения (Слава Севрюкова)
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 4747 Коментари: 6 Гласове:
18

Последна промяна: 05.01.2011 16:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                       ГИБЕЛТА НА БОТЕВ

Има ли по-гениална и трагична личност в наша­та история сред литературните ни колоси?

 

 

Живот, светкавичен като куршум, а в него стене цялата Вселена.

 

 

Немалко е писано за гения. Нищожен шанс да излезе на бял свят документ, разширяващ предста­вата за поетическия връх и национална светиня.

 

 

Легенди за Ботев витаят до днес. Слава Севрюкова изважда светлата му личност от тях. От психотронна позиция наложените постановки се променят. Някои от тях безвъзвратно се сриват. Изгряват други.

 

 

Пророчицата с разбиране подчертава: "Съзряното от мене за Ботев, Левски и Бенковски не е като в читанките."

Какво пък, може би точно това ще ги превърне в още по-трогателно завладяващи.

 

 

Владетелката на Силата не се тревожи дали разкритото по свръхсензорните й канали ще по­лучи гласност. За нея е достатъчно да го предаде "без думица да промени".

Пъстрота насища виденията й. И животът е такъв.

 

 

"Гледайки човека, аз съм безпристрастна - ще сподели в едно от малкото свои интервюта. - Но нито Левски, нито Ботев или Бенковски са имали този ореол. Създаден е впоследствие."

Не се бои да разкрие истината. Дори да е неу­добна. И понякога горчива.

 

 

За Слава: "Ботев е нежна пламенна поетич­на натура". Без да робува на догмите, констатира: "не е професионално подготвен за отговор­ната роля на войвода, но - въпреки това - сърца­то се заема с нея".

 

 

"Преди да потеглят с четата, водачите са имали известни разногласия - цитирам жената със свръхсензорни способности, - но поетът с орлов поглед се е наложил. Смело я е повел."

 

 

Безпристрастните исторически извори говорят - това действително е така. Старите, с многого­дишен опит хайдушки водачи Панайот Хитов и Филип Тотьо, доказали се в не една битка, в по­следния момент отказват да оглавят трескаво под­готвяната в Румъния чета. На тях им е ясно като бял ден - обречена е в зародиш. Врели и кипели в хайдушките дела, не е в стила им да рискуват на­халост. Няма да сложат глави в торбата в подкрепа на една изгубена кауза. Оплискано в кръв, сринато, опожарено - такова по онова време все повече се очертава Априлското въстание.

 

 

Сериозни опасения. Но те са безкрайно далече от експанзивния Ботев. С висок авторитет сред емигрантските среди като поет, журналист и теоре-тик-революционер (но не и като пълководец!), той се нагърбва със свръхтежка задача.

 

 

Не е любител на прецизните изчисления и тън­ки сметки. Иначе какъв бунтар ще е?

 

 

Носи символа на Новата епоха - идеята за Свобода. Колко струва робското живуркане пред Нея? Европа трябва най-сетне да се увери, че българите я заслужават. Но кой с риск за живота си ще го докаже?

 

 

За да не се провали вече сформираната въоръ­жена дружина, която по предварителен замисъл трябвало да бъде предвождана от Панайот Хитов, а поетът да е неин писар (задача изцяло по силите му!), огненият публицист поема тежката войводска мисия.

 

 

Ще я изпълни ли без военен и пълководчески опит?

 

 

Ботев е дръзка поетична натура. Хладната пресметливост е на светлинни години от него. Хвърля се в обречената битка, пък "каквото сабя покаже"...

 

 

Сабята е оръжие. Нима е създадена да се пише за нея, дори и поетично?

 

 

Жестоко средство за разплата. Трябва да се из­вади от ножницата и... И тогава тънкостите в бора­венето с нея ще решат изхода на боя.

 

 

Поетът владее по-мощно оръжие - Словото. Умело си служи с него, за да блесне силата на са­бята, когато "каузата е свята".

 

 

Истина, банална и жестока като обречения жи­вот на роба (Ботев отдавна е погребал робството в душата си). Истина, изгаряща като сълзите на ра­тая, запалил хамбара на чорбаджията. Трагично примитивна проза, на космически разстояния от поезията.

 

 

Виртуозът на словото с лекота се справя с поети­ческия слог. Ще успее ли и с хладното оръжие?...

 

 

Той не пресмята. Стремглаво се хвърля в битка. Не като един от многото. Като водач.

 

 

Такава е горчивата, а както се оказва и тра­гична историческа правда. Така я вижда Слава Севрюкова.

 

 

Каква смелост е да се включиш в борба с изчис­лена до стотния процент победа? Това би удовлет­ворило милиони люде, не и родения поет, жадуващ духовно водачество. А то се заплаща единствено с цената на саможертвата.

Героите се раждат от абсурда.

 

 

* * *

 

 

Мемоарите на Никола Обретенов, член на щаба на четата, се приемат за едни от най-автентични­те свидетелства за последните дни преди гибелта на нейния лидер. В документално-историческата му книга "Спомени за българските въстания" се натъкваме на впечатляващи факти. Те убедително подкрепят изложената от психотроничката теза.

 

 

Първо - акостирали на Козлодуйския бряг, ентусиазираните Ботеви четници са грабнати от обаянието на напетия снажен войвода.

 

 

Нека си го представим. Той е в стихията си. Рес­пектира с блестяща униформа и красива стройна осанка. Покорява с огнен поглед.

 

 

Да се вслушаме в бликналите възторжени слова. Поетът се вълнува. Пламенната му реч за избавле­нието на роба и сладостта на свободата взривява.

 

 

Вижда как България гори и стене в стихията на бунта. Поробените братя се сражават и трепетно търсят подкрепа. С радост, с усмивка, с оръжие ги­нат за Родината! Там жени берат цветя и плетат венци, да закичат барутните пушки... Там...

 

 

...Лее се, лее вълшебното слово на екзалтира­ния войвода. Тръпчиво, завладяващо, като полета към независимостта. Възпламенява сърца. Окриля души.

 

 

Поетът умее това повече от всеки друг.

 

 

Четниците са очаровани. От оживелите пред тях героични картини. От обреклия се на саможертва магнетичен водач, повел ги към изгряващата Сво­бода.

Просълзени са. И опиянени.

Пролет е. Дърветата упоително избухват в бели и огнени цветове. Природата е в стихията си. От това още по-силно възвира и кипи буйната кръв в жилите на момчетата. Сладостно тръпчив е досе­гът с раззеленената родна земя. Тя, която скоро ще попие неукротимата бунтовническа кръв и майчин­ски завинаги ще приюти младите им тела.

 

 

Войводата стремително предвожда дружината. Снажен, с грабваща окото хусарска униформа, с перо на самурения калпак. С кобур, сабя на кръста и високи черни лъскави чизми.

 

 

(Груба стратегическа грешка - водачът в ника­къв случай не трябва да се набива на очи, за да не се превърне в лесна мишена за врага. Това би мог­ло да се окаже фатално за четата. Подобен лукс опитните войводи Филип Тотьо и Панайот Хитов за нищо на света не биха си позволили - б. а.)

 

 

При Ботев е обратно - одеждите му са блестящи. Излъчват приповдигнатост и някаква странна тър­жественост. Сякаш е поел не на смърт, а на парад.

 

 

(В интерес на истината той е бивш актьор от тру­пата на Добри Войников в Букурещ. Униформата му е от реквизита на един от тамошните театри - б. а.)

 

 

Второ - едва дебаркирали на Козлодуйския бряг, върху четниците твърде бързо се стовар­ват нелеки прозаични проблеми. Точната дума е трагични.

 

 

Не проблясва искрица въстание отвъд Дунава. Врачанската кааза е утихнала повече от всякога. Населението е не само мирно, но и жестоко на­плашено от чудовищните зверства на поробителя. Дистанцирано, хладно. Някъде дори враждебно.

 

 

Там, където ги има, мъжете и жените са се из­покрили и заключили по домовете. Повечето за по-голяма сигурност са далеко извън тях.

 

 

Трето - задават се не по-малко мъчителни, вече битови проблеми. Новите лъскави чизми на напе­тия войвода бързо се превръщат в бреме за него. Стягат, подбиват краката му.

Нима в напрегнатия продължителен поход той, предвождащият дружината, трябва да куца?

 

 

Героично понася несгодата, но се налага члено­вете на четническия щаб, загрижени от началото за него, да го снабдят с кон, а по късно и с цървули, за да превъзмогнат стоварилите се неудобства.

 

 

Четвърто - когато на пътя на четата се изпречват група черкези-кавалеристи, експлозивният Бо­тев с извадена шашка, пришпорил коня, полита срещу тях.

 

 

(Съпоставяйки го с Апостола, Слава Севрюкова констатира: "За разлика от Левски, той е не­практичен. Като всеки родЕн поет, във висша степен е идеалист.")

 

 

За втори път щабът на четата в лицето на опит­ния й военен ръководител Никола Войновски спеш­но се намесва. С тактически маньовър отблъсква нападателите. Запазва преждевременно да не по­гине войводата с барутен характер. А после благо­разумно охлажда бликналия му ентусиазъм.

 

 

Това са факти. Доказват - гениален поет, жур­налист и революционер, Ботев не е подготвен като военни знания и практика. Затова трудно се адаптира към нелекото изкуство на четническата стратегия.

 

Пламенен публицист, не притежава, като някои от участниците в четата, боен и хайдушки опит.

 

 

(Сред тях с военна подготовка са братът на Лев­ски - Петър Левски, участвал в легията на Раков­ски, Димитър Икономов с чин капрал от същата легия, Спас Соколов - учил в Белградското воен­но училище, Никола Войновски - служил в руската армия, Йордан Йорданов-Инджето - с три години стаж в румънската войска и участие в четата на Стефан Караджа, Димитър Дишлията - дру­гарувал с Хаджи Димитър и обикалял България с четата на Панайот Хитов, Хаджи Костадин поп Хаджидимитров - учил в Одеското военно училище, Тодор Илиев - служил в румънската жандармерия, Теофан Раданов - командир на до­броволческа чета в Босненско-Херцеговинското въстание, Никола Кючуков - участник в същото въстание и други - б. а.)

 

 

Практическите умения в тази ситуация са много по-ценни от ентусиазма, колкото и зарази­телен да е той.

Какво ли би коствало това на четата?

 

 

Възниква сериозен проблем - има ли войвода­та качества успешно да я води?

 

 

Инициативният комитет, подготвил изпращането й в разтърсеното от бунта сърце на Отоманската империя далновидно е предвидил изход. Нелека­та стратегическа задача е възложена на военния й командир Никола Войновски. Като офицер на руска служба, той притежава добра подготовка.

Друг безспорен факт.

 

 

Нека отново се върнем към прорицателката с непогрешим психотронен взор.

 

 

Неведнъж тя подчертава: "Напетият войво­да е с чувствителна, нежна, ранима духовна настройка на поет, но е лишен от пълководчески качества."

 

 

След мъчителен поход четниците са въвлечени в унищожителни обезкръвяващи ги огнени схватки. Ожесточените сражения взимат все повече жерт­ви. Дружината редее. Кръвопролитните битки при Милин камък, Вола, Камарата и Околчица сериоз­но я разтърсват и обезсилват.

 

 

Все по-често се долавя приглушеният, засил­ващ се тътен на назряващо недоволство. Понася се гневен ропот срещу невъстаналото население на Враца, изпокрилите се окръжни апостоли и без­действието на революционния комитет там. Опас­но е искрата на брожение да не се раздуха и прех­върли срещу водачите на четата и най-вече срещу войводата.

 

 

С камшичното си слово той е обещал възторже­но посрещане на шепата храбреци. При героичния поход към Балкана обаче все повече се разбира - каузата им е обречена. Поели са към предизвес­тена смърт.

 

 

Дали всички с охота са готови да се превърнат в кървав курбан в името на Свободата?

 

 

Как ще реагира на това войводата с душа на поет? Може ли да бъде безразличен?

 

 

Такъв навярно би бил всеки друг, не и Ботев. Зареден с драматизъм, дълбоко изживява стовар­ващите се сриващи събития над малцината оцеле­ли бунтовници. Виждайки как един по един загиват четниците, чувствителен, болезнено раним, той, според пророчицата, изпада в неприкрит емоци­онален смут.

 

 

Бързо топящата се дружина навлиза все и все по-навътре в Балкана, а вест за въстание няма и няма. Не пристига помощ ни от Враца, ни от окол­ните села, както горещо се е очаквало.

На път е да се реализира най-жестокият кош­мар. Противникът, зверовит бошибозук, настървен и все по-многоброен, подкрепен от редовна войска, затяга смазващ обръч. Жертвите растат.

Без спасителен изход за обречената чета, във върховните мигове на напрежение първоначална­та възторжена екзалтация на войводата отстъпва. Задава се полюсно противоположна - на покруса и черно отчаяние.





Гласувай:
18



1. makont - И май това черно отчаяние ни е останало
05.01.2011 12:22
от тези трудни времена. Ние и до днес няма да се притечем на помощ на нашия Ботев, няма да въстанем срещу тези, които убиват децата ни, ще си траем и ще си губим героите. Тъжна равносметка!
цитирай
2. bven - На 1: makont, не мисля, че отчаянието ни е от миналото!
05.01.2011 18:47
Просто ние сами си програмираме отчаяние, трудни ситуации, не се замисляме как да решим проблемите. Само ги регистрираме, коментираме и проклинаме. Но с това нищо не се променя. Колкото повече говорим и мислим за даден въпрос, толкова той се настанява главно около нас, енергията му ни пречи като черен облак (отчаяние). Затова според мен всеки сам трябва да реши какво му пречи и какво иска да постигне и да мисли за това, а не за други, втълпени от някого
( или някои) тенденциозни мисли. Има много да се прави и много да се мисли - за този, който иска да промени нещо около себе си. Който не иска - носи своята отговорност за решенията си. Дано съм го обяснила добре и разбрано. Хубава вечер!:)
цитирай
3. mt46 - Ботев - най-яркият връх на българския дух!
15.01.2011 11:04
Без да съм "пророчица", бих казал подобни неща за Ботев. Мисля, че е подценено разумното за сметка на емоционалното у Ботев... Той тръгва, за да се присъедини към Априлското въстание. Насочва се към Враца, защото е получил информация, че там народът е въстанал. Към четата му се включва само един учител от Козлодуй. Ботев се сблъсква с горчивата действителност, възкликва: "И аз съм тръгнал народ да освобождавам!"...
цитирай
4. bven - На 3: mt46 , мисля, че отстрани ние виждаме нещата по друг начин
24.01.2011 09:07
и сме далече от онази деиствителност. Все пак светлият подвиг и името на Ботев са давали смелост на много българи. Не бива да има място за отчаяние!
цитирай
5. анонимен - phfEGmfbte
24.05.2011 10:42
Thanks alot - your answer solved all my prboemls after several days struggling
цитирай
6. анонимен - Interesting, thanks
12.09.2011 18:43
Fantastic line up. We are going to be linking to this fantastic post on our website. Sustain the nice creating.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14914150
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава