Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 08:10 - Храната на греха (2)
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3973 Коментари: 20 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

І ЧАСТ - ПЪТЯТ НА МЕСОТО ДО НАС

Когато говорим за месо, по принцип повечето диетолози, а и мнозинството от хората имаме предвид плътта на други живи топлокръвни или студенокръвни същества, с изключение на рибите. То като храна е съпътствало битието на човечеството почти през цялото му развитие. Нещо повече, месото е било основен източник за изхранване на големи човешки популации (като например ескимосите) и дори все още е. Никой не може да отрече неговата значителна роля в човешката история. И все пак пътят му в човешката ценностна е изпълнен с лъкатушения - ту приемано, ту отхвърляно, ту възхвалявано, ту анатемосвано, то се явява една от най-дискусионните храни.

Ако се обърнем към авторитетен източник като Библията, ще видим, че когато Бог сътворява човека, Той не предвижда за него месото като храна. Конструкторът на човешкото тяло най-добре знае коя храна е най-подходящата, така както конструкторът на автомобила най-добре знае кое гориво е най-подходящото: "И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво,те ще ви бъдат за храна;" 1 Това е било в зората на човешката история, още преди грехопадението. Такъв е първоначалният план за човека. След грехопадението нещата се променят, и като естествено следствие от злото едни същества убиват други, за да се хранят или за да оцелеят – собственото щастие се заплаща с нещастието на другите, собственото оцеляване – с унищожението на другите. Така яденето на месо се превръща в знак и символ на греховния начин на съществувание. Няма друга храна, която с по-голямо основание да можем да наречем “храната на греха”. Да умъртвиш друго живо, чувстващо, изпитващо болка същество и да изядеш трупа му (независимо дали е преминал или не през кулинарна обработка, трупът си е труп), това може да се случи само в царството на смъртта. В царството Божие е немислим такъв начин на прехрана. Едва ли хората се замислят, че ежедневно слагат на трапезата си трупове или части от трупове за храна. Представата е ужасяваща – да се храниш с нещо умъртвено, с разфасовано мъртвешко тяло.

От друга страна , в някои етапи от човешката история Бог допуска използването на месото не само за храна, но го постановява и в старозаветното свещенослужение на юдаизма, където са се принасяли като жертви агнета, кози, телета и други животни. Разбира се, то играе там преди всичко символична роля и след идването на Исус Христос, Истинския Агнец, вече не са нужни жертви от агнета и т.н. В следващите времена, въпреки че е премахнато от жертвената система, то остава като храна за масите. Сега, две хиляди години след Христа, в последния отрязък от човешката история, вече има достатъчно научни данни, че месото не само не притежава тази сила, която е възможно и да е имало в някои периоди от човешката история, но и по ред причини вече се е превърнало в храна със съмнителни здравословни качества. Сега, в настоящия и приключващ етап на човешката цивилизация, то концентрира в себе си всички зловредни влияния на така наречения научно-технически прогрес. Това е факт, който се потвърждава от много съвременни изследвания, върху част от които е построена и настоящата статия. Но данни за месото като непрепоръчителна храна винаги е имало – в много източни религии то е било и е категорично отхвърлено (което в никакъм случай не означава, че тези религии като цяло са положителни), а велики древни гръцки учени и мъдреци като Платон, Сократ и Питагор са били привърженици на вегетарианския начин на хранене. В християнството също винаги е имало мистици и общества, които не са толерирали месото.

В днешно време месото не се приема като градивна храна и от много диетолози, лекари и учени, които изхождат от чисто научни позиции. На базата на експерименти, опити, изследвания те доказват, че месото, особено в неговата съвременна версия, е храна, носеща потенциални рискове за човешкото здраве. Някои изтъкват като причина анатомо-физиологичните особености на човека, който според тях не бил устроен да се храни с месо. Каква е истината? Както вече казахме, Бог сътворява човека като растителноядно същество, но след излизането от Едемската градина грехът ни превръща във всеядни същества. Нашата храносмилателна система се е приспособила така, че можем да ядем огромно разнообразие от храни. Но това не означава, че организмът ни може напълно безопасно да преработва и да се справя с всякакъв вид и количество месо. Все пак едно от последствията на грехопадението е яденето на мъртва животинска плът, а това неминуемо се отразява зле на психофизическото състояние на човека. Организмът ни не е напълно адаптиран към хранене с месо. Ето няколко факта, подкрепящи тази теза: “черният дроб на месоядните е способен да елиминира от десет до петнадесет пъти повече пикочна киселина от този на немесоядните. Нашият черен дроб е в състояние да отделя минимално количество пикочна киселина. Тя е опасна отрова, която може да нанесе на организма многобройни вреди. Всяка консумация на месо освобождава големи количества пикочна киселина. И друг факт: за разлика от месоядните и всеядните животни хората не притежават ензима уриказа, който разгражда пикочната киселина.” 2 Ето защо при прекомерна употреба се стига до болести като подагра, артрит, ревматизъм, ишиас и др. Месото само по себе си (изключвайки индустриализацията и химизацията му през последните два века) винаги е имало особености, които са го определяли като храна, неблагопрятстваща психо-физическото здраве на човека – например то съдържа мазнини, които се наслояват в кръвоносните съдове на човека, както и химически вещества, които влияят отрицателно на психиката.

Основната причина, на която се дължи отрицателното въздействие на месото през последните две столетия на индустриализация, е свързана с промишления начин на добиване, търговска обработка и съхранение. Съвременният начин на преработка на повечето храни ги превръща, дори и да са естествени, в изкуствени продукти, изключително вредни за здравето. Подобно и месото, въпреки, че е естествен продукт, вследствие мощната му “манипулация” и химизация по пътя от храненето и отглеждането на животното до търговската витрина, го превръща в почти изкуствена храна. Ето някои от основните проблеми, свързани с пътя на месото до трапезата ни
.


 Тагове:   месо,   храна,


Гласувай:
8
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Благодаря ,Бвен ...
14.01.2011 09:30
За интересното продължение на актуалната тема .
Поздрави и приятен ден !
цитирай
2. bizcocho - Не съм вегетарианец, но не ме влече ...
14.01.2011 13:13
Не съм вегетарианец, но не ме влече много месото. Не съм и капризна на яденето, но ми се е случвало при отрупана маса с местни деликатеси да ме отблъснат и да не изпитам желание да ги опитам. За сметка на тях нападам сладкишите, което не е много по-полезно, ама...блазнят си ме.
Интересно, че тук когато съм била на лекар по определен проблем, ме е питал храня ли се разнообразно, включително и за месо, като са ми казвали, че трябва да ям и месо. Аз не че не ям, но не ми липсва и го употребявам в малки количества и рядко.
цитирай
3. bven - На 1: Добре си дошла,Таня!
14.01.2011 13:41
Хубав и весел ден!:)))
цитирай
4. bven - На 2: bizcocho,
14.01.2011 13:50
Темата е обширна и всеки може да сподели какво мисли. Колкото за храненето, то е индивидуално и зависи от много фактори. Все пак всеки организъм е с различни индивидуални вибрации. Напоследък се говори много за разделното хранене, Аюрведа дава много добри информации, различни диети се предлагат навсякъде... Богат избор от знания. Надявам се с тези постинги всеки да разбере и осмисли истината за вредата от консумирането на месо. После е лесно. Слънчев ден !:)
цитирай
5. анонимен - за месото
19.01.2011 00:14
а може ли някой да даде повече информация за толкова модерното напоследък "диетично" конско месо, какви бели причинява то? знам, че в следвоенно време хората са имали изобилие от бракувани коне, но не са били запленени от диетичните му качества. обаче как стоят нещата в 21 век?
цитирай
6. bven - На 5: анонимен - През 60-те години в България също се правеха салами от конско месо!
20.01.2011 21:58
За някои култури яденето на конско месо е табу, тъй като конете са изиграли голяма роля в полза на обществото като впрегнати животни и като домашни любимци. За американците идеята за консумация на конско месо не би им се понравила, но в страни като Южна Америка, Китай, Япония, редица европейски страни, включително Франция, Италия, Швейцария конското месо присъства на масата.

Конското месо е много постно месо и всъщност е доста здравословно. Месото е фино, леко сладко, богато на протеини, консумирайте го, ако ви харесва, то е изключително тонизиращо и късната му консумация може да наруши съня ви.
Консумацията на конско се основава и на религиозни причини, но за всеки тя е индивидуално решение. Еврейските закони по отношение на храненето забраняват консумацията на конско поради факта, че конете не са преживни животни.
Вероятно най-голямата причина много хора да изпитват погнуса от идеята да ядат конско е, че в продължение на столетия, човечеството е поддържало тясна връзка с тези животни, подобно на домашни любимци.
цитирай
7. анонимен - DUMfjsFj
24.05.2011 09:38
That's not just the best anwesr. It's the bestest answer!
цитирай
8. анонимен - rDLuZTWJwZIupZDK
24.05.2011 15:24
7mBwfv <a href="http://mevzdmbktfiw.com/">mevzdmbktfiw</a>
цитирай
9. анонимен - AOteNrYHfAEpFLpHrF
24.05.2011 16:03
ThatВ’s really sherwd! Good to see the logic set out so well.
цитирай
10. анонимен - RpjduDGCvHuVLPAnNwO
24.05.2011 18:32
Thanks for sharing. Always good to find a real exeprt.
цитирай
11. анонимен - yOIfUzPlWBvGgON
25.05.2011 13:28
9Zz2bW <a href="http://zdmbchfdmlgp.com/">zdmbchfdmlgp</a>
цитирай
12. анонимен - GhojVJZW
25.05.2011 13:45
UBJ3q4 <a href="http://mqkonqrclnia.com/">mqkonqrclnia</a>
цитирай
13. анонимен - PFDgQkeeEt
25.05.2011 18:11
5YwQHp , [url=http://iifnmmgjwlkr.com/]iifnmmgjwlkr[/url], [link=http://uveqrdmsbpdu.com/]uveqrdmsbpdu[/link], http://wgxxlxkqbaie.com/
цитирай
14. анонимен - SJaFXbbxpaTEnw
25.05.2011 19:07
sLc2ik , [url=http://icswnrvlgalh.com/]icswnrvlgalh[/url], [link=http://fqtkornnyrfi.com/]fqtkornnyrfi[/link], http://bdxvbopmwkqv.com/
цитирай
15. анонимен - wEcdjaCPceDpGzeUvSU
25.05.2011 19:31
sPMyVp , [url=http://wkmikpxywgel.com/]wkmikpxywgel[/url], [link=http://lbgdiukvhinu.com/]lbgdiukvhinu[/link], http://unfdehyuwfxn.com/
цитирай
16. анонимен - GJKfHDUIciRe
28.05.2011 14:04
jamEz1 <a href="http://xygisjtfuzmk.com/">xygisjtfuzmk</a>
цитирай
17. анонимен - rCPaKdPmEKkC
28.05.2011 14:45
ytvY4Z <a href="http://kpogvminzulv.com/">kpogvminzulv</a>
цитирай
18. анонимен - ZYznIinKHB
31.05.2011 17:41
dZSbHE , [url=http://yqnwtvdwqrzm.com/]yqnwtvdwqrzm[/url], [link=http://tknhjtdshdcv.com/]tknhjtdshdcv[/link], http://kxnulqhxsuzr.com/
цитирай
19. анонимен - HVDJRVMRgbwWJY
31.05.2011 18:26
CUjKX8 , [url=http://isgozwppcift.com/]isgozwppcift[/url], [link=http://ipawwrdavvxx.com/]ipawwrdavvxx[/link], http://qnlvxbkfkhxi.com/
цитирай
20. анонимен - gQSwlczOehJswyuKO
31.05.2011 18:44
b1gwEE , [url=http://qjyjntqqrsah.com/]qjyjntqqrsah[/url], [link=http://akwrlwumqcci.com/]akwrlwumqcci[/link], http://kouluuaasxpf.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10579236
Постинги: 2263
Коментари: 12220
Гласове: 32382
Архив
Календар
«  Януари, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031