Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 08:10 - Храната на греха (2)
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 5576 Коментари: 20 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

І ЧАСТ - ПЪТЯТ НА МЕСОТО ДО НАС

Когато говорим за месо, по принцип повечето диетолози, а и мнозинството от хората имаме предвид плътта на други живи топлокръвни или студенокръвни същества, с изключение на рибите. То като храна е съпътствало битието на човечеството почти през цялото му развитие. Нещо повече, месото е било основен източник за изхранване на големи човешки популации (като например ескимосите) и дори все още е. Никой не може да отрече неговата значителна роля в човешката история. И все пак пътят му в човешката ценностна е изпълнен с лъкатушения - ту приемано, ту отхвърляно, ту възхвалявано, ту анатемосвано, то се явява една от най-дискусионните храни.

Ако се обърнем към авторитетен източник като Библията, ще видим, че когато Бог сътворява човека, Той не предвижда за него месото като храна. Конструкторът на човешкото тяло най-добре знае коя храна е най-подходящата, така както конструкторът на автомобила най-добре знае кое гориво е най-подходящото: "И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво,те ще ви бъдат за храна;" 1 Това е било в зората на човешката история, още преди грехопадението. Такъв е първоначалният план за човека. След грехопадението нещата се променят, и като естествено следствие от злото едни същества убиват други, за да се хранят или за да оцелеят – собственото щастие се заплаща с нещастието на другите, собственото оцеляване – с унищожението на другите. Така яденето на месо се превръща в знак и символ на греховния начин на съществувание. Няма друга храна, която с по-голямо основание да можем да наречем “храната на греха”. Да умъртвиш друго живо, чувстващо, изпитващо болка същество и да изядеш трупа му (независимо дали е преминал или не през кулинарна обработка, трупът си е труп), това може да се случи само в царството на смъртта. В царството Божие е немислим такъв начин на прехрана. Едва ли хората се замислят, че ежедневно слагат на трапезата си трупове или части от трупове за храна. Представата е ужасяваща – да се храниш с нещо умъртвено, с разфасовано мъртвешко тяло.

От друга страна , в някои етапи от човешката история Бог допуска използването на месото не само за храна, но го постановява и в старозаветното свещенослужение на юдаизма, където са се принасяли като жертви агнета, кози, телета и други животни. Разбира се, то играе там преди всичко символична роля и след идването на Исус Христос, Истинския Агнец, вече не са нужни жертви от агнета и т.н. В следващите времена, въпреки че е премахнато от жертвената система, то остава като храна за масите. Сега, две хиляди години след Христа, в последния отрязък от човешката история, вече има достатъчно научни данни, че месото не само не притежава тази сила, която е възможно и да е имало в някои периоди от човешката история, но и по ред причини вече се е превърнало в храна със съмнителни здравословни качества. Сега, в настоящия и приключващ етап на човешката цивилизация, то концентрира в себе си всички зловредни влияния на така наречения научно-технически прогрес. Това е факт, който се потвърждава от много съвременни изследвания, върху част от които е построена и настоящата статия. Но данни за месото като непрепоръчителна храна винаги е имало – в много източни религии то е било и е категорично отхвърлено (което в никакъм случай не означава, че тези религии като цяло са положителни), а велики древни гръцки учени и мъдреци като Платон, Сократ и Питагор са били привърженици на вегетарианския начин на хранене. В християнството също винаги е имало мистици и общества, които не са толерирали месото.

В днешно време месото не се приема като градивна храна и от много диетолози, лекари и учени, които изхождат от чисто научни позиции. На базата на експерименти, опити, изследвания те доказват, че месото, особено в неговата съвременна версия, е храна, носеща потенциални рискове за човешкото здраве. Някои изтъкват като причина анатомо-физиологичните особености на човека, който според тях не бил устроен да се храни с месо. Каква е истината? Както вече казахме, Бог сътворява човека като растителноядно същество, но след излизането от Едемската градина грехът ни превръща във всеядни същества. Нашата храносмилателна система се е приспособила така, че можем да ядем огромно разнообразие от храни. Но това не означава, че организмът ни може напълно безопасно да преработва и да се справя с всякакъв вид и количество месо. Все пак едно от последствията на грехопадението е яденето на мъртва животинска плът, а това неминуемо се отразява зле на психофизическото състояние на човека. Организмът ни не е напълно адаптиран към хранене с месо. Ето няколко факта, подкрепящи тази теза: “черният дроб на месоядните е способен да елиминира от десет до петнадесет пъти повече пикочна киселина от този на немесоядните. Нашият черен дроб е в състояние да отделя минимално количество пикочна киселина. Тя е опасна отрова, която може да нанесе на организма многобройни вреди. Всяка консумация на месо освобождава големи количества пикочна киселина. И друг факт: за разлика от месоядните и всеядните животни хората не притежават ензима уриказа, който разгражда пикочната киселина.” 2 Ето защо при прекомерна употреба се стига до болести като подагра, артрит, ревматизъм, ишиас и др. Месото само по себе си (изключвайки индустриализацията и химизацията му през последните два века) винаги е имало особености, които са го определяли като храна, неблагопрятстваща психо-физическото здраве на човека – например то съдържа мазнини, които се наслояват в кръвоносните съдове на човека, както и химически вещества, които влияят отрицателно на психиката.

Основната причина, на която се дължи отрицателното въздействие на месото през последните две столетия на индустриализация, е свързана с промишления начин на добиване, търговска обработка и съхранение. Съвременният начин на преработка на повечето храни ги превръща, дори и да са естествени, в изкуствени продукти, изключително вредни за здравето. Подобно и месото, въпреки, че е естествен продукт, вследствие мощната му “манипулация” и химизация по пътя от храненето и отглеждането на животното до търговската витрина, го превръща в почти изкуствена храна. Ето някои от основните проблеми, свързани с пътя на месото до трапезата ни
.


 



Тагове:   месо,   храна,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Благодаря ,Бвен ...
14.01.2011 09:30
За интересното продължение на актуалната тема .
Поздрави и приятен ден !
цитирай
2. bizcocho - Не съм вегетарианец, но не ме влече ...
14.01.2011 13:13
Не съм вегетарианец, но не ме влече много месото. Не съм и капризна на яденето, но ми се е случвало при отрупана маса с местни деликатеси да ме отблъснат и да не изпитам желание да ги опитам. За сметка на тях нападам сладкишите, което не е много по-полезно, ама...блазнят си ме.
Интересно, че тук когато съм била на лекар по определен проблем, ме е питал храня ли се разнообразно, включително и за месо, като са ми казвали, че трябва да ям и месо. Аз не че не ям, но не ми липсва и го употребявам в малки количества и рядко.
цитирай
3. bven - На 1: Добре си дошла,Таня!
14.01.2011 13:41
Хубав и весел ден!:)))
цитирай
4. bven - На 2: bizcocho,
14.01.2011 13:50
Темата е обширна и всеки може да сподели какво мисли. Колкото за храненето, то е индивидуално и зависи от много фактори. Все пак всеки организъм е с различни индивидуални вибрации. Напоследък се говори много за разделното хранене, Аюрведа дава много добри информации, различни диети се предлагат навсякъде... Богат избор от знания. Надявам се с тези постинги всеки да разбере и осмисли истината за вредата от консумирането на месо. После е лесно. Слънчев ден !:)
цитирай
5. анонимен - за месото
19.01.2011 00:14
а може ли някой да даде повече информация за толкова модерното напоследък "диетично" конско месо, какви бели причинява то? знам, че в следвоенно време хората са имали изобилие от бракувани коне, но не са били запленени от диетичните му качества. обаче как стоят нещата в 21 век?
цитирай
6. bven - На 5: анонимен - През 60-те години в България също се правеха салами от конско месо!
20.01.2011 21:58
За някои култури яденето на конско месо е табу, тъй като конете са изиграли голяма роля в полза на обществото като впрегнати животни и като домашни любимци. За американците идеята за консумация на конско месо не би им се понравила, но в страни като Южна Америка, Китай, Япония, редица европейски страни, включително Франция, Италия, Швейцария конското месо присъства на масата.

Конското месо е много постно месо и всъщност е доста здравословно. Месото е фино, леко сладко, богато на протеини, консумирайте го, ако ви харесва, то е изключително тонизиращо и късната му консумация може да наруши съня ви.
Консумацията на конско се основава и на религиозни причини, но за всеки тя е индивидуално решение. Еврейските закони по отношение на храненето забраняват консумацията на конско поради факта, че конете не са преживни животни.
Вероятно най-голямата причина много хора да изпитват погнуса от идеята да ядат конско е, че в продължение на столетия, човечеството е поддържало тясна връзка с тези животни, подобно на домашни любимци.
цитирай
7. анонимен - DUMfjsFj
24.05.2011 09:38
That's not just the best anwesr. It's the bestest answer!
цитирай
8. анонимен - rDLuZTWJwZIupZDK
24.05.2011 15:24
7mBwfv <a href="http://mevzdmbktfiw.com/">mevzdmbktfiw</a>
цитирай
9. анонимен - AOteNrYHfAEpFLpHrF
24.05.2011 16:03
ThatВ’s really sherwd! Good to see the logic set out so well.
цитирай
10. анонимен - RpjduDGCvHuVLPAnNwO
24.05.2011 18:32
Thanks for sharing. Always good to find a real exeprt.
цитирай
11. анонимен - yOIfUzPlWBvGgON
25.05.2011 13:28
9Zz2bW <a href="http://zdmbchfdmlgp.com/">zdmbchfdmlgp</a>
цитирай
12. анонимен - GhojVJZW
25.05.2011 13:45
UBJ3q4 <a href="http://mqkonqrclnia.com/">mqkonqrclnia</a>
цитирай
13. анонимен - PFDgQkeeEt
25.05.2011 18:11
5YwQHp , [url=http://iifnmmgjwlkr.com/]iifnmmgjwlkr[/url], [link=http://uveqrdmsbpdu.com/]uveqrdmsbpdu[/link], http://wgxxlxkqbaie.com/
цитирай
14. анонимен - SJaFXbbxpaTEnw
25.05.2011 19:07
sLc2ik , [url=http://icswnrvlgalh.com/]icswnrvlgalh[/url], [link=http://fqtkornnyrfi.com/]fqtkornnyrfi[/link], http://bdxvbopmwkqv.com/
цитирай
15. анонимен - wEcdjaCPceDpGzeUvSU
25.05.2011 19:31
sPMyVp , [url=http://wkmikpxywgel.com/]wkmikpxywgel[/url], [link=http://lbgdiukvhinu.com/]lbgdiukvhinu[/link], http://unfdehyuwfxn.com/
цитирай
16. анонимен - GJKfHDUIciRe
28.05.2011 14:04
jamEz1 <a href="http://xygisjtfuzmk.com/">xygisjtfuzmk</a>
цитирай
17. анонимен - rCPaKdPmEKkC
28.05.2011 14:45
ytvY4Z <a href="http://kpogvminzulv.com/">kpogvminzulv</a>
цитирай
18. анонимен - ZYznIinKHB
31.05.2011 17:41
dZSbHE , [url=http://yqnwtvdwqrzm.com/]yqnwtvdwqrzm[/url], [link=http://tknhjtdshdcv.com/]tknhjtdshdcv[/link], http://kxnulqhxsuzr.com/
цитирай
19. анонимен - HVDJRVMRgbwWJY
31.05.2011 18:26
CUjKX8 , [url=http://isgozwppcift.com/]isgozwppcift[/url], [link=http://ipawwrdavvxx.com/]ipawwrdavvxx[/link], http://qnlvxbkfkhxi.com/
цитирай
20. анонимен - gQSwlczOehJswyuKO
31.05.2011 18:44
b1gwEE , [url=http://qjyjntqqrsah.com/]qjyjntqqrsah[/url], [link=http://akwrlwumqcci.com/]akwrlwumqcci[/link], http://kouluuaasxpf.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869663
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава