Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2011 08:08 - за патриарх Евтимий
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3312 Коментари: 6 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(една гледна точка)

Когато турските пълчища настъпват, на фона на  тревожните събития в България през XIV в. ,се появила величавата фигура на патриарх Евтимий. Още като прост монах той проявил неуморна дейност и бързо изкачил стъпалата на националната политическа стълба. Неговата известност растяла и достигала до най-отдалечените ъгли на България‚ и дори извън пределите и.
Евтимий станал опасен противник на еврейското влияние и царица Сара не веднъж се мъчила да го привлече на своя страна. Когато нейните опити не се увенчали с успех‚ тя съобщила това на Синедриона и последният употребил всички сили да клевети праведника за да сведе цялата му деятелност до нула. (Енц. на Урбан VI., римски папа. стр. 4)
Тогава венецианските банкери евреи упражнили политически и финансов натиск върху Отоманската империя и за да не допуснат България да се развива по-нататък‚ снабдили Турция с материални средства да води война, за да разори православната страна. Изпълнявайки всички нареждания на евреите и ползувайки се от техните услуги‚ Турция на свой ред решила да разшири Отоманската империя за сметка на християнските държави.
Когато турците се появили за пръв път на Балканския полуостров‚ те заели със съдействието на жената на Иван Александра - Сара‚ Родосто‚ Бая‚ Ески‚ ЛюлеБургас‚ Одрин и сключили с България договор‚ който им давал юридическо право да организират в Тракия бойни отряди за понататъшни походи в християнските страни‚ а България била задължена да им оказва активна бойна подкрепа.

Сключвайки този неизгоден договор‚ Иван Александър разчитал‚ че апетитът на турците ще бъде задоволен от заетата част и че останалата България ще бъде спасена.

След неговата смърт на престола се качил сина му Иван Шишман. Неизвестно по какви съображения и под чие влияние‚ той се обявил за открит враг на Турция в същото време‚ когато бил съвършено неподготвен да даде отпор на врага‚ подстрекаван от еврейството. Нарушавайки договора , сключен от баща му‚ със своя неутралитет той предизвикал‚ а в същото време не се погрижил да потърси съюзници в лицето на Византия и Сърбия‚ които тогава вече воювали с Отоманската империя. Много е възможно това поведение на Иван Шишман да е било предизвикано от таен натиск от стана на еврейството чрез посредничеството на майка му Сара, с цел да доведе българската държава до прага на неизбежна катастрофа.

За турския султан Мурад този именно неутралитет послужил за основание да изпрати два силни отряда на Тимурташ и ЛалаШахин против България‚ при което първият заел областта между Марица и Черно море‚ а вторият преминал Тракия и се отправил към София. Тогава Шишман бил принуден да преклони глава и пред Мурад‚ да се признае за негов васал и да му даде подарък сестра си хубавата Мара. Такава е била волята на венецианските евреи!...

В 1388 година султан Мурад изпратил 30"000 армия под командата на великия везир Али паша‚ който преминал Стара планина и завладял Провадия‚ Преслав‚ Шумен и Силистра. От този момент съдбата на България била решена от венецианските банкери.
На нейна територия се появили предатели‚ които постепенно придвижили България към прага на петвековното робство. (Енц. на Урбан VI., римски папа‚ стр. 9)

                     Обсадата на Велико Търново

Настъпила и 1393 година, която заляла старата столица с невинна християнска кръв. Защитата на Велико Търново била възложена на патриарх Евтимий‚ понеже цар Иван Шишман по неизвестни съображения напуснал столицата и заминал по посока към София.
Три месеца сбраната тук войска на султана нападала на пристъпи града‚ но храбрите защитници успешно отблъсквали турските пълчища. Султанът дал вече заповед за отстъпление с предложение за мир.


                                   Предателството

С този неуспех не могли да се примирят членовете на Синедриона‚ които били в Бургас‚ и следели изхода на борбата чрез шпионите си. Какво им е оставало да правят? Като се убедили‚ че султанът не е в състояние да сломи търновските защитници без тяхното участие‚ евреите на свой ред дали заповед да се организира колкото се може по-скоро предателство. Намерил се един‚ който бил снабден с всички нужни за тази цел средства‚ включително и копие от султанската заповед за отстъпление.

Този трагичен епизод историците отбелязват само като предание‚ че един неизвестен евреин предал Търново. Този неизвестен евреин‚ който блестящо изпълнил задачата си бил Лазар Коен...
Лазар Коен проникнал в българската крепост Царевец‚ явил се при патриарх Етимия и по най-подъл начин го уверил‚ че турските войски са изгубили всяка способност да се бият и не ще могат да подновят обсадата на Велико Търново.

Той казал‚ че силни епидемии са предизвикали паническо бягство в армията на султана‚ той се клел‚ че турците са в ръцете на вече засилилите се отряди на Иван Шишман и че затова султанът вече дал заповед за отстъпление.

За доказателство предателят показал копието от заповедта‚ с което го снабдили евреите - членове на Синедриона. (Гр. лет. XIV век‚ том IV. стр. 216).

А в същото време Лазар Коен през нощта завел до самите стени на града турската войска‚ която се разположила на скрито и чакала сигнал. Подлите и лъжливи сведения създали в целия град радостно оживление. Радостта на уморените защитници не могла да бъде спокойно затаена в сърцето‚ тя се превърнала в страшен рев‚ който не може да се заглуши с нищо. Всички крещели за неочакваното си щастие и спасение‚ а евреинът Коен‚ като Юда Икариотски‚ тихомълком задигнал ключовете от градските врата и ги предал на своя помощник евреина Хасон‚ който възползувайки се от това‚ че цялото население било обхванато от ентусиазъм‚ отворил градските врата и предал ключовете на Челеби Сюлейман.
Жителите на града се били събрали на площада‚ гдето патриарх Евтимий служил благодарствен молебен. Коен дал уговорения сигнал и на 17 юли 1393 година турските войски нахлули през отворените врати в града. (Гр. лет. XIV. век‚ том IV. стр. 318). По това време Град Велико Търново бил център на внимание в целия Балкански полуостров. Той бил гордост и слава на българския народ‚ а когато нахлули турците‚ благодарение на еврейското предателство‚ града бил подхвърлен на грабеж и насилие и скоро обхванат от пламъци. Турците разорявали и рушели всичко. Патриаршеската църква "Възнесение Христово" била разрушена веднага‚ а благочестивият старец патриарх Евтимий бил заточен. С един замах на еврейската диригентска пръчка‚ започнала сеч и гонение на християните!

На какви страшни избивания и мъчения са били подложени великотърновските жители‚ ясно се вижда от произведенията на Гр. Цамблак‚ Конст. Костенецик‚ Йосиф Видински и др.

Безстрашният побелял старец отишъл при султан Баязид и изказал протеста си против извършените зверски насилия. Неговото старческо и благочестиво лице сияело от святост в ореола от сиви коси‚ и смиреният божи слуга смилил жестокото сърце на султана. Баязид дал заповед на войските си да прекратят гоненията на християните. Тази разпоредба не била по духа на еврейските владици‚ и главата на отоманската империя бил принуден да се подчини на исканията на евреите банкери и да се върне незабавно в Константинопол. (Енц. на Урбан VI. римски папа‚ стр. 14) На негово място от Венеция бил командирован най-жестокия садист‚ евреина Челеби Нафталион с щаба му‚ състоящ се от трима евреи: Рахамим Асеов‚ Хаим Йерохам и Давид Леви
.

следва
 



Гласувай:
14



1. stela50 - Да ти призная ,Бвен ,много съм чела за Патриарх Евтимий ...
18.01.2011 08:54
Но такава гледна точка, като че ли не съм срещала . Беше ми интересно .
Винаги поднасяш малко известни ,или подминати факти и събития ,които те карат да четеш и преосмисляш ,да си тръгнеш с нещо ново ...
Благодаря ти и хубав празничен ден !
цитирай
2. bven - Стела50, винаги има и още една гледна точка!
18.01.2011 09:47
Само че ние досега се задоволявахме само с това, което ни кажат. А има и още - това, което не са искали да научим. Затова има и БЛОГ.БГ! Хубав ден и много слънце!:)))
цитирай
3. nadejdaiskrova - Здравей, Bven! свети Атанасий да те закриля!
18.01.2011 13:47
"Енц. на Урбан VI. римски папа‚ стр. 14" - това ли е източника, който ползваш? Питам те, защото битките на римокатолическата църква за влияние и доминантност не са от вчера. Историята не ми е сила. Бих искала да те попитам за мнението ти за падането на Константинопол. Италиански и турски хроникьори от онова време, не посочват намесата на еврейството в тази трагична за Европа и за бъдещето на света битка. Приемаме или не факта, ние сме в състояние на трета световна война в момента. Войната на плаващите пясъци... На идеологиите. Така я наричам. Битката на кръста с полумесеца. При падането на Константинопол, Венецианската република праща кораби. Няколко галери, въоръжени до зъби. Но средновековните хроникьори отбелязват странното им закъснение. ("La caduta di Constantinopoli, Bulzoni editore). На една от тези галери е и българинът Балтоглу, който е еничарин, блестящ и страховит турски адмирал. В залива Златния рог, успява да обърне хода на битката и разбива "правоверните" си подчинени по вода... До последен дъх се бие на страната на Константин. Но на младия султан, в чиито вени тече и българска кръв влияе не еврейството, а фанатизираният му съветник и религиозен водач - ходжата, който му изпраща унизително писмо. Дали в твоя източник е отразено така, защото римокатолическата църква е воювала с еврейското влияние? Дали, според теб, еврейското влияние, за което говориш, е изиграло роля и при падането на Константинопол?
цитирай
4. bven - На 3: nadejdaiskrova, ползвах текста от тук:
18.01.2011 14:07
Копирано от: http://judassicpark.narod.ru/varshavski.htm
и утре е продължението. Благодаря ти за хубавите факти, които предоставяш на всички. Честит Атанасовден !
цитирай
5. nadejdaiskrova - Благодаря на теб за почитта към патриарх Евтимий!
18.01.2011 14:25
Светъл празник, Bven!:)
цитирай
6. bven - На 3: nadejdaiskrova, според мен евреи влияят много
18.01.2011 20:28
на световната политика (едно от което е тази т.нар. криза) , на народите, на всички правителства, революции, преврати и това касае и обикновения човек. Но религиите вече вървят към уеднаквяване на мненията, така както и расите започват да загърбват различията. Всичко води към прогрес - а той към еволюция. Но всичко е с Божия благословия и след най-тъмното настъпва Светлина.
А за Свети Евтимий - патриарх Български , реших да дам малко данни, тъй като във всеки град има улица, кръстена на него. Напоследък ние забравихме много от нашите светли личности, от нямане на време, но те са съществували и са винаги в нас и с нас! Затова да ги споменаваме и припомняме техните подвизи. Специално Евтимий Търновски е такъв водач на българите и светец. Лека вечер ти желая.:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14833509
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39032
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава