Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 08:11 - Храната на греха (7)
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3708 Коментари: 6 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


             ІІ ЧАСТ - МИТОВЕ ЗА МЕСОТО 

                Мит номер  1:   Големият мит  за   белтъчините        или бизнесът с месо

Хората вече знаят, че месото не е шампионът сред достъпните ни храни, а авторитетни изследователи от цял свят препоръчват диети с намалено съдържание на тези продукти. Въпреки това у вас се обажда досадно гласче, което може би ви внушава, че белтъчините са много важни хранителни вещества, а те се съдържат в месото и животинските продукти. Защо се обажда това досадно гласче? Не ли защото чрез целенасочени рекламни стратегии за това колко са ни необходими  белтъчините,заинтересовани кръгове са набили в подсъзнанието ни постоянно пулсиращата тревога: ям ли достатъчно белтъчини?

“Повсеместното разпостранение на много болести в Америка се дължи на целенасочената кампания, водена от индустриите, които печелят от нашето невежество. Десетилетия наред ни засипват с лавина от необективна информация, която ни пробутва “четирите групи храни”, половината от които сякаш случайно са животински продукти. Това се прави в името на печалбата, не на здравето. Любопитно е, че идеята за животните като най-добър източник на белтъчини може да бъде проследена до някогашни изследвания върху гризачи. Било доказано, че плъховете са в по-добро състояние при хранене с животински продукти, отколкото при растителна диета. 28 И изследователите тутакси измъдрили заключението, че животин- ските белтъчини са по-подходящи от растителните... и в диетата на хората! Подобен скок в логиката може да бъде оприличен на скок през Големия каньон, и то при силна буря, с гипсирани крака. Защото и в анатомията, и във физиологията си ние твърде съществено се различиваме от плъховете. Индустриите на животински продукти обаче се вкопчиха в тези изследвания и ги разгласиха из цялата Вселена. По-късно бе доказано, че резултатите им са неприложими за хората и дори самата идея за това е нелепа. Плъховете имат нужда от много по-концентриран източник на белтъчини, какъвто е месото, а потребностите им от аминокиселини са съвсем различни от човешките. Но беше твърде късно. Митът се роди, а производителите на животински продукти едва ли биха допуснали да бъде опроверган лесно.” 29

Такова е положението в САЩ, държавата, която налага модели на мислене и на потребление по целия свят. И за съжаление месоманията с мощна сила завладява огромни потребителски пространства. За учудване ли е тогава, че повечето хора в глобализиращите се страни по света не могат да си представят и ден от своя живот без месни белтъчини? Ето какво казва по въпроса Харви Дайъмънд: “Основната причина американците да поглъщат толкова много животински белтъчини са дългогодишните внушения, че ежедневната консумация на белтъчини – дори при всяко хранене – е жизнено необходима за здравето им, а животинските продукти са най-добрия източник на тези вещества...Представата, че е трудно да си набавите достатъчно белтъчини от растителното царство, е откровена заблуда. Натрапват я стопанските отрасли, които печелят от продажбата на животински продукти, както и техните платени “експерти”. Години наред се харчат милиони долари, за да се подсещате автоматично за месо и други животински продукти, щом помислите за белтъчини. Един от най-често задаваните въпроси към вегетарианците е “А откъде си набавяте белтъчините?”. Сякаш без животински продукти тези хранителни вещества стават недостъпни. Внушението се е вкоренило успешно сред масовия консуматор, но все пак има учени и лекари и институции, които не се поддават на обществената матипулация и реагират адекватно.

В “Яжте, за да живеете: препоръки на Бюрото за храни и диетология за намаляване на риска от хронични заболявания”, издаден от престижна институция като Националната академия на науките, д-р Пол Р. Томас написа: “От гледната точка на хранителните вещества,няма нищо уникално в месните продукти, което не може да бъде набавено с други храни.” 30

Доктор Уилям Е. Конър, автор и ръководител на катедрата по ендокринология, обмяна на веществата и диетология в Орегонския университет по здравни науки, обобщава: “На об -ществеността бе внушена представата, че белтъчините от животни са най-добри, затова хората не съзнават, че и растенията съдържат висококачествени белтъчини. Във всичко, което расте, има белтъчини.” В края на краищата откъде си набавят белтъчини тревопасните животни?” 31

Харви Дайъмънд: “Смятате ли, че трябва да се яде говеждо месо заради едва ли не съвършените му белтъчини? С какво се е хранило телето, за да натрупа тези белтъчини? Да не би с месо? Нищо подобно! Яло е трева и зърно. Интересно, нали? Как е възможно това? Това е възможно по простата причина, че белтъчините не се образуват в тялото от ядене на белтъчини. Да, правилно прочетохте. Белтъчините се образуват от съдържащите се в храната аминокиселини. До каква степен от белтъчната храна се получават белтъчини, зависи от това, доколко са били оползотворени аминокиселините в нея. Абсурдно е да се вярва, че като се изяде къс месо, било говеждо, свинско или пилешко, в тялото ни автоматично се образуват белтъчини. Животинските белтъчини са си животински, а не човешки. Трябва добре да се познават свойствата на аминокиселините, за да може да се разбере темата белтъчини.

Човешкото тяло не може нито да оползотвори, нито да асимилира белтъчините в първоначалния им вид – така, както се ядат. Протеинът трябва първо да бъде разложен на аминокиселинните си съставни части. Едва тогава от тези киселини организмът може да образува необходимите му белтъчини. Следователно главната стойност на белтъчините е в това от какви аминокиселини се състои. Всички хранителни вещества се създават в растителното царство. Животните имат способността да приемат източника на белтъчини, а именно осемте есенциални аминокиселини, но не могат да ги произвеждат сами. Растенията могат да образуват аминокиселини от въздуха, почвата и водата. Животните, както и хората, са зависими от растителните белтъчини пряко, чрез консумация на растения, или косвено, чрез консумация на растителноядни животни. В месото не се съдържат никакви есенциални аминокиселни, които животните да не са получили от растенията и които хората да не могат да извлекат пак от растенията. Ето защо всички силни животни притежават белтъчините, които им са потребни. Те ги образуват от аминокиселините, които изобилстват в растителната храна. Затова месоядните животни (освен в изключителни случаи) не ядат други месоядни. Те инстинктивно се насочват към животни, които се хранят с растения.

                                image




Гласувай:
15



1. iliada - И ПАК СЕ ЧУВСТВАМ ГУЗНА
16.02.2011 11:15
СЛЕД КАТО ПРОЧЕТОР ТОВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ.....................
цитирай
2. bven - На 1: iliada, здравей!
16.02.2011 13:01
Не се чувствай гузна. Важното е, че знаеш Истината за месото и вредата от неговата консумация. Това е първата крачка! Оттук нататък всичко зависи само и единствено от теб. А един ден ще се чувстваш щастлива, че си преодоляла с лекота тази бариера.
Радвам се, че ми гостува. Хубав ден!:)
цитирай
3. universalnite000 - Впечатляващо добра поредица за ...
16.02.2011 15:52
Впечатляващо добра поредица за месото ! Има нужда от нея !
Самият аз отдавна съм го отказал , което е повод за присмех от страна на познати и роднини , но те нямат такава информация, която да им даде друга гледна точка . Благодаря за инициативата :)
цитирай
4. bven - На 3: Добре дошъл, universalnite000 .
16.02.2011 19:24
И аз отказах месото поради здравословни проблеми и не съжалявам. Даже се чувствам много по-добре без него, за изненада на всички. Много се надявам информацията да бъде пълна, за да се разберат подбудите за реклама на месо и месни изделия навсякъде. Оттам - всеки решава за себе си. Благодаря за оценката.
Хубава вечер!:)
цитирай
5. анонимен - a kakvo
19.02.2011 07:12
za morskite hrani.te meso li sa?a iaitsata?
цитирай
6. bven - На 5: анонимен, за морските храни -
19.02.2011 16:48
ако питаш за месото на риби, раци, миди, акули - ами да, месо са. Няма да говорим имат ли мозък и чувства, защото малко или много сме гледали филми за морските обитатели. Определено и те имат чувства, когато попадат в мрежите на рибарите. Засега са препоръчвани като лека и несъдържаща холестерол в големи количества храна. Все пак има сведения, че месото от акула може да съдържа токсични вещества, отделяни по време на убиването й.
Яйцата са продукт на кокошките и като такъв също ги смятам за животинска храна. Как ще ги употребява всеки, зависи от много неща. На малките деца се дава яйчен жълтък , но техният организъм има в началото нужда от белтъчини.
За възрастен човек едно изпържено яйце има еквивалент на една свинска пържола. Изводите остават за нас.
Благодаря за присъствието. Въпросите ти са много важни за правилното хранене.
Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868229
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава