Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2011 08:11 - Космическият Aрбанаси
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 7748 Коментари: 20 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         
(статия от в."Психо", бр.38/5.10.2001г. - aвтор Петър А.Вангелов)

На един от най-високите хълмове на изток от Велико Търново се намира загадъчното село Арбанаси, излъчващо ухание на здравец и чемшир, което, в ботаничен превод, означава "здраве и благоденствие".

Проследявайки произхода на името, стигаме до 1230 година, когато на 9 март Иван-Асен ІІ извоюва блестяща победа над ромеите при Клокотница. В резултат, "била възстановена българската власт над Родопската област ,   Беломорието и Македония. В пределите на държавата била включена и Арбанашка земя (Албания)" - пише проф.Васил Гюзелев. А в книгата си "Арбанаси", Йордан Димитров и Тодорка Драганова разказват: "Арбанаси получава името си от ония заселници - български боляри от най-западните краища, - които, заедно със свои селяни, дошли и се заселили край столицата. И понеже идват от Арбанашките планини, дали и името на това село - Арбанаси."

Тук, сред вековни орехови дървета, са разположени средновековни болярски къщи, защитени като замъци. По-късно, през ХV-ХVІІ век, към тях се присъединили най-богатите търговци в България; превърнали селището в търновска цитадела, складирала несметни богатства. Димитров и Драганова илюстрират този блясък: "Неделята била време за черкуване в петте църкви и двата манастира. Тежко пристъпвали арбанашките търговци в скъпите си, дълги сукнени кожуси, подплатени целите с лисичи кожи, украсени с копринени гайтани и със сърмени петелки. След тях бавно вървели прочутите арбанашки "кокони", облечени в коприна и кадифе, с дълги нанизи от пендари и жълтици, със скъпи накити от диаманти, сапфири, смарагди, рубини, изумруди и опали…"

"Арбанашките търговци водели оживена търговия в Италия и Унгария, Влашко и Молдова, Полша, Русия, стигали до Багдат, Персия и Индия." Така из целия древен свят се разнасяла славата на Арбанаси и непристъпния хълм.

Едва ли обаче само естествено природно защитената местност е довела тук аристокрацията на България. Това неуловимо и необяснимо влечение, което е пораждало желанието за заселване, няма само икономически и социалнопсихологически мотиви. Официалната наука стига дотук.

Изследователите на Арбанаси признават: "Още никой не е успял да разбули неговата тайна. Какви са били първите му заселници: висши боляри или знатни придворни; архиереи или военачалници; прости парици или видни книжовници - още не се знае Науката не е дала с необходима категоричност утвърдителен отговор…"

Разбира се, наличието на римски път и стара крепост говорят за подчертан интерес още от римско време. Констатирайки само този интерес от хилядолетия у траки, римляни и българи, учените спират. Нататък следва тайственото, загадъчното, обяснимото с методите на религията и окултната наука. Защо от хиляди български хълмове, точно този фокусира вниманието на общества и култура от различни епохи? Самият факт, че на площ, достатъчна само за едно малко селище, православието изгражда 5 църкви и 2 манастира, говори за Божествено присъствие. Последното, по думите на вярващите, е реалност за всяка българска църква, но на Арбанаси като че ли духът говори по друг начин: по-силно, по-свободомислещо и по-благоговейно.

И обществеността е изправена пред учудващо съжителство на християнски иконографски канони, антични философски образи и окултно-астрологични рисунки; и всичко това - под покрива  на най-старата църква "Рождество Христово". Вече с точност е датирано оригиналното стенописание на църквата в 1597г, докато галерията с античните образи е от 1638 г. Стенописът съчетава "Дървото Йесеево" с 12 образа на антични философи, сред които Аристотел, Платон, Сократ, Омир - и сред тях Иисус Христос. Неумолимият съдник – времето - отсъжда на помирено, вечно съжителство неканонични, "езически" образи с Господния лик, без да се смущава от тленните "декрети" за отлъчване от Светата православна църква на някои от тях. Пред Бога, всички правилно са обрисувани с ореол на светии, въпреки че един велик Сократ, в следващото си прераждане, е вече великият Лев Толстой и е отлъчен от църквата - уж като "еретик и богохулник".
image

image
     image
  Още по-голям интерес предизвиква стенописът "Колелото на живота" в същата църква. Около централното, животворящо слънце, са предадени четирите основни елемента на Битието и четири състояния на материята - огън, въздух, вода и земя. Също толкова са и "техните биопсихологични съответствия - темпераментите - пише астрологът Влад Пашов. Всеки от четирите елемента има по три проявления - по едно проявление във всеки един от трите свята на нашия Космос*. И така, получаваме 12 проявления на четирите елемента, които представляват 12-те знака на Зодиака, които пък имат отношение във външния Космос с 12-те зодиакални съзвездия." Затова, в стенописа над четирите елемента са обрисувани "12-те зодиакални знака (съзвездия), като проявление на тези 4 основни елемента" - казва Влад Пашов. Космично-иманетните признаци на стенописа превръщат "Колелото на живота" в печат на Космоса за Божественост - както на църквата "Рождество Христово", така и на целия Арбанаси.

               image

 Космичният печат на Арбанаси има и своите окултно-енергийни основания, непознати на църквата. Те се дължат на едно незабележимо за човешкото зрение, но видимо и осезаемо за ясновидците животворно лъчение. То представлява тайнственият магнетизъм, привличащ тук жреци и знатни велможи, архиереи и книжовници; то е притегателната сила, събираща 7 църкви на едно място. Тайната я научаваме чрез Словото на Учителя Петър Дънов.

Именно затова Учителят, когато започва да пише святата и силна с магнетизма си книга "Заветът на цветните лъчи на Светлината" (1912г), не остава да пребивава във В.Търново, а я написва именно в Арбанаси, защото в Арбанаси са Божествените енергии! Защото в Арбанаси е слязъл Христовият дух!
Вергилий Кръстев описва този велик момент: "През август 1912 г. Учителят е във В.Търново и отива в село Арбанаси. Изкачва се на един висок връх на края на селото. Христовият дух се явява пред него и над него. Той чува и вижда: "Петре, даваш ли тялото, сърцето си, ума си и ще работиш ли за Мене?" Отговорът бил следният: "Слушам, Господи; да бъде Твоята воля както на Небето, така и на Земята!" Христовият дух се вселява в него. Имаме и личното признание на Учителя: "Да, Христос ме срещна в Арбанаси и ми говори… Христос е сега в България!" В продължение на 6 месеца, докато е писал книгата, Христос е бил в Арбанаси! Този факт превръща мястото в център с най-висша енергетика. Освен космическите вибрации, присъствието на Христовия дух обогатява мястото и с Христовите енергии и Арбанаси се издига редом с Витлеем, Назарет, Капернаум и Ерусалим.

И ако в началото започнахме със светската слава на Арбанаси, то нека завършим с неговата истинска, вечна, Божествено-космическа слава. Арбанаси притежава и двата вида, а коя ще остане в съзнанието ни, е въпрос на лично читателско предпочитание.


 Гласувай:
25
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. magicktarot - Благодаря ти и за този постинг, Мария!:)
24.03.2011 08:52
И Арбанаси за мен е много привлекателно място. Малко встрани от темата - макар и не съвсем - това селище, както и доста други свещени места, е голям привлекателен център и за днешните велможи - сещай се кои са (и в миналото не са били по-различни - не че имам нещо против тях, просто отбелязвам). :)))) Тези хора имат невероятен усет към Свещеното и Силите... Поздрави и успешен ден!:)
цитирай
2. karambol5 - Невероятно място ! Едно от моите ...
24.03.2011 09:22
Невероятно място !
Едно от моите любими
Не искам да се сещам за онези ,които с присъствието си го сквернят .................
Но както се казва - за умрелите или добро или нищо !
цитирай
3. missionpossible - Поздравления за постинга!
24.03.2011 10:34
Не знаех за колелото на живота с особеното му значение тук и спецификите на изографисване на тази църква, нито историята с П. Дънов.
Благодаря
цитирай
4. stela50 - Невероятно и специално място ...колко отдавна съм била там .
24.03.2011 13:08
Благодаря ти ,Бвен ...научих нови и интересни неща .
Хубав и успешен ден !
цитирай
5. bojo12345 - Много е хубаво мястото и има прекрасна гледка към В. Търново!
24.03.2011 14:28
Само че много комерсиален вид имаше , когато го видях последния път. Дано духовното надделее над материалното!Хубав ден, бвен!
цитирай
6. bven - На 1: magicktarot, съгласна съм с теб, че Арбанаси е енергийно силно място!
24.03.2011 20:07
Но не твърдя, че днешните велможи го усещат - те просто са там, където им е най-добре. А лукс има на това божествено място. Само че този лукс е само за тях . Ще кажа, че един билет за музея струваше 5 лв ( колкото и за чужденците) и за църквата - също 5 лв!?!
България на българите ли е?
цитирай
7. bven - На 2: Те още не са умрели, karambol5 , но може би за тях е това изказване:
24.03.2011 20:10
"По-добре мъртъв, но жив за своята класа, отколкото жив, но вонящ политически труп!"
цитирай
8. bven - На 3: Езотерика има във всичко около нас, missionpossible ...
24.03.2011 20:12
Но идва времето всички тайни да паднат и ние да прогледнем най-много за себе си.
Хубава вечер!
цитирай
9. bven - На 4: Приятелко, радвам се, че се разходи отново на това скъпо място!
24.03.2011 20:13
Лека и спокойна вечер!:)
цитирай
10. bven - На 5: Божо12345, наистина Арбанаси има особено излъчване!
24.03.2011 20:17
Нека пожелаем на всички да го посетят и вече с нов поглед (и нови, по-добри цени) да запечатат неговата светска и космическа слава!
Нека българите да можем да посещаваме и усещаме истината за нашите природни и исторически места!
Приятна вечер!:)
цитирай
11. minchomin - Не съм ходил в Арбанаси, но ще ида! ...
24.03.2011 23:44
Не съм ходил в Арбанаси, но ще ида! Тази история е показателна за много други отговори на т.н. загадки. Няма нищо загадъчно, има само нужда от повече духовност. Обяснението за заселване на едно населено място се дава от Възнесените Владици. Всичко е енергия и всичко се привлича според подобието на енергийните вибрации. Подобното привлича подобното, така е на всякъде. Няма нищо чудно, че там са се заселили хора знаещи, можещи и разбиращи за какво става въпрос с факта, че са построили много храмове. Това че науката не дава обяснение по този въпрос е показател, че самата наука следва да си промени мирогледа и да престане да търси само логически обяснения.
цитирай
12. bven - На 11: Съгласна съм с теб, че подобните вибрации привличат и хора със сходни вибрации!
25.03.2011 09:56
А науката отдавна догонва езотеричните знания! За съжаление не всеки от нас приема подобни твърдения , но и това зависи от честотата на вибрациите!:)))
цитирай
13. inel379 - Енергиите, които владеят Арбанаси се предават на всеки, който го посети!
02.04.2011 22:11
Невероятно място!
Захранва нуждата ни от истинска духовност!
Благодаря ти!
цитирай
14. bven - На 13: inel379, радвам се, че си усетила енергията!
03.04.2011 15:25
Защото много посетители усещат само как миришат парите!:)))
Бъди щастлива и успехи!:)
цитирай
15. анонимен - uZGsjrjLXGlWvGT
24.05.2011 03:16
That's way more clever than I was extpeicng. Thanks!
цитирай
16. анонимен - uZGsjrjLXGlWvGT
24.05.2011 03:17
That's way more clever than I was extpeicng. Thanks!
цитирай
17. анонимен - oHLFixpYiPhJKnxIdq
24.05.2011 04:34
Stands back from the keyboard in amzaeemnt! Thanks!
цитирай
18. анонимен - NKnCbcbx
24.05.2011 05:04
That saves me. Thakns for being so sensible!
цитирай
19. анонимен - dSQReuRVncD
24.05.2011 13:14
Hey, that's the geratest! So with ll this brain power AWHFY?
цитирай
20. анонимен - ZUVBiqki
24.05.2011 14:36
tG0QTx <a href="http://nlbibjqftfhc.com/">nlbibjqftfhc</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10586752
Постинги: 2264
Коментари: 12220
Гласове: 32396
Архив
Календар
«  Януари, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031