Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2011 07:36 - Мойсей кой е
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 10610 Коментари: 22 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 
Писах за Мойсей и направата на Свещения кивот, но не се спрях на неговото потекло, описано в Библията. Все още има хора, които, по една или друга причина, не са успели да прочетат Библията и ме помолиха да напиша нещо повече за Моисей. Изпълнявам молбата им, като се старая да не изляза от рамките на изложеното в Библията.

Моисей е третото дете, родено в еврейското семейство на Аврам и Йохаведа през 1550 г. пр. н. е. По-големият му брат е Аарон, а сестра му е Мариам. Семейството принадлежи към Левиевото коляно. През далечната 1550 г. пр. Хр., евреите са пленници при фараон Тутмос I, който недоволен от неспазване ограниченията за раждаемостта им, издал заповед да бъдат убивани всички еврейски мъжки деца при раждането им. Близо три месеца семейството успявало да укрие раждането на Моисей, но опазването на тайната ставало все по трудно и майка му Йохаведа се принудила да намери начин да го спаси. Сложила бебето в едно кошче, измазано с асфалт и смола, и го оставила в тръстиката, до брега на реката Нил.  Мариам отдалеко наблюдавала какво ще се случи с братчето й и видяла как къпещата се фараонова дъщеря съгледала кошчето и пратила слугинята си да го прибере. Когато отворила кошчето тя видяла вътре хубаво детенце, което плачело. Смилила се над него и въпреки забраната от фараона, по Мариам, го пратила на майка му да го откърми. След няколко месеца царската дъщеря го осиновила и му дала името Моисей, което значи "от вода изваден". Възпитан в царския дворец, Моисей не изгубил любовта си към своя народ. Той установил по-тесни връзки със своите сънародници и страдал заради тяхното робство. Веднъж в пристъп на гняв убил египтянин, който жестоко биел евреин. За да не бъде съден той избягва в Мадиамската страна. Там свещеник Йотор го приел в своя дом и му дал за жена дъщеря си Сепфора, от която му се родили двама сина - Гирсам и Елиезер. През следващите години Моисей се занимавал със скотовъдство. Бил пастир и един ден, както пасял стадото на тъста си при планината Хорив, видял една горяща и Неизгаряща къпина. Смутен и учуден, чул гласа на Бога изсред къпината: "Видях страданията на Моя народ в Египет и чух вика му от жестоките разпоредници. И тъй, върви! Ще те пратя при фараона, за да изведеш Моя народ из Египет!" (Изх. 3:7, 10). В изпълнение на Божията воля, Моисей се разделил с тъста и семейството си и се върнал в Египет. Тук, заедно с брат си Аарон, спечелили доверието на много евреи за каузата за свобода. Новият фараон Аменофис II отхвърлил искането на Моисей да бъде разрешено на евреите да напуснат Египет. Изгубил надежда, че ще бъде избавен от робството еврейският народ, Моисей почнал да губи вяра, че мисията му ще успее. И в най-критичния момент, по Божия повеля, се заредили в Египет десет природни бедствия. Едва след последното, десето бедствие - измиране на всичко първородно в Египет - фараонът позволил на двамата братя да изведат еврейския народ от Египет, заедно с цялото му имущество. Зарадван Моисей наредил на евреите да празнуват първата Пасха в чест на освобож -дението си - да заколят пасхал-но агне, което да ядат с безквасен хляб и горчиви треви и да имат пълна готовност за  път...
Моисей повел народа си по пътя за Ханаан, но Бог му заповядал да смени посоката на юг към Пихахирот, за да преведе евреите през Червено море. Египтяните съжалили, че освободили евреите и се впуснали с войската си да ги настигнат и върнат. И тогава Червено море се разделило, водите се отдръпнали и еврейското племе преминало по дъното му. И египтяните се устремили да преминат по сухото дъно, но водите на морето се съединили  отново и погълнали цялата войска на фараона. А еврейският народ, в знак на благодарност, възхвалил Господа с песен: "Да възпея Господа, защото се славно прослави; коня и ездача му хвърли в морето. Господ е моя сила и моя слава. Той ми стана спасение. Той емой Бог, и ще Го прославя; Бог на баща ми, и ще Го превъзнеса!" (Изх. 15:1-2).
Много са чудесата, които Моисей с Божия помощ направил. Превърнал горчивата вода при Мерра в сладка за пиене; в пустинята Син изпросил от Бога чудесна храна за народа - пъдпъдъци и манна; при Рафидим източил вода от една скала. По съвета на тъста си Йотор, който го посетил при Синай,поставил свои помощници при управление - то на народа. Тук той станал посредник между Бог и своя народ. Господ често се явявал на Моисей, а на планината Синай, след 40-дневен пост, му дал Десетте заповеди и много други наредби и закони. На няколко пъти, в отсъствие на Моисей, Израилевите колена изпаднали в идолопоклонство и Бог ги заплашил с унищожение. Когато се връщал се при своя народ, Моисей проявява своето духовно величие, като се обръщал към Бога и казал:

"Ако тях не простиш, тогава и мене заличи от книгата на живота!"

При своето второ 40-дневно престояване на Синай, Моисей получил нови скрижали с Десетте заповеди -първите той счупил в пристъп на свещен гняв, поради идолопоклонството на евреите. Когато се връщал от планината, "лицето му изпущало зари", понеже говорил с Бог. Като го гледали, цял в светлина, евреите се бояли да се доближат до него. Те не можели да гледат светещото му лице и се наложило той да си сложи покривало. И по-после той винаги покривал лицето си, когато идвал от светилището, където беседвал с Бог. По време на едногодишното пребиваване край планината Синай Моисей наредил, по небесно указание, да построят скинията (подвижен храм), където бил поставен ковчегът на завета с двете каменни плочи на Десетте заповеди. Тези славни десет Божи заповеди имали силата да запазят еврейския народ в почит към истинския Бог, да го държат далеч от езическите народи и така да го подготвят да приеме идещия Спасител. В Миавската равнина, Моисей произнесъл прощални речи пред еврейския народ, в които разкрил бъдещата му съдба. Поставил за свой заместник Иисус Навин, изкачил се на планината Нево, отдето видял Обетованата земя, и починал там на 120 години. Гробът му останал неизвестен за евреите. По Божие вдъхновение и откровение при странствуването из пустинята Моисей написал първите пет книги на Свещеното писание от Стария завет, които са известни под името Мойсеево Петокнижие: Битие, Изход, Левит, Числа и Второзаконие. За съжаление Библията не уточнява къде е умрял и погребан Моисей. Описва се само обстановката около гроба му, но къде се намира този гроб? Литературата по този въпрос е в изобилие, филмови интерпретации също, а истината отново липсва. Защо ли библейските писания са така оскъдни за гроба на Моисей? Въпросът ме преследва, не ми позволява да го

пренебрегна. Помолих Учителя за отговор.

 

 

 

- Щом толкова настояваш, моля - започна той и загадъчно се усмихна. - Но ще се учудиш... - Замълча, изкашля се ненужно и като видя, че очаквам с нетърпение отговора му, продължи: - Истината е, че Моисей е роден в древен Египет. Е, не се обиждай на въпроса, но знаеш ли къде се намира древен Египет?
- Естествено в Египет. Къде другаде.
- Ето това е голямата заблуда за хората по света. И  учените грешат.


М.Миланов, Тайните подземия,3ч.
продължението следва...


Тагове:   Мойсей,   Египет,   истина,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. divna8 - Знам за какво иде реч, но няма да и...
08.07.2011 07:57
Знам за какво иде реч, но няма да издам тайната :)
Поздравления, Бвен! И ти желая успех в разкриването й!
цитирай
2. yotovava - Ха де, загадка рано сутрин :))))
08.07.2011 07:59
Добро утро, Таня.
Хубав ден от мен.
Валя
цитирай
3. morningstar1 - .
08.07.2011 08:50
В същност няма никакво значение къде е гроба на Моисей, понеже...той просто е празен.

Да, Бог допусна Моисей да вкуси смърт, но малко след нея, той бе възкресен и възнесен в Небесното царство, където е жив и до днес.
Моисей е представител на всички онези праведни хора, живяли през цялата земна история, които ще починат преди Второто пришествие на Исус. С неговото възкресение ( на Моисей) обаче се дава надежда на всички тях, че ще дойде освобождение от връзките на смъртта и е обещание за нов живот с Бога.

Така че, по-важният въпрос е, не къде е гробът на Моисей ( един празен гроб), а къде е Моисей сега??
цитирай
4. morningstar1 - Ай, ай, ай...
08.07.2011 09:01
...какво открих!!!!!!

"- А разпъването на кръста?

- За да прекратят издирването на Исус привържениците му инсценират залавянето му и разпъването му на кръста.

- Ето тук е мистерията. Какво се е случило на кръста? Как Исус се е спасил?

- В денят, в който е трябвало да се изпълни смъртната присъда на Исус, той е бил подменен с друг човек, представен на хората за Исус. Този човек не е разпнат заради Исус, имал е наказателна присъда за други деяния.... размяната не е била забелязана, защото до мястото където са поставени кръстовете не са допускали наблюдатели. "

Ама тоз г-н Миланов голям богохулник бил бре!!!

:)))))))))

Само така!!! Няма непорочно зачатие, няма Бог на кръста, загинал за греха на човечеството, всичко е инсценировка...

Мисля, че на човека трябва да му бъде връчена награда за научна фантастика...или още по-удачно би било да бъде затворен в някое заведение за хора с тежки умствени проблеми...
цитирай
5. stela50 - Добро утро , Бвен ... замисли ме твоята загадка .
08.07.2011 09:09
Интересно ...Има различни хипотези, но се приема, че се намира почти в днешните граници. В северна Африка. По течението на река Нил, всъщност тя е отправната точка и на историците. В Библията освен Нил се споменава и планината Синай.
Ще помисля и ще се върна отново ...
Лек и приятен ден !
цитирай
6. stela50 - Много са спорни нещата и мисля ,че няма еднозначен отговор.
08.07.2011 09:20
Гробът на Моисей би трябвало да е в планината Синай. Нали умира след като вижда Обетованата земя от върха на планина Синай.Това са само моите мисли .
Но ще ми е интересно да науча верния отговор на загадката .
Поздрави !
цитирай
7. morningstar1 - Eто го отговора
08.07.2011 09:57
Второзаконие 32:

48. В същия ден Господ говори на Моисей:
49. Изкачи се на планината Аварим, планината Нево, която е в Моавската земя срещу Йерихон, и разгледай Ханаанската земя, която Аз давам на израелтяните за притежание;
50. и ще умреш на планината, на която се изкачваш, и ще се върнеш при своите хора, както брат ти Аарон умря на планината Ор и се върна при своите хора;

34 глава

1. Тогава Моисей се изкачи от Моавските полета на планината Нево, на върха Фасга, който е срещу Йерихон. И Господ му показа цялата Галаадска земя до Дан,
2. цялата Нефталимова земя, Ефремовата и Манасиева земя и цялата Юдова земя до Западното море,
3. Негев и областта на долината около Йерихон, града на палмите, до Сигор.
4. Господ му каза: Тази е земята, за която съм се клел на Авраам, на Исаак и на Яков, като казах: На твоето потомство ще я дам. Аз ти я показах, но в нея няма да влезеш.
5. И така, Господният слуга Моисей умря там, в Моавската земя, според казаното от Господа.
6. И Господ го погреба в долината на Моавската земя срещу Вет-фегор; а до днес никой не знае къде е гробът му.
цитирай
8. bven - На 1: Не знаех, че знаеш тази тайна, divna8,
08.07.2011 15:42
но благодаря за дискретността. Все пак, дори и да я кажеш, се знае, че има много истини. Всеки вярва в своята истина.
Хубав и прохладен ден!:))
цитирай
9. bven - На 2: Валя, че то целият живот е една загадка, върху която не се замислят мнозинството хора!:)
08.07.2011 15:50
Хаиде да започнем да отдръпваме завесите, полекичка,а ?
Светъл и добър петък!:)))
цитирай
10. bven - На 3 и 4: morningstar1, кое поред издание на библията цитираш и каква е целта ти?
08.07.2011 15:52
Не ми е ясно , освен, че си обидена и ядосана на М.Миланов!!!
"Някои може би се учудват – защо Бог не даде даказателство? Да, идва време, когато Той ще докаже на всички, че съществува. Но тогава доказателството ще унищожи невярващите. Що се отнася до настоящия момент, бог е оставил място за съмнение, за да има и място за вяра" - това казваш ти в постинга си от 24 юни. Вярваш ли в това или не? Има ли значение мнението на другите за теб или не?
Хубав летен ден и почивка!:)))
цитирай
11. bven - На 5 и 6: Започна ли сортирането на данните, Таня?
08.07.2011 15:54
Почакай и още малко търпение!
Табутата падат и истината се вижда.
Хубав петък:)
цитирай
12. ferdi - Ха :)
08.07.2011 16:58
Bven..не знаех, че и ти си почитателка на Миланов! :)) Много се зарадвах! За Древен Египет.. и къде точно се е намирал.. ;)
Поздрави!
цитирай
13. анонимен - Хм,
08.07.2011 18:50
Пише се МоИсей,а не МоЙсей...
цитирай
14. bven - На 12: ferdi , почитателка съм на всеки човек (не само писател), който се интересува и говори истината!
08.07.2011 19:20
За всичко , написано за нашата история и за всички лъжи, които трябва да се изхвърлят от съзнанието ни. Затова почитам всеки , говорещ истината. Има немалко българи, които го правят!
Хубава вечер и приятни почивни дни!:)))
цитирай
15. bven - На 13: анонимен, приемам забележката :)
08.07.2011 19:22
Някъде е писано с И, другаде с Й, но не мога да коментирам и корегирам текста.
Хубава вечер и пак заповядай :)))
цитирай
16. morningstar1 - .
08.07.2011 20:08
bven написа:
Не ми е ясно , освен, че си обидена и ядосана на М.Миланов!!!
"Някои може би се учудват – защо Бог не даде даказателство? Да, идва време, когато Той ще докаже на всички, че съществува. Но тогава доказателството ще унищожи невярващите. Що се отнася до настоящия момент, бог е оставил място за съмнение, за да има и място за вяра" - това казваш ти в постинга си от 24 юни. Вярваш ли в това или не? Има ли значение мнението на другите за теб или не?
Хубав летен ден и почивка!:)))


Кое не е ясно?
Въпроса ти беше, къде е погребан Моисей, нали така?
Отговора се намира в Библията, и аз го дадах.
А, не ти допада отговора от Библията ( която е Истината от Бога), но затова пък предпочиташ да вярваш на безумията и фантастиките на г-н. Миланов.
Ами твоя воля. :))
Естествено, че уважам мнението на другите, всеки има право на такова. Това не означава, че ще изявя съгласие с него, само за да угодя на изказващият го.
Грешка е да се твърди обаче, че има много истини и всеки си е истина. Това са измислиците на релативизма, който отрича, че има Абсолютна Истина. Но Абсолютната Истина е...някак неудобна, тя те задължава да вземеш решение дали да я следваш или не, затова е по-лесно да се отхвърли такава възможност.

А на г-н Миланов дори не мога да се сърдя, пък и защо??? :)))
В мен той буди само съжаление, бедният човечец, нищо повече...
Пък и такива глашатаи на "истината" в днешно време с лопата да ги ринеш :))))
цитирай
17. horos - Искате ли още едно мнение?
09.07.2011 17:22
http://horos.blog.bg/?&page=7

Тук пише нещо повече за Моисей.
цитирай
18. bven - На 17: horos, съжалявам, няма нищо по темата тук.
09.07.2011 20:29
Може би грешно насочваш?
Хубава вечер !
цитирай
19. horos - Това ако е нищо?
09.07.2011 22:45
Ето, че накрая от страниците на Билията разбрахме и къде е погребан нашият герой Моисей, Исаия, още и Аспарух. Това е във Влашко, в равнината срещу ХХХХ и река Дунав, който се намира на около Х км. на северозапад от Оряхово (Ерихон), точно срещу Козлудуй. В началото на Книга Иисус Навин от един стар ръкопис на Библията, пазен днес в Свято – Троицката Сергеевска лавра, град Ветфегор е написан като “дому Фогорова”, а мястото където е погребан Моисей – “близь жилища фогорова”. В еврейската азбука втората буква Бет означава “дом”. Така българското “дому фогорова” преведено на еврейски е станало Ветфегор.

Нарочно не написах истинското място , където е погребан Моисей (Аспарух).

http://horos.blog.bg/history/2011/04/12/voinite-na-moisei-asparuh-v-dakiia.727146

Може и да знам повече от "учителя" на Милан Миланов, кой знае...

Лека и на теб. И аз съм от Пловдив, но това тук няма значение.
цитирай
20. demograph - По загадката толкоз, но и едни други са изгонени от фараон на Египет.
09.07.2011 22:58
Mizi на дравидски означава идващите/изскачащите/ от водата. Мозес/Моисей...Мизи...Мизия. Древен Египет = Мисир/Мизир/Мизия.
...........................................................................................
Евреите, пише библията, ги изгонили заради плодовитостта им.
Другите за какво ли са ги изгонили..?
Поздрави.
цитирай
21. bven - На 19: horos, нали затова можем да даваме мнения и да четат другите това, което сме прочели ние?
10.07.2011 12:54
Нямам нищо против да знаеш повече от М.Миланов - на блогерската среща заповядай - ще споделим мнения. Благодаря ти за включването, беше ми приятно да чуя и други виждания.
Хубав ден!:))
цитирай
22. bven - На 20: demograph, библии толкова много са издавани и превеждани - зависи кой е поръчвал изданието:)
10.07.2011 13:03
Имам пред вид това, че при превода много думи не са дадени в точното си значение, а друго и то съвсем тенденциозно:
Когато Исус излекува болното дете, казва народителите: дайте му храна. Сега се превежда Дайте му месо. Много ясно е какво означава това за вярващия сляпо.
Дали евреите са били изгонени (или са избягали от някаква заплаха) - пак може да се съмняваме. Защото вече се знае, че тръгвайки , те са изнесли купища злато, сребро и други скъпоценности от богаташките къщи.И са прокудени от византийския император,който им е наредил да напуснат страната през Босфора - върнат ли се, ще ги унищожи. Гонене, изселване, преселване - все означава едно: Преместване и явно е с Божията благословия. Така, както и българите са се местили .
Хубав ден и на теб. Отбивай се пак!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14874954
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава