Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2011 08:07 - Духът на рейки - част 3
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3698 Коментари: 3 Гласове:
12





12. Рейки Ундо: Рейки упражнение
Японската дума ундо означава упражнение и означава да позволим на тялото да се движи без никакви ограничения. Казаха ми, че г-н Кояма е представил упражнението на Усуи Рейки Рьохо. Техниката се използва в целия свят и в най-различни традиции и култури. В Китай тя се използва като част от обучението по цигун. В Индонезия е част от практиката Субуд, а в Индия се нарича Латихан.
Преди двайсет години, Четна се натъкнала на нещо подобно, наречено Кацуген Ундо. По онова време, както и днес, тя се преподава в групата Ногучи Сейтай.

Инструкциите за Рейки Ундо са много прости:
Открийте място в дома си, за което сте сигурен, че можете да се търкаляте двайсет-трийсет минути наоколо, без никой да ви безпокои. Уверете се, че няма остри ръбове или мебели, които биха могли да ви наранят.
? Започнете с Гашо и произнесете наум: Рейки упражнението започва! Вдишайте дълбоко и когато издишате, се отпуснете напълно. Ако практику вате с партньор, докоснете раменете му отзад и оставете тялото да се движи както иска.
? Вдишайте дълбоко и докато издишвате, се отпуснете възможно най-пълно. След изпълнението на няколко дълбоки вдишвания тялото ви вероятно ще започне да се движи. Ако при вас движението не идва лесно, бъдете търпеливи и не се опитвайте вие да го направите. Продължете да изпълнявате упражнението всеки ден в продължение най-малко на три месеца.
? Възможно е да ви е трудно да се отпуснете напълно и да оставите тялото да се движи от само себе си. Може би не можете да се освободите от мисълта, че сте възрастен, който се държи като дете. Освободете се от всякакви представи
през следващите 20 минути и си дайте абсолютната свобода отново да се държите като дете.
? Може би се чувствате неловко, но нали никой не ви наблюдава. Не мислете за нищо конкретно. Вземете си малко отпуска от своя възрастен аз. Ако от устата ви излизат звуци, не ги заглушавайте. Ако се появяват чувства и мисли,
осъзнайте ги и ги почувствайте. Не се сдържайте.
? Много е вероятно да започнете да се прозявате, да се оригвате и да изпускате газове. Възможно е очите ви да се насълзят. (Звучи забавно, нали?) Не задържайте и не потискайте нищо - просто оставете тялото да се прочисти. То знае какво да прави и как да го прави. Обикновено имаме лошия
навик да спираме собственото си лечение. Въпреки че някои ограничения при отношенията с другите хора може да са необходими, нека в този момент дадем пълна свобода на тялото. Продължете, докато движенията не се преустановят  напълно.
Четна се запозна със следващата техника преди много години в групата Ногучи Сейтай. Това е едно прекрасно упражнение за задействане на вегетативната нервна система. Бихме могли да кажем, че тя "залива помпата", за да може да започне да работи (Вж.снимки 1-7 на с. 220).

♦ Свийте двете ръце в хлабав юмрук, пъхайки палците вътре в тях. Не се насилвайте. Протегнете ръцете пред тялото. Сега вдишайте дълбоко през носа. Докато издишвате енергично през устата, изтеглете ръцете към себе си и стегнете всички мускули толкова силно, колкото можете. Когато в белите дробове вече не е останал въздух, а ръцете са до тялото (юмруците са близо до раменете), отпуснете се напълно. Оставете ръцете паднат отстрани край тялото и позволете на белите дробове сами да се изпълнят с въздух. Повторете упражнението 3-5 пъти и след това продължете с Рейки Ундо. Ще разберете кога помпата е готова да заработи.
На нашите семинари ние изпълняваме Рейки Ундо с цялата група, ако разполагаме с безопасна среда, която поз-волява на всички да седим на "влакче" (Вж.снимките на с. 221). Една от участничките в групата отбеляза след упражнението, че усещането от практикуването на Рейки Ундо в група се доближава до това, което тя е изпитвала на фестивала Уудсток през 1969 г.

Техника 12 - Рейки Ундо: Упражнение рейки (Подготвително упражнение, Заливане на помпата)

1-7: Свийте двете ръце в хлабави юмруци и пъхнете палци в тях. Не се насилвайте. Протегнете двете ръце пред тялото. Вдишайте дълбоко през носа. Докато издишвате енергично през уста¬та, изтеглете ръцете към себе си и стегнете всички мускули толкова силно, колкото можете. Когато в белите дробове вече не е останал въздух, а ръцете са до тялото (юмруците са близо до раменете), отпуснете се напълно. Оставете ръцете да паднат отстрани край тялото и позволете на белите дробове сами да се изпълнят с въздух. Повторете упражнението 3-5 пъти и след това продължете с Рейки Ундо (7-12 самостоятелна практика или 13-24 практика с партньор).

 

 

 

 


image

 

 

 

 

 

 


 Техника 12 - Рейки Ундо: Упражнение рейки (Самостоятелна практика)

 

 

 

 

 

 


Започнете с Гашо (с. 185) и кажете наум: Започва рейки упражнението!
7-12: Вдишайте дълбоко и когато издишате, се отпуснете напълно. Ако се упражнявате с партньор, докоснете раменете му отзад и оставете тялото да се движи натам, накъдето то иска (Вж. 13-24 като пример за възможните движения.)


 

 

 

 

Техника 12 - Рейки Ундо: Упражнение рейки

 

 

 

 

 

 

(Практика с партньор)

13-24: Седите заедно на "влакче" и казвате на себе си: "Започва рейки упражнението!" Сега оставете енергията да движи телата ви.



 image



Тагове:   рейки ундо,   латихан,


Гласувай:
12



1. iliada - З0 МИНУТИ СВОБОДНО ТЪРКАЛЯНЕ В ДОМА:)
14.07.2011 10:44
Това добре , но в тези тесни жилища е просто невъзможно !:)
цитирай
2. bven - На 1: Тогава опитай на поляната, приятелко!
14.07.2011 11:25
Важното е пълно отпускане, релакс и после - каквото трябва да стане, ще стане:
Да бъде волята Ти!
Хубав и свеж ден!:)))
цитирай
3. hinki - Ногучи сейтай
18.05.2012 08:41
Благодаря за хубавите постове относно Рейки.
От няколко години съм запленен от теорията и практиката на Сейтай. Това е много интересна школа за природно лечение, самолечение и подпомагане на тялото.
Ето тук съм написал малко по въпроса: http://hinki.blog.bg/izkustvo/2010/01/06/za-seitai-i-tova-kak-da-se-uchim-dobre-chrez-praktikata.467195

Поздрави,
Кирил
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14911109
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава