Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2011 08:08 - Древната космогония в новото учение на П.Дънов
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 4429 Коментари: 7 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

2. Устройство на Вселената според учението на Петър Дънов

Вселената е енергия и човекът е част от нея. Това предполага възможност за тотален енергиен обмен в двустранна посока. От една страна човек възприема от космическата енергия като смисълът на този акт е катарзис. Това е една космогонична хипотеза ,която е близка до древната космогония. Освен това той може да отдава от енергията си и така да упражнява въздействие върху Вселената.Подобен възглед също не е изолирано явление - в много учения властва идеята, че човек с духовната си енергия има еманация на ума, сърцето и волята. Това образува част от енергийната обвивка на всемира. Тук може да се направи връзка с учението на Агни-йога. Напоследък науката чрез наблюдения се старае да фиксира тази енергия. Позоваваме се на научно-популярния филм за Вера Кочовска, излъчен по БНТ, където се показа енергия, веществено уловена от японски учени.

Друга страна на сегашната обширна Вселена е нейното изграждане от “строго разумни определени действия”, продиктувани от “ т.нар. Божествена и неизменна математика” Тази неизменна математика е образувана от определени математически таблици, “създадени преди самата вечност”. Благодарение на тази вложена в целия висш органичен свят разумност, човешкият дух може да действа, работи, развива и твори. Човешкият дух е микроскопична частица от един всеобхватен Дух. На този Дух се дължи всичко във Вселената - от силата, мощта, пространството, светлината, всичките добродетели, всички прояви в света до разкриването на мировите и вселенски тайни. “Духът не е нещо, което може да хванете, нещо външно. Вие сте потопени в Духа.” Този Дух е “сбор от напреднали същества, живели милиони години, които са изработили методи за работа.”

“Духът не се преражда, а се вселява от една форма в друга. Като свърши земните науки, човек напуща Земята и отива на друга планета, там да се учи. Така ще обиколи всички планети на Слънчевата система.”

“Духът е най-възвишеното, най-чистото, най-святото. И в тази святост Духът носи условията на разумния човешки живот…В най-широк смисъл казано, когато човек има в себе си разумния живот, той живее като музикант, като поет. Той е всякога весел, има мир в душата си , него светът не го тревожи, нищо не го смущава. Той не се спира на дреболиите в живота. Той се спира само върху онова великото, което Бог е създал.” В това си разбиране Дънов се доближава до античната представа за универсалния човек - благороден, мъдър, постигнал музикалност в себе си. В такъв смисъл това е метафора на музикос.

Духът не може да се прояви без материята, която му придава форма. Само така той може да стане видим. От своя страна Духът дава цена на материята.”Материята е онова, което събира нещата и носи бременността на идеите….Ако нямаше материя, форма не би могло да се създаде.” Целият космически мир е създаден от материя, съществуваща от далечни времена. Същността й е “изостанала енергия от хиляди и милиони космоси, които са съществували в миналото. Материята, която е изоставена от съществата, работили тогава, сега се използва. От хиляди и милиони космоси съществата са оставили своите желания, мисли и действия в тази материя. Сегашната материя - това са заспали духове, които трябва да се събудят. За това пробуждане работи чрез своето учение П Дънов. Зад материята стои една разумност, даваща израз на всичко в материалния свят. Тази разумна жива сила, действа и се проявява по различни и многообразни начини. Една такава изява е Природата. Тази разумно действаща сила индусите наричат “татвас,” което в превод от санскрит означава жива енергия, проникваща в цялото пространство. “Татвас” движи всички небесни тела и е причина за проявата на всичкия живот във Вселената. Индусите имат разработен научен метод за усвояване и използване на тази жива енергия и той се нарича “пранаяма”. “Татвас е Любовта, която движи света и всички висши желания се дължат на тази енергия, на тази сила, която със струите си прониква през нашите тела, през всичките ни тела. Основата на живота според учението е Духът. От него произлизат всички малки духове и души, той съдържа вселенските закони.
При индусите се назовава Брама, при евреите Йехова, а “съвременната наука разбира онова нещо, което прониква цялото пространство или онази първична материя, която носи в себе си живот чист, неопетнен. Ако имате от тази първична материя само стомилионна част от милиграма, вие ще направите чудеса с нея. Но за да извършите чудеса, трябва да разберете законите на тази първична материя.
Човек губи живота си, защото не познава или не спазва тези закони.” Тези закони изграждат трите свята - физически, духовен, Божествен. ”Физическият свят има ниски трептения, духовният има по-високи, а Божественият - съвършено силни трептения.”
За да влезе в по-висшите светове, човек трябва да изработи по-съвършени сетива, да пречисти ума, сърцето и съзнанието. Ако се осланя на сегашните си органи то духовният и Божественият свят ще останат затворени за него. Тази преграда идва от високата организираност на тези нива. “Ако човек влезе в един по-висок свят, той е вече невидим за останалите. Ако влезе в духовния свят с физическата светлина нищо няма да види.”Защото “съществува един свят, където радостите са привидни, а скърбите са реални - физическият. Съществува и друг един свят, който радостите са реални, а скърбите привидни. Този свят е на ангелите, на светиите, на съвършените същества - Божественият свят е.”Там, в най-високия във вибрационно-енергийно и морално отношение свят се прилагат 3 основни закона: на Любовта, носеща изобилния и пълен живот, на Мъдростта, която разкрива пълното знание и светлина, и на Истината, която дава пълната безгранична свобода.

“Материята, от която е създаден физическия свят е твърда и се дели на безкрайност. Духовният свят е рядък, прилича на вода. Божественият свят е твърд и неделим. От него се образува голямото тяло, а от физическия свят се образуват малките тела- има едно подобие между тях. Всичко, което се съдържа във Вселената го има и в човека, в “малкия свят” - оттам и взаимната зависимост между тях. Наблюдавайки, осъзнавайки и прониквайки надълбоко в собствената си природа, човек навлиза в тайните на битието, достига до истината за вечните закони на всемира, до неговото устройство, действие и развитие. Пътят всеки избира сам. За негово улеснение са дадени сетива, за чието развиване или закърняване всеки носи лична отговорност. Вървейки по собствената пътека , човек разкрива своето място във Вселената и съпричастността си към космическите процеси, осъзнава своята вина, ако с поведението си спира еволюцията на макро- и микро-света. Това е и прилагането на закона за частите и цялото: “Човек трябва да разбира своето предназначение като част от общия организъм и там да намира своето място. Какво ще стане с организма, ако всяка клетка иска да живее самостоятелно? Ще се разпадне. За да стане разумна част от това тяло на космоса, човек трябва да се издигне от самосъзнанието до космичното съзнание. “Ако не се повдигне, животът ще остане за него непознат”, защото “човек се намира на по-високо или по-ниско стъпало на развитие в зависимост от степента на неговото съзнание”. “Съзнанието на човека се отличава по това, че той съзнава себе си като личност. А когато в човека проблесне космичното съзнание, тогава той чувства единството на Живота, гледа на цялата Природа като на жив организъм, на който всички части са живи - растенията, животните, хората, всички съставляват клетки от целокупния Живот. Човек като влезе в Космическото Съзнание, в него започват да се развиват нови мозъчни центрове и способности.” Един от пътищата за такова усъвършенстване на съзнанието и достигане до сливане с вечния живот, осъществено чрез хармоничност и взаимно допълване на трите свята , представлява паневритмията.







Гласувай:
14



1. vahisht - Духът носи условията на разумния човешки живот...
13.08.2011 10:04
Тежко на този който го няма.
“Духът е най-възвишеното, най-чистото, най-святото"
Поздравления за предложения материал!
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Мими!
13.08.2011 11:12
Тази идея, че еманацията на ума, сърцето и волята, са духовна енергия чрез която човек буквално може да влияе върху вселената и че това е част от енергийната обвивка на всемира, ми допада и ми е много близка. Всъщност, така съм го възприемала за себе си, а сега го прочитам при теб. Всичко организирано, някак ме възпира и винаги буди у мен съмнения.:) Това е проблем. Примерно, не бих била "член", "част" от каквато и да е общност, която малко или много е "затворена", "отделена"..., дори "Бялото братство". Но идеите на Петър Дънов са ми близки. Голям мислител! Не случайно Айнщайн се е прекланял пред него. Следя с интерес споделеното от теб и неговите размисли. Благодаря ти, хубава събота и неделя!
цитирай
3. bven - На 1: Благодаря за оценката, vahisht!:)
13.08.2011 23:01
Всеки носи дух, но до къде е стигнал в своя път? Според мен, щом сме тук, на Земята, значи всички имаме какво да се учим!
Хубава вечер и лека нощ!:)))
цитирай
4. bven - На 2: Здравей, Надежда!
13.08.2011 23:23
Хубаво е , че приемаш идеята за енергийната същност на човека толкова близка. Това е нещо, което много трудно се възприема от много хора! Но че имаме и енергиен , и материален характер - това си ни личи от всякъде!:)
А за това, че си индивидуалист - ами всеки от нас е такъв, нали сме малки Богове!:)
Нека да имаме собствено мнение, но и да приемаме мнението на другите, с уважение и любов - това е много човешко, а и космическо...
Благодаря ти, Наде, че се отби и следиш тези статии - според мен те са важни за всеки българин! Дали ще приемем Дънов така, както го приема Айнщайн - зависи от това, как гледаме на живота в Космически мащаб в момента, а това е свързано с големите промени, на които сме свидетели. Нека запазим човешкото в себе си и да се отнасяме към всички с разбиране!
Хубави почивни дни, приятелко!:))
цитирай
5. drd - Помнете:
14.08.2011 14:39
"Не е материалното богатство,което осмисля живота.Човек се стреми и към вътрешно, духовно богатство.За тази цел, той трябва да се свърже с разумния свят,с напредналите същества.Истинското богатство се крие във великите души.Никой не може да се развива, ако не се свърже поне с един велик дух.Значи, прогресът зависи от великите души,които минават край вас и ви оставят своето БЛАГОСЛОВЕНИЕ."
Учителя
цитирай
6. bven - На 5: Всеки разбира за този апел в преломен момент от живота си...
14.08.2011 19:10
Поздрави!
цитирай
7. zaw12929 - Човек се учи, докато е жив, духът, ...
12.06.2018 06:37
Човек се учи, докато е жив, духът, като вечно жив е божието средство да създава Богове и Светове- Основа за безкрайността...
Много интересно разглеждане на видимия и невидим свят, защото които и каквото да казва- е казано от Бога, от Господа, който дава нови знания ... един непрекъснат процес... духовно израстване е от душата, знанията... от човешкия ум...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866594
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава