Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2011 08:08 - Древната космогония в новото учение на П.Дънов
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3169 Коментари: 6 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


1. Що е паневритмия?

“Скоро хората ще схванат, че пространството е пълно с разумни същества, които постоянно изливат светлина в умовете на хората и преустройват нещата.”
Учителят
Тези думи на Учителя Петър Дънов ни насочват към една от причините за “свалянето” на паневритмичния танц на физическо ниво, а оттам и към дълбоката му идейно-философска същност.Именно тази връзка и “преливане” между физическия, духовния и Божествения свят е търсена и заложена като метод на изграждане и развитие в еволюционен план в паневритмичните упражнения. Това е един от пътищата за възстановяване на изгубения баланс и влизане в резонанс с хармоничните трептения на природата и Вселената.

Паневритмията се играе в няколко паралелни свята .Подобна идея за подражание на движения, взети от отвъдното не е изолиран първи и единствен случай. През всички епохи е имало хора с изразени медиумни способности, които обогатяват човешкото знание чрез осъществяване на енергиен контакт с другите светове. Във философията е известен разказът на Ер (Х глава от т.ІІІ -“Държавата”, от “Събраните съчинения” на Платон)

Свещеният танц на ритмично движещите се в кръг двойки разкрива една “разумна обмяна със силите на живата природа”, съдържаща положително и съграждащо въздействие на микро- и макро-космично нива. Лесно може да се предположи, че оттук се разклоняват множество нишки. За една от тях Дънов споделя следното: “Чрез паневритмията могат да се хармонизират, регулират и трансформират енергиите, които функционират в човешкия организъм.” За да не звучи само като добро пожелание, играещият трябва да включи или по-скоро да задвижи силите (енергиите) на ума, сърцето и волята. В зависимост от постигнатия синхрон на проявлението им и степента на вътрешна осъзнатост от всеки участник, се уравновесяват и привеждат в разумно съотношение енергиите на майката-Земя и Слънцето-баща. И тук се явява следващото стъпало: повдигайки вибрациите си, танцуващите подобряват общото състояние на обществото и по този начин упражняват планетарно въздействие. Изпълняващите “движенията, взети от природата, от целия всемир и приведени в хармония с космическия ритъм се докосват съзнателно или не до мощна сила - “Тези движения имат магическа мощ и влияят върху целия свят, а не само върху нас” И по-нататък: “Велико оръжие е паневритмията, която ви дадох. От вас зависи къде и към кого ще го насочите и от това зависи мира и хармонията.”

За пълноценното и цялостно осъществяване на този замисъл са необходими известни условия, зависещи от участниците в паневритмията. Например ефектът се губи, ако формата на кръга се наруши; ако упражненията не се играят правилно и поради това не се превръщат в “психо-физиологичен акт” Или пък ако играят недостатъчно физически и духовно пречистени хора (в такъв случай резултатът е физически упражнения без привличане на енергии и осъществяване на контакт с по-висши светове и сили). Откроява се възложената висока отговорност на прекрачилия в кръга на паневритмията. Отговорност към самия себе си и съпричастност към цялото.

Тук може да се открие паралел с изпълнението на ритуални архаични действия, протичащи “сковани” от строго спазване на догматични правила. Отчасти такова древномистериално отношение съществува и в цикъла на паневритмията. Например отражение се открива в строго спазваното изискване да се изпълняват упражненията в строго определен ред, всеки ден и при всякакви условия в периода между пролетното и есенното равноденствия, както и описаните по-горе условия за получаване на пълноценен ефект. Езотеричното съдържание на всяко едно от упражненията разкрива духовно послание и окултен смисъл, изразени в жестове, телесни движения, думи и мелодии. В същото време обаче новите идеи импулсират свобода при индивидуалните транскрипции и събуждането на творческото начало.

А какви са подходите, начините и средствата за постигане на необходимото развитие? Отговорите Учителят Петър Дънов дава в изнасяните в продължение на над 40 години многобройни беседи и лекции пред българския, жаден за словото му, народ. В грижливо пазеното при неблагоприятните за него условия след 1944 година наследство, се разкрива учение, носещо нова искра. Този могъщ импулс, предаден от Орфей, запалил пламъка на богомилството и пръснал се чрез него по света, се връща отново в нашите земи чрез създаването на Школата на Учителя Беинсб Дуно.

Паневритмията външно изглежда само като обикновен танц, но представлява сакрална мистерия, едно явление на ХХ век, пренесло много древни корени. Тя е характерна и оригинална дейност за Бялото братство в България. За разлика от много други учения с древна история, представляващи затворени и изолирани системи, паневритмията е отворена към хората и е разпространена в цял свят (Русия, Франция, Германия, САЩ, Англия, Австралия, Белгия, Швейцария, Гърция и др.) С това се защитава етимологичния превод - всеобщ, космически ритъм:

“пан”
- все, всичко, всеобщ, космически;
“ев” - от лат.”еу” - истински, висш;
“ритъм” - правилност на движенията.
Учителят дава паневритмичните упражнения и обучава учениците си в правилното им изпълнение от 1934 до 1942 година.

Обръщайки поглед назад към космогонията на древните ни прадеди и стигайки до по-дълбоки аналитични нива, се откриват немалко сходства. Едно от вътрешните, духовни значения на паневритмията е да подпомага тръгналия към съвършенство ученик, подобно на древногръцката ”калокагатия” и превръщащия се в музикално творение на природата. За разлика от питагорейската школа, тук няма задължително условие за строга дисциплина на ума и тялото и тяхната проверка , при приемането на ученик в школата. Всичко е дадено в указания, дадени с любов и разбиране и оставени на свободната воля у всеки - новото, което носи това учение.
Създаването на такава демократична школа е в контекста на планетарния енергиен обмен и възможността на всеки един жител на Земята да се включи в него чрез чистата си мисловна еманация.

“Всемирното хармонично движение на цялото Битие е паневритмия.” - казва Учителят. . Единствено включването в този сакрален танц може да доведе до осъзнаване на тази мисъл…






Гласувай:
17



1. stela50 - Чела съм за Паневритмията ,виждала съм
16.08.2011 08:28
на живо това докосване до цялата Вселена с танц и протегнати ръце към
слънцето ... Невероятно е .
...Всемирното хармонично движение на цялото Битие е паневритмия...
Поздрави за постинга ,Бвен !
цитирай
2. yotovava - Тепърва ще излизат непознати за нас знания,
16.08.2011 09:13
които, дай Боже, да променят света.

Поздрав, Бвен.
Валя
цитирай
3. bven - На 1: Привет, Таня!
16.08.2011 12:08
Имала си щастливо преживяване, щом си гледала на живо Паневритмията. Всеки, който го е играл, дава прекрасни отзиви. Може би е време в училищата да започне обучение в този танц , завещан ни от Дънов!
Хубав ден!:)
цитирай
4. bven - На 2: Валя, древните знания вече ни се дават едно по едно - остава ние да не ги отминаваме.
16.08.2011 12:18
"Езотеричното съдържание на всяко едно от упражненията разкрива духовно послание и окултен смисъл, изразени в жестове, телесни движения, думи и мелодии. В същото време обаче новите идеи импулсират свобода при индивидуалните транскрипции и събуждането на творческото начало ."
Може би сега, в светлината на Паневритмията, ще се осъзнае и силата на човека - като физическо тяло и енергийни тела, трептящи в унисон и хармония със Вселената. И вместо евтини дрешки и дрънкулки, с които е залят нашия беден пазар, младите поколения обърнат взор към непреходните истини. Така културата на поведението и отношенията се променят. В края на краищата, трябва да се подпомогне квантовия скок, който предстои на нашата родна Земя, на човешките същества и на целия Космос.
Светъл ден и бъди щастлива!:)))
цитирай
5. amore - Невероятен постинг, бвен!
16.08.2011 15:58
Искам само да споделя, че покойната Людмила Живкова е предвиждала въвеждането на Паневритмията като задължително упражнение в училищата, но ... Лек и вълшебен ден ти желая!
цитирай
6. bven - На 5: amore, сигурно по един или друг начин, след като се играе по цял свят, този сакрален танц ще се играе масово и у нас.
16.08.2011 16:48
Благодаря ти за оценката, мила. Когато всички заедно започнем да се променяме, тогава ще настъпи и промяна в отношението към завещаното от Учителя. Явно , че за да настъпи това време, трябва да израстнат духовни личности.
Хубав и добър ден!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14833682
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39032
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава