Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2011 08:08 - Закон за десятъка
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3497 Коментари: 2 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                      
                                    Георги Изворски

Какво е ЗАКОНЪТ ЗА ДЕСЯТЪКА ? Отговор: Основата на ЗАКОНА ЗА ДАВАНЕТО.

Десятъкът – това е задължителният данък, който всяка разумна същност в човешки образ, плаща за живота, с който го е дарил Творецът.
Още по Мойсеево време, на еврейския народ беше наложен Десятъка.Чиста работа! Даваш една десета от всичко, което си получил, най-вече в материално изражение и си спокоен. Отношенията ти с Бога и Природата са регламентирани и можеш да очакваш да ти върви.
На евреите този Закон беше даден посредством религията и им беше спестено да мислят поотделно за благодарност, благотворителност и милосърдие, както и към кого да го проявят. Този Закон уреждаше и урежда при тях това и до сега. Всеки евреин оставя грижата за оползотворяването на тези приходи на първосвещеника, синагогата и еврейската община.
На останалото човечество, обаче, бе дадена свободната възможност да плаща своя Десятък, или независимо как ще го наречем – благотворителност или изявено милосърдие – когато, където и както намери за добре. За по-богатите и заможни люде – обикновено в материална форма, за онези,които нямат необходимите финансови възможности, под формата на обществено полезно дело – труд, инициативи, мисии. На най-бедните – просяци и клошари – с примерен чист живот и абсолютна добронамереност към всички. Една искрена благословия, дадена навреме, една сърдечна молитва за ближния, може да го плати, ако и да нямаш нещо обезателно материално.Човешката добронамереност и взаимопомощ, навременната активна добродетелност т.е. добротвор-  чеството, плащат не само Десятъка на човека, но понякога и много повече.

Един бизнесмен може да даде от милионите си сто хиляди евро за изграждането на параклис, но параклисът ще „заживее“ и ще съществува само ако отшелникът – светия, наглед беден, „ненормален“ и отхвърлен от обществото го благослови.Тази благословия няма цена.

Може би ще учудя някого, ако кажа, че често благословиите и молитвите на папите и патриарсите, не стигат и до тавана на храма. Но зная,че Светият Дух слиза винаги при молитвата на един най-обикновен, но чист и справедлив човек.
Когато говорим за Десятъка, имаме предвид, че даването на десетте процента е задължително (както изкачването до Десетия етаж). Но оттам нагоре няма граница, както няма граница да изявиш своята благодарност и своето милосърдие. Колкото е по-духовен и божествено извисен човека, толкова повече дава. Дължимото – десетте процента – за всеки. Но например – посветеният дава петдесет,съвършеният – осемдесет, светията – сто , т.е. всичко.

Какво става, когато не зачитаме Закона ? В началото още казах, който не се съобразява с Божествените и природните закони, той подлежи на израждане и изчезване.Ако не спазваме доброволно Закона за Десятъка, Бог и Природата го прибират насила. Всеки може да се убеди в това. Вселената иска от нас да благодарим и за милостите Ӝ, но тази благодарност да не е само гол звук. Затова милосърдието и благотворителността са израз на благодарност та. Кой както може, когато може с каквото може! Но да го направи! Не дадеш ли сам, Битието ще ти го вземе насила. Точно Десятъка. Не повече! Но не и по-малко!

Щедрите хора не усещат този Закон и на тях винаги им върви. Но за другите не е така.
Наскоро един богаташ се вайкаше, че напоследък направил няколко големи катастрофи. Бог винаги го оставял жив и здрав, но материалните щети били големи. Само за ремонт на скъпия си джип последния път броил близо петдесет хиляди лева.
Един от нас го попита: „Ти плащаш ли си Десятъка?“
Той възмутено отговори: „Да! Плащам си всички данъци и такси и изсипвам за тях един чувал пари на държавата!“
„Не питам за това – каза човекът – а дали си плаща редовно данъка на Господа. Ако не го плащаш,Той си го прибира Сам!“
Човек не бива да се оплаква. Обрали са го – не си е платил точно и навреме Божия данък. Измамили са го – същото.Загубил си джиесема – пак това. Порой отвлякъл колата му, къщата му се запалила. Ами цял живот нищо на никого не си дал, нищо не плащал.

Човек винаги има с какво да плати. Но невежеството и скъперничеството, включително алчността и завистта, го подтикват да не спазва Закона за Десятъка – Закона за Даването. Тогава идват несгодите, недоимъка, страданията, болестите. Плащаш вече с ядове – заболявания, изпитания, огорчения и унижения. Само защото си забравил „Притчата за самарянина“ и че другите са твои ближни и си длъжен да ги обичаш като себе си. Ако ти е трудно това, то дай само тия десет процента, които трябва да дадеш, защото не се е родил онзи, който ще измами Природата. Дай своята десета и то не непременно на някоя духовна организация или религиозна институция, на която водачите карат лачени автомобили, живеят в луксозни вили и се разхождат със скъпи яхти из Лазурния бряг. Не! Дай на онзи, който се мъчи да намали страданията на другите, който работи неуморно за благото на другите, мъчи се със сетни сили да направи нещо за тях! Дай на оня сиромашки приют за сираци и скитници, на оня беден старчески дом или за здравето на някой тежко болен, пък бил той и напълно непознат. Първо на този, който работи за другите и има нужда, и после на страдащия, който едвам понася товара си и има нужда да бъде подкрепен.

Постарай се да разпръскваш винаги любов, благословии и доброта, вместо ненавист, гняв, алчност, и скъперничество.
Законът за десятъка действува. Дали знаем или не, за него, това няма значение, той си действува. Важи за всички човешки същества, които дишат въздуха на тази планета. Създателят иска толкова малко от нас, за толкова многото, което ни е дал – да се научим на Любов и Благодарност. Законът за Даването и точно Закона за Десятъка е главният урок за това на тази земя.

Веднъж един човек се хвалеше, че бил много щедър. Казваше, колко подаръци бил дал, колко пари пръскал хей така и т. н.Тогава един негов приятел каза: „Хубаво говориш за щедростта, но не уточни към кого и за какво? Затова аз ще те допълня: Да , ти си щедър! Но към кого? Даде ли милостиня на едно клошарче и почерпи ли в кварталната кръчма съвсем непознат човек, от когото не очакваш никаква полза? Ти си щедър?! Но само към любовниците си! Ти даваш необходимото на децата и жена си, но любовниците си ги отрупваш с подаръци, водиш ги дълго на скъпи курорти и им угаждаш всячески. Защо? Защото са инструмент за твоето удоволствие.Само по този начин можеш да получиш плътски наслади, защото с друго не можеш да ги впечатлиш да останат с теб, освен с парите си ...Хвалещият се богаташ млъкна, но люто се разсърди на приятеля си, който имаше мъжеството и доблестта да му каже всичко това в очите.

Щедростта трябва да се проявява не само към най-близките, роднините, приятелите, познатите или към онези, от които чакаме някакви изгоди. Тя трябва да се проявява и към съвсем непознати и чужди, но нуждаещи се в момента, щом имаме възможност да им помогнем.

Вселената не ни пише плюсове и нищо не ни ползва, когато помагаме на своите си. Защото и животните отглеждат малките си с любов и грижа и разпределят храната поравно между тях.
Природата ти връща „трийсет“, „шестдесет“, и „сто“ пъти стореното добро, ако си дал навреме и то това, което трябва на нуждаещия се, на най-слабия, най беззащитния, на най-непозна тия.Това е Божията Любов.Това е Даването! Това е Закон за Десятъка в действие.
На еврейският народ беше даден като задължение, на останалите и като задължение и като свободен избор. Можеш да дадеш десетте процента – жълтицата на богаташа, можеш да дадеш всичко – лептата на вдовицата.
Познавам много хора, които са здрави, богати и щастливи, защото вървят по Пътя на Светлината и се стремят да изпълняват добре и винаги повелите на Вселената. А те са: ДАВАНЕ! ДАВАНЕ! ДАВАНЕ! и СЛУЖЕНЕ! СЛУЖЕНЕ! СЛУЖЕНЕ!

Да даваме – точното и навреме на най-нуждаещите се.
Да служим – не на ниските си страсти и пороци, не на вечната материална изгода и не винаги каквото искат от тебе – защото е безнравствено и нечовешки да живееш от наркотици, оръжие, проституция, хазарт, кражби, и убийство.
Да служиш – това значи да служиш винаги в името на Живота, на Любовта, Мъдростта, Истината, Справедливостта и Хармонията. Винаги да градиш добро,като помагаш безкористно на другите, а не да водиш паразитно и безполезно съществуване. Казано е: „Мирът Божий превъзхожда всяко знание!“ А тоя Мир съдържа всички гореизброени добродетелни принципи.
Един майстор-дюлгерин строял къща в края на селото. Човекът бъркал пясък и вар и редял тухла по тухла. По едно време оттам минал местният културтрегер, изтъкнат читалищно-обществен деец и както мислел за себе си „много духовен човек“.
– Помага Бог, майсторе! – поздравил той.
– Дал ти Бог добро! – отговорил зидарят.
– Гледам, хубаво нижеш тухлите, уста баши, добре бъркаш варта и пясъка. Но ще те питам, знаеш ли колко песъчинки има в една лопата пясък? Броил ли си ги?
– Ти с акъла ли си си? – троснал се майсторът.Мене работа ме чака! Зимата иде ! Хората ще мръзнат отвън!
– Да , тази работа е важна.Но важно е човек да има знание и да познава всичко, що работи! Броят на песъчинките е изключително важен за взаимоотношенията на пясъка с варта.
– Каквото трябва да знам, Господ ще ми го каже! – вече ядосано рекъл майсторът – ама ако искаш да броиш, ей ти лопатата, ей ти пясък.
И той изсипал една лопата пясък на улицата. Клекнал нашият човек до купчинката и започнал да брои. Брои стриктно, не се шегува. Не му стегнал тоя ден, че дошъл и втори, че и трети. Не щеш ли, на третия ден, по обяд по улицата се задал местния аватар, истинският духовен наставник на селото, назначен там обаче, не от Синода, а от Свише, както казват от самият Генерален Щаб на Небесата. Адептът се бил маскирал като работник от „Чистотата“ и носел жълто елече и голяма метла.
– Здравейте момчета! – поздравил той – гледам работите мъжки!
– Зимата няма да ме чака! – рекъл майстора.
– А мен историята ще ме съди, ако не изкоренявам невежеството и не се боря с бездуховността!
– Да, така е! – усмихнал се адептът – на майстора работата е важна, ама твоята с броенето ми се вижда малко по-важна.Ти работиш в областта на неизследваното, непознатото...
Точно това искал да чуе духовният. Адептът продължил:
– Но, ако искаш майсторе на прогреса, мога да ти спестя броенето, защото ще ти кажа колко точно песъчинки има в тая лопата пясък.
– И колко са? – недоверчиво попитал културтрегерът.
– Те са 149 милиона 599 хиляди и 667.
– Ха, откъде знаеш? – учудил се нашият човек.
– Каза ми Природата? И по-точно скалата,от която са се родили!
Това не може никога да бъде! – рекъл майстора на прогреса.
И продължил да брои. Брои и до сега. Защото отвреме – навреме бърка и започва отново.

Тази приказка, притча за пясъка, е за размисъл и то когато човек си няма друга работа. Но добре е всеки сам да определи за себе си – дали е майсторът, който гради, или онзи, който брои преброеното. Защото всичко Божествено ще се открие на всеки, когато му дойде времето. Истинският сътворец на Твореца, а това е всеки един от нас, трябва да върши добри и полезни неща и винаги в името на Мира, Любовта, Хармонията и Благоденствието

Когато кажа или чуя хляб, равнявам съдържанието на тази дума по сила почти наравно с Бог, Любов и Живот. Иде ми винаги да го пиша с главна буква, а не само в закона за Хляба.Подробности за тоя закон са дадени в едноименната беседа, издадена неотдавна от „Хелиопол“. Но и аз ще кажа няколко думи за него.
Веднъж едно дете от детската градина каза: „Не хлябът е насъщен, а въздухът“! Друго допълни: „И водата е насъщна“ Тогава едно момиченце каза: „Аз мисля, че обичта между хората е най-насъщна, защото най-много обичам мама и татко!“

Насъщният не трябва да се купува и продава, а трябва да се раздава безплатно. Това, че човечеството комерсиализира насъщния, вече е едно от модерните грехопадения.
Първата държава в света, която трябва да даде пример и е длъжна да направи хляба безплатен – това е България.

Както Закона за Десятъка е определен Свише за евреите и те го изпълняват и досега, така Закона за хляба е определен за българите.
България щеше да има много по-лека съдба като държава и българския народ нямаше да изпита доста несгоди, ако Закона за Хляба бе приет и спазван безусловно на тази земя.
ЗАКОНЪТ ЗА ХЛЯБА Е КОЛЕКТИВНИЯТ ДЕСЯТЪК , който щеше да плаща народът и работите на всички щяха да вървят по-добре.

Но криворазбраният индивидуализъм на българина, пословичната му завист и вечния стремеж на властниците за собствена изгода и благополучие, спряха тази Висша Божествена Милост. А винаги е имало и има реални условия, това благородно начинание да бъде факт. България е най-богатата страна в света на скъпоценности, тя е Трезорът на планетата. Не се шегувам! И мисля, че мнозина от управниците и знаят това, но съзнателно поддържат мнението за сиромашия от всякакъв тип.

Видовден, обаче, иде! Новата епоха чука на вратата и няма време за „благи слова кротки наставления“. Мина времето и на оправданията за невежество и неможене от страна на всички държавно-политически, духовно-религиозни и обществени ръководители, органи и организации.

http://www.heliopol.com/books/davane.pdf
   



Гласувай:
16



1. amore - Привет, bven! :)
20.08.2011 21:00
Обичам често да казвам: Отвори вратите за Божествената благодат. Тя е неограничена, можеш да поискаш всичко. Искай, искай много, за да можеш да даваш много. В противен случай вратите се затварят. Приятна вечер, мила!<3
цитирай
2. bven - На 1: Аморе, радвам се, че ме посети!:)
21.08.2011 16:31
Съгласна съм с теб, че трябва да искаш от Вселената. Но само когато го искаш от сърце, с благодарност и за добро, без да ощетяваш никого, само тогава можеш да усетиш изобилието на Божията любов. Кога ли ще научим този урок всички? Времето много бърза напред!
Хубав неделен следобед ги желая!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14872752
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава