Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2011 08:09 - за ролята на гръбначния стълб
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3589 Коментари: 3 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Гръбначният стълб

Гръбначният стълб на човека - това е главната ос на тялото, която анатомически представлява естествената и органическа връзка на трите части на тялото. При голяма част от гръбначните животни тази ос е гъвкава и в нея се помества гръбначният мозък.
Голямата първоначална формираща сила, т.нар. "Кундалини" сила се развива и изкачва нагоре по продължение на гръбначния стълб, в хода на развитието на човека. Това е регенериращата енергия - един извор, който се помещава в човека, който го пречиства, укрепва в неговото духовно развитие.
От друга страна, гръбначният стълб е като символ на връзката между духа и материята, между това, което е горе, и онова, материалното, което е долу.

Оста "Слънце-Земя" според Беседите на Петър Дънов
 Петър Дънов придава голямо значение на факта, че човек притежава изправен гръбначен стълб. По този повод той казва: "Само човекът, чиято глава е ориентирана нагоре, към Слънцето, а краката са насочени към центъра на Земята, чийто гръбначен стълб е разположен точно по оста "Слънце-Земя", само човекът е съзнателен за дълбокия смисъл, който играе тази ос."
"Изпълнявайте всички упражнения, поддържайте изправен гръбначен стълб."
Проблемът за положението на тялото и походката ще бъде разгледан от гледна точка на оста "Слънце - Земя", за да може да се приложи истински Паневритмията.
От аспекта на теорията за тройната полярност в човешкото тяло, ръцете и краката служат като рецептори и трансмитери /антени/ на силите, които преминават през тялото.
Движенията на крайниците описват фигури и линии пред тялото, предната му част - активната. Тези енергии се формират и уравновесяват. След това енергиите, които са в повече, се насочват към задната част на тялото, т.е. отрицателната, пасивната част, откъдето те се отправят към Земята.

Позиция на тялото съобразно оста "Слънце - Земя"

Желаната позиция се получава по следния начин:
1. Прави се стъпка напред от позиция на успоредни ходила
2. Леко се повдигате на пръсти, като коленете са изпънати, гръбначния стълб изправен.
3. Пренасяте центъра на тежестта на предното стъпало, като тялото се намира леко наклонено напред /между 67-градусовия диагонал и 90-градусовия вертикал/.(Виж фигура А бел. от състав.)
Оста, която тялото следва в този момент, е приблизително около 67-градусова. Тази ос може да бъде наречена "динамична ос". В една нормална походка човек осцилира своето тяло като ос около 67- градусовия диагонал и вертикала от 90 градуса*.
Точно тази позиция на тялото Петър Дънов я нарича "ЕВОЛЮЦИОННА". Точно тази позиция човек възприема, когато се изкачва по някакъв хълм.
Аналогично, може би съвсем не случайно, Рудолф Лабан нарича тази позиция на тялото "безкраен диагонал".
Тази еволюционна позиция се изучава също така в училищата по танци на Мадам Фий Хелес в Париж и Ню Йорк. Тя се базира на същите закони, върху които е изградена "Теорията за Златното сечение", преподавана от Питагор.



 ЗАБЕЛЕЖКА ОТНОСНО НАКЛОНЕНАТА ОС НА ЗАМЯТА СПРЯМО РАВНИНАТА НА ЗЕМНАТА ОРБИТА   * * *
Земната ос е наклонена спрямо равнината на земната орбита под ъгъл от 66,5 градуса. Това означава наклон на земната ос към орбиталната равнина на Земята от порядъка на 66,5 градуса. Това означава, че оста, около която Земята прави едно завъртане за едно денонощие, не е перпендикулярна на равнината, в която нашата планета обикаля около Слънцето. Тя сключва с тази равнина ъгъл от около 66,5 градуса, като положението на земната ос в пространството се запазва независимо от движението на земята около Слънцето. При това движение има две положения на Земята по нейната орбита, когато слънчевите лъчи падат върху земното кълбо перпендикулярно на приекваториалната повърхност на Земята. В тези две положения Земята се намира в два момента, които по сегашния календар се падат около датите 21 март и 23 септември.
От Съставителя
* * *
Легендите от какъвто род и характер да са те, всякога имат за основа нещо вярно, което е било, което е станало, т.е. някакъв факт, някакво събитие. Така например да вземем легендата за Рая, в който човек е бил поставен в изключително благоприятни условия за живот. И наистина, ако Земята би имала кръгова орбита и изправена ос, то нейният климат щеше да бъде възможно най-благоприятен - райски. Щеше да има вечна пролет - такова време, каквото имаме през най-хубавите майски дни. Че наистина Земята е имала изправена ос и кръгова орбита и вследствие на това - благоприятен климат, показват намерените в Антарктида въглищни пластове и вкаменели дървета. Това съвсем ясно говори, че там някога е било топло и условията на живот са били напълно благоприятни. След наклоняването на земната ос и разтеглянето на нейната орбита в елипса, идват и зимните условия, хлад и мраз, които са причина за неблагоприятните климатични условия за тази форма на живот, която имаме сега на Земята.
Откъс от книгата на Николай Дойнов
"Науките на Първата човешка раса"



ЧОВЕКЪТ КАТО ПРОВОДНИК ПО ОСТА "ЗЕМЯ-СЛЪНЦЕ"
Илюстрация на т.нар. "устремна позиция",
лек наклон на тялото
под ъгъл 67 градуса
image 5 форма "издигане" от 28-те форми
Ролята на гръбначния стълб при осъществяване на връзката "Небе-Земя" Гръбначният стълб има свойството да поглъща праната (енергията)  от Слънцето и да я предава на целия организъм. Лек наклон под ъгъл 67 градуса в "устермна позиция". Разположение на ръцете и краката под ъгъл 45 градуса.

Съществуват няколко начина за хармонизиране на човек.

1. Хармонизиране чрез връзка с Природата - директен допир до земята, дървета, растения, животни.
2. Хармонизиране при правилна обмяна на енергиите между хората.
3. Хармонизиране чрез Паневритмия (при наличие на съответната енергийна култура).
4. Хармонизиране чрез система на вътрешни даоистки упражнения.
5. Хармонизиране чрез спорт, танци, театър и други изкуства, включващи движения в себе си.
6. Хармонизиране чрез Йога и различните Изкуства на Воина - Будо, У-Шу.
7. Хармонизиране чрез медитация и молитва.

От Съставителя


image
http://www.beinsa.org/Pan/grabstalb.htm


     



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aqua2011 - :( Хмм
10.09.2011 17:40
Да, но има и хора с увреден или изкривен гръбначен стълб, това би означавало, че са лишени от енергията на слънцето, което обаче не е съвсем така. Защото в края на краищата гръбнакът е само част от материалното ни тяло, но всъщност духът е по-могъщ от тялото си. Знаем за хора, чиито дух ги връща към живот и след най-тежките травми.
цитирай
2. bven - На 1: aqua2011, съгласна съм, че духът е по-силен !:)
10.09.2011 19:21
Това, че хората са с увреден гръбначен стълб означава, че чакрите и всички органи не поемат необходимата им енергия (не само енергията на слънцето). От това следват различни заболявания - виж тук: http://bven.blog.bg/poezia/2011/08/30/grybnachen-stylb.810926.
Целта на материала е да помогне и да се обърне голямо внимание, тъй като всеки прешлен е свързан с определени органи и физическата болка по гръбначния стълб означава, че вече има проблем с един или повече органи. Ако Духът е решил да изживее болката на изкривен гръбнак - това е решил той , но винаги може да се намери благоприятно решение на проблема. Именно затова Паневритмията е прекрасно средство за стимулиране на физическо, ментално и духовно развитие на всеки от нас. Има и други алтернативни методи, естествено, всеки може сам да избере най-подходящия. Дори след операция на гръбначния стърб чрез тях се постига по-бързо възстановяване. Благодаря ти за интересния коментар :)
Хубава вечер!:)
цитирай
3. zaw12929 - зА ГРЪБНАКА- ДА, ЗА РАЯ... СТИГА АТЕИЗЪМ...
11.10.2012 19:40
ТОВА СА АТЕИСТИЧНИТЕ ТЪПОТИИ !!!
Легендите от какъвто род и характер да са те, всякога имат за основа нещо вярно, което е било, което е станало, т.е. някакъв факт, някакво събитие. Така например да вземем легендата за Рая, в който човек е бил поставен в изключително благоприятни условия за живот. И наистина, ако Земята би имала кръгова орбита и изправена ос, то нейният климат щеше да бъде възможно най-благоприятен - райски. Щеше да има вечна пролет - такова време, каквото имаме през най-хубавите майски дни. ....

ВИЖ : http://zaw12929.blog.bg/politika/2012/10/05/ako-bog-niama-tialo-niama-kak-nasheto-tialo-da-e-podobno-na-.1006491
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14910298
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава