Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2011 08:05 - За Кръстовден и Кръстова гора
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 35291 Коментари: 24 Гласове:
27

Последна промяна: 22.09.2011 19:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Този ден се свързва с края на лятото и началото на есента.Вярва се, че на Кръстовден денят и нощта се кръстосват – стават равни. Осветява се семето за посев и започва гроздоберът. Спазва се и строг пост.
Според една легенда ,частица от животворящия кръст е изпратено на император Константин Велики от неговата майка, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.
Според друго предание, част от Светия Кръст бил заровен в българската местност, наречена Кръстова гора – в Средните Родопи . Това е едно от най-светите места в нашата страна и тук през нощните служби, на кръста, отстоящ на 200 м от новата църква, се явяват светлини и други явления, които се виждат от всички.
Кръстова гора  е един от многото небесни и земни дарове за богопредназначения ни народ. Тук се сбъдват словата на евангелист Матея: И ВСИЧКО, ЩО ПОИСКАТЕ В МОЛИТВА С ВЯРА,ЩЕ ПОЛУЧИТЕ.
Така  пише в книгата  "Целуната от Бога" Мариана Хруза, а вие  решете дали е вярно.
Преди десетина години посетих за първи път Кръстова гора . След това само мечтаех да отида отново - досега, в началото на септември . 
За да стигнем до Кръстова гора , тръгнахме  в ранното утро към Асеновград, покрай Бачковския манастир и на  разклона за град Лъки - Юговското ханче, се отбихме на юг. Слънцето се промушваше   през дърветата в гората и  човек има чувството, че художник е рисувал такива цветове с четчица .


image

image    image

image
    На около 2 км от град Лъки се отделя пътя  към село Борово и след 6 км родопски завои, стигаме до Кръстова гора:

image

      Според легендата религиозният Йордан Стойчев Дрянков получава видение – явяване на кръст в небето. Пренощувайки на Кръстов връх, той разбира историята на местността – че някога тук се намирал голям манастир и в него се съхранявала частица от Христовия кръст. Във видението му е направено поръчение да изгради на мястото голям метален кръст, за което разказва на Борис III. Със „съдействието” на царя на 1 май 1936 г. Дрянков донася чудодейния кръст, който бива бетониран и осветен на източното възвишение на върха. Открита е скала, от долната част на която (след разчистване на натрупалите се камъни), бликва вода – сега това е аязмото Гълъбичката..Тук е “Дървото на греха” – ако преминете под клоните му - натрупаните грехове биват опростени; може и да завържете конец за някой от корените на целебното дърво за изцеление; и ако наистина силно вярвате, да видите изображение на кръст върху камък.

image

image

image

image

image

image
image
image
image
image
детайли от кръста :        image           image                                                     
image

 


 
Според друго предание, болната сестра на цар Борис - Евдокия, пренощувала там. В резултат на това тя оздравяла. Детето на един от придворните е изцерено същата нощ. В знак на благодарност е взето решение за построяване на 66-килограмов кръст – с тегло удвоената Христова възраст. Подареният от цар Борис III кръст изчезва на 22.10.1994 г. Намерен е в гората след  месеци , с бележка „Ние, които го откраднахме, бяхме трима. Двама от нас умряха, не искам и с мен да се случи същото. Връщам кръста, като се надявам Бог да се смили, този позор да не се прехвърли по децата ми” Кръстът е поставен в новия храм. На мястото на стария е отлят нов, от неръждаема стомана, 99 кг.
    Параклисът “Св. Троица” в западното възвишение на Кръстов връх е построен през 1956 г. от няколко майстори. Той е издигнат върху част от основите на някогашната манастирска църква.През 1958 г. епископ Стефан (по-късно Великотърновски митрополит) освещава параклиса.И отец Васил Стефанов Аринински е назначен за свещеник на Кръстова гора. През 90-те години в средата на комплекса е построен храма "Покров на Пресвета Богодица". Мястото е благоустроено и има голям паркинг и място за отдих.

image
 
image
image
 
image  image

image

image

image

image

image        image

Слагайки ръка над иконата или кръста, усещаш чудна лекота и топлина ....                                                                     

image


image


image
детайлите на кръста с вградената частица от
животворящия кръст  :


image

  image       image

image       image

  А гледката отвън е приказна ...
Върхове - Персенк, Перелик, Преспа и Рожен...  


 
image

Седмоструйна чешма " Св. Седмочисленици" .
image  
image  image
image      image
 
От двете страни на пътечката зад храма, която води до кръста, са разположени параклисите на 12-те апостоли.

image


image

   image

 
image

image image
Ето как изглежда отвътре  параклисът Св.Ап.св.Иоан

image    
image image
 
навсякъде е зеленина...и дишаш леко


image


image


image


  Тук се отправя молитва и се пали свещица за здраве.

 image   image

image   image
    Всеки петък срещу събота вечер между 0,00 и 2,00 часа в храма се провежда литургия. Още в 18:00 часа всички са на поляните в очакване на литургията. Запалените свещички в мрака и силната вяра на хората са неповторима гледка и усещане. След 2:00 голяма част от хората остават да пренощуват на поляните със сърца пълни с вяра и очи, пълни с надежда за изцеление.
Накрая един пъстър  букет от цветя за всички, празнуващи на този ден:


image


image


image


image


image


image


image


image

Според Милан Миланов Кивотът се съхранява в Родопите, близо до Кръстова гора. Затова хората там усещат прилив на енергия, а някои получават и изцеление. Той е в труднодостъпна част на планината, където няма населени места и пътища, дори и пътеки. Самото място, където се намира входът за кивота е сухо и обезлесено и обхваща площ от около 20-30 кв.м
("Тайните подземия на България")


Посвещавам този разказ на всички, които нямат възможност или време да посетят Мястото на Христос  - Българският Божи гроб!







Гласувай:
28



1. angelabove - Благодаря!
13.09.2011 08:20
Благодаря за постинга. Ходила съм там преди точно 10 години и от тогава и аз все искам да се върна отново. С постинга ми припомни не само красотите, но и усещането за безметежност, което витае там.
И тази година не успях да ида на Кръстова Гора. Дай Боже живот и здраве следващата да ида!
Поздрави и отново благодаря.
цитирай
2. yotovava - Моят рожден ден е съвпаднал с Кръстовден по онова време.
13.09.2011 08:26
И баба ми е черпила двойно - за внучка и за име.
Поздрави, Бвен.

Валя
цитирай
3. divna8 - Прекрасен постинг! Благодаря, ...
13.09.2011 08:45
Прекрасен постинг! Благодаря, Бвен - аз съм една от тези на които го посвещаваш :)))
Хубав ден и прекрасен празник на всички в утрешния ден!
цитирай
4. karambol5 - Благодаря ти !
13.09.2011 09:04
Благодаря ти !
цитирай
5. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Мими! Днес е Предпразник на Въздвижение,
13.09.2011 09:05
а утре Въздвижение на честния кръст Господен... Да си жива и здрава, и по думите на Матея "Всичко що поискаш с молитва, с вяра да получиш!"
Прекрасен постинг, отдала си почит към един от най-светлите Христови празници... По твоя незабравим начин. Тази червена ружа, наистина е Божигробска. Моите това лято цъфтяха снежнобели...:) Никога не съм била там на поклонение, в Кръстова гора, а си мечтая да отида. Повече отколкото на Божи гроб. Дано! И светъл празник!
цитирай
6. stela50 - Поздрав за хубавия постинг , Бвен ...
13.09.2011 12:34
Била съм там ... Мястото е магично , усеща се атмосферата
на много добрини на едно място ,които хората носят в душите си
с вяра и надежда . Е , трябва да се абстрахираш от някои дребни неща ...
Но къде ли не се е промъкнало комерсиалното ,за съжаление .
Благодаря ти ,че ни докосна до това свято място !
цитирай
7. mileidi46 - Blagodarenie na teb, mila i az se ...
13.09.2011 14:21
Blagodarenie na teb,mila i az se dokosnax do tova krasivo mqsto!!
Nikoga ne sum bila tam,no sega imam 4uvstvoto,4e go poznavam
,4e ve4e sum bila tam...
Edin den,6te me zavede6..nali??:)
Blagodarq ti..mnogo e krasivo..!!Dokosva..
цитирай
8. drd - Магично място!
13.09.2011 15:52
Три пъти съм ходила на Кръстова гора и често се връщам в спомените си за преживяното там - мистично...магично...:))))Трябва всеки да се докосне до това дивно място - там небето е особено - вечер съм имала чуството че ако се протегна с ръка ще докосна звездите...За първия път ми е трудно да разкажа,но обезателно пак ще посетя това място за да проверя посланията ,които получих тогава...Втория път се запознах с една баба Еленка от съседното село,която ми разказа много интересни неща...Третия път тръгнах късно и малко преди 22ч. наближавах Кръстова гора,когато по тясното пътче нагоре видях двама пешеходци - спряхме за да ги вземем и не вярвах на очите си ,че единия от пешеходците беше моята баба Еленка - невероятна жена - когато стигнахме върха литургията вече беше започнала и около храма камък да хвърлиш нямаше къде да падне.Аз оставих багажа си при баба Еленка и се запромъквах в тъпата за да си купя свещи,но не успях да се върна при нея - загубихме се ...Минаха часове - вече не мислех за багажа - бях се отдала на това за което съм отишла,когато изведнъж гледам насреща си топлата усмивка на баба Еленка...зарадвах се и казвам:
-Мислех,че сме се загубили...
...а тя се смее добродушно и майчински ми казва:
Сине,тук никой не може да се загуби...( в този край "сине" казват и на жените)...
цитирай
9. foreigner69 - наистина е място,която трябва да се посети......::))
13.09.2011 18:20
наистина е място,която трябва да се посети......::))
цитирай
10. erato7 - Обещавам си, че и това място ще по...
13.09.2011 18:57
Обещавам си, че и това място ще посетим с моето семейство!
Благодаря ти за виртуалната разходка, Мери!
цитирай
11. amore - Прекрасен постинг!
13.09.2011 21:20
Благодаря ти, Бвен! Преди 9 години имах щястието да присъствам на нощната литургия на Кръстов ден на поляната пред храма. Там цялата атмосфера е магическа, мистична, а тази нощна литургия, с всичките запалени свещички, беше нещо свръхреално. Твоят постинг ми припомни цялата тази красота и божественост. Лека и благотворна вечер! :)
цитирай
12. magnoliya - Благодаря . . .
13.09.2011 21:34
Аз не съм ходила на Кръстова гора, разказвали са ми, че си заслужава да отидеш, да се докоснеш до божественото.
Благодаря ти, че ти го направи чрез този прекрасен постинг! Беше ми и интересно и много приятно!
цитирай
13. bojo12345 - Благословено от Бога място!
13.09.2011 23:01
Този райски кът , даден ни от бог е място, което всеки трябва посети и усети неговото магическо въздействие! Бил съм няколко пъти и пак ще го посетя.
цитирай
14. martiniki - още не съм била - много хубаво си разказала за мястото и историята му
14.09.2011 08:00
честит празник!
цитирай
15. jabalka - Честити и здрави ! Благодаря!
14.09.2011 16:21
Честити и здрави ! Благодаря!
цитирай
16. ognena71 - Много хубав постинг! Едно прекр...
14.09.2011 17:06
Много хубав постинг! Едно прекрасно место е това наистина,но не съм ходила никога.
цитирай
17. анонимен - Много благодаря!
14.09.2011 21:06
Прекрасно сте го написали и снимките са много хубави! Аз от години се канех да отида, но едва тази година, също в началото на септември, отидох! Само че не направих снимки на детайлите на кръста (и много други неща), за което много благодаря! Диана
цитирай
18. planinitenabulgaria - За Кръстовата гора:
14.09.2011 21:37
Г/жо Бвен,
Пожелавам Ти да се изкачиш на Кръстовръх още два пъти: веднаж от с.Мостово,още веднаж от местността Инкая,минавайки покрай скалата Караджакая,но след като си посетила този ден и светилището на Дионисий,наречено Белинташ.Преди да построят тези 12 излишни параклиса на Кръстовръх,мястото бе истинско светилище,с една скромна църквичка и параклис горе до кръста.Сега е светилище,превърнато в кич.И църквата не е църква,а прилича на ресторант.
Заради Тебе промених постинга си На Ком.Допълних го със стихотворенето на Дядо Вазов.
Поздрави за постинга за Кръстовата гора.И мохамеданите уважават това светилище.
Коста
цитирай
19. bven - Скъпи приятели, честит празник още веднъж!
14.09.2011 21:38
Много съм щастлива от вашето присъствие в тези дни и ви благодаря за милите думи, с които оценихте моя труд и желание да ви покажа част от свещената Кръстова гора! Радвам се, че заедно посетихме и усетихме магичното присъствие на това място и си обещахме пак и винаги, когато можем , да отидем отново там! Дори и мисловно, ние ще се завръщаме и ще посещаваме Кръстова гора, защото тя е част от нас и винаги ще бди над нас и ще ни води в тежки и добри мигове! Всеки сподели нещо свое, свързано с този ден и празника - затова Благодаря на всички ви и бъдете благословени с Божията любов!
цитирай
20. brig - Специално място
15.09.2011 07:48
е Кръстова гора, там според мен, а не на Белинташ е прорицалището на Дионисий.
Белинташ е по-скоро обсерватория.
Мястото е свещенно мнооого преди ристиенството. Светлините в небето са се появили и при посещението на Александър Велики 3 в. преди ристето. Тогава светлините са определени като роза или лилия в небето, а не кръст.
цитирай
21. esen - Бях там
16.09.2011 01:15
на 5 септември, видях, потопих се във вълшебството, снимах, но не ми е останало време да публикувам снимките си.
Прекрасен постинг! Благодаря!
цитирай
22. анонимен - Благодаря Ви
01.05.2012 16:06
Прекрасен разказ. Браво. Била съм там 4 пъти, но като прочетох сега всичко писано и видях прекрасните снимки ми се напълни душата. Браво. Моля БОГ да ми даде възможност пак да отида на Кръстова гора, но този път само за да благодаря. АМИН!
цитирай
23. анонимен - Благодаря ви...
14.09.2012 22:18
Отдавна се каня да посетя този прекрасен кът от невероятната ни Родина... и все не успявам ...Сега с помощта на разказа Ви сякаш бях там и още повече искам наистина да отида..Преди време една жена, която се грижи за църквата в града ни, много мила и набожна, ми каза, че щом все още не съм отишла,значи не ми е дошло времето за това...отначало думите й много ме озадачиха...мисля,че искаше да каже, че Бог не ми е дал знак...колкото минава времето, усещам,че съм все по-близо до този Божий знак...Така че догодина съм там!
цитирай
24. dimitrov1691 - zdraveite
06.10.2013 15:10
Krastova gora e edno kolkoto krasivo tolkova i lekovito mqsto.to mi dade i Vqrata v boga i zdrave telestno i dushevno.ne pomnq kolko pati sam idval ,no znam che za parvi pat doidoh tochno predi 12g.i znaite che kogato raztvorite dushata i sarceto si Gospod shte gi porasi s rosata ot negovata blagodat i s Vqrata vi v nego shte sbadne mechtite vi.samo Vqrvaite v sebe si.tazi nasha darjava shte se opravi s Vqra,Dobrina i mnogo Luobov.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14832781
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39032
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава