Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2012 08:50 - За личността на Иисус Христос
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 10871 Коментари: 16 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

      
Относно личността на Иисус Христос има най-различни версии. Но в основата си се разделят на две:

а) Той е придобил мигновените си познания чрез мигновение просветление, дадено му от Бог.
6) като гениално предопределено дете, Той е доразвил възможностите си чрез упорита-работа върху себе си. Възприемам за по достоверна Втората.


Бивайки надарено, трудолюбиво и ученолюбиво дете, след 14 годишната си .възраст е задълбочил знанията си в Египет и Хималайски Тибет. Много от неговите паранормални способности: левитация, телекинеза, ясновидство, екстрасензорно лечение ни навеждат на мисълта за знания и способности получени в Тибет.
Отделна личност може да има една до две от тези способности. Но не и всичките и то развити до максималност.

Завръщайки се около 30 годишен в родното си място, Иисус е надраснал със знанията си и възможностите си, тогавашните юдейски духовници и интелигенция. Чистите юдеи са консерватори в религията и мирогледа си. Затова, едва ли някой от племето юдеи е дръзвал да пътешествува чак до далечните Хималаи. В същото време, северната част на Израел е населена с твърде много различни племена и народи. Едни от тях са Хунорите, носители на древна култура и чиято прародина е в Хималаите. Въпроса за принадлежността на Христос към хунорите е разгледан достатъчно подробно от Йордан Вълчев в книгата си "Две изречения на Исус Христос".
В същото списание и брой , Весела Младенова Иванова, в статията си "Древната институция и древнобългарското наследство", впечатление прави думата ЕДЗУ. Авторката правилно отбелязва, че посочената дума означава "Спасител" и вероятно в староеврейския език е изговаряна, като "ЙЕШУА". Това може да се приеме, като трето потвърждение, че Христос е ХУНОР, освен посочените от Йордан Вълчев.

Между многобройните различни племена, населяващи северен Израел е съществувала вражда, достигаща понякога да кръвопролития о Една от задачите на ЕДЗО е било да се сведе до минимум тази вражда. Това намира благоприятни условия в самите народи, които са търсели духовно противопоставяне на юдаизма. Първоначалното Християнство, формулирано от ЕДЗО и доразвито от неговите ученици е било близо до желанията на всеки поробен от Римляните народ. Но тъй като духовната власт в Палестина е принадлежала на юдеите, оформящото се ново разбиране за Бог е влязло в противоречие с юдаизма. жертва на този конфликт става самия Христос.
С едно отклонение, можем само да споменем, че след шест века, създаденото от Мохамед ново религиозно учение, също е в конфликт с опитите на юдаизма да се наложи всред арабите.

За гърците под римско господство. Християнството става оръжие за духовна свобода от наложеното им римско многобожество, сходно с многобожествеността на древните Елини о Самият Италийски полуостров, особено Рим е гъмжал от различни нации потомци на пленници и роби. Затова Християското учение намира и тук благоприятна почва.

Първоначалното Християнство на Хунорите навлиза в страната ни с тяхното непрекъсващо преселение в Югоизточна България -Странджанско-Сакарската област. Така че, ако говорим откога българите са Християни - то е от самото му създаване.
От средата на Втори век от н.е. обединените българи от Памирския и Манджурския клон са създали "стара България" от Урал до Полша и от Кавказ до Подмосковието. Кубрат и неговите предшественици са имали за основна религия ТАНГРАНИЗМА.
Споменаването от Христо Маджаров за възприемане на Християнството от Кубрат и Аспарух е дипломатически ход спрямо Римската империя в интерес на по-нататъшни добри взаимносъседски отношения. Населението на "стара България" си е оставало вярно на Тангранизма.

В по-късните векове, населението на Дунавска България има само 15 процента славяни и още по-малко остатъци от траки. Наложеното със сила Християнство от княз Борис Първи върху българите е гръковидоизменено и е било в негова лична изгода-"Бой се от Бога, почитай царя". Гърците първоначално използват Християнството за духовното си освобождение от Рим, а след официалното му признаване от император Константин - за духовно заробване на похристиянчваните народи. Притежавайки огромен духовен потенциал от многобройни свещенослужители, те заробват духовното пространство на българите, благодарение на Преславската царска династия.
Конфликтаът между ранното ЮГОИЗТОЧНО християнство и късното Преславско Християнство е неизбежен. Първото е било носител на истинското учение на Христос. Именно в противовес на Преславското Християнство се заражда Богомилското учение и то точно х Югоизточна България.

С насилственото Преславско похристиянчване, в българската икономика прониква сложното Византийско законодателство и данъчната система. За поддържането на новосъздаваната голяма по численост управляваща и духовна олигархия са необходими средства, набирани чрез данъци от населението. Това е втората причина за Богомилството - ограбването на населението. Доверието в царската администрация и държавните служители е разклатено. Затова България става лесна плячка за Византийските домогвания, улеснено от "петата колона" - гръцките духовници в България и отслабената от данъци икономика. Замяната на първоначалния десет процентов общ данък върху производството с много по-висок общ процент от най-различни данъци, би трябвало да се посочва като една от причините за падането на България под Османско владичество, защото първоначалният данък, изискван от Султана е бил по-нисък от Византийския.

По време на Османското господство, гръцкото духовенство е държало Духовната власт в Империята, премахвайки самостоятелността на църквите на останалите поробени християнски народи.
В книгата си Димитри Кицакис (Османската империя) изяснява причините за успешното османско нашествие в Балканския полуостров - възстановяване на Византийската империя под върховното предводителство на Султана и духовното подчинение на Християнските нации на Цариградската Вселенска патриаршия - Сделка между Константинополската духовна олигархия и Османския султанат.

Самото Християнство НЕ Е ПРИЧИНА за бедите на Дунавска България, имайки предвид ранното Христово учение.
Вината трябва да се търси в Преславското династично въвеждане на видоизмененото "погърчено" християнство. За съжаление, то и днес властвува в българската църква. Разгледайте църковното календарче и вижте колко светии и великомъченици са от гръцки произход. Значението на Христос се обезличава от наличието на толкова тачени служители на религията.
Исус Христос е от...български произход


"Две изречения на Исус Христос"
Автор :
Йордан Вълчев
Накратко :
Ще говорим за двете изречения, които Исус Христос произнася на неизвестен език в мъчителни за него мигове. И щом става дума за изречения, и то на неизвестен език, а пък искаме да си ги изясним, ще се наложи да правим много исторически и езикови справки, ще се обръщаме към различни автори и техни трудове. Тази книга е малка и благосклонният читател може би ще я намери четивна и лесна за разбиране.

 Въпроса за принадлежността на Христос към хунорите е разгледан достатъчно подробно от Йордан Вълчев в книгата си "Две изречения на Исус Христос".
Около деветия час Иисус извика с висок глас: Или"! Или"! лама" савахтани"? сиреч, Боже Мой, Боже Мой! Защо си Ме оставил? матей
А на деветия час Иисус извика с висок глас: Елои", Елои", лама" савахтани"? което значи: Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил? преводи из Библията,но неточни и невярни.

Доста вече нещата се свързват с древната тракийска църква.
Аз подкрепям,че Исус Христос е бил роден в българските земи.


 ТАНГРАНИЗМА
Като учение е твърде далече от религиите. Това е учение за Вселената. Може би затова българите са най-големите атеисти. Християнското учение е за човека и взаимоотношенията между хората. Като степен стои по-ниско от учението за Тангра. Християнското учение е за Съзнанието, докато Тангранизмът е Космическото знание и подсъзнание.
Завършвам с повторното твърдение, че не истинското първоначално Християнство е виновно за Българската трагичност, а по-късното видоизменено Константинополско Християнство, насилствено въведено в България от Преславската династия в края на Девети век.

www.izvorite.com/smf/index.php

БОГОСЛОВСКА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ НА ЛИЧНОСТТА ИСУС ХРИСТОС ПО КНИГАТА НА ЙОРДАН ВЪЛЧЕВ “ДВЕ ИЗРЕЧЕНИЯ НА ИСУС ХРИСТОС”
Весела Иванова, богослов
5800 Плевен, ул “Драгоман” № 7А
ABSTRACT
Personality of Jesus Christ has been studied by many authors dependent on their professional and religion point of view. By the historical authors the personality of the God Jesus Christ is literally reduced to the”man Jesus Christ” The same authors controvert the Bible theological statements and convert into historical statements. From historical point of view, Iordan Valchev in your book “Tow sentences of Jesus Christ” has described Jesus Christ as a human personality. By this study he analyzes and put to refutation following both theological statements related to: 1) Origin and nationality of Jesus Christ and 2) The language used by Jesus Christ. The same author expresses a courageous idea which is opposed to the New Testament that the man Jesus Christ is with mixed nationality but not Semite, not Jew. By the present study on the base of both Orthodox doctrine and Valchev opinion concerning nationality of Jesus Christ we have made a theological interpretation of Jesus Christ personality and nationality not as a man but as a God.
Key words: Jesus Christ, New Testament, Orthodox, theological investigation

ВЪВЕДЕНИЕ

Личността на Богочовека Иисус Христос е изследвана от редица автори – историци и богослови. Едните изследват личността на Христос в исторически план [2], а другите съгласно богословските измерения [15]. Писателят – изследовател Йордан Вълчев в своето изследване “Две изречения на Иисус Христос” подхожда към личността на Иисус Христос като историк. В тази книга той изказва съмнения и излага своето опровержение на следните две Новозаветни твърдения относно:
1. Произхода – националната принадлежност на Иисус Христос и
2. Езикът, на който говори Иисус Христос.
Съгласно текстовете на Светото Писание на Новия Завет, Иисус Христос е СЕМИТ – ЕВРЕИН – ИУДЕИН, а езикът на който е говорил е иудейски, като е ползвал и арамейски език, т.е. говорил е семитски езици [13]. Според светите отци и тълкувателите на Новия Завет, Христос е говорил и “кини” - простонароден език на Средиземноморието) [9]. Като прави кратък преглед на историята на Плодородния полумесец и най-древните държавни формирования между Египет, Мала Азия и Предна Азия за историческия период от III-то хилядолетие пр. Р. Хр. до Р. Хр., Йордан Вълчев подкопава основите на тези твърдения, като изказва смела идея, че “човекът Иисус Христос е неевреин, несемит, а хунор-ханаанец, касит, хет или хикс, или всякакъв друг със смесена националност, но не и евреин [1]. В настоящето изследване на базата на Ортоксалната догма и изказаната идея на Йордан Вълчев се прави едно богословско изследване на националната принадлежност и интерпретация на личността Иисус Христос не като човек, а като Богочовек.

МАТЕРИАЛ И МЕТОДИ
За настоящето изследване като база са използвани книгата на Йордан Вълчев “Две изречения на Иисус Христос” , Свещеното Писание на Новия Завет, Старогръцко-български речник и др. Използвани са и следните методи: методът на херменевтиката при тълкуване на имена и прозвища, на сравнителния анализ, на лингвистични паралели и др.

ДИСКУСИЯ И ТЪЛКУВАНЕ
Когато говорим за Личността Иисус Христос, особено важно е да се знае преводът и тълкуванието на различните имена и прозвища, с които Той Е назоваван в книгите на Новия Завет. Христос Е назоваван с няколко имена и прозвища, които от една страна са сакрални названия на богоизбрана личност, а от друга страна са догматическо тълкуване на смисъла и предназначението на названието Иисус Христос, съобразно делата и личността Му. Тези имена биха могли да ни дадат информация относно националния произхода на историческата личност Исус Христос. Към Иисус Христос се използват главно няколко обръщения, имена и прозвища: 1. УЧИТЕЛ;, 2. НАЗАРЕЕЦ; 3. ПАСТИР; 4.ПОМАЗАНИК; 5. СПАСИТЕЛ; 6. ПРОРОК; 7. ПЪРВОСВЕЩЕНИК; 8. ЦАР; 9. СИН БОЖИЙ; 10. АГНЕЦ БОЖИЙ; 11. БОГОЧОВЕК, които последователно от Богословска гледна точка биха могли да се преведат и разтълкуват по следния начин:
1. УЧИТЕЛ. Често в Н.З. се среща обръщението Рави /Равуни/ (Мат. 22:24, 23:8,23:10), което е от еврейски произход и в превод означава Учител, Наставник ( Йоан 20:16), тъй като дейността на Иисус се изразява в поучения и наставления към еврейския народ. Самаряните са го смятали за Иудеин ( Йоан 4:9).
2. НАЗАРЕЕЦ. Евангелистите ползват названието Иисус Назареец, защото Е излязъл от гр. Назарет, обл. Галилея (Марк. 1:9, 16:6; Лука 24:19 или Иисус Назорей ) (Йоан 18:5,7; 19:19), защото е бил под оброк – да не пие вино, да не стриже косите Си и да не влиза в къща, където има мъртвец. Такова свидетелство има в доклада на Пилат [1], който се приема за исторически достоверен и понастоящем се съхранява в Рим, където се казва че: “Като назарянин, той носи коса... и... брадата му е рядка”. Обаче съществуват и други варианти на писмото на Пилат до император Тиберий, в които описанието на Иисус Христос се различава от по-горе даденото. На тези описания обаче не би трябвало сляпо да се вярва, тъй като те са се разпространявали в различни епохи, които са дали своя отпечатък върху тях. Например и до днес от манастира “Св. Вмчк. Георги Зограф” в Света Гора се разпространява едно описание на облика на Иисус Христос, което е много близко до византийската иконографска традиция: “ Косите Му слизат до раменете в закривени плетеници и над челото разделени.......брадата гъста и разделена........и дълга колкото един пръст”. И двете посочени описания нямат нищо общо с древното национално и характерно оформяне на косата на племената, които евреите в онази епоха заварват в Ханаан. Известно е, че ханаанците са били с бръснати глави и къси бради. Известно е също, че първите три века от н. е. Иисус Христос е бил изобразяван с римска прическа: къси къдрици, без брада, красив, строен младеж.
Освен това в I в от н. е. са били разпространени алегорическите образи на Христос като Орфей и Добрият пастир: изображение подобно на Давид, с къдри и плитка, положена на дясното рамо, който образ подхранва тезата на Й. Вълчев, че Исус Христос е хунор [1]. Всъщност тези образи поясняват действията на Христос, а не разкриват произхода Му. Към III в. се появява изображение на брадат Христос /катакомба на Домицила/, а от IV в. Той се изобразява като по-възрастен, дори старец. Намерено е едно изображение на Христос в античен костюм, заобиколен от 12-те апостоли [12].
От казаното до тук става ясно, че както названието, писмените описания, така и иконографското изкуство не биха могли да бъдат сигурен източник за определяне на националната принадлежност на Иисус Христос
3. ПАСТИР. Сам Иисус Христос сочи Себе Си като “Добрия Пастир ( Йоан 10:11-16), Св. Апостол Петър Го нарича “Пастиреначалник” (I Петр.5:4) и “Пастир и пазител на вашите души” (I Петр.2:25), а Св. Апостол Павел Го определя като “великия Пастир на овцете” (Eвр. 13:20). Смисълът на това понятие е, че добрият пастир Христос Е приел пастирско служение и в Своята дейност Се представя като водач на немощните в греха човешки души и ги направлява в истинския път. Той Се жертва за овцете ( стадото вярващи) [3].
4. ПОМАЗАНИК. Сам Иисус обявява Своето служение така: “Дух Господен е върху Мене; затова Ме помаза да благовестя... да лекувам... да проповядвам...”( Лука 4:18). В Старогръцко-български речник [14] четем следното значение на думи с корени от предхристиянската епоха: хризо = 1. желая, 2. предсказвам, гадая; хрио – 1. намазвам, 2. наранявам, мъча, 3. Н.З. помазвам; Христос =1. масло, 2. намазан,, помазан; НЗ. Христос=Помазаник Божий. Всички тези думи са с древен произход, днес неправилно наричан старогръцки произход. В Евангелие от Йоан гл. 1, стр.41 четем: “намерихме Месия /което значи Христос/”, името е дублирано, преведено от еврейски на гръцки /виж също Йоан 4:25, където четем: ”зная, че ще дойде Месия, наричан Христос”/. Месия на еврейски език звучи Машиях и означава помазан, избран, посветен, назначен за служба.
5. СПАСИТЕЛ. Иисус Христос Сам обяснява, че е избран и помазан от Отца (Бога) за специфично служение - да проповядва сред човеците, особено учение за Спасение и Живот. Затова е назоваван с двойно име: Йешуа Машиях /иудаизъм/ и Иисус Христос /гърцизъм/, което в превод на български означава Спасител Помазаник. Така че в превод от еврейски Иисус е Йешуа=”Господ, спасява”, а Христос е Машиях=”Помазани”. Известно е, че помазание в Старозаветната епоха се е давало на пророци, свещеници и царе. Следователно, Спасителят е съсредоточавал тия качества: на пророк, свещеник и цар.
6. ПРОРОК . (Лука. 24:19) Пророческото служение на Иисус Христос обхваща цялата Му обществена дейност на Земята до Неговите кръстни страдания и смърт [6]. Това служение е апостолско, защото е “пратеник…”от Бога Отца ( Евр. 3:1-2; Мат.10:40; Лук. 4:43 ) до “изгубените овци израилеви “…” да спаси погиналото”, за което Сам Иисус свидетелства.
7. ПЪРВОСВЕЩЕНИК. Св. Ап. Павел в своето послание до евреите разяснява първосвеще- ническата служба на Иисус Христос: “Свещеник навеки почина Мелхисидеков”, “ пратеник и Първосвещеникна нашето вероизповедание”, “велик Първосвещеник”, “велик Свещеник над Божия дом” (Евр. 5:5,6; 3:1; 4:14; 10:21). Първосвещеническото Му служение започва след кръстните страдания и смъртта Му като единствен Глава над учередената от Него новозаветна Църква [3], затова се назовава с двойно име: 1. Иисус заради спасението и Христос заради свещеничеството (Мат. 16:20).
8. ЦАР. Царското служение на Иисус Христос се отнася за бъдещото Му състояние след възкресението, за което Той казва: “Моето царство не е от тоя свят” (Йоан 18:36). Точно заради това служение Той се противопоставя на иудеите, защото проповядва едно Небесно Царство, което управлява земните царства. Освен това Той е нарушавал системно традиционния ред на иудеите като Е работил /проповядвал и изцелявал/ в събота, затова Е бил гонен от самите тях (Йоан 5:16). Иудеите са очаквали земен цар иудейски и той е трябвало да излезе от Юдея, а не от езическа Галилея, родината на Христос, но родината не определя националния произход на Исус Христос, както отбелязва и Йордан Вълчев [1].
В Евангелие от Йоан (5:18) четем “ иудеите още повече искаха да Го убият, защото не само съботата нарушаваше, но и наричаше Бога Свой Отец като правеше Себе Си равен Богу“. Точно от тази фраза, точно с това действие на Христос в проповедта, в това да нарича Себе Си Син Божий, може да се направи изводът, че Той е с национален произход, различен от иудейския. Тъй като тук навлизаме в една нова сфера на възприятия – сферата на митологичното мислене ще направим един кратък сравнителен езиков анализ, след което ще продължим с тълкуването на имената на Иисус.
Относно превода на името Йешуа=Иисус, писателят Йордан Вълчев обръща специално внимание на корена “ес /еш/”, който е запазен в чувашкия език и днес с превод – работа, дело, подвиг ; тогава името Иешуа /Ешуа/ трябва да се схваща като “който е готов за подвиг” или “който /ще/ върши подвизи” [1], тъждествено на Спасител. Според Йордан Вълчев името Исус е хунорско и Исус Христос е “ неевреин, не семит, той е хунор” твърди писателят в обобщение на всички възможни доказателства [1]. Дали Йордан Вълчев е на правилна следа ?

Ако обаче разгледаме внимателно надписа върху златния медальон на Кан Омуртаг [7] ще прочетем старобългарската дума έςγ с изговор “ЕНДЗУ”/или ЕШУ/, с вероятен корен ”ес”/еш/ и с превод Спасител [4,5]. В съчетание с древната българска титла на царете КАН ЕНДЗУ се образува съкратената форма КЪНЕНДЗ, т.е. КНЯЗ /или КАН ЕШУ/. И така, названието ЕНДЗУ /ЕШУ, ЙЕШУА/ е сакрално название от Небесната религия на древните българи /хунори/. Да анализираме думата Месия , старобългарска Мессiiж от корена “мес”/меш/. В египетския език думата “меш” означава “войник, ” а “имир меш” означава “ началник на войници “ [6]. При един сравнителен езиков анализ, коренът на името “Христос” може да се открие още в пред- християнската епоха, а именно в тракийския език използван на Балканския п - в. В тракийския език се срещат думи с корена ХРС /ХРЗ/: Крез, Резус, Хръс /Хръз/, виж Хръзград= Разград или българското име Расате /Храсате/. В Старогръцко-българския речник от 1992 г. са вписани глаголи, употребявани в предхристиянската епоха със следните значения: “храо”-“хрисдо”-“хризо” = 1. искам, желая, моля; 2. предсказвам, пророкувам, гадая; “хрисмология “= предсказване; мед. “христириозоме”= допитвам се до прорицалище, гадая си, допитва се до Бога чрез жертвоприношение: “христириос”=пророчески; “то христирион”= 1. предсказание, отговор на оракул; 2. оракул, прорицалище; 3. жертвено животно, жертва [14].
Гадаенето се е извършвало по заклани жертвени животни, които са прецесионни животни. За 4-то хилядолетие. пр. Хр. такива са били овенът и агнето, а за 2-то хилядолетие пр. Хр. са били бикът, волът [1,16]. Тракийските думи за тези животни са съответно Хръз /овен/, Храсата /агне/ и Загрей /бик, вол/. От казаното до тук може да се предположи, че името Христос вероятно е гърцизирана тракийска представа съчетала всички посочени по-горе преводи: “Пророк, Помазано жертвено Агне”. Смята се, че името Иисус Христос е на атически /пеласгийски / диалект, който от IV век пр. Р. Хр. е станал общ говорим език за Егейското крайбрежие и Мала Азия, претърпял е промени и е известен като койне/кини/ диалектос (I-II в. сл. Р. Хр.). Явно пеласгите са заели от траките названието на Овена /агнето/, а именно Хръз /Хръс/.
9. СИН БОЖИЙ, ВЪПЛЪТЕН В СИН ЧОВЕЧЕСКИ, ГОСПОД. Иисус нарича Сам Себе Си: Син Човечески (Йоан 1:51, Лук. 6:22, Мат. 16:13), изпълняващ заповедите на Бога Отца. Св. Ап. Петър Го нарича: “Христос, Синът на Живия Бог” (Мат. 16:16). Макар иудейската представа за Спасителя да е национализирана като Иисус е наричан в отделните Евангелия Син Давидов, Син Авраамов, Син Йосифов, Илиев, Цар Иудейски ( Мат.1:1, Мат.12:23; Лук.3:23; Йоан 19:1-22) от думите на самият Иисус се вижда, че Той отхвърля тази представа (Лук 20:44), наричайки Сам Себе Си Син Божий (Йан 9:37, 10:36 )
10. АГНЕЦ БОЖИЙ. ЕДИНОРОДЕН СИН БОЖИЙ. Св. Апостол и евангелист Йоан говори за Христос: “Ето Агнеца Божий, Който взима върху Си греха на света” (Йоан 1:29), “защото Бог (Йоан 3:16) толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син”. Сам Иисус проповядва:”Аз съм хлябът на живота..., а хлябът, който Аз ще дам е Моята плът, която ще отдам за живота на света .... Който яде Моята плът и пие Моята кръв, ще има живот вечен и Аз ще го възкреся в последния ден” (Йоан 6:35, 51, 54).
Със смъртта на Христос, с Неговата жертва, всъщност се прекратява коленето на прецесионни жертви, традиция от Старата епоха. По време на Тайната вечеря Христос обезсилва и отменя старозаветната иудейска пасха за жертво- приношение с Агне, която е съществувала 4 хиляди години пр. Хр., заменяйки преди това съществуващото човешко жертвоприношение. Иисус доброволно приема ролята на пасхален Агнец, като по време на Тайната вечеря (предизвършeна Голготска жертва) Той тълкува пред 12-те Си ученика тайната на Евхаристийната жертва на Новата епоха, която включва смирението, покаянието, милосър- дието и любовта към ближния и призовава ония, които вярват в Него, да честват спомена за Свещената Му жертва при всяко събиране. (Лук.22:19) [11,16].
Принципно Христос не отхвърля прецисионната жертва, която вече в Новозаветната епоха (т. е. следващия прецесионен цикъл от 2000 години) е риба. Неговите поучения и действия са свързани с притчи за рибата ( ловене на риба, хранене с риба ) , самият Христос Нахранва пет хиляди души с пет хляба и две риби (Йоан 6:9-12), а след Възкредсението Христос Се явява на учениците Си и отново ги храни с риба и хляб (Йоан 21:12-13). Считаме, че в християнския речник преводът на думата “ихтис” в значение на “риба “ с гръцки произход е неправилно. Този превод се е наложил поради факта, че Слънцето е започнало да изгрява в съзвездие РИБИ. Същевременно смяната на Прецесията се предхожда от раждането на Месия – Иисус Христос, което се предизвестява от появата на ярка звезда на небосвода. Известно е, че единствената звезда, която изгрява хелиакално /малко преди Слънцето в източната част на небето/ през точен интервал от време 365.25 денонощия над Египет е звездата Сириус - денят на хелиакалното и изгряване е денят на Нова година в древноегипетския календар. Египтяните тогава са празнували сотичния /Сирисувия/ цикъл. Всъщност Сириус е α от съзвездието Голямо Куче и е известна като кучешката звезда [17]
Известно е, че в древнобългарските астрономически представи кучето е символ на звездната система Сириус, която е тройна звезда [10]. Древнобългарското название на куче е “ехт=ихт” т. е. “ихтис”. От тук може да се тълкува така: думата “ихтис” е с древнобългарски произход и означава “куче”. Както вярното куче изпреварва и следва стопанина си, така и Сириус изпреварва и следва Слънцето в деня на пролетното равноденствие. Това може да обясни и защо древните българи отбелязват своето историческо “покръстване”, т. е. Новозавет- ната епоха в година Куче, месец Бехти/пети= ЕХТ/, затова и прецесионната жертва при тях е куче, която по-късно вследствие на натиск от гръцка страна е заменена с риба. В римската епоха сотическият календар е търпял корекции съобразно модела на древнобългарския слънчев календар.
11. БОГОЧОВЕК. Иисус Христос е Учител, Пророк, Месия, Спасител, Господ, Цар, и Първосвещеник. Такава личност е необикновена, тя е зачената и родена свръхестествено. Съгласно митологичното мислене, историческата личност Иисус Христос се слива с митическия образ на Сина Божий, роден от сакрален брак /Небесен Отец и Земна Майка/. Той е Богочовек, Който доброволно Е приел назначението да бъде жертвопринесен за спасението на човечеството и възкръснал – да съвъзкреси вярващите в Негово име. Затова носи Единствената титла: “Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове... Бог..., Който слезе от небесата и Се въплати от Дух Свети и Дева Мария и стана човек” [8]. Тази Новозаветна формула свързва Христос и християнството с древните мистерии-орфически, загрееви по жертвопренасянето на сина на Великата Богиня Майка Кибела – Нут (Загрей-Озирис) с трако-пеласгийски (фригийски) и египетски произход.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ.
Така представеното богословско тълкуване на сакралните имена и титли-прозвища на Господ Иисус Христос с цел да се даде възможно най-точен отговор на въпроса свързан с националната принадлежност на Богочовека Иисус Христос, съдържащ в себе си, както историческата личност Христос, така и митическия образ на Бога, отхвърля Неговия национализиран семитски произход и приема за по-достоверен синкретичния трако-фригийски-египетски произход на Иисус, т. е. хамитски произход. Народите, сред които Той се движеше и реализира Своето назначение, бяха от хамитски произход от синовете на Хам-Куш-Мицраим и Ханаан, откъдето всъщност са и българите.
www.sustz.com/Proceeding08/Papers/THEOLOGICAL%20STUDIES/Ivanova_Vesela.pdf

   
  В Човешкия род има два основни типа хора - на пробудените души и на тънещите в невежество и себеичност хора. За новата раса, в случая Шеста Коренна, ще бъдат предпочетени само духовно развитите хора - потомците (децата) на "Златното момиче".
Шеста коренна раса ще се ръководи от Учителя Иисус в ранга си Христос, можем да кажем, че Принцът е самият Христос, архетиповия образ на посветения Учител - син на човешкия род, но и Син на Бога. Колосално знание на българските колобри хилядолетия преди раждането на Иисус.
Колобърската традиция твърди, че Иисус е хунор (хурито - армеец), тоест принадлежи към най - древното от българските племена.
Спас Мавров,Златното момиче
www.sibir.bg/blog/bobaja/



Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Добро утро, Мария!
03.01.2012 09:04
Поздрав за интересния постинг, за интересната гледна точка!...
цитирай
2. stela50 - Много интересни факти за произхода на Христос ...
03.01.2012 09:16
Някои ми бяха известни , други - не . Хубаво е да се прочетат някои от посочените източници . Но личността на Христос вероятно ще продължава да бъде обект
на изследвания и теории . Истината е само една ...
Благодаря за добре поднесения материал , Бвен ...
Щастливо Ново начало и приятна работна седмица !
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Bven! Благодаря ти за прочита относно личността на Иисус.
03.01.2012 10:54
"Със смъртта на Христос, с Неговата жертва, всъщност се прекратява коленето на прецесионни жертви, традиция от Старата епоха."

"Слънцето е започнало да изгрява в съзвездие РИБИ. Същевременно смяната на Прецесията се предхожда от раждането на Месия – Иисус Христос, което се предизвестява от появата на ярка звезда на небосвода."

Той със сигурност не е един от нас. Земните жители. Но приемайки да бъде, без остатък ни дарява с уникалността на безсмъртието, дарява ни свободна воля и шанс да избираме. За нас не е естествено да бъдем богоравни. Но бихме могли. Сириус е любимата ми троичност от целия небосклон. Звездата-куче! Странно е, че е свързана с него. И същевременно е толкова естествено. Сърдечни поздрави и отново - Честита да е годината за теб и семейството ти!
цитирай
4. bven - На 1: Добро да е, Марине!
03.01.2012 12:05
Радвам се, че статиите ти харесват. Може би още много различни факти ще научим през тази година!
Приятен ден!
цитирай
5. bven - На 2: Здравей, Стела :)))
03.01.2012 12:09
За мен също е интересно прочетеното, още повече, че църквата и библиите (в многото им редакции) така хубаво са смесили личностите Иисус, Христос - че трябва човек много сериозно да чете за какво се говори. За себе си разбрах, че няма смърт (с което се плаши всеки вярващ) и че нашият Небесен Отец обича всички и не ни наказва с нищо! Наказанието си го правим ние:)))
Хубава седмица за теб, дано вече да си почиваш повече!:)
цитирай
6. bven - На 3: Много ми е приятен твоя анализ, Наде:)))
03.01.2012 12:21
"Той със сигурност не е един от нас. Земните жители. Но приемайки да бъде, без остатък ни дарява с уникалността на безсмъртието, дарява ни свободна воля и шанс да избираме".
Това е така, той идва , за да ни покаже безсмъртието на човешкия Дух, да разберем че няма нужда да даваме на всеки празник жертви (например да колим животни), защото всеки живот на Земята е ценен. Всяко същество има собствен път на своята еволюция и среща различни житейски уроци, които трябва да научи:). Това все още не се разбира от мнозина, но както се казва отскоро - Времето е наше! Това, което се знае със сигурност е, че Човекът е микрокосмос на Макрокосмоса! Каквото е горе - това е и долу!
Хубав и мъдър да е твоя ден, malchaniaotnadejda7 :))))
цитирай
7. neprosvet - Прочетох с удоволствие!
03.01.2012 13:00
За мен всички гледни точки са интересни!
Израснала съм в семейство, където религията беше- табу...
Хареса ми!
Поздрави и много слънчеви усмивки, Бвен!
цитирай
8. bven - На 7: Хиляда повече поздрави и много слънчеви усмивки за теб, мила!
03.01.2012 14:04
Хубаво е човек да има повече гледни точки, за да може сам да си състави мнение.
А този въпрос вълнува човечеството от хилядолетия, важното е да не приемаш нечие мнение заради авторитета или хубавите думи:))
Хубав ден ти желая!
цитирай
9. ognena71 - Честита нова година! Интересен ...
03.01.2012 14:46
Честита нова година! Интересен постинг! Поздрави.
цитирай
10. bven - На 9: Здравей, Огънче:)))
03.01.2012 16:18
Нека е честита и за теб 2012 година! Твоето мнение ме задължава много, но се надявам всички да намираме най-интересните и полезни знания !
Усмивки и слънце в днешния ден!
цитирай
11. atil - Цял научен труд. . ! Трябва пак да ...
03.01.2012 16:48
Цял научен труд..! Трябва пак да прочета по-бавно! Вярно е че е имало въплащение. Гайса(Исус) е бил избран и самия той го е знаел,Йоан Кръстител е бил от същата езотерична школа..Последната преди...,както и да е,но това за християнството в България доколкото разбрах пак е така общо взето. При тенгрианството е имало една единственна ерес и то е било Маджарството( то послужило за основа на богомилската ерес) а тук секти и ереси десетки и това продължава до днес. Такива неща не могат да са случайни. Днес има обаче такъв проблем - след като толкова време сме християнска държава - сега какво сме? И ако не вървим по правия път на тази общественно-държавна традиция то по кривите пътеки докъде ще стигнем? До хаоса, цинизма и шизофренията! Затова въпроса не е толкова религиозен или богословски а е общественно-политически според мен. Само че кой го разбира и на кого му пука?
За това не псувам и не плюя по Божидар Димитров ,дори да е от БКП и Герб, щото ходи да се занимава с военни гробища и черкви!
Забравих да кажа - За много години и да сте живи и здрави!
цитирай
12. bven - На 11: Атил, За много години и да е живот и здраве:))
03.01.2012 22:03
Наистина е имало въплъщение, наистина Иисус е дошъл с определена мисия и не е бил разбран дори от учениците си тогава (а дори и сега). Вече открито се дискутира, че той е хунор от българите. Това, което не се признава е ролята на българите в световното развитие и духовност! Много тайни крият световните библиотеки (и на Ватикана) за нашата история, а ние не вярваме в това, което ни се казва в прав текст! Как без история да се върви напред, без вяра, без любов към себе си и всичко останало? Може ли да обичаш другите, ако не обичаш себе си?
Много въпроси на прага на новата 2012 година - нека приемем отговора всеки за себе си и да се обединим под една идея! За да не бъдем разделяни от кой и да е и за нечии низки страсти и идеи!
Благодаря за коментара . Поздрави и за твоите постинги - продължаваме, нали?
цитирай
13. milady - radost za moite ushi:::))))))
03.01.2012 23:12
Vesela ,mirna, zdrava ii ..Otkrovena :)) da e Novata 2012 .Blagodarya za bezcenanata informacia..S uvajenie .JULIA
цитирай
14. bven - На 13: milady, Честита Новата 2012 и на теб, да е много весела , мирна и плодотворна!
03.01.2012 23:35
Идвай, когато можеш, надявам се да има нещичко и за теб!
Хубава вечер и много светлина!:)))
цитирай
15. mariniki - толкова обширно
06.01.2012 12:12
и така впечатляващо и истинно...
благодаря ти за този текст...

http://www.youtube.com/watch?v=rT6Sa4Ws_V0&NR=1
цитирай
16. bven - На 15: mariniki, благодаря за клипа.
06.01.2012 19:14
Много се радвам, че ти е харесало:)
Хубава и светла вечер!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868694
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава