Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 08:00 - Покръстването - според Слава Севрюкова
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 8915 Коментари: 11 Гласове:
24

Последна промяна: 07.02.2012 10:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Слава Севрюкова се вълнува от вечните, не делнично-ежедневни истини. Потопена в неписани извори, изважда героите от каменните профили. Зъзвърнала пулса им, общува с тях. По нейната духовна “поща" звучи гласът на предците. Прозрения, политащи с крилата на историче­ското слово. Категорична е: "Вечността не търпи грешки".
Какви ли светове предстои да изгреят в "психо­тропните и зеници?"

* * *
Княз Борис - обхваща ни с ведър поглед - от началото на властването си е дълбоко вярващ християнин. Приел от душа новото учение, по-къс­но го въвежда като официална религия не само да обедини славяни и българи в единна сплав. Дълбо­кото му вътрешно убеждение го превръща в духо­вен пастир за народа. Надарена личност, на много високо духовно стъпало. Благодарение на младия княз християнската религия става достъпна за поданиците. Как според теб, лельо Славе, се извършва покръстването?
Виждам го като млад... Навлязла в личностната идентичност, прорицателката смъква мрака от душите. Съзира един отдавна отминал свят, без дори за миг да притвори клепачи. Поглъщат я цветове, звуци, ритми:
- Непоколебим християнин е. Възприема новото учение от сестра си далече преди върховната промяна. Тайно прегърнал го, уверен е - трябва да стигне до всяко кътче в страната. Значителна част от народа, особено в Тракия, отдавна вече го изповядва. Но има и върли противници със знатни позиции. Задаващото се събитие е от изключителна важ­ност. Младият монарх предстои да реши: откъде, с чия помощ официално да приеме и проведе акта на покръстване. Като всеки владетелски двор и неговият е гнездо на оси. Предвиждайки съпротивата на привържени­ците на старата религия, трескаво търси решение как да даде възможност на новата да се утвърди по-безболезнено.
Дълго, тревожно се лута.
* * *
Веднъж узнава: дълбоко в непристъпните дебри на Хемус се подвизава старец - монах-отшелник. За божествената му дарба да предсказва и цери се носят легенди. След далновиден размисъл Борис решава да го открие и се посъветва с него.
С този проникновен контакт търси ориентири от Висшата сила. Цели да узнае какво бъдеще го очаква и как да извърши покръстването на народа си. Тайнствен дух ли го тласка натам? Борис поема към усойните недра на Хемус. Сам, с един от най-верните велможи. Срещата е инкогнито.
Загърнат в тъмен плащ, младият монарх язди кафяв кон. Качулка закрива лицето му. Знатният придворен - също с наметало - след него. Конят му е петнист. Навлизат все по-дълбоко в хладните пазви на планината. Дълго уморително лутане.
Най-сетне - закътаното убежище на пустинника.
Самодържецът слиза от коня. Отхвърля плаща. Покланя се с уважение. Целува ръка на стареца. С подобаваща почит разговаря с него.
(Слава забелязва - пустинникът е един от се­демте най-извисени духове на Земята. Въплътен е по онова време по родните места. За голямата пророчица фактът, че "напреднали души от такъв ранг се явяват в плът на наша територия е ясен знак - българското племе и в най-трудни периоди на развитие не е оставяно без висше покровителство".)
* * *
Ако, създавайки славянската азбука, Кирил и Методий постигат безсмъртие, Борис I прави това с официализирането на християнството.
Покръстването на народа, според прорицателката, е повече от политически акт. Мощен съзидателен взрив в развитието ни.

Князът, както вече се узна, дълго се колебаел откъде да приеме новата религия - от католиче­ския Запад или православния Изток. Срещата с монаха-отшелник е съдбовна. Чрез неговата извисена личност Борис осъществява връзка с невидимия свят в търсене проекции на Бъдещето.
Проведена тайно, необикновената визита оста­ва в абсолютна неизвестност. Владетелят с часове разговаря с мистериоз­ния аскет. Изслушал внимателно мъдрите му слова, твър­до решава: ще приобщи народа към светлите лъчи на православното християнство от Изток. Каквото и да му коства, оттук нататък процесът на покръстване е необратим.
* * *
Жената с удивителни способности, проник­нала отвъд историческите миражи, се превръща в уникален хроникьор на събитията. Образите й са динамични, живи, осезаеми. Имаш чувството, че можеш да ги докоснеш - толкова близки до реалността.

Проследява покръстването на двореца. Забелязва: не е пищна атрактивна церемония, а забулен в тайнственост акт. Първо князът се потапя в купел със светена вода. Извършва ритуала не формално, а от душа, с искреността на вярата, извираща от същността му. След него пристъпва владетелското семейство. После са най-приближените. Кръстът в духовния взор на Борис-Михаил засиява в златисто-сребърна светлина. Блясъкът й озарява дворцовите чертози.

image
Изгряла е нова епоха за младата държава.
* * *
И до задаващото се "време разделно" българи­те са вярвали в единосъщния Бог, макар да са го зовели Тангра. Слава винаги е твърдяла: "Не е от решаващо значение как народите именуват Висшата сила. За всички е една."
Психотроничните й видения потвърждават автентичността на достигналите до нас историче­ски извори относно обезглавяването на разбунту­валите се срещу налагането на християнството велможи.
"Борис I - заявява тя - не носи кармична вина, защото го прави в името на доброто и на Вяра­та. Дело, подчинено на светла мисия - с покръст­ването да издигне духовните вибрации на народа си и да го изведе на световния хоризонт."
След кратка пауза пророчицата тихо, ала твър­до допълва: "...Но никой няма право да отнема чо­вешки живот."

Близо половин хилядолетие по-късно се задават аналогични, отново обагрени в българска кръв съ­бития. (Хроники за патриарх Евтимий.) Болезне­но, с още по-страшна сила ще отекнат за втори път в нашата история.
И тъй България стремително навлиза в една прогресивна цивилизация. Първата хрис­тияни- зирана страна сред океана славянски народи.
По-късно светлото учение ще поеме от нас към Киевска Русия и другите народи. С него усърдно ще се разпространяват религиозни книги на кирилица.
Силна духовна вълна. Така старобългарският език и там ще се превърне в официален за богослу­жение. Русите ще вземат от нас дори титлата ""цар".
Киприян, Григорий Цамблак, Михаил Булгарин са едни от най-образованите наши духовници. Го­дини по-късно, вече след падането ни под турска власт, емигрирали по неволя, те ще се издигнат до епископски и патриаршески сан в Русия.
С предаването на християнството и сла­вянската азбука, знаменитите наши прос­ветители ще извисят манталитета, очер­тавайки блестящи модели на поведение на по-късно оформилата се най-голяма държа­ва на света.
Неудобни истини. Десетилетия наред останали в сянка. Защо ли?...
България оцелява в хилядолетни изпитания, благодарение на вяра и писменост. Княз Борис е свързан с двете. Изненадващо ли е, че земите ни са давали плът ча едни от най-еволюиралите души на света?

Народ, не престанал да ражда будни умове дори в смазващи сривове на развитието, каквото е чуждото владичество, не е за подценяване.
Немалко сънародници открай време са прите­жавали богонадарени свръхсетивни способности. Успелите да ги "облекат в дух" и подхранят с вяра. са извършвали чудеса. Неслучайно патриарси стават видни духовни първенци. А най-призваните от тях - светци: Теодосий Търновски, Евтимий... Такива са и две ко­роновани особи - Борис I и внукът му цар Петър. А помежду им - ненадминатият във вековете войн и книжовник Симеон - един от най-образованите люде на тогавашна Европа.
"Виждам - той е мистериозният Черноризец Храбър" - категорична е пророчицата, надничаща в тайните летописи. "С книжовността в разширените с мощта на меча и осветени от силата на българския дух територии - продължават откровенията й - Вели­кият Симеон спомага за изчистване народност­ната ни карма и реализиране на нелека мисия.
Сред светците ни има благочестиви книжо­вници: Климент Охридски, Наум, Константин Преславски... Виждам и Боян Мага, владетеля на тайните на ясновидството, магията и теле­патията,най-малкия син на Симеона. Оставил трайни следи в българския и европейски духовен елит. Виждам и седемте висши същества, живе­ли някога по нашите земи. Помнете, това говори - България открай време е богоизбрана."
(Нелекият въпрос за народностната карма и трънливия път за нейното изчистване е обект на следващата книга за псифеномена "Зеница към Вселената" - б. а.)

Поел по стъпките на дядо си Борис I, покръс-тителя на българите, богобоязливият цар Петър десетилетия по-късно на свой ред ще се срещне с една друга духовно извисена личност - Иван, рил­ският чудотворец. Ще поднесе златици, дрехи, плодове и своя искрен доземи поклон пред чутов- ния му подвиг и сила на Вярата.Светият старец ще приеме плодовете, а дре­хите и благородния метал смирено ще откаже. И това ще е не другаде, а в блестящата, величаво разраснала се "страна на 42-рия паралел"...
И тайната история, случила се някога с княз Бо­рис I по един удивителен начин ще се повтори. Но тя вече ще е грижливо съхранена от дворцовите летописци.

А Слава Севрюкова все така ще се рови в мис­тичните корени на легендите. Ще възвръща магията на българския дух. И с пламък в душата ще продъл­жава да разчита изсветлелите небесни чернови.
 




Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Добро утро , Бвен ... Чела съм Слава Севрюкова
07.02.2012 09:26
и отново се зачетох с интерес .
...Категорична е: "Вечността не търпи грешки"...
И не трябва , не може . Много интересна тема .
Хубав снежен ден , приятелко !
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - "Да разчита изсветлелите небесни чернови"... :)
07.02.2012 11:03
Здравей, мила Bven! Колко хубаво е казано. Малко съм чела за Слава Севрюкова, но знам, че Ванга я издигаше много над себе си. А противоречивата личност на Борис винаги ме е вълнувала. Но никога не съм се съмнявала, че земите ни са давали плът на едни от най-еволюиралите души на света, както твърди Слава:

"Виждам и седемте висши същества, живе­ли някога по нашите земи. Помнете, това говори - България открай време е богоизбрана."

Да, добре е да си припомним думите й, че "Вечността не търпи грешки".

Благодаря ти за мъдростта, до която се докоснах!:) Сърдечни поздрави и радостен ден!
цитирай
3. bven - На 1: Таня, аз вярвам във "видяното" от Слава Севрюкова...
07.02.2012 13:41
Обаче има много други становища и така се спори дали българите са били християни преди Покръстването, дали е трябвало византийци да влизат в българския дом и т.н.
Може би има хора,които ще помогнат с категорични и точни факти?
Времето ще покаже и вече доста факти са налице.
Благодаря за включването и хубав снежинков ден!
цитирай
4. bven - На 2: Наде, най-важното е наистина, че седемте висши същества, живе­ли някога по нашите земи. Помнете, това говори - България открай време е богоизбрана."
07.02.2012 13:47
Все пак тя (Слава) е живият мост с миналото. Дава информация, описва историческите личности - кой друг може да каже такива неща? А може би трябва и смелост? Нашата пророчица е притежавала това рядко в момента качество!!!
Редно е хората в България да знаят всичко, каквато и да е истината! Това ни прави силни и отговорни, а не мълчаливи свидетели на беззакония и срам!
"Вечността не търпи грешки".
Благодаря ти и аз за хубавия коментар!
цитирай
5. mt46 - Поздрав!
07.02.2012 17:57
Били сме богоизбрани -
ала вечно сме в рани...
цитирай
6. bven - На 5: Марине, няма място за отчаяние:)))
07.02.2012 18:08
От когото много се изисква - на него и много му се дава!!!
Знаеш, че нямаме загубена битка в историята си. Малко ли е?
От нас тръгват всички знания по света (вярваш - не вярваш).
Но имаме да усвояваме сега един голям урок.
Поздрави като богоизбрани!
цитирай
7. iliada - Макар и дълъг текста е интересен...
07.02.2012 20:52
Макар и дълъг текста е интересен!:))
Благодаря ти ,Мария!
цитирай
8. bven - На 7: Привет, Илиада!
07.02.2012 21:11
Понякога и задължителния текст носи удовлетворение:)
Радвам се, че се отби. Хубава и приятна вечер!
цитирай
9. antarah - За покръстването
12.02.2012 14:51
Княз Борис І за България е от същата величина и значение както Константин Велики за Източната Римска империя. Нито нашия княз покръства българите, нито Константин - ромеите. Просто и двамата официализират процес в държавите си, течащ от години! Те създават основната предпоставка за образуването на УНИТАРНИ държави. Както в Източната Римска империя през ІV век, така и в Първото Българско царство през ІХ век е имало голямо и властно християнско лоби за да могат владетелите им да успеят в начинанията си. Иначе не би било възможно.
Както е невъзможно сега да станем растафарианска държава! Просто защото такива в България няма, или ако има са екзотични изключения.
цитирай
10. анонимен - Слава никога не е писала, всичките й ...
19.02.2012 11:51
Слава никога не е писала, всичките й думи са ни предадени така, както (не) са ги разбрали. И разбира се, има дежурната доза пълни измислици. А ако Слава наистина е казала, че Кирил и Методий и брат му са създатели на азбука, значи въобще не е онази ясновидка, за която ни я представят.
цитирай
11. анонимен - Да, Слава никога не е писала. Сло...
18.05.2012 23:14
Да, Слава никога не е писала.
Словото е двуостър меч, както казва самата тя, но вече в записките на доц. Лозенски, с когото е работила много дълго време.
Мечът е двуостър, защото всеки избира как да тълкува едни и същи думи.
Грешното тълкуване на някои "автори" и всичките им "дежурни измислици" може само още повече да утежни и без това тежката им карма.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866222
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39041
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава