Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2012 08:00 - Лошото момиче на Холивуд
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 7263 Коментари: 8 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image


Катрин Хепбърн разбива стереотипа за холивудската актриса от средата на 20 век: сладка, леко глуповата русокоса сексбомба. Тя е с "твърде" висок ръст (1,71 см) според тогавашните разбирания, позволява си да се поява без грим, небрежно облечена, с панталони и сака с мъжка кройка. Има язвителен и хаплив език, своенравна е и не се съобразява с правилата. "Да спазваш всички правила, означава да се лишиш от всички удоволствия", е нейното мото.

Заради антихоливудското си поведение си спечелва прозвището Арогантната Катрин. Тя става рязка и груба, когато се навлиза в личното й пространство. Отказва автографи, държи се пренебрежително с медиите. Интервюта не дава, ако все пак благоволи да го направи, то напълно в неин стил е да се отметне в последния момент. Актрисата се забавлява, като баламосвала журналистите с неверни или противоречиви факти за себе си. "Не ме интересува какво пишат за мен, стига да не е истината."



image

Своята вироглавост Катрин дължи на семейството си. Баща й е бил известен уролог, който провеждал разяснителна кампания за предпазване от венерически болести във време, когато за тези неща никой не смее да говори публично. Майка й пък била борбена феминистка, която водила малката Катрин по митинги. Родителите стимулирали шестте си деца да бъдат честни и откровени, винаги да отстояват мнението си и да се борят за идеите си. Водещ принцип във възпитанието им е "Здрав дух, здраво тяло". Катрин тренира плуване, голф, тенис, езда. За брат й спортните занимания се оказват фатални. През 1921 г. 14-годишната Катрин открива любимия си брат Том мъртъв. Родителите отричат версията за самоубийство. Те твърдят, че момчето е опитвало някакъв акробатичен номер, оплел се във въжето и без да иска, се е обесил. Катрин преживява смъртта на брат си много тежко, изпада в дълбока депресия, страни от връстниците си, отказва да ходи на училище. Представя рождената дата на брат си - 8 ноември, за своя. Едва през 1991 г. тя разкрива в автобиографичната си книга "Аз: Историята на моя живот", че е родена на 12.05.1907 г.


image

Катрин и милиардерите

image


На 21 г. Катрин Хепбърн се омъжва за бизнесмена Лъдлоу Огдън Смит. Тя настоява той да си промени името на С. Лъдлоу Огдън, за да не я бъркат с популярната по това време певица Кейт Смит. Бракът им не върви добре от самото начало, но въпреки това продължава 6 г. Двамата се развеждат два пъти. Първият път е през 1934 г. в Мексико. Смит обаче се притеснява, че американските власти могат да не признаят развода им, и затова се развеждат още веднъж през 1942 г. в САЩ. Въпреки че бракът им е неуспешен, Катрин цял живот му остава признателна за моралната и финансова помощ, която й оказва в ранните дни на кариерата й.
Със сватбите и браковете е приключено. Хепбърн не вярва в брака.

image   с х.богарт

"Ако искаш да жертваш възхищението на много мъже заради критичността на един - тогава се омъжи", е нейният съвет.

image

Следва 4-годишна любовна афера с милиардера Хауърд Хюз. Любовната им история бе пресъздадена, макар и доста фриволно, от Леонардо ди Каприо и Кейт Бланшет (с "Оскар" за ролята си) във филма "Авиаторът".

image       жена на годината


Голямата любов в живота на Катрин Хепбърн е актьорът Спенсър Трейси. Двамата се срещат на снимките на филма "Жена на годината" (1942 г.). Тя е на 35 г., а той на 42 г. Връзката им продължава 25 г. "Имах съвършено съжителство с мъжа на мъжете. Той е скала и закрила. Всичко бих направила за него." Спенсър е женен, но по религиозни (той е католик) и морални съображения той не може да напусне жена си и глухонемия си син. Катрин проявява разбиране. Двамата са изключително дискретни, избягват пресата и отричат интимните си отношения.

image

Цели 5 г. актрисата се грижи за болния си любим, като изоставя работата си. Когато той умира, от уважение към близките му тя не присъства на погребението му. Едва след неговата смърт актрисата разкрива истината за взаимоотношенията им в книга си "Спенсър и Катрин: интимни спомени". Хепбърн и Трейси стават една от най-популярните двойки както в живота, така и на екрана. Заедно се снимат в девет филма.

image

image

Последният им филм е "Познай кой ще дойде на вечеря". Спенсър Трейси умира малко преди края на снимките. Катрин Хепбърн получава "Оскар" за най-добра актриса и посвещава наградата си на своята голяма любов.


image

Страстта към актьорството и театъра Хепбърн открива в колежа. Тя завършва история и психология, но започва работа като актриса с малки роли на Бродуей. Първата си голяма роля получава в пиесата The Big Pond. В последния момент главната актриса е уволнена и Хепбърн заема мястото. Обзета от паника, Катрин прави поредица от гафове, които й костват ролята. Тя закъснява за представлението, бърка репликите си, непрекъснато се спъва, говори бързо и неразбрано. Актрисата получава втори шанс да разкрие таланта си. С ролята си в The Warrior"s Husband тя покорява Бродуей.

image


В киното дебютира през 1932 г. с филма "Сметка за развод". Определят я като най - свежата и оригинална актриса в Холивуд

С третия си филм "Утринна слава" (1933 г.) вече печели първия си "Оскар", последван от още три. Катрин Хепбърн е носителката на най-много женски призове. В ранната й холивудска кариера грандиозният успех обикновено бил следван от провал. Продуцентите никога не били сигурни как публиката ще приеме филма с нейно участие. Наричали я отрова за класациите. Талантлива, борбена и всеотдайна, Хепбърн успява да се наложи в меката на киното и от аутсайдер да се превърне във филмова икона.

Хепбърн е една от първите актриси в Холивуд, извоювали правото сами да избират ролите си. Тя си позволява и дързостта да диктува условията в определяне на хонорарите. През 1932 г. Катрин иска от студио RKO необичайния за времето си хонорар от $1500 на седмица (по онова време тя печели между $80 и $100) и го получава.

image

Истинска слава, която и отрежда място в редиците на звездите, й донася ролята в "Африканската кралица" с Хъмфри Богарт. По време на снимките в Африка тя заедно с целия екип се разболява от дизентерия и малария. Здрави са само Джон Хюстън и Хъмфри Богарт - заместват водата с уиски.


image

20 г. по-късно Хепбърн написва първата си книга "Как се снима "Африканската кралица".

image край златното езеро - с Х.Фонда

Последният й филм е "Любовен роман" (1994). Тя се оттегля от киното и светските изяви заради здравословни проблеми - страда от Паркинсон. Въпреки старостта и болестите Хепбърн запазва жизнерадостния си дух: "Смъртта ще бъде облекчение. Край на интервютата."  Умира на 96 г.
Татяна Вълчанова






Гласувай:
23



1. yotovava - Спомням си и "Познай кой ще дойде на вечеря",и "Край златното езеро"
20.09.2012 17:34
вторият мина малко незабелязано на екрана.
Но стилът й е невероятен. Имаше още един филм, излъчен по телевизията, но не си спомням името му - една разглезена милионерка се беше хванала на бас, че може да живее в обикновено семейство.
И го направи, че го направи и с финес - тури ред във взаимоотношенията :)))))
цитирай
2. bven - На 1: Да, Валя. Класата си личи - макар че много я одумваха, че наградите й не били заслужени:)
20.09.2012 20:00
Аз исках да дам откъс от тази хубава комедия, когато възрастната жена ги сложи всички на място, но не си спомням заглавието, нито кога го даваха. Докато Познай кой ще дойде на вечеря и Лъвът през зимата си остават класика!!!
Поздрави и приятна (може би дъждовна?) вечер!
цитирай
3. mariniki - великолепна актриса...
20.09.2012 23:49
последният филм който съм гледала с нея...
е - Край езерото... и беше много хубав...
мило и драго ми беше да прочета..
Татяна, поздравявам те...
цитирай
4. injir - , , Ако искаш да жертваш възхищен...
20.09.2012 23:55
,, Ако искаш да жертваш възхищението на много мъже, заради критичността на един - тогава се омъжи.,, Самата истина. :)
цитирай
5. malchaniaotnadejda7 - Изслючителна актриса!
21.09.2012 01:09
Обожавам я и най-вече - уважавам я. Чудесен постинг, Bven! Благодаря ти, че ми припомни любимата Катрин Хeпбърн - това сияние от роли! Велика! Помня я в "Лъвът през зимата" с Питър О` Тул... Няма друг такъв филм! В "Златното езеро" - с Хенри фонда... Тя е единствено сравнима със Сара Бернар, с Елизабет Тейлър, с няколкото неугасващи легенди на голямото кино - самата тя - вечната магия на киното!
цитирай
6. inel379 - Винаги съм я харесвала!
21.09.2012 02:11
Във всичките й роли!
И във всяка възраст!
Изключително талантлива!
Всички жертви, ако са такива...са личен избор!:)
Благодаря за приятната изненада!
Сърдечен поздрав!
цитирай
7. kolevdobri - Ей хора...
26.09.2012 22:04
Направо ще ме скъсате. Какво толкова се тресете. Това е една жена, която не е работила цял живот и ви е продала към стотина кила илюзии. Вместо да отидете да потичате в парка и да се погрижите за себе си, коментирате каква била Катрин Хепбърн. Голяма работа е била, но е била себе си. За разлика от вас. Такива като Катрин ги създават такива като вас - които вместо себе си, гледат как живеят другите.
цитирай
8. bven - На 7: Приятелю:))
19.10.2012 22:03
не се късай - гледай в бъдещето си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14905473
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39057
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава