Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2012 08:00 - Старосел - последни новости
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 7054 Коментари: 10 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През 2000 година обществеността у нас бе информирана за новото откритие на българския Индиана Джоунс , проф.Г.Китов – Четиньовата могила край Старосел. През октомври същата година президентът Стоянов заведе на обекта Кралицата на Дания Маргрете Втора. Бяхме   уверени в това със снимки на кралската двойка и президента на могилата. За официалните мнения можете да прочетете в нета много . Според мен по-интересна е информацията, която дава Милан Миланов за това наше богатство в 9-та си книга Тайните подземия на България. Позволявам си да предам части от това, което той ни казва в своите откровения за България. Снимките са от моя личен архив, когато посетих разкопките преди 4 години - тогава все още нямах идея, че ще пиша в блог.бг и ми трябват хубави фотоси. За което моля да бъда извинена:)).
Кози грамади посетих наскоро, заинтригувана от прекрасните данни на автора и за да бъде по-пълна информацията.

image

image

image

image

image

"- Учителю, археолозите датират строежа на Четиньова могила през V век пр.Хр.
- Датировката е неточна, Михаиле. Първите храмове и комплекси край Старосел са били изградени още по времето на първите заселили се по тези земи арани, в зората на тяхното разселване на територията на днешна България.
-Десет – дванадесет хиляди години преди Христа?
- Така може да се възприеме.
Замислих се. Всеки , посетил комплекса, би се учудил на двата огромни камъка с яйцевидни форми, допрени един до друг, като общият им център на тежестта им се намира в точката на допиране, което позволява на камъните да запазят равновесие. Вече бях готов д а попитам за начина им на обработка и предназначение, но игумен Гавраил неодобрително поклати глава.
- Не мисля, че въпросът ти е удачен – каза строго той. – За камъните от подобен род сме говорили неведнъж. Трябваше да ти е пределно ясно, че двата яйцевидни каменни къса са входът към комплекса и са били изработени с лазери-ваятори още по времето на късните атланти.
- Извинявай, все пак исках да потвърдиш… Остава да направя предположение, че под храма е подземието.
- Така излиза! Можеш да продължиш.
- В храма археолозите са открили „каменни хлябове и погачи за божеството”, които са поставяли в жертвения огън, когато са извършвани тайните ритуали. За истинското им предназначение трудно бих могъл да направя някакви предположения. Във всеки случай, смятам, че поставянето им в огъня не е било първоначалното им предназначение.
- Приемам отговорът ти за удачен – съгласи се игумен Гавраил. – Тук нешата са малко по-трудни за разгадаване, тъй като каменните хлябове са претърпели съществена промяна в материята. По-точно е да се каже, че каменните хлябове всъщност са били каменно-кристални носители на ниформация, които в по-късни времена, при съприкосновение с огъня, са загубили физическите си свойства и са се превърнали в обикновени камъни.
- Ще те помоля за повече…
- Спокойно, знам какво те интересува. Ако беше почакал малко щеше да научиш, че каменните хлябове или пити са имали кръгли или елипсовидни форми.
Понечих да попитам и отново бях прекъснат:
Материалът, от който са били направени каменните хлябове, представлявал смес от различни съставки, между които стрит пясък и кристална маса. – Учителят привърши с обясненията и аз предварително му се усмихнах. Не беше прихванал въпроса ми къде са…
- Компютрите, с които са били свързани, се намират в съответните подземия – добави той и също се усмихна.
Бях отгатнал, че каменните хлябове са имали някакво друго първоначално предназначение и вече с повишено самочувствие попитах за кръглия купол на храма, в чието съвършенство дори и днес геодезистите не са открили и милиметър отклонение.

image

Куполът на храма е имал подвижен покрив, който се отварял при изпълнението на ритуали, свързани с Космоса, Вселената и боговете. Идеалният кръг на купола е бил направен с цел да концентрира максимално точно лъча енергия, излизащ от голяма кристална сфера в храма, разположена на специална маса точно под купола. Лъчът се отправял през отвора на подвижния покрив в космическото пространство.
Заслужаваше си да попитам за купола!

- Учителю, траколози и учени от Националния исторически музей разкриват едно събитие и описват как древни „снайперисти” са участвали в разрушаването на политическия и религиозен център на одрисите край Старосел. Стрелците са били специални части от армията на Филип Македонски и използвали много точни прашки с оловни тежести. В района са открити стотици оловни късове, като на тях дори били написани имена и предизвикателства. Находките от района съобщават подробно за войната между древните траки и македонците на Филип, който нахлул по течението на Марица, превзел Кабиле и днешния Пловдив, но се е затруднил при сблъсъка си с одрисите в Средна гора.
- Събитията са правдиво описани. Филип Македонски наистина е обсадил тракийския комплекс край Старосел и част от войниците му са използвали специални уреди, подобни на прашки, за изстрелване на оловни тежести, с които са разрушили стени от комплекса. Одрисите са били добри воини и тактици и Филип е срещнал сериозна пречка при завоюването на тракийските светилища в Средна гора. По време на обсадата части от основните стени на комплекса край Старосел са били разрушени, което е наложило преместването на центъра на властта на одрисите в долината на тракийските царе край Казанлък и града на Севт – Севтополис. Привършваме ли с могилата? Не? Разбира се,  че не. Тогава да поговорим още.
- Близо до Четиньова могила се намира Храмът с колоните (Хоризонт).

image

Той е по-малък и впечатлява с красивите си колони и помещенията, изградени от големи каменни блокове, които имат правилни правоъгълни форми. Могилата Хоризонт е единствената гробница в Тракия с колонада. И докато на други места колоните са една или две, тук броят им достига десет. Колоните са с капител в ранен  дорийски стил. В гробницата е бил погребан представител на тракийската аристокрация.

image

image

image

image

- Сега трябва да отговоря какво е било предназначението на храма, нали? Служил е за извършване на различни ритуали, свързани с почитта към създателите от Сириус. В него се е осъществявала връзката с центъра за комуникации на Създателите. Ритуалите се извършвали един път в месеца, винаги след полунощ. В дясната част на храма има каменна зала, откъдето се слиза в малко петоъгълно каменно помещение, в което са издигнати по една колона във всеки ъгъл. В средата на тази тайна зала е поставена мраморна маса, на която са разположени капсули с генен материал, много схеми, записани са формули и описания, свързани със създаването на матрицата на човешкия ген на новата раса. Стените на залата са изрисувани с красиви стенописи.
- Благодаря, надявам се някой път да ме въведеш в нея…
- Разбира се, някой път…
- Имам още въпроси.
Той знаеше това. Следеше мислите ми и спокойно повдигна рамене. Беше свикнал. Разказах му за тракийския архитектурен комплекс Кози грамади, намиращ се на двадесет километра северно от могилите в Старосел. Бил е изграден през V-IV век преди Христа и заема площ от около осем декара в Средна гора. Комплексът включва няколко монументални сгради, заобиколени с крепостна стена в квадров градеж. Централната постройка била внушителна резиденция на владетел. Намерени са много монети от тракийските царе ТересI , Котис I и Аматок, както и двойна брадва (лабрис), символ на царската власт у траките.


image

image

image

image

image

- Благодаря за информацията – каза игумен Гавраил – Трябва само да напомня, че комплексът Кози грамади е построен по същото време, когато е изградена и Четиньова могила. Той представлява жилищна част, в която се е намирала резиденцията за временно пребиваване на владетеля. Тук той е отсядал с придружаващите го благородници и свитата си. В комплекса не са били допускани обикновени граждани, с изключение на тези, които са се грижили за поддръжката на резиденцията, на обслужващите владетеля и придружаващите го.

image

image

image

Дълбоко под комплекса има подземия от времето на атлантите, в което се съхраняват техни ръкописи, различни уреди и предмети, използвани при дейности, свързани с производство, бита, храмови задължения и комуникации. Ранните траки са използвали подземието, за да опазят своите богатства, наследени от атлантите или придобити през различни периоди от тяхната история. В по-късен период до подземието са имали достъп само владетелите и определени посветени от най-близкото им обкръжение.
Изслушах с голямо внимание казаното от игумен Гавраил и на свой ред му разказах какво съм прочел за разрушенията, които Филип нанесъл на Старосел…
Според историческите сведения Филип поискал помощ от Тесалия, защото траките водели необичайна за древните елини война с партизанска тактика. Нападали през нощта, правели засади и винаги изненадвали неподготвената за отбрана войска. С многобройната си армия и след 11-месечни нападения и обсада, която продължила и през зимата, Филип победил и разрушил тракийския комплекс край Старосел. След победата му центърът на властта на одрисите се изместил към долината на тракийските царе към Казанлък и града на Севт – Севтополис.
Храмовият и властови център в областта е бил построен от цар Аматок II. Навсякъде там се откриват и предмети, белязани със символа на неговата династия – двуострата брадва, наречена лабрис. Подобно оръжие е било изобразено и на пода в резиденцията на владетеля на връх Кози грамади. Аматок II е бил васал на царя на одрисите Керсеблепт, но за известно време е управлявал и самостоятелно част от одриското царство. Негов син е Терес II. И двамата владетели са управлявали своето царство от двореца Кози грамади, както и от други подобни резиденции. Дворецът на Кози грамади е добре укрепен и има площ от 4,5 дка. Край него са открити парчета от златни апликации и археолозите се надяват сградата да крие още богатства. Древните тракийски царе нямали установени столици, а управлявали владенията си от подобни крепости.


                         (следва продължение)Гласувай:
23
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. kostas - И аз се надявам истнската история да излезе на
11.12.2012 10:21
бял свят ! За да се научим!!
цитирай
2. bven - На 1: Истината винаги се научава, когато е най-подходящото време, приятелю.
11.12.2012 19:19
И тук е така - едни научават, други - не.
Поздрави и хубава снежна вечер!
цитирай
3. mariniki - изключително...
11.12.2012 19:39
интересно, много съм впечатлена...
уникални неща видях и прочетох тук... някои от които за първи път...
искам да науча повече... ще чакам продължението
с нетърпение... поздравявам те, мила Татяна...
цитирай
4. bven - На 3: И за мен е така, мила приятелко..
11.12.2012 20:14
Истината е велика и тя е под краката ни. В някои моменти буквално ходим по световната история, писана от нашите деди и нас самите:)))
Благодаря за милите думи и хубава вечер от мен!
цитирай
5. kalin8 - Привет!
11.12.2012 21:30
Интересни неща разказваш....
Хареса ми!
Б.
цитирай
6. magnoliya - Благодаря ти за последните новости ...
11.12.2012 22:17
Благодаря ти за последните новости от Старосел!
Беше ми изключително интересно да прочета, а и да видя част от находките!
Надявам се и следващия постинг за Старосел да е толкова интересен!
цитирай
7. bojo12345 - Кози грамади е едно от най-новите открития ....
12.12.2012 19:15
но и сигурно най-трудно достъпното место. До него може да се стигне с добре оборудвана офроуд кола 4х4 на около 500-600м.След това е стръмно и е достъпно само пеша. Дано по-скоро направят маркировка по горския път, защото сега има само две табели.От асфалтовия път до обекта пътят е около 6 км.
Но това, което се вижда на место, си заслужава всичките преодолени трудности.
Поздрави за показаните кадри от Кози грамади и дано по-скоро бъде разкрит с цялото си скрито великолепие дворецът!
цитирай
8. yotovava - Дали ще сме живи да научим докрай
12.12.2012 20:43
чии нозе са кръстосвали земите ни. Стъпваме върху история.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Много неща научих от твоя постинг, ...
12.12.2012 22:34
Много неща научих от твоя постинг, хубаво еч че си отищла там отново за да осмислиш видяното по-рано и да ни го предадеш така увлекателно.
цитирай
10. 4aiotgluhar4e - Беше ми много интересно, Бвен. Б...
12.12.2012 23:15
Беше ми много интересно, Бвен. Благодаря ти!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10662510
Постинги: 2278
Коментари: 12263
Гласове: 32556
Архив
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829