Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2012 08:00 - Старосел - последни новости
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 8816 Коментари: 10 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През 2000 година обществеността у нас бе информирана за новото откритие на българския Индиана Джоунс , проф.Г.Китов – Четиньовата могила край Старосел. През октомври същата година президентът Стоянов заведе на обекта Кралицата на Дания Маргрете Втора. Бяхме   уверени в това със снимки на кралската двойка и президента на могилата. За официалните мнения можете да прочетете в нета много . Според мен по-интересна е информацията, която дава Милан Миланов за това наше богатство в 9-та си книга Тайните подземия на България. Позволявам си да предам части от това, което той ни казва в своите откровения за България. Снимките са от моя личен архив, когато посетих разкопките преди 4 години - тогава все още нямах идея, че ще пиша в блог.бг и ми трябват хубави фотоси. За което моля да бъда извинена:)).
Кози грамади посетих наскоро, заинтригувана от прекрасните данни на автора и за да бъде по-пълна информацията.

image

image

image

image

image

"- Учителю, археолозите датират строежа на Четиньова могила през V век пр.Хр.
- Датировката е неточна, Михаиле. Първите храмове и комплекси край Старосел са били изградени още по времето на първите заселили се по тези земи арани, в зората на тяхното разселване на територията на днешна България.
-Десет – дванадесет хиляди години преди Христа?
- Така може да се възприеме.
Замислих се. Всеки , посетил комплекса, би се учудил на двата огромни камъка с яйцевидни форми, допрени един до друг, като общият им център на тежестта им се намира в точката на допиране, което позволява на камъните да запазят равновесие. Вече бях готов д а попитам за начина им на обработка и предназначение, но игумен Гавраил неодобрително поклати глава.
- Не мисля, че въпросът ти е удачен – каза строго той. – За камъните от подобен род сме говорили неведнъж. Трябваше да ти е пределно ясно, че двата яйцевидни каменни къса са входът към комплекса и са били изработени с лазери-ваятори още по времето на късните атланти.
- Извинявай, все пак исках да потвърдиш… Остава да направя предположение, че под храма е подземието.
- Така излиза! Можеш да продължиш.
- В храма археолозите са открили „каменни хлябове и погачи за божеството”, които са поставяли в жертвения огън, когато са извършвани тайните ритуали. За истинското им предназначение трудно бих могъл да направя някакви предположения. Във всеки случай, смятам, че поставянето им в огъня не е било първоначалното им предназначение.
- Приемам отговорът ти за удачен – съгласи се игумен Гавраил. – Тук нешата са малко по-трудни за разгадаване, тъй като каменните хлябове са претърпели съществена промяна в материята. По-точно е да се каже, че каменните хлябове всъщност са били каменно-кристални носители на ниформация, които в по-късни времена, при съприкосновение с огъня, са загубили физическите си свойства и са се превърнали в обикновени камъни.
- Ще те помоля за повече…
- Спокойно, знам какво те интересува. Ако беше почакал малко щеше да научиш, че каменните хлябове или пити са имали кръгли или елипсовидни форми.
Понечих да попитам и отново бях прекъснат:
Материалът, от който са били направени каменните хлябове, представлявал смес от различни съставки, между които стрит пясък и кристална маса. – Учителят привърши с обясненията и аз предварително му се усмихнах. Не беше прихванал въпроса ми къде са…
- Компютрите, с които са били свързани, се намират в съответните подземия – добави той и също се усмихна.
Бях отгатнал, че каменните хлябове са имали някакво друго първоначално предназначение и вече с повишено самочувствие попитах за кръглия купол на храма, в чието съвършенство дори и днес геодезистите не са открили и милиметър отклонение.

image

Куполът на храма е имал подвижен покрив, който се отварял при изпълнението на ритуали, свързани с Космоса, Вселената и боговете. Идеалният кръг на купола е бил направен с цел да концентрира максимално точно лъча енергия, излизащ от голяма кристална сфера в храма, разположена на специална маса точно под купола. Лъчът се отправял през отвора на подвижния покрив в космическото пространство.
Заслужаваше си да попитам за купола!

- Учителю, траколози и учени от Националния исторически музей разкриват едно събитие и описват как древни „снайперисти” са участвали в разрушаването на политическия и религиозен център на одрисите край Старосел. Стрелците са били специални части от армията на Филип Македонски и използвали много точни прашки с оловни тежести. В района са открити стотици оловни късове, като на тях дори били написани имена и предизвикателства. Находките от района съобщават подробно за войната между древните траки и македонците на Филип, който нахлул по течението на Марица, превзел Кабиле и днешния Пловдив, но се е затруднил при сблъсъка си с одрисите в Средна гора.
- Събитията са правдиво описани. Филип Македонски наистина е обсадил тракийския комплекс край Старосел и част от войниците му са използвали специални уреди, подобни на прашки, за изстрелване на оловни тежести, с които са разрушили стени от комплекса. Одрисите са били добри воини и тактици и Филип е срещнал сериозна пречка при завоюването на тракийските светилища в Средна гора. По време на обсадата части от основните стени на комплекса край Старосел са били разрушени, което е наложило преместването на центъра на властта на одрисите в долината на тракийските царе край Казанлък и града на Севт – Севтополис. Привършваме ли с могилата? Не? Разбира се,  че не. Тогава да поговорим още.
- Близо до Четиньова могила се намира Храмът с колоните (Хоризонт).

image

Той е по-малък и впечатлява с красивите си колони и помещенията, изградени от големи каменни блокове, които имат правилни правоъгълни форми. Могилата Хоризонт е единствената гробница в Тракия с колонада. И докато на други места колоните са една или две, тук броят им достига десет. Колоните са с капител в ранен  дорийски стил. В гробницата е бил погребан представител на тракийската аристокрация.

image

image

image

image

- Сега трябва да отговоря какво е било предназначението на храма, нали? Служил е за извършване на различни ритуали, свързани с почитта към създателите от Сириус. В него се е осъществявала връзката с центъра за комуникации на Създателите. Ритуалите се извършвали един път в месеца, винаги след полунощ. В дясната част на храма има каменна зала, откъдето се слиза в малко петоъгълно каменно помещение, в което са издигнати по една колона във всеки ъгъл. В средата на тази тайна зала е поставена мраморна маса, на която са разположени капсули с генен материал, много схеми, записани са формули и описания, свързани със създаването на матрицата на човешкия ген на новата раса. Стените на залата са изрисувани с красиви стенописи.
- Благодаря, надявам се някой път да ме въведеш в нея…
- Разбира се, някой път…
- Имам още въпроси.
Той знаеше това. Следеше мислите ми и спокойно повдигна рамене. Беше свикнал. Разказах му за тракийския архитектурен комплекс Кози грамади, намиращ се на двадесет километра северно от могилите в Старосел. Бил е изграден през V-IV век преди Христа и заема площ от около осем декара в Средна гора. Комплексът включва няколко монументални сгради, заобиколени с крепостна стена в квадров градеж. Централната постройка била внушителна резиденция на владетел. Намерени са много монети от тракийските царе ТересI , Котис I и Аматок, както и двойна брадва (лабрис), символ на царската власт у траките.


image

image

image

image

image

- Благодаря за информацията – каза игумен Гавраил – Трябва само да напомня, че комплексът Кози грамади е построен по същото време, когато е изградена и Четиньова могила. Той представлява жилищна част, в която се е намирала резиденцията за временно пребиваване на владетеля. Тук той е отсядал с придружаващите го благородници и свитата си. В комплекса не са били допускани обикновени граждани, с изключение на тези, които са се грижили за поддръжката на резиденцията, на обслужващите владетеля и придружаващите го.

image

image

image

Дълбоко под комплекса има подземия от времето на атлантите, в което се съхраняват техни ръкописи, различни уреди и предмети, използвани при дейности, свързани с производство, бита, храмови задължения и комуникации. Ранните траки са използвали подземието, за да опазят своите богатства, наследени от атлантите или придобити през различни периоди от тяхната история. В по-късен период до подземието са имали достъп само владетелите и определени посветени от най-близкото им обкръжение.
Изслушах с голямо внимание казаното от игумен Гавраил и на свой ред му разказах какво съм прочел за разрушенията, които Филип нанесъл на Старосел…
Според историческите сведения Филип поискал помощ от Тесалия, защото траките водели необичайна за древните елини война с партизанска тактика. Нападали през нощта, правели засади и винаги изненадвали неподготвената за отбрана войска. С многобройната си армия и след 11-месечни нападения и обсада, която продължила и през зимата, Филип победил и разрушил тракийския комплекс край Старосел. След победата му центърът на властта на одрисите се изместил към долината на тракийските царе към Казанлък и града на Севт – Севтополис.
Храмовият и властови център в областта е бил построен от цар Аматок II. Навсякъде там се откриват и предмети, белязани със символа на неговата династия – двуострата брадва, наречена лабрис. Подобно оръжие е било изобразено и на пода в резиденцията на владетеля на връх Кози грамади. Аматок II е бил васал на царя на одрисите Керсеблепт, но за известно време е управлявал и самостоятелно част от одриското царство. Негов син е Терес II. И двамата владетели са управлявали своето царство от двореца Кози грамади, както и от други подобни резиденции. Дворецът на Кози грамади е добре укрепен и има площ от 4,5 дка. Край него са открити парчета от златни апликации и археолозите се надяват сградата да крие още богатства. Древните тракийски царе нямали установени столици, а управлявали владенията си от подобни крепости.


                         (следва продължение)











Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kostas - И аз се надявам истнската история да излезе на
11.12.2012 10:21
бял свят ! За да се научим!!
цитирай
2. bven - На 1: Истината винаги се научава, когато е най-подходящото време, приятелю.
11.12.2012 19:19
И тук е така - едни научават, други - не.
Поздрави и хубава снежна вечер!
цитирай
3. mariniki - изключително...
11.12.2012 19:39
интересно, много съм впечатлена...
уникални неща видях и прочетох тук... някои от които за първи път...
искам да науча повече... ще чакам продължението
с нетърпение... поздравявам те, мила Татяна...
цитирай
4. bven - На 3: И за мен е така, мила приятелко..
11.12.2012 20:14
Истината е велика и тя е под краката ни. В някои моменти буквално ходим по световната история, писана от нашите деди и нас самите:)))
Благодаря за милите думи и хубава вечер от мен!
цитирай
5. kalin8 - Привет!
11.12.2012 21:30
Интересни неща разказваш....
Хареса ми!
Б.
цитирай
6. magnoliya - Благодаря ти за последните новости ...
11.12.2012 22:17
Благодаря ти за последните новости от Старосел!
Беше ми изключително интересно да прочета, а и да видя част от находките!
Надявам се и следващия постинг за Старосел да е толкова интересен!
цитирай
7. bojo12345 - Кози грамади е едно от най-новите открития ....
12.12.2012 19:15
но и сигурно най-трудно достъпното место. До него може да се стигне с добре оборудвана офроуд кола 4х4 на около 500-600м.След това е стръмно и е достъпно само пеша. Дано по-скоро направят маркировка по горския път, защото сега има само две табели.От асфалтовия път до обекта пътят е около 6 км.
Но това, което се вижда на место, си заслужава всичките преодолени трудности.
Поздрави за показаните кадри от Кози грамади и дано по-скоро бъде разкрит с цялото си скрито великолепие дворецът!
цитирай
8. yotovava - Дали ще сме живи да научим докрай
12.12.2012 20:43
чии нозе са кръстосвали земите ни. Стъпваме върху история.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Много неща научих от твоя постинг, ...
12.12.2012 22:34
Много неща научих от твоя постинг, хубаво еч че си отищла там отново за да осмислиш видяното по-рано и да ни го предадеш така увлекателно.
цитирай
10. 4aiotgluhar4e - Беше ми много интересно, Бвен. Б...
12.12.2012 23:15
Беше ми много интересно, Бвен. Благодаря ти!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867909
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава