Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2012 08:00 - Старосел - последни новости
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3973 Коментари: 4 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
(продължение)

Археолози от НИМ, под ръководството на зам.директорът на музея Иван Христов, успяха през 2009 година да датират комплекса в Старосел. При разкопки в Четиньова могила учените достигнали до останки от древна клада, издигната в чест на богинята Хестия. Траколозите смятат, че с тази клада е било отбелязано откриването на храма. Учени от Хайделберг изследваха материала от нея и доказаха, че Старосел е бил издигнат не по-рано от 358 г.пр.Христа…”.

-Както личи,добре си запомнил историческите сведения – каза игумен Гавраил, щом завърших разказа си. – Сега какво за брадвата?
- Това, че из цялата област се откриват предмети, белязани със символа на династията, към която е принадлежал и цар Терес II – двуострата брадва, наречена лабрис. Учителю, допускам, че династичният символ е имал и някакъв друг, скрит подтекст.
- Да, има – потвърди той. – Има скрит смисъл, който изразява обединението на противополож- ностите в едно силно, общо цяло. А що се отнася до първите храмове и комплекси край Старосел, археолозите допускат неточности. Храмовете са били изградени още по времето на първите заселили се арани на територията на днешна България в зората на тяхното разселване.
- Учителю, да продължа ли с това, което съм прочел по този въпрос? – Получих утвърдителен отговор и зачетох:
„…Светилищата на одрисите в района на Старосел вероятно са били подредени във формата на съзвездието Голяма мечка, разкрива д-р Ив.Христов. Той обяснява , че по южните склонове на Същинска Средна гора има огромна концентрация на над 400 археологически обекта и много храмове. Районът на Старосел може би е представлявал голям религиозен комплекс, като този в Атон и подобен на днешните християнски манастирски комплекси. Към светилищата на тракийските богове се стичали хиляди поклонници, които вървели по свещен път. Пътят е бил заобиколен от постройки, които приютявали пътниците, където им помагали и предлагали храна и вода при пътуването.
Археолозите дори са очертали маршрута, който древните тракийски богомолци са изминавали. Той преминавал покрай днешния язовир Пясъчник и продължавал към храмовете в могилите около Старосел. В една от тях – Пейчова могила, е бил погребан и обожествен тракийски владетел. При проучванията на могилата екипът на д-р Христов достигнал до кладата на богинята Хестия – божество на домашното огнище. Учените предполагат, че тя е била и покровител на царската династия. За първи път в могила се откриват и предмети, свързани с култа към тази богиня…”

Сега можех да задам въпросите си:
- Игумен Гавраиле, стигам до най-съществения въпрос – какво всъщност представлява комплексът Четиньова могила?
- Храм, в който траките са извършвали ритуали, свързани със Слънцето и Седемте лъча на Светлината – отвърна игуменът. – Тези ритуали се изпълнявали на всеки три месеца сутрин и вечер. Пазителите на храма и посветените, допуснати до тези тайнства, са имали достъп до подземието на храма, където се влиза от най-вътрешната част на комплекса през входа-плоча със задвижващ механизъм, който откривал вход и стълби от мрамор, слизащи надолу. В подземието се съхранявали ритуалните атрибути наред със скъпи съдове и предмети, наследени от първите траки.


image
image

  image
- Голямо ли е подземието?
- Не е много голямо. В него има изградени седем големи колони, които дават опора и стабилност на помещението. Освен споменатите неща, в подземието има ръкописи на забравения арамейски език, описващи първата история на расата, началото на живота, Създателите и връзките на расата с Космоса. Там…- игуменът сведе глава и впери поглед надолу, загледан в невидимото пространство, където разглеждаше нещо, което според мен, не виждаше съвсем ясно. Но след малко вдигна глава и доволен, с усмивка ми заяви:
- Ученико, на издигнат постамент е сложена „Книгата на началото”! Книгата е „отпечатана” на фини златни листове, има твърди корици с богата инкрустация на лицевата страна. Под книгата на мраморна плоча, върху купчина тънки златни люспи, се съхранява кристално кълбо , донесено от Атлантида, чрез което се осъществява връзка с Акаша.
Не казах нищо. Оставих думите му да отекват многократно в ушите ми. Беше невероятно хубаво,за да правя коментар.
- Учителю – заговорих след кратък размисъл – археолозите предполагат, че светилищата на одрисите в района на Старосел са били подредени във формата на Съзвездието Голяма мечка. Така ли е?
- Така е. Стотиците могили в района представляват по-малки храмове, в които се извършвали ритуали към Луната и Космоса, като Дом на Сътворяването, както и към други звезди и природни стихии.
- Кои други звезди, Учителю?
- Могилите край Старосел са конфигурации на Голямата мечка, Орион, Голямо куче, както и на взаимовръзките Земя-Сириус, Земя-Арктур, Земя – Хата. Има един храм, в който се е отдавала почит към Първите – Алвех и Гаинати.
- И той се намира в могилата…
- Която е в посока юг-югоизток от Четиньовата могила. Ще ти кажа още, че под могилите има прилежащи малки помещения, в които се съхраняват съдове, атрибути,а също и ръкописи, свързани със съответни ритуали и исторически събития от Началото на дните.
- Да не пропусна и каменната вана за приготовление на вино…Под нея…

image

- Да де, вече знаем… - подкачи ме той . Под каменни съоръжения от този вид винаги има нещо…Ясно, под ваната за вино се намира част от подземието, разположено под могилата.
- Какво ще кажеш, Учителю, да се върнем ли на историческата сцена – битката на Филип Македонски с траките и разрушаването на Старосел? Това нападение с прашките ми звучи твърде странно! И аз като малък съм си правил прашка и с нея съм мятал камъни, но оловни топчета, мятани с прашки да разбият стени…
- Съпоставяш своя опит с прашките…- развесели се игумен Гавраил.- Защо пък не. Така можеш да прецениш какво може да се извърши със силата на една прашка, изплетена от здрави върви… И така, историята с Филип Македонски е следната. Той е обсадил тракийския комплекс край Старосел и част от войниците му са използвали специални уреди, подобни на прашки за изстрелване на оловни тежести, които са разрушили стени от комплекса. Напомням, че одрисите са били много добри воини и тактици и Филип е срещнал сериозно затруднение при завоюването на тракийските светилища в Средна гора. Както вече ти казах, по време на обсадата части от стените на комплекса край Старосел са били разрушени, което е наложило преместването на центъра на властта към долината на тракийските царе – край Казанлък и града на Севт – Севтополис.
- Част от основните стени на комплекса край Старосел може да са разрушени, но най-безценните неща са останали – казах аз, имайки предвид „Книгата на началото”, кристалното кълбо , донесено от Атлантида , осъществяващо връзка с Акаша, а също и скъпоценните предмети, оставени в съкровищницата на комплекса.
- Те остават в нашата земя, ученико. Един ден те ще бъдат ползвани…
снимките са от тук:
www.balkanmysteries.com/bg/
                        Тайните подземия на България, част девета


Гласувай:
21
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariniki - толкова съм впечатлена...
17.12.2012 08:58
какво стойностно историческо носледство...
и какви духовни богатства пазят земите ни...
цялата ни страна, колкото и да е мъничка за пределите
на света си е едно ценно имАне за човечеството... поздравявам те,
мила Татяна... за прекрасния постинг... с възхищение...
цитирай
2. saportok - Много интересно четиво, господин ...
17.12.2012 09:44
Много интересно четиво,господин bven,прочетох с удоволствие.Наистина за тракийската астрономия малко е направено!
цитирай
3. bven - Да, Мариники - наистина земята ни крие безценни богатства,
17.12.2012 17:10
но благодарение на хора като М.Миланов можем да научим полагащата ни се порция истина...докато научим всичко за нас и за другите.
Благодаря ти, сърдечна приятелко за добротата, че четеш и споделяш емоциите си. Надявам се, че и другите, прочели материала, са така впечатлени, макар и да не коментират:))) Все пак ежедневието ни е доста обременено и за история, поезия и духовност все по-малко време остава. Дано се промени това - отсега нататък!
Лека и приятна вечер:))
цитирай
4. bven - На 2: Радвам се за споделеното, saportok.
17.12.2012 17:12
Почти забранена е астрологията, и не само от днес! Може би с настъпването на някои предвидени от астролозите събития ще се промени отношението и ролята към тази фундаментална за Земята наука!
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10662510
Постинги: 2278
Коментари: 12263
Гласове: 32556
Архив
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829