Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2012 08:00 - Старосел - последни новости
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 4824 Коментари: 4 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
(продължение)

Археолози от НИМ, под ръководството на зам.директорът на музея Иван Христов, успяха през 2009 година да датират комплекса в Старосел. При разкопки в Четиньова могила учените достигнали до останки от древна клада, издигната в чест на богинята Хестия. Траколозите смятат, че с тази клада е било отбелязано откриването на храма. Учени от Хайделберг изследваха материала от нея и доказаха, че Старосел е бил издигнат не по-рано от 358 г.пр.Христа…”.

-Както личи,добре си запомнил историческите сведения – каза игумен Гавраил, щом завърших разказа си. – Сега какво за брадвата?
- Това, че из цялата област се откриват предмети, белязани със символа на династията, към която е принадлежал и цар Терес II – двуострата брадва, наречена лабрис. Учителю, допускам, че династичният символ е имал и някакъв друг, скрит подтекст.
- Да, има – потвърди той. – Има скрит смисъл, който изразява обединението на противополож- ностите в едно силно, общо цяло. А що се отнася до първите храмове и комплекси край Старосел, археолозите допускат неточности. Храмовете са били изградени още по времето на първите заселили се арани на територията на днешна България в зората на тяхното разселване.
- Учителю, да продължа ли с това, което съм прочел по този въпрос? – Получих утвърдителен отговор и зачетох:
„…Светилищата на одрисите в района на Старосел вероятно са били подредени във формата на съзвездието Голяма мечка, разкрива д-р Ив.Христов. Той обяснява , че по южните склонове на Същинска Средна гора има огромна концентрация на над 400 археологически обекта и много храмове. Районът на Старосел може би е представлявал голям религиозен комплекс, като този в Атон и подобен на днешните християнски манастирски комплекси. Към светилищата на тракийските богове се стичали хиляди поклонници, които вървели по свещен път. Пътят е бил заобиколен от постройки, които приютявали пътниците, където им помагали и предлагали храна и вода при пътуването.
Археолозите дори са очертали маршрута, който древните тракийски богомолци са изминавали. Той преминавал покрай днешния язовир Пясъчник и продължавал към храмовете в могилите около Старосел. В една от тях – Пейчова могила, е бил погребан и обожествен тракийски владетел. При проучванията на могилата екипът на д-р Христов достигнал до кладата на богинята Хестия – божество на домашното огнище. Учените предполагат, че тя е била и покровител на царската династия. За първи път в могила се откриват и предмети, свързани с култа към тази богиня…”

Сега можех да задам въпросите си:
- Игумен Гавраиле, стигам до най-съществения въпрос – какво всъщност представлява комплексът Четиньова могила?
- Храм, в който траките са извършвали ритуали, свързани със Слънцето и Седемте лъча на Светлината – отвърна игуменът. – Тези ритуали се изпълнявали на всеки три месеца сутрин и вечер. Пазителите на храма и посветените, допуснати до тези тайнства, са имали достъп до подземието на храма, където се влиза от най-вътрешната част на комплекса през входа-плоча със задвижващ механизъм, който откривал вход и стълби от мрамор, слизащи надолу. В подземието се съхранявали ритуалните атрибути наред със скъпи съдове и предмети, наследени от първите траки.


image
image

  image
- Голямо ли е подземието?
- Не е много голямо. В него има изградени седем големи колони, които дават опора и стабилност на помещението. Освен споменатите неща, в подземието има ръкописи на забравения арамейски език, описващи първата история на расата, началото на живота, Създателите и връзките на расата с Космоса. Там…- игуменът сведе глава и впери поглед надолу, загледан в невидимото пространство, където разглеждаше нещо, което според мен, не виждаше съвсем ясно. Но след малко вдигна глава и доволен, с усмивка ми заяви:
- Ученико, на издигнат постамент е сложена „Книгата на началото”! Книгата е „отпечатана” на фини златни листове, има твърди корици с богата инкрустация на лицевата страна. Под книгата на мраморна плоча, върху купчина тънки златни люспи, се съхранява кристално кълбо , донесено от Атлантида, чрез което се осъществява връзка с Акаша.
Не казах нищо. Оставих думите му да отекват многократно в ушите ми. Беше невероятно хубаво,за да правя коментар.
- Учителю – заговорих след кратък размисъл – археолозите предполагат, че светилищата на одрисите в района на Старосел са били подредени във формата на Съзвездието Голяма мечка. Така ли е?
- Така е. Стотиците могили в района представляват по-малки храмове, в които се извършвали ритуали към Луната и Космоса, като Дом на Сътворяването, както и към други звезди и природни стихии.
- Кои други звезди, Учителю?
- Могилите край Старосел са конфигурации на Голямата мечка, Орион, Голямо куче, както и на взаимовръзките Земя-Сириус, Земя-Арктур, Земя – Хата. Има един храм, в който се е отдавала почит към Първите – Алвех и Гаинати.
- И той се намира в могилата…
- Която е в посока юг-югоизток от Четиньовата могила. Ще ти кажа още, че под могилите има прилежащи малки помещения, в които се съхраняват съдове, атрибути,а също и ръкописи, свързани със съответни ритуали и исторически събития от Началото на дните.
- Да не пропусна и каменната вана за приготовление на вино…Под нея…

image

- Да де, вече знаем… - подкачи ме той . Под каменни съоръжения от този вид винаги има нещо…Ясно, под ваната за вино се намира част от подземието, разположено под могилата.
- Какво ще кажеш, Учителю, да се върнем ли на историческата сцена – битката на Филип Македонски с траките и разрушаването на Старосел? Това нападение с прашките ми звучи твърде странно! И аз като малък съм си правил прашка и с нея съм мятал камъни, но оловни топчета, мятани с прашки да разбият стени…
- Съпоставяш своя опит с прашките…- развесели се игумен Гавраил.- Защо пък не. Така можеш да прецениш какво може да се извърши със силата на една прашка, изплетена от здрави върви… И така, историята с Филип Македонски е следната. Той е обсадил тракийския комплекс край Старосел и част от войниците му са използвали специални уреди, подобни на прашки за изстрелване на оловни тежести, които са разрушили стени от комплекса. Напомням, че одрисите са били много добри воини и тактици и Филип е срещнал сериозно затруднение при завоюването на тракийските светилища в Средна гора. Както вече ти казах, по време на обсадата части от стените на комплекса край Старосел са били разрушени, което е наложило преместването на центъра на властта към долината на тракийските царе – край Казанлък и града на Севт – Севтополис.
- Част от основните стени на комплекса край Старосел може да са разрушени, но най-безценните неща са останали – казах аз, имайки предвид „Книгата на началото”, кристалното кълбо , донесено от Атлантида , осъществяващо връзка с Акаша, а също и скъпоценните предмети, оставени в съкровищницата на комплекса.
- Те остават в нашата земя, ученико. Един ден те ще бъдат ползвани…
снимките са от тук:
www.balkanmysteries.com/bg/
                        Тайните подземия на България, част девета










Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariniki - толкова съм впечатлена...
17.12.2012 08:58
какво стойностно историческо носледство...
и какви духовни богатства пазят земите ни...
цялата ни страна, колкото и да е мъничка за пределите
на света си е едно ценно имАне за човечеството... поздравявам те,
мила Татяна... за прекрасния постинг... с възхищение...
цитирай
2. saportok - Много интересно четиво, господин ...
17.12.2012 09:44
Много интересно четиво,господин bven,прочетох с удоволствие.Наистина за тракийската астрономия малко е направено!
цитирай
3. bven - Да, Мариники - наистина земята ни крие безценни богатства,
17.12.2012 17:10
но благодарение на хора като М.Миланов можем да научим полагащата ни се порция истина...докато научим всичко за нас и за другите.
Благодаря ти, сърдечна приятелко за добротата, че четеш и споделяш емоциите си. Надявам се, че и другите, прочели материала, са така впечатлени, макар и да не коментират:))) Все пак ежедневието ни е доста обременено и за история, поезия и духовност все по-малко време остава. Дано се промени това - отсега нататък!
Лека и приятна вечер:))
цитирай
4. bven - На 2: Радвам се за споделеното, saportok.
17.12.2012 17:12
Почти забранена е астрологията, и не само от днес! Може би с настъпването на някои предвидени от астролозите събития ще се промени отношението и ролята към тази фундаментална за Земята наука!
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14873932
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава