Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2017 17:27 - Произходът на турците
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1416 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

       Произходът на турците в България и въобще:
                            Христо КРАСИН

Какъв е произходът на част от българското население, което днес нарича себе си българо-мохамеданско? Какви са тези, които определят себе си като “турци” - мюсюлмани?
/Забележка: Голямата част от "турците" в България - 80-90% - всъщност са турски цигани, т.е. цигани, които се обявяват за турци. Те не се приемат наравно нито от действителните турци - които са предимно бели хора - в България, нито от турците в Република Турция. Затова въпросът не се отнася за тях./

Известни са ни двете “вълни”, които заливат Балканския полуостров след 1354 г. с османски поробители. Те стават причина българското население, което вече не е християнско, да се раздели на няколко групи българи, потурчени в различна степен и в последствие разслоени на база език - самосъзнание - религия. Често и основателно казваме, че българският народ е невероятен в уменията си да оцелява. Част от този народ пред възможността да бъде унищожен, приема чужда вяра, част от него запазва и езика си, и обичаите си. Една преобладаваща част от това население днес обозначава себе си като “българе-мохамедане” или за по-кратко, “помаце”, тоест, помъчени, измъчени, принудени и т.н., а друга се самоопределя като “турци”. Има и една малка част от това население, което без въобще да говори турски език, се самоопределя като турско и носи турско-арабски имена. Няколко са основните причини за това поетапно промиване, в смисъл “потурчване” на българското самосъзнание на тези групи от население. На първо място великотурската идея, или тъй нареченият пантюркизъм, която започват да налагат още селджушките турци в процеса на смесването им със заварените из Анадола карамани, лази, анадолски прабългари и други народи. Във времената до Осман Гаази все още турска народност е нямало, но селджуците, дошли от Средна Азия, започват да насаждат мисленето, че всички от Анадола до Босфора са турци и държавата, която вече се е формирала след управлението на Ертогрюл /баща на Осман Гаази/, следва да се нарича Турция. Това е най-старата история, тоест, коренът на пантюркизма, който през следващите векове методично се налага по всички територии, които султанска Турция успява да завладее. И до днес в тази си част пантюркизмът не се е променил - всеки мюсюлманин е турчин!

След обявяване на Независимостта, всички правителства с оглед на своите политически или предизборни цели, до дванадесет пъти са сменяли имената на това население от български с турско-арабски и обратно, оставяйки го да се чуди какво точно население е то - българско или турско! Липсата на национална доктрина на България след Освобождението и “срамежливото” отношение на българската историческа наука по въпроса, доведоха част от българското мюсюлманско население да забрави същинския си произход.
Следва да разгледаме накратко и една друга част от българското мюсюлманско население, което е с турско- арабски имена и по рождение говори език, доста близък до турския.

Турската народност се формира около 17 век. От хрониките на Мехмед Нешри /средновековен турски автор/ и от Шахнаме /сага/ на караманите е известно, че турската общност от онези векове е сбор от карамани, лази, прабългари и селджудски турци, които в крайна сметка определят общото наименование на този сбор от различни по произход племена. Селджудските турци налагат над тази амалгама от племена общото наименование “турци” и създават предпоставки за възникването и развитието на пантюркизма. Това е най-старият корен на въпросната политика, провеждана и до днес от турската държава. На изток от Босфора още в далечните 600-610 години след Христос е имало български ханства, основани от племената на един от синовете на хан Кубрат. Това е Бат Баян, който ги повежда и прехвърля през Кавказките планини в посока Близкия изток.
И до ден-днешен в Анадола има селища с чисто българско по кръв население, но което е изцяло турцизирано като бит и порядки. Въпреки всичко, това население носи историческия спомен за българския си произход. В повечето от тези селища старият прабългарски език не е забравен. Ала най-показателни за неговия произход са етнографията и битът му - българските носии и шевиците, които са неповторими и незабравими. Дори турските историци не крият българския характер на етнографията на това население, просто защото тя няма как да се скрие.
И до днес една цяла планина в Анадола носи името Булгар даг, тоест Българска планина, която пък е още по-невъзможно да бъде укрита.

След Освобождението започва обмен на население меду Турската империя и новоосвободена България. Население, което е с истински турски произход в страната ни, започва да се заменя с българско население от териториите на Султанска Турция. Процесът е бил мирен, естествен и опростен. Българско семейство се връща примерно от Анадола, носейки крепостния акт за собствеността си, тоест земя, стопанска постройка и други. Тези документи връчва на турско семейство, желаещо да се прибере на изток от Босфора срещу подобен документ за собственост. Така първите години след Освобождението множество семейства от двете съседни държави сменят местоживеене и собственост. Истинските турци бързали да се заселят в пределите на тогавашна Турция, а желаещите оттам българи да се приберат в старата родина, се озовали на запад от Босфора. Според данни, които ни дават и български, и турски историци, десетина години след 1878 г., на територията на България турци не остават. Но остават множество джамии и българско мюсюлманско население. Тогава за какво турско население става дума по сегашните български територии?
“За нацията и изродите”, Христо КРАСИН, в-к Нов Живот 24.03.2007
/Забележка - заглавието на статията явно е провокирано от изказване на Адем Кенан, който нарече българите "нация от изроди". Статията на писателя Христо Красин бе забранена и свалена от сайта на изданието "Перперикон" (на в. "Нов живот"), - въпреки, че в нея няма нито една обидна дума към турците и българомохамеданите в България - защото предизвикала "ожесточени реакции", с нелепия мотив, че повтаряла ... Възродителния процес - една законна, почти безкръвна и навременна самоотбрана на Българската държава срещу размириците, предизвикани чрез част от мюсюлманите у нас от американските служби в периода на Студената война. Сега текстът може да се прочете само във форума на турския сайт на Кърджали, а тук - със съкращения. Не би било зле някой отново да качи текстът й в мрежата, защото доводите на фактите и истината не могат да бъдат "възродителни" и "невъзродителни"./



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Статията не е издържана, ще се спра само на началото:
30.03.2017 21:21
Турците още като деца в мечитите ги обучават, че ченгенето /циганите/ е лоша раса, която не стяга /не се труди/, но пък лъже и краде. Поради това в селата с турци не трябва да се допускат цигани. Дойде ли някой трябва да се следи и да се прогони от селото. Това се спазва стриктно не само от турците, но и от помаците, които са българи мюсюлмани. В Казанлъшко никакъв циганин не се допуска да навлезе в турско село, поради което циганите се пишат мюсюлмани и така имат право да влизат по време на служба в селото и се възползват да крадат турците. Но турците им разгониха фамилията, защото ако мюсюлманин хване крадец да краде може да го заколи. За да накарат циганите да рабогят, а да не крадат, в Североизточна България има цигани мюсюлмани. Там има и турци християни, наричани гагаузи. По времето на прогонването на турците от България през 1989 г. цигани успяха да се пишат турци и да отидат в Турция, отговорът бе затваряне на границата. В Турция циганите живеят по цигански квартали и се трудят на полето, крадат ли - направо в затвора, а там затворите са ужасни.
Голям проблем с циганите настъпи след Косово, защото след депортипането на косоварите в Македония цигани се самонастаниха в жилищата им. После стана страшно и за да не бъдат заклани отидоха в Сърбия. Хърватия също върна настанените принудително там сръбски цигани, сега те се настаняват по Западните покрайнини.
Нашата страна и църквата са провеждали опити за християнизиране на помаците, завършили с големи жестокости и никакъв ефект.
Ако ни върнат към Путин и ни изгонят от ЕС тогава и тук ще стане страхотен проблем с циганите, които сега "работят" по ЕС. Циганите в България в момента са около 1600000, от които само 320000 са над 18 години, могат да се ползват като електорат. И заради тях, с чиито гласове се крепи задкулисието в България преходът никога няма да свърши. Пак иваше преход, Герджика иззад па.равана ни натресе необосновано високи цени на газа ии водата, идващиите отново са пред свършен факт.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14875429
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава