Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2017 07:57 - бъдеще в миналото
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 692 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Причините за това, надхвърлящо всякакви норми на човешко отношение гонение срещу богомилите, имат своите основания. Тези основания са свързани преди всичко в дълбоката научна основа и човеколюбие на богомилското учение.
а/ Богомилите – катарите бугри, дават началото на нов етап в развитието на социалната философска мисъл в Европа. Те създават и проповядват една нова концепция на отношение на бедните към богатите, на прогреса към конформизма и закостенелостта на християнската църква, на разума против безумието на феодалните обществени отношения.
По написаното от Ш. Молиние за катаризма /богомилството/ се потвърждава дълбокият научен смисъл на богомилското учение, а именно: “… Рядко е съществувала идеологическа доктрина, по-пълна и по-научна. Дори нейните противници са принудени да признаят и знанието й, и всеобхватната й диалектика…”*
б/ Богомилството със своя земен характер и философски концепции подклажда съпротивителни действия в низините на народа, в широката му маса, останала извън нормалния човешки живот в средновековието. Това предизвиква социален страх в управляващите от движението. Масовият размах на богомилството и неговата многовековна трайност, притегателната му сила и жизненост се дължат преди всичко на социалния му характер. То отразява действителността на епохата, проблемите на обществото и има за цел да решава земните проблеми на хората. Силата на богомилството е в новата му постановка, в революционния им стремеж да дадат идеен заряд на развълнуваните народни сили, устремили се срещу феодалния гнет на християнския схоластизъм. На преден план в този идеен заряд стоят етичните и хуманните принципи, възможността за борба срещу злото и за неговото унищожение е основната концепция за богомилството. Оригиналната същност се състои в идеята за възможно подчиняване на ЗЛОТО от силата на ДОБРОТО, или на съвременен език тя се състои в това “да бъдат подчинени носителите на злото от масата на страдащите, които са носители на доброто начало”.
в/ За богомилите “Бог-отец е свръхтворческа сила, която няма нито име, нито пол”. За тях възкресението на този бог отец е лъжечовешко, тъй като на земята той “се явява под формата на цар или на господар, т.е. под формата на разрушителната сила – Сатанаил, Дявола”.**

Богомилите проповядват още: “… че Раят и Адът са само на
Земята и за човека; Адът, това е человечеството при господари и роби, а Раят, това е всечеловеческото
общиарство, основано на равенство и братство”.***
Богомилството бърка с нажежено желязо в раната на средновековното общество и проповядваното неравенство от християнската църква. Това в основата си е главната причина за нетърпимостта, непримиримостта, жестокостта и неподбиране на средствата от християнската църква в гонението срещу богомилите катарите бугри през средните векове.

По-горе разгледахме действията на официалната феодална държава и църква за унищожаване на богомилското движение и неговата забрава. Но това не е всичко: физическото гонение, жестоките действия срещу богомилството в известна степен издигат достойнствата му и неговото значение за Ренесанса в Европа през средните векове.
Нужно е било и идейното му и духовното му поразяване и с това са се заели апологетите на идеологическите и псевдонаучните философски течения. И те успешно са решили проблема, паразитирайки върху богомилското учение и изменяйки съдържанието на богомилските идеи и принципи и приспособяването им в полза на “злите” сили, които утвърждават и узаконяват разделението на човечеството на богати и бедни, експлоататори и експлоатирани, висши и нисши, на мъчители и мъченици.
Много автори твърдят, че социалната философия на българите, отразена най-точно в учението на богомилите, стои в основата на всички философски течение в Европа през средните векове. Разглеждайки основните принципи на социалната философия на българите, можем да кажем, че те имат право и тяхното основание почива върху широкото разпространение на богомилското учение в Европа и Азия през средните векове и значението му за революционизиране на народните маси срещу феодалната държава и подкрепящата я християнска църква.

По-горе споменахме за значението на богомилството за средновековния ренесанс в Западна Европа. Това също са доводи, които потвърждават тезата за широкото участие на богомилското учение за развитието на философските течения в Европа през средните векове.
Ще се опитаме на базата на конкретните принципи на социалната философия на българите, наречена от тях общиарство, да докажем горното твърдение и че паразитирането върху тях на отделни философски течения, претендиращи за учения, са довели до изменянето им до неузнаваемост и са спомогнали социалната философия на българите да бъде забравена за много векове.


Тагове:   богомили,


Гласувай:
7
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. tres1 - На кратко казано - така е
10.06.2017 00:04
и...какво от това ? Нито нещо се е променило радикално като резултат от тази борба, нито ние като българи сме имали изгода от това. Социалната философия на българите не само е била забравена за много векове - преди всичко тя е била забранена.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10576806
Постинги: 2262
Коментари: 12218
Гласове: 32371
Архив
Календар
«  Януари, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031