Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2020 00:00 - Страдания и възторг български по Великден
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 732 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Трудно е да се пише и говори за това наше въстание - всичко се знае, за всичко се говори с апломб...Но какво от това? Минава и заминава - край ушите, край душите ни и може би си стои винаги в сърцата - там, където вход няма и всеки не може да бърка. Защото от рождението до смъртта си ние го носим  в сърцето - с първите песни на Чинтулов, със    самодивите на хаджи Димитър и с баташката епопея. Между онова време и днес има много преживяно и натрупано - история, която се учи, пише и пренаписва,  с изнесени нови факти и под нов диктат.  Манипулирана, тази същата история на Раковски, Ботев, Райна Княгиня и Петлешков говори само на тези, които искат да я чуят. 

Както се случва често, това въстание е родено преждевременно, като недоносено дете и  предизвикано от предател,чието име е забравено, но довело до трагични и съдбовни последици за всеки един човек, род и цялата страна. Мнозина  участват в него и дават своя принос и сили според възможностите си - да се противопоставят на насилниците, както и доколкото могат! Така  приемат и последващите събития - от радостта и еуфорията на свободните мигове, до отрезвяващата истина на погрома и разрухата, пожарите и смъртта. 

Тези факти  някак набързо се съобщават в официалните доклади, подминават се лесно и не оставят време за усещане на този исторически миг, белязал нашата ДНК, нашето подсъзнание и водещ до примиренческото "каквото е писано - това  ще стане!". 
 
Десетилетия наред българите, където и да живеят, носят миналото на челото си, синилата на бича и теглото. Вече дори не се пеят песните на въстаниците, нито призивните стихове на чинтуловия самотен юнак, който зове своите братя. Забравени са и извезаните думи "Свобода или смърт" на четническите знамена. Само се споменава на празниците и героизма на героите - опълченци, участници в четите и въстанието, запазили и извоювали с нечовешка храброст свободата на старопланинския връх Св.Никола, както и на България!

След въстанието, знае се - погром, пожари и смърт навсякъде. Толкова много и толкова безчовечно е това, че дори спящата Европа е събудена от апелите на будните души. Тези, които са видели с очите си, разказват на другите. Едни вярват, други - отричат или не искат да повярват, но  бедната майка България със своя героизъм и скръб разчувства европейския елит. Така, събрани и мислещи хладнокръвно, те решават вкупом съдбата ни - освобождение - да има, но такова, каквото на тях им е удобно. Ще въкръсне отново тази държава, но с нови граници, под ново име, прекроена по чужди интереси и с нови функции. Другите - същи хора, със същия  бит и живот - ще бъдат под други владения.

Така и става - кръвта на хилядите герои е основата, на която се изправя отново тя - България! И започва строежът на нов живот и с  нови мечти... до следващото въстание!
Стани, стани, юнак балкански!
   


Тагове:   въстание,   погроми,   април 1876,


Гласувай:
8



1. katan - 20 априлий 1876-та...
20.04.2020 15:42
Туркия ке падне..."
От ранната сутрин на днешния ден е мисля за това велико събитие в нашата история.
Предателство, първа пушка, Кървавото писмо, погроми,жертви, Батак, Перущица ... , но Бенковски казва - Знаем, че ще ни колят, но ние така ще врещим, че цяла Европа да ни чуе.
Чува ни и Европа и Русия...
И ...идва 3 март 1878 г!
Поклон пред героите!
цитирай
2. bven - Поклон пред отдалите живота си за тази свобода!
20.04.2020 18:40
Хубаво е, Катя, да си припомняме всичко, написано и знайно за този героичен факт. Да го знаем и да се чувстваме отговорни пред героизма и пролятата кръв на тези хора. Понякога книгите и статиите не са достатъчни. Липсва прекия допир на новите поколения до тази част от нашата история. И всички сме участници в случващото се в момента. Дано бъдещите моменти са по-благодатни.
Честит Български Великден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14911514
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава