Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2013 08:00 - Българската история 1ч
Автор: bven Категория: Политика   
Прочетен: 2817 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                        
Автор: souroujon
За истинската прародина на българите или на къде клони махалото на Фуко?

КОЙ ПИЕ ОТ ЕЛЕКСИРА НА СЛАВАТА И КОЙ ПЛАЩА НА „ТАНГРА ТаНакРА” ДА ДОКАЗВА, ЧЕ НЕ СМЕ БАЛКАНЦИ?
КОЙ ЦЕЛИ ПОДМЯНА, РАЗБИВАНЕ, ПРИКРИВАНЕ И ЗАТРИВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ?!!

ПРИДУНАВИЕТО – ИЗНАЧАЛНОТО ОТЕЧЕСТВО НА ДРЕВЕН ШУМЕР И АВТОХТОННАТА НИ ТЕОРИЯ
Mont-press.com - Бр. 56(1794), год. ХХI, 15 - 19 юли 2010 г.
Автори: Акад. Йордан Ст. Иванов, Анна Зографова – Член кореспондент на академия МАБИК. КОНСУЛТАНТ: Д-р Юлия Войнарович – доктор по международни отношения и дипломация, университетски преподавател в България и Малта
 
Ако бездействието на лъжеисторици в опитите по преиначаване на хилядолетната ни българска история и сипенето на лъжи е предателство, преиначаването е повече от манипулация. Така следва да започне коментара, с който сме склонни да открием Форум в Интернет по повод излъчената неотдавна по БНТ документална творба за Интердисциплинарната "Експедиция -„БЪЛГАРИ - ПРАРОДИНА", с нейните филмите „РОЗЕТАТА", „БАЛКХАРА" и „МАДАР" – документален филм, заснета по идея и режисура на Александър Илиев, с продуцент – Фондация „ТАНГРА ТанНакРа”. Начинанието е прекрасно, оказва се обаче, че основните участници са само антрополог, етномузиколог, иранист, лекар, социолог и един председател на фондация, без прякото участие на историци, археолози, генетици и пр. специалисти и други учени. За научни консултанти от България пост фактум и по същия повод постфактум са привлечени акад. Георги Марков, проф. Георги Бакалов, проф. Йордан Йорданов, проф. Иво Кременски, които обаче забележете, не са били участници в експедицията, а се произнасят на място, а проф. Шодихон Юсуфбеков е дал само интервю.
Заснимането изцяло почти се осъществява от една камера. Сс приличен монтаж и интервюта и готови заснети материали от Таджикистан, Узбекистан и Афганистан.

Излъчването естествено взриви страстите и по съшия повод в Интернет една българска блогерка, с псевдоним Сарадива написа: „Срам и позор за авторите и за тези, които са финансирали филма и, позор за БНТ!”, уточнявайки, че „в последно време немалко нашенци се озъртат за опора на избуялото народностно съзнание”.
И понеже не я намират тази опора във възродените изконни ценности, продължили да я търсят в „кряскащия вариант на патрио-политиканстването”, или в псевдо-научните измислици за неевропейския произход на етноса ни….

Ще попитате защо?! Затова, защото не трябва да оставяме историята на нашия велик народ в ръцете на манипулатори, които да я идентифицират, и то на екрана, по един изключително комерчески начин, превръщайки разследването на артефакти, в пореден електронен покер. Защото ако зачитаме българското достойнство както и това на дедите ни, трябва силно да се постараем, щото с общи усилия да изведем истината за великата ни Древност и за Народа български. Защото културата ни е жива. И не трябва да допускаме с евтино комерсиално жонгльорство да се изсмуква от пръста история, която въобще не се вписва в стойностната система на древното ни присъствие и българските стари учения. Затова нека Бог да пази България! А ние да пазим родината от комерсиализацията и от стериотипните забавление за масите от типа „Скъп хляб и евтини зрелища” – модерния български вариант на древноримския принцип.
И ако нацията ни в момента се нуждае от Нов Ренесанс, то в никакъв случай не трябва да забравяме едни велики думи, изречени от един още по-велик и гениален българин, която някога беше казал:"О неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?!"

Та в този смисъл, думата ни е и нашата автохтонна българска теория, за най-древната история, по която Международната академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/ работи повече от 10 години и чиито изводи коренно се различават от интерпретирането във филма.
В това наше експозе е и отговорът ни на всички тези, които срещу подаянията на враждебни на културата ни задгранични спонсори, за пореден път се опитват да манифестират отричане от корена български, който тръгва от тук, от земите на Балканите преди хилядолетия. Защото такова антибългарско изкривяване на фактите не само, че обижда великата ни история, но е и антинаучно, фалшиво и …простете дори нагло, тъй като то обижда и труда на стотиците авторитетни учени от ранга на проф. Иво Кременски, както и хилядите български историци, работили по темата, на които не им остава нищо друго, освен да въздъхнат дълбоко и …да си посипят косите с пепел.

А всичко е просто. Дедите ни преди хилядолетия, след един от поредните световни катаклизми – потоп праста са тръгнали от люлката на Балканската цивилизация, от Балканите, за да направят като спирала един огромен преход до земите в Памир, Тин Шан, Персия, Сибир и Индия – където е регистрирано тяхното присъствие, след което – също след хилядолетия да се върнат в майката прародна. А Памир, Хиндокуш, днешните територии на Иран и Индия, представляват само една малка част от спирките и местата, в които те – предците ни са отсядали, преди предприемането на Голямото преселение, обратно към континента Европа – или т.н. „Голямо завръщане”, описвано в непрочетените и низвергнати от сътрудниците на Фондация „Тангра – ТаНакРА” хроники. Защото дедите ни са тръгнали – повтаряме - първоначално от земите на Балканите…., а не от Иран, Персия, Афганистан и Хиндукуш. В този смисъл и изказаните в научно-популярен контекст във филма мнения противоречат на най елементарните научни методи и принципи на изследвания и научни заключения, в по-голямата си част дори неправдоподобни, че дори и смехотворни. А това, че превъзходителството настоящ посланик на държавата Иран приветства възторжено начинанието, по време на промоцията на филма, в големия салон на БАН, събужда по един особен начин и любопитството на публиката, и поражда ред риторични въпроси относно вдъхновителите и спонсорите на творбата….

За научната мисъл на България е недопустимо, от такъв постен материал да се вадят генерални заключения. И то заключения, относно толкова сериозен научен въпрос, от къде са тръгнали и къде са се установили Българите.
Защото всеки уважаващ себе си учен би препоръчал, и то съвсем добронамерено, членовете на експедицията просто да четат повече древните анали и сериозна научна библиография. ….а те май дори и не са си направили труда да участват и в съвместни разкопки?! За какво говорим тогава?!

Интервюираните са избирани чисто и просто произволно. А самите членове на експедицията са подбирани също на произволен принцип: те не са професионални археолози, историци, неса дори и културолози...
Известно е отдавна на учените, че освен древната равнинна страна Балх /Балхара, Бактрия, Балхика, Болор = България/, със същия етноним е обозначена част от планинската верига на Хиндукуш и Памир. Естествено е, че и една част от наследниците на древните българи, мигрирали от Балканите натам, естествено са отседнали запазва в Памир-Хиндукушкия район по високопланинските долини. Затова повече от възможно е, както разбрахме и от филма, там във времето да са се съхранили етнически, лингвистични и други факти както и традиции при добива и обработката на метали и кожа. Защото приоритет на предците ни винаги е било високопланинско земеделско и скотовъдно стопанство. Добивали са скъпоценни минерали и полезни изкопаеми. А древните традиционни медицински знания и уменията на предците от Балканите са се запазили и препредавали и при по-късните миграции към Кавказ, във Волжка и Аспарухова България. Що се касае до мнението на изказаните уж „научни твърдения” за иранския произход на дедите ни, следва да припомним и факта, че във вековете умишлено са били укривани данни, без които е невъзможно да се добие представа за палитрата на персийските и ирански племена..

Странно, но за такива племена са обявени и скитите и сарматите, а тези изследователи, които претендират, че българите са азиатско племе, просто са подбирали селективни сведения, като умишлено са пропуснали най-важните. И именно по този начин те продължават ли, продължават безсрамно да заблуждават аудиторията. Докато връзката траки – перси - деди на днешните иранци, обяснена Херодот представя как персите векове наред са живели под изключителното влияние на тракийското племе меди и как са били повлияни езиково, културно и генетично от тях. Плиний пък е твърдял и, че медите са били деди на сарматите. Докато в съчиненията на Прокопий присъстват данни и за сарматите, които според същия автор са били от рода на тракийското племе гети.

От тракийските меди, персите взаимствали обичаите, религията, дори и облеклата. Докато Заратущра /Заратустра/ съвсем не е персиец, а потомък на протобългари / има теория, че може и да е и медиец/, чието истинско име е било Зартошт. С неговата генеалогия се е занимавал уважаваният татарски учен от Волжска България – академик Юхма. А името Заратустра, в контекст „златоух”, означава още мъдрец. То е идентично и с тракийската дума ЗАРТАС, ЗАЛТАС – златен, златист, като ОШТ означава още и уши.

Изследователите на "Авестата” обясняват името на Заратуштра, с наименование, с което са били именовани собствениците на т.н. порода златни камили. В художественото оформление на двореца във Варахш - (Бухарска област), една крилата камила, поддържаща царствен трон е служила за украшение на престола. Изображения на същото култово животно са открити и върху немалко монети, сечени в Бухара в периода IV-VIII векове. През 1992 г. именно в Бухара и в Самарканд академик Йордан С. Иванов прави своите изследвания. По сведения на историка Наршах ( от Х в.), на пазара в Бухара е бил ситуиран храм на идолопоклонници, където впоследствие са се продавали фигурки на свещенни двугърби камили.Докато пък в Самаркандския музей и в Ермитажа се съхраняват теракотни плочи от Афрасиаб, изобразяващи юноша, с венц под арка, держащ в лявата си ръка птица. Фрагмент от подобна плоча е намерен и в района на градището на Челек край Самарканд. Учените считат, че именно там се е намирал храмът, посветен на божеството на ярката звезда Тиштрии -(Сириус).
На него, в согдийския календар е бил посветен всеки тринадесети ден от месеците. Докато борбата на Тиштрии, с демона Апоша е олицетворявала двете сили в природата: благото от дъждовете и злото от сушите.

Върху фрагмент от осуарий, пазен в историческия музей на Узбекистан е изобразен и богът Рашну, с везни, които са абсолютно статични. Към него символично се приближава интересна фигура, с наргиле в ръце, която представя предводителя на откъснатата от тялото след смъртта човешка душа.
В този смисъл, в периода V-VIII век, зороастризмът е бил основната религия в Согдиана, Бактрия, в Хорезм и Фергана, за което свидетелстват и съхранилите се стенописи, както и разкритите такива при археологически разкопки, представящи различни митологически сюжети. Световно известни са стенописите, открити в процеса на археологическите проучвания на градището Варахша, извършвани под ръководството на чл.-кор. на АН на Узбекистан В.А.Шишкин. Стенописи са украсявали и стените на парадните зали на монументалния дворец на местните владетели. Именно тук са открити уникалните живописни композиции, представящи батални и ловни сцени както и прекрасно нарисувани животни. Много от тях са и с ритуално предназначевие. Подобни сцени интерпретират борбите на конници, възседнали слонове, а също и други фантастични животни. Гам е изписано калиграфски и името на великия философ и основател на една от най-древните религии на света като Заратуштра, Зороастр, Зардушт – тъй като на авестийски, гръцки и на средноперсийски същото име се произнася по различен начин. През IV в. пр. Хр.. древногръцките автори го описват Заратустра като легендарна личност, мъдрец и астролог, живял назад в хилядолетията. Според академик Юхма – той е потомък на протопредците на българите.

Действително зороастризмът като религия е толкова древен, щото нито античните историци, нито техните последователи и до днес не са постигнали консенсус и по въпроса къде точно и кога е възникнал, а и никой не е ходил на изток, за да проучва. Така вече повече от 200 години продължават научните спорове за месторождението и точното време на раждането на Зороастър - Заратуштра, за локализация на области, където за пръв път се е разпространило неговото учение. Няма абсолютно никакви данни за това и в "Авестата", която е основният източник за изучаване на зороастризма.
Ал-Беруни, основавайки се пък на средневековните хронологични традиции твърди, че Зороастър е живял само 258 години преди възшествието на Александър Македонски. Затова, изхождайки от тези данни, редица учени приемат и, че Заратуштра е живял в периода VII-VI в. пр. н. е. А други изследователи, ориентирайки се към лингвистичните анализи на "Гат" - свещената част от "Авестата", предполагат значително по-раненн период като датират живота на Заратуштра в периода - ХІІ - Х в. пр. Хр. – времето на изхода на библейските евреи от Египет.
И по древни предания, съхранени в древните анали на волжските българи, когато Заратуштра навършил 30 години е бил осенен от истинската вяря, като неговото откровение съставлява „Авестата”, базираща се на основата на борбата между доброто и злото..
Във времето на пророка Заратуштра, който според изследванията на акад. Юхма е бил от протобългарски произход и е създал на "Гатасите " – част от Авестийското учение - в 9 в. Пр. Хр. Е била особено актуална проповядваната от него монотеистична огнепоклонна религия, признаваща за върховно божество Ахура Мазда.
              продължава



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariniki - историята не търпи...
19.02.2013 10:50
манипулации... много хора и с различни интереси са се
упражнявали върху нея... но има и такива, за които истината е най-важна...
Бог да пази България... и народа ни... дано съумеем да съхраним
българщината и историята си... истинска и неподправена,
древната наша история..
цитирай
2. bven - На 1: Дано е така, както казваш, Маги.
19.02.2013 19:28
Все още много хора не знаят и не искат да признаят, че не знаят. А истината излиза наяве всеки един миг от времето, в което живеем. Затова толкова е лесно да се откажеш от силното и гордо минало, от вековен исторически корен и да се рееш с мислите натам, накъдето те насочва някой с нечистите си цели!
Защото " Който владее миналото, той владее и бъдещето!" .
Нека станем истинските българи и се погрижим за настоящето!!!
Благодаря ти за откровените мисли, поетесо и нека бъде лека вечерта ти!
цитирай
3. budha2 - - Българската история 1ч
30.04.2013 20:57

Фондация ТанНакРа се финансира от Шалом Те от Ротшилд притежава полвината свят и пак му се свидят пари за дезинформация липсва им божествената частичка във Българският ген
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14905662
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39057
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава