Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2013 08:00 - Българите в Италия
Автор: bven Категория: Политика   
Прочетен: 2511 Коментари: 0 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Винченцо Дамико

БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ В ИТАЛИЯ ПРЕЗ КЪСНОТО СРЕДНОВЕКОВИЕ

Книга писана в 1942 г. от Vincenzo D"Amico. Авторът е подвластен на ширещата се по това време заблуда, че древните българи са тюрки монголоиди. Въпреки това книгата е ценна с много информация за българите в Италия. Авторът смята, че в средата на XX век на територията на Италия живеят 3 милиона българи, потомци на древните български заселници.


image

 

 

 

 

Герб на гр. Корбета   

Corbetta

 

В средновековието (XII век) селището е било главен град на областта Burgaria - част от територията на Milano. Може би името на града идва от името на бащата на Алцек - Кубрат.


La Storia del D.O.C. Bolgheri - история на винопроизводството в селището Bolgheri в провинция Livorno.
 

 

 

 

  

San Giovanni a Piro - в тази статия се твърди, че българите са европеиди и са населили Италия в периода IV - IX век.
 

Bulgarus de Bulgarinus - този нашенец  бил един от първите четирима доктори по право в света (живял през XII век). Неговият учител проф. Ирнериус (основател на Болонския университет) го е наричал "os aureum"("златоуст").

   

 

По материали от:

image

 


 

Българската Италия

Автор БГНЕС, 2007

Италианските селища и местности, за които се твърди, че имат български произход, са поне стотина на брой: Болгаре - до Бергамо, Болгер-до Терни, Болгери - до Ливорно, Булгариа ди Чезена - до Форли, Булгарограсо - до Комо.

image
Най-истинското и като название, и като история от тях е като че ли
Челле ди Булгериа, на 100 км. от Салерно. Името означава Килии от България. До селото, в южната област Кампания, се стига след едночасово пътуване с кола от град Салерно. Виещ се планински път ви отвежда до долината Мингардо, която се намира в подножието на връх Булгериа.

Панорамата е великолепна. Оприличаван на излегнал се лъв, високият 1225 метра връх докосва с южния си склон Средиземно море. До тези южни земи българите пристигат през IX век от намиращото се по на север херцогство Беневенто, където се били установили два века по-рано. Създадената преди десетина години културна асоциация се опитва да пробуди историческото съзнание. Някои от участниците в нея още помнят участието си в младежките си години в местната музикална банда „И булгари“ (българите). Селото е основавано със заселването на монаси, дошли тук през Средновековието. Самото име Челле (килии) напомня за монашество, а Булгериа се свързва с близкия връх, който пък е наследил името си от българите.

С разкриването на българските корени през 1986 се заема дон Пепино Каталдо от Семинарията на близкото селище Поликастро Бусентино. Той идва по тези земи през 1964 г. след ръкополагането му за свещеник. Сред многото задачи, с които трябва да се заеме в ролята си на епископски секретар е и тази да проучи местната история.

В своето изследване, за което използва над 50 източника, дон Пепино описва подробно различните етапи в емиграцията на българите на Апенините. Първото преселение е през 452, когато като съюзници на хуните, българите отиват във Фриули, Северна Италия. След като биват отблъснати, се връщат по долното течение на Дунав. Втората и третата вълна на българите са през VI век. Тогава българите пристигат в Италия като част от византийската войска, която дебаркира в Сицилия. Едва при четвъртото емигриране през VII век прабългарите оставят по-трайни следи.

Както пише в изследването си за тях Винченцо д"Амико, през 667 г. в Италия влиза мирно синът на Кубрат - Алцек, който преди това се е разделил с братята си, сред които е и Аспарух. Алцек и неговите хора искат да останат на територията, управлявана от Лонгобардите. Намеренията им обаче са попарени от тогавашния крал Гримоалдо, който отпраща българите в Беневенто, Южна Италия. Там ги посреща дружелюбно Ромуалдо, син на Гримоалдо, който им дава земи за заселване, по онова време безлюдни - в Сепино, Бояно, Изерния. Така българите, от една страна получават помощ, а от друга, се превръщат в хората, които ще разработят неразораните полета на Юга - Пестум, Палинуро, Поликастро Бусентино. Те дават импулс за развитието на земеделието и овцевъдството по тези земи, които по онова време били само места за лов.

 

Петото и шестото заселване на прабългарите са в долината Мингардо и околностите. Така постепенно, както пише изследователят Джузепе Антонини, „изменяйки език, навици и религия, българите стават италианци“. Според Антонини към 830 българите биват изгонени от първоначално населените от тях места и се насочват към планинското възвишение, на което дават името си.

 

Изследователят Пероне-Капано пише, че „отчаянието на тези българи“ било толкова голямо от преследванията заради вътрешните войни в Беневенто и Салерно и заради набезите на маврите, че се принудили да поискат убежище при гръцко-италианските монаси.


MONTE BULGHERIA (1225 mt)

Планината Булгерия (1225 м)

Те обитавали пещери и отшелнически места в Южна Италия. В „Анали на Италия“ Антонио Муратори пише, че през 940 свети Нило да Росано, на път за манастира до Чентола бил взет за българин - заради расото си, бастуна и лисичата кожа, с която бил наметнат. Това доказва, че българите били познати и със специфичните си дрехи. Монасите били гостоприемни към българите, а зоната се смятала и за удобно прикритие от набезите на морските пирати.
Там българите създават и потомства, с които поставят началото на селища, съществуващи и до днес - Сан Северино, Сан Костантино...
Като
познавачи на строителния занаят

те   възстановяват и старинни центрове като този в Рока Глориоза, замъка в Чентола.... Или, както отбелязват историците, праотците ни идват в Италия не само за да населят земите й, а и за да внесат културата си по безлюдните територии. Свидетелство за това са поясите от квадратни и масивни стени, оставени от наследниците на Алцек. И до днес най-почитаните светци по тези места са свети Никола, света София и свети Йоан Предтеча. Смесвайки се с други европейски народи - италийци, гърци и германи, българите оставят на днешния италиански народ много неща, пише Винченцо д"Амико. Смята се, че българите, населявали Италия, стоят в произхода на много от фамилните имена на Апенините, които имат в корена си „булгаро“ - българин. Въпреки че в днешна Южна Италия тези фамили са рядкост, това съвсем не е така за богатата северна част на страната. В телефонните указатели на Милано и Торино например има поне десетина души с фамилното име Булгаро и близо 30-ина с фамилията Булгари, по подобие на световноизвестния бижутер.

Семействата с фамилни имена Булгаре, Булгарело, Булгарини, Булгарино, Булгарон са поне 200 на брой.
/Статия наПронто софия/.

Копие от: bgsviat.narod.ru/bulgarskata_Italia.htm




Тагове:   Италия,   българи,


Гласувай:
12



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869695
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава