Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2013 08:00 - трийсет и шест стратегеми
Автор: bven Категория: Политика   
Прочетен: 2406 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


В живота на Китай има една странна особеност, която чужденец трудно може да разбере: книгите, които съдържат най-ценното, най-нужното знание, изведнъж безследно изчезват и дълго време след това, понякога минават хилядолетия, изплуват на най-неочакваното място, при най-банални обстоятелства. Китайците сякаш случайно губели своите канони и също така лесно ги намирали отново.

Към непретенциозните канони на китайската мъдрост принадлежи и сборникът „Трийсет и шест стратегеми”. Историята на появата на тази малка книжка повече прилича на приказка, което впрочем не е и удивително, тъй като за истинското откровение е нужна приказка. През 1938 година – първата година от отбранителната война на Китай срещу японските завоеватели – някой си Ю Дъсюен връчил на гоминдановския чиновник Джън Юенгуей собственоръчно преписания от него текст на „Трийсет и шест стратегеми”. По думите на Ю Дъсюен той открил малкия трактат в някакво слабо известно списание, издавано в родната му провинция Шънси.

Ю Дъсюен от малък бил чувал старинната поговорка „от трийсет и шестте военни похвата бягството е най-добрият”.Естествено, той не можел да отмине публикацията, в която се разяснявали и останалите трийсет и пет похвата. Той се зачел в книгата и открил, че е написана на „черен език”, напомнящ зашифрованите записки на тайните общества и решил да не се задълбочава в нейното изучаване. След две години обаче, в една книжарничка в градчето Бинджоу в онези краища, той се натъкнал на сборник със старинни рецепти за дълголетие, в който за негово учудване бил вплетен и познатият му текст, наречен Книга на Трийсет и шестте стратегеми. Ръкописното копие, в което липсвала последната страница, дори е запазило името на преписвача – някой си Уан Бихой. Този път старинните даоски наставления накарали господин Ю да се отнесе към тайнствения трактат по-благосклонно. Той помислил, че в разгара на войната с жестокия враг книжката би могла да свърши добра работа на китайската войска. Джън бил на същото мнение и скоро осъществил първото й печатно издание – през 1941 година.

Така китайската култура се попълнила с още един шедьовър – анонимен, както и подобава на истинския канон. За произхода му можем само да се досещаме. Самият израз „36 стратегеми”за първи път се споменава в китайските хроники още през V век именно във връзка с вече известната ни поговорка, според която отстъплението е „най-добрият от всичките трийсет и шест военни похвата”. В европейската литература с думата стратегема е прието да се превежда китайският термин Дзи, означаващ някакъв план, разчет, но също така и уловка, военна хитрост. На този термин е близък по смисъл знакът Фа – похват, начин, метод.
В списъка, намерен от Ю, се срещат правила и похвати на военното изкуство, за които съобщават още най-древните книги в Китай за изкуството на войната. За съдържанието на стратегемите обаче в по-късните извори не са запазени никакви сведения. В книжката на Ю Дъсюен се споменават епизоди, отнасящи се към XVII-XVIII век. Това дало основание на китайските издатели да предположат, че става въпрос за произведение, създадено на границата между династиите Мин и Цин, т.е. през XVII век.

Оригиналният текст включва в себе си няколко смислови слоя, каквито са:
- трийсет и шест сентенции от четири или по-рядко от три йероглифа, представляващи названията на стратегемите
- кратко разяснение на принципа на дадената стратегема
- цитат от древния китайски канон „Книга на Промените”, поясняващ смисъла на стратегемата с термини от „Книга на Промените”
- обширен коментар към стратегемата, нерядко съдържащ данни за историческите прецеденти на използването й

,От над тристата съчинения по военно изкуство, споменавани в китайските извори, „Трийсет и шестте стратегеми” е последното, станало достъпно за четящата публика. Тази книга за тайните на победата над всякакъв противник и при всякакви обстоятелства изглежда първоначално се е разпространявала сред членове на тайни общества – доста многобройни и влиятелни организации в стария Китай. Тя в продължение на дълго време, няколко века, сама е била голяма тайна. Когато книжката привлича вниманието на властите на новия Китай, тя за пореден път е сметната за твърде важно произведение, за да бъде достъпно за всички. През 1961 година висшите чинове от Китайската народноосвободителна войска публикували нейно закрито (за вътрешно ползване) издание. Днес текстът на стратегемите заема своето място сред най-популярните издания в Китай, Хонконг, Тайван и Япония. Сега ги възприемат като ключ към успеха във всички китайски въпроси, удобно и ефективно ръководство за деловите и за личните отношения.

Значението на този доста древен канон, използван при гадаенето на избора за начина на действие е, че дава езика на техническото описание на динамиката на ситуациите, които се означават с отделните стратегеми. В основата на Книга на Промените стои системата на графичните символи, които се правят с два вида черти – цяла и прекъсната, означаващи двете световни сили – активното, светлото, мъжкото начало Ян и пасивното, тъмното, женското начало Ин. В книгите по стратегия Ин и Ян притежават изключително широк спектър от значения, като сила и слабост, нападение и отбрана, челна атака и заобиколен маньовър,истинско и измамно, явно и скрито, ярост и издържливост.

Ако интересът ви е провокиран, можете да продължите с 36-ге  стратегеми от тук:
special.zonebg.com/izmami/strategemi.doc.
Откъсът е от  Изкуството на войната, древни китайски трактати
.

 



Гласувай:
12



1. metlichina - мъдър е китайският народ...
21.11.2013 10:17
и постоянно върви напред, хубаво и поучително е да се вникне в тайните на успеха им..
цитирай
2. bven - На 1: Привет, прекрасна Метличина:)))
22.12.2013 10:26
Мъдър и съхранил хилядолетната история на света е китайският народ. Затова и словото му се възвръща в наши дни - дано повече четем и вникваме в човешката и космическа мъдрост!
Благодаря ти за включването, мила!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14874376
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава