Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2017 10:44 - царят краде, царедворците...
Автор: bven Категория: Политика   
Прочетен: 972 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Откраднаха 400 бона и 400 квадрата паркет от Двореца
Вежди май ще бяга посланик
Дворецът се рути след ремонта за 3,6 млн.лв. на Вежди
08.02.2017 13:02

Руши се Царският дворец в София, който 7 десетилетия е Национална художествена галерия и Национален етнографски музей (Вежди Рашидов искаше да го закрие малко преди първото падане на Борисов от власт през 2013 г., което сигурно не е случайно, като имаме предвид, че той е близък до турския тиранин Ердоган). Сградата беше „ремонтирана” за над 3 625 196 лв. при първия кабинет на ГЕРБ през 2012 г., но още на следващата вътре вече се появиха мухъл и нарушена мазилка. Днес проблемите със сградата поради нискокачествения, но затова пък твърде скъп ремонт са видими и отвън с просто око.

„Ремонтът” обаче не е просто некачествен. Той унищожи завинаги римските останки в основата на Двореца, както и тунела от него до Арена ди Сердика, която трябваше да е възстановена още преди години и да блесне по-красива от античния театър в Пловдив. „Ремонтът” зазида и килията, в която Левски е лежал, докато е текъл процесът срещу него по време на турското робство, алармира без да бъде чута известната експертка Бисера Йосифова.

„Ремонтът” беше и параван за кражби. Завинаги изчезна 400 кв.м уникален фигурален паркет, поръчан лично от цар Фердинанд във Франция преди 130 години, който струва стотици хиляди лева. И това не е единствената кражба. За ламината, заменил стария царски паркет не си струва да се говори, както и за грозните климатици, сложени в салоните до красивите мраморни камини – нещо, което не може да се види никъде по света, защото е фамозна простотия.

„Ремонтът” отне и необароковия блясък на зданието, по което последно е работил най-заслужилият архитект на стара София Грюнангер. Красивите стари дограми бяха подменени с най-евтино PVC в абсолютно нарушение на цялостния архитектурен облик на този безценен паметник на културата с многовековна история.

Интересно е да се хвърли поглед и към случващото се с грандиозния проект на Рашидов – т.нар. Квадрат 500, който не само не се радва на посетители, не просто струваше 43 000 000 лв. и така и не е довършен, но и също протече и прокапа заради прекрасното изпълнение от близката до ДПС фирма Главболгарстрой, която щедро получаваше поръчки и при двата кабинета на ГЕРБ. Вежди си приписа заслугата за Квдрат 500, въпреки че като проект той датира от 1980 г. и е част от ансамбъла от възстановените тогава във връзка с 1300-годишнината на България Св. София, Св. Александър Невски с неговата безценна крипта, откритата пак тогава Галерия за чуждестранно изкуство, чиято колекция Рашидов пръсна без цел и посока из новите зали на музея, и Паметника на Незнайния войн като център на историческата композиция от забележителности в сърцето на София.

Голяма драма настъпва за културния министър Вежди Рашидов. Слуховете, че ще бяга посланик в Париж и ще отстъпи поста в кабинета на Мирослав Боршош – фаворита на ресорния вицепремиер Румяна Бъчварова, май няма да се окажат преувеличени.
Злоупотреби за 400 000 лв. и 400 квадратни метра изчезнал паркет от времето на Фердинанд, оценяван на баснословна сума, са били регистрирани от проверяващите държавни институции в царския дворец, който в момента е нещо като нищо на света, а преди беше Национална художествена галерия. Без да се знае по каква точно причина безценният фигурален паркет от 19-и век е заменен с обикновен, са изписани стотици квадрати повече от настилката, отколкото е необходимо. Въпреки указанията на специалстите да не се подменя оригиналната виенска дограма на близо век и половина, това е сторено и то е взета най-евтина еднокамерна, при положение, че всеки среден човек знае, че струва само петкамерната. За нея обаче е плащано като за суперлукс. Всичко това разкри бившият шеф на галерията и бивш заместник-министър на културата Борис Данаилов. Според него откраднатите 400 000 лева са 15% от цялата сума на ремонта на Двореца, който без друго е доста некачествен и то си личи

Той изнесе данни за скандала с Норвегия, която финансира музея на съвременното изкуство, като викингите недоволстват за харченето на над 1,5 млн. евро или 3 млн. лева не по нормите, които те са предвидили като условие на дарението си с определени рамки. Нашите хора на Вежди са местили пари от перо в перо, без да имат право на това.

Напомняме, че бившият министър Петър Стоянович разкри неправомерното харчене на 976 657,66 лв. без ДДС или близо 1,2 млн. с ДДС при ремонта и довършването на Квадрат 500. Проект, който Вежди си приписа, въпреки че той е започнат в далечната 1980 г. от арх. Никола Николов, кмета Междуречки и тогавашния шеф на Комитета за култура Людмила Живкова.
„В Музея на социалистическото изкуство също има куриозна ситуация – там стоят два хладилни агрегата, от които единият не работи, но и двата са с един и същ фабричен номер, което е абсурд. И двата работят с фреон, който е забранен една година, преди те да бъдат монтирани”, разкрива още Данаилов пред сайта Трансмедия.

Тези „дребни” афери обаче ще изглеждат като семки и бонбонки, ако някой тръгне да рови супер раздутите разходи по Ларгото в София, които се правят от Министерството на културата, прогнозират експерти. Според тях никак не е случайно, че спецовете по паметници на културата и целият им институт бяха разсипани от управлението на Рашидов. Същото твърдят и от Фонд 13 века България, където също са спастрени милиони и откъдето скандално беше изгонен, без да се спазват законовите норми, именитият проф. Греди Асса, но лятната ваканция потули случая.
по данни  на http://19min.bg/news/8/85204.html



Гласувай:
11



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14871964
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава