Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2017 14:37 - ние и съседите ни
Автор: bven Категория: Политика   
Прочетен: 1947 Коментари: 15 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Учили сме в училище, че нашият народ - а и съседите ни - сме пришълци в тази част на света. Това е официалната версия на държавните историци от Освобождението насам.

В действителност нещата стоят другояче:

- Версията, че сме пришълци в собствената си страна е една нова версия, наложена през последните 100-150 години.

- Допреди 150-200 години - столетия и хилядолетия назад - се е учила съвсем друга история. И историците от древността до 18-19 век разказват друга история...

Името "българи" започва да се използва на Балканите  от 4 век. С него старите историци наричат същото местно население, което по-рано  е известно с имената мизи, "траки", пеласги и пр.

Многобройни примери и от фолклора, етнографията, обичаите, бита, традициите, езика - свидетелстват, че българите сме местен народ.


ШКОЛАТА НА ФАЛШИФИКАТОРИТЕ

- От Освобождението у нас е на власт една историческа школа - "Златарската" - по името на Васил Златарски, обявен за "Баща на българската история". Тя се е срастнала с държавата и е една и съща при всички управления. Налагането й не е резултат на научно превъзходство, а на политически интриги и чиновнически кариеризъм. Основателите й са изобличавани във фалшификации - и от наши и от чужди учени - а "кариерата" й е изпълнена със скандали.

- Почти всичко, което сме учили в училище е резултат на едностранчивите съчинения и историческото инженерство на тази школа. Доказателствата на нейните историци - за версията, че сме пришълци - всъщност са малко, изворите им също са бедни, но смелостта и творческия им размах са големи.

Историята, че българите сме доведени на Балканите отдалеч от Аспарух е една недоказана легенда - мит, който се налага у нас след Освобождението. Няма сериозни доказателства за такова далечно преселение. Нито за тюркски, ирански, памирски и пр. чужд произход на нашия народ.

- Безпътицата на привържениците на чуждия ни произход, може да се види в обзори като този: "Теории за произхода на древните българи". Защо тези историци като побъркани търсят произхода ни по Земята - и никъде не го намират - те си знаят. А данните за балканския ни произход са внушителни и многобройни. Точно тях търсачите на митичната "прародина" винаги заобикалят и никога не виждат.

 


  

КОРЕННИТЕ ЖИТЕЛИ НА БАЛКАНИТЕ И АНАТОЛИЯ

Местните жители на Южните Балкани са "пеласгите" - коренното, пред-гръцко население. Пеласгите живеят тук преди идването на гърците - за това няма спор сред днешните историци. Херодот-І-57: "атическият (предгръцки) народ бил пеласгийски".

"Според Херодот, по-раншното име на Гърция било Пелазгия.”
Христо М. Данов - „Христоматия по история на стария свят” (ДИ „ Наука и изкуство", София, 1976 г.). 
Херодот-ІІ-56

Нямало е спор и сред древногръцките автори - те разказват, че когато гръцкото племе пристига тук, то заварва "пеласгите" и попада в техния свят. Това е един свят от родствени народи на Балканите и Анатолия, с развита цивилизация и култура, които очароват и грабват гръцките пришълци. До такава степен, че гърците пожелават повече от всичко да ги притежават - и да направят местната култура своя. Те добиват фикс-идея - да усвоят тази цивилизация и буквално да я откраднат от местните жители.
Започват с възхищение от "пеласгите" и 
ги наричат "богоподобни", заради всичко което виждат у тях. Дори в гръцката митология им "дават" най-благородния произход - от "Пеласг - син на самия Зевс". Но когато усвояват местната култура, те вече искат да я направят само своя и да заличат всеки спомен, че някога не е била тяхна. Ревността им срещу местното население стига до там, че тези, на които по-рано са казвали "богоподобни", по-късно започват да наричат "траки" - в гръцкия език обидна дума - буквално "варвари", "диваци", "чужденци", "неелини". И им отричат правото да имат каквото и да е общо с т.нар. "елинска култура":

Географът Страбон: „Пелопонес преди да дойдат елините бил населяван от варвари. Но също цяла Гърция била някога населена с варвари, ако човек сам съди по преданията."

Многобройни са свидетелствата, че тези родствени пред-гръцки народи, са същите, които обитават Балканите и Мала Азия и днес и се наричат българи (и "македонци"), сърби, хървати, а също и "румънци", дори "турци" (в голямата им част). Това се опитват да скрият още от древността гръцките пришълци - като отричат правото на местните народи над културата им, те стигат дотам да им отричат и правото върху собствената им земя. Тази гръцка идея - да се преправи историята - достига пълната си сила в Ромейската империя, когато в нея се налагат гърците.

ВИЗАНТИЙСКА ПРЕРАБОТКА НА БАЛКАНСКАТА ИСТОРИЯ

Придворните официални византийски летописци след 7 век провеждат мащабна и продължителна кампания за прокарване на идеята, че местните са чужденци, а пришълците (гърци) са местни хора.

Тази отдавна разработена версия преди 100-200 години приемат наготово за свой шаблон и налагат повечето официални историци на Великите сили - до днешната епоха. Чуждите историци, когато се отнася за българската история обикновено се доверяват на българските историци. А те поддържат гъркоманска линия.

Цикълът на някогашната гръцка фикс-идея е завършен и тя е извървяла своя пълен кръговрат: "Културата и цивилизацията са изобретени от гърците, подети са от римляните и са завършени от Западна Европа."

А историята извън тази версия? Историята, която се е знаела допреди 100-200 години и за която има всякакви примери от историци и писатели от изток и запад, български и чужди, средновековни и древни?

СВИДЕТЕЛСТВА

За общоприетата стара история - отпреди 19-20 век - свидетелстват дори и самите привърженици на чуждия ни произход - например:

Йордан Табов: "На специалистите е добре известно, че в средните векове българите са считани за старо местно население на Балканския полуостров. Например Константин Иречек (един от основателите на Златарската школа) пише буквално:
 
В средните векове южните славяни често са смятани за аборигени (коренни жители); но това е недоразумение, произлязло при четене на древните писатели поради  незнание на историята.”
 
И така оказва се, че четейки древните писатели, нашите средновековни прадеди са грешали. Такива неща са възможни. Но все пак е интересно да разберем: какво са писали древните писатели и как трябва да се тълкуват “правилно” техните сведения?"

Петър Добрев -  най-известният популяризатор на "памирската теза" за произхода на българите:
Съгласно една доста разпространена във Византия традиция на българите се е гледало като на народ, произлизащ от древното тракийско племе бриги или фриги. Преки сведения за това е оставил Димитрий Хоматиан.”
Петър Добрев - “Необясненото и необяснимото в ранната българска история” - стр. 145 - 148" 
http://n-dimitar.hit.bg/kniga/kniga4.html

При по-старите историци това е всеобщо мнение:

 

 

  


ВЪНШНИЯТ ВИД НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕimage

Древно изображение на борци от остров Тера с чубмаси и перчеми. Типичен пример за "прабългарска" прическа - обръсната глава, перчем и плитки

 

image

Глава с чумбас от неолитно селище в Невали Кори, днешна източна Турция. Близки родственици на пелазгите са населявали и Мала Азия. (Виж Българите в Мала Азия от древността)

 

image

Жени от остров Тера със същата прическа

image

 

 

image

Изображение на Александър Македонски с чумбасВърху короната на българските царе е изобразен Александър Велики. Те го смятат за български цар, а себе си - за негови наследници.

 

Тази прическа е една отличителна черта на негръцкото (предгръцкото) население на Балканите.

Древногръцкият историк от 1 век Плутарх обяснява, че това е обичай на абанти (пеласгийско племе) и на мизи (тракийци).

Плутарх

 image

Ромейският историк Прокопий Цезарейски от 6 век описва, че тази "хунска прическа" навлязла на мода и в Цариград.

 

image 

Ние сме носели перчеми до преди 100 години по селата. От криворазбрана цивилизация, даскалите /"европейски" възпитаници/ са карали българските деца да си остригват перчемите.

(Райко Сефтерски. Принос към проучването на "перчема" или "чомбаса" у старите българи. Авитохол. 2002, кн. 21, с. 38-48)

 

Прическа чембас при българин от епохата на Възраждането(Павлович, 1872)


 

 

 

КОИ СА ПЕЛАСГИТЕ


Георги Раковски - един от най-големите наши историци пише:

 image

"Това племе или голям род, познато в елинската стара повестност под общото и обширно народно име пеласги, не е друго освен българи, изкривено от гръцките описатели поради недостатката на езика им. (Че гръцките описатели много странни речи писани с "б" са писали с "п" върху това можеме наведе много примери. Отечеството Александра Македонскаго, кое се е съхранило и до днес в правото си наименование Бела или Белица, тии са го писали в старост Пелла а днес Мпелитса. Тъй и множество други.)"http://ziezi.net/trakite2.html
БЪЛГАРСКА СТАРИНА, МЕСЕЦ ЧЕРВЕН (ЮЛИЕ) 1-И. БУКУРЕЩ, 1865

image

 

Пела (Бела)

 


Наистина да се изговори име като "Мпелитса" е ... трудно. Раковски днес е грубо отричан като историк. И не без причина - най-забележителното при него е, че той е съвременник на появата на новата версия за историята ни - че сме пришълци отнякъде. И я посреща с убийствен присмех. 
Раковски пръв развенчава "историята" от днешните ни учебници. По-старите историци и летописци преди него изобщо не са я коментирали - по простата причина, че не са я познавали и не им е хрумвало, че ще дойде ден историците да обявят, че българите са късни пришълци в България.

 

ИМЕТО ПЕЛАСГИ, ПЕЛАРГИ ИЛИ ПЕЛГАРИ

"Гърците наричат дедите ни пеларги – щъркели ( Страбон, География, V-2-4), защото както и щъркелите дедите ни са били в движение в зависимост от сезоните." Или защото името им е подобно.

 

Името пелгари

 

Народът, който гърците заварват тук, записват като "пеларг" или като "пелгар" ("пелгарой") - въпрос на съвременен прочит.

 

 

Изследователят Йордан Табов дава примери, че то е звучало близко до името българи, а грешката в прочитането на името на пред-гръцките жители като "пеласг" е на някои съвременни историци:

image

 

image 

За пестене на място старите автори записват думите съкратено. Това може да породи разместване на буквите при четене.

И така – пелАРГ или пелГАР? Според византолога Гардхаузен, когато в стар гръцки текст имаме букви една над друга, правилото е: първо се чете горната буква, а след това долната. Затова името трябва да се чете "пелгар".

Интересен момент - древните са записвали и ударенията - в името "пелгари" ударението пада на първата сричка - също както в "българи".

Примери:

Акрополът в Атина се намира до античния квартал Пеларгик - това е "пеласгийският" квартал - един местен "анклав" в погърчения град.

image

Самият хълм Акропол - според древногръцки автори (Херодот) - е застроен от "пеласгийски" архитекти.

Една героиня от гръцката митология носи името Пиларга или Пеларга. Колебанието между "е" и "и" показва, че гърците се опитват да предадат звук, който не могат да изговорят.

Името пелгари според д-р Йордан Табов е равнозначно на "българи" - понеже гръцките пришълци не могат да изговорят "Б" и "Ъ".

 


  

ПЕЛАСГИ, ТРАКИ И МАКЕДОНЦИ - ЕДИН И СЪЩ НАРОД

Древните гърци наричат местните жители отначало пелгари, а по-късно - "траки".

Че пеласгите и траките са един и същ народ е мнение на редица наши и чужди учени - Ал. Фол, Вл. Георгиев, В. Дюруй и др.

 

В своя труд за старите цивилизации "Светът на легендарна Гърция" френския изследовател Виктор Дюруй посочва, че в античността траки, пеласги и илири са били считани за три клона на една и съща общност. image

 

image Академик Владимир Георгиев смята, че трако-пеласгийския език е говоренв Юго-Източна Европа още от Неолита.

...

Българо-канадският езиковед Георги Сотиров - ELEMENTA NOVA PRO HISTORIA MACEDONO - BULGARICA:

В стари времена държавата на македонците се е наричала Ематия, а населението й – пеласги, казва през 1 век римския историк Помпей Трог.

През 2 век пр.Хр. гръцкия пълководец и историк Полибий нарича траките и македонците omogenes т.е. хора от един и същи народ, род или раса.

...

ЕДИНСТВОТО НА ЖИТЕЛИТЕ НА БАЛКАНИТЕ И АНАТОЛИЯ

В древността те са единен общ свят, а местните хора са близки родственици. Техните "народи" и "племена" нерядко се разделят и една част се преселва от Балканите в Мала Азия - и обратното. Дошлите от Анатолия без проблем се смесват с жителите на някоя балканска област, а дошлите в Мала Азия - с малоазийските жители. Понякога леко променят името си, за да се отличават от непреселилите се свои сънародници. Част от бригите стават фриги, част от меонците - пеонци, гетите - хети и пр. - според това в коя посока са пресекли Босфора. Така има две Мизии - едната е на Балканите, другата е в Анатолия. А проблемите започват с появяването на гърците и не са престанали до ден днешен...

image

Това е описвано често от старите автори:

Г. Сотиров: Плиний Стари говори за мизо-македонци в Мала Азия, които са се обединили в Ефес. Йоан Цеца през 11 век, също говори за тези "мизомакедонци".
Гласувай:
8
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. 1997 - Вълнуват ме два нерешени въпроса
10.04.2017 20:32
Къде изчезват през Първото българско царство боговете, погребалните могили и военните титли на пеласгите?
Как се появяват в Задкавказието народи, които се смятат за българи?
цитирай
2. barin - Здравей, bven. Напълно съм съгл...
11.04.2017 06:33
Здравей, bven. Напълно съм съгласен с написаното, че пеласги е името на българите. За Раковски и аз написах тема, защото него не го броят за историк. Той е неудобен за много хора. Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
11.04.2017 22:05
Чудесен постинг
А в него се крие и отговорът на 1997
Откъде се появяват в Задкавказието народи, считащи се за Българи?
Ами те са свързани с Александровата империя С масовото преселение от Балканите в Посока днешни Афганистан и Пакистан Със създаването на Согдийската империя и по късно -Кушанската, доминирана от Българи Дошли от Балканите при двувековното преселение
С разпадането на Кушанската империя започва обратния път на преселниците-известното велико преселение По обратния път към родните места, те имат опит в държавничеството и създават по пътя си държави Някои ги броят седем-до Стара или Велика България Минават и през Кавказ по обратния път
Та този народ, нашият, не се е зародил в Афганистан, просто там е създал държава
И както Таня каззва името е изчистено от гръцко влияние, не пелгари , а Българи!
Твърди се, че в унищожена плоча е имало надпис, в който се казва ,че Аспарух идва при свои Този надпис обяснява всичко в историята ни И защо е унищожен- също!

Хубави празници, таня!
цитирай
4. 1997 - Сигурно е така
12.04.2017 00:17
leonleonovpom2 написа:
Чудесен постинг
А в него се крие и отговорът на 1997

Сигурно е така, но види се, след Александър забравили бързо елинската култура и станали чергари, живели в аули и имали канове.
Айде, стига, бе.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, 1997!
12.04.2017 11:56
Точно в аула се проявява противоречието
Аул в латинският е смисъл на дворец, в съвременният ни език има смисъл на тържествена зала
Става дума за царски дворец
когато са в движение, той може и да е палатков но това не означава ,че те са примитиви
И Калоян умира в" аула" край Солун, което не е за учудване, че е палатков, след като е на поход!
Правят държави, когато те в Европа, след Рим са бледо копие на държава Строят градове!
Какви номади са това?
Това си е изопачение
цитирай
6. 1997 - Защо съмненията остават
12.04.2017 14:23
leonleonovpom2 написа:
Точно в аула се проявява противоречието
Аул в латинският е смисъл на дворец, в съвременният ни език има смисъл на тържествена зала

Ако римската дума аула придобива значението си на дворец при императорите, а преди това е била ползвана за вътрешен двор, то тя е привнесена късно на Балканите.
В същото време чергарите тюрки, монголи, башкири, хуни ползват едновременно думите хан, аул(в см. стан, а когато уседнали същото започнало да изразява селище) и Тенгри.
По- добре обяснява нещата "аул" в смисъла на азиатските народи, отколкото на римския.

(Ако Омир беше споменал за Троя, а Вергилий за Еней, че е живял в аул, може би щеше да е по- достоверно.) ;)
цитирай
7. leonleonovpom2 - Е, има обмен!нашият език е евр...
12.04.2017 16:15
Е, има обмен!
нашият език е европейскиІБългарският
Ако ние сме чергарски народ или номадски, трудно може да се обясни взаимодействието с латинския
би трябвало да вземаме от гръцкия- в ИРИ тогава той е основен защо ще вземаме от латинския?
Хубаво намекна за Еней Ами впочти всички имена на Приамовите деца и той включително / Подарк/ имат смисъл на съвременен Български език-Хромий- куц, Милий, изброявял съм и другите в постинг...
Също Еней-Еньо- Еньовден, явно свързан с него!
Българите са местен народ, който все пак се е придвижвал в различни посоки и се е връщал тук
Не е случайно идването на Аспарух тук!
цитирай
8. 1997 - Несъгласие
13.04.2017 22:43
leonleonovpom2 написа:
Е, има обмен!
нашият език е европейскиІБългарският
Ако ние сме чергарски народ или номадски, трудно може да се обясни взаимодействието с латинския
би трябвало да вземаме от гръцкия- в ИРИ тогава той е основен защо ще вземаме от латинския?
Хубаво намекна за Еней Ами впочти всички имена на Приамовите деца и той включително / Подарк/ имат смисъл на съвременен Български език-Хромий- куц, Милий, изброявял съм и другите в постинг...
Също Еней-Еньо- Еньовден, явно свързан с него!
Българите са местен народ, който все пак се е придвижвал в различни посоки и се е връщал тук
Не е случайно идването на Аспарух тук!


Не съм съгласен, че думата аул в писмените паметници от времето на Първата Българска държава е латинска заемка.
Не съм съгласен да се интерпретират древни имена със съвременния език без да се познава съдържанието, което онези хора са влагали в тях.
Не съм съгласен да говорим за връщане на Аспарух в прародината, игнорирайки похода на Алцек при Дагоберта.

За домашно: верни ли са връзките, интерпретирайки със съвременен български език имената:
Путко Мафани, Набил Еженави и държавите Гана, Я-п(а)-ония! ;), библейските герои Голем и Сила?
цитирай
9. leonleonovpom2 - Е и аз съм несъгласен!
14.04.2017 21:13
Къде съм казвал ,че аул е латинска заемка? Казвал съм, че го има в латинския!Защо аул, аула го има и в Български и в латински? Защо 4 000 хиляди думи в латински се припокриват с Българския? При това основни Като спомагателен глагол съм!
Сядам ,виждам, око , уста, кост, муле, куче, овца, агне И са стари думи Като видело и виделина...
Имаш ли някакво обяснение?
Алцек също не е отищъл на чуждо място Българите по генетични изследвания са най-близко до италианците!
Мога да ти кажа отговора на въпроса!
Защото имаме обща прародина- Фригия
Толкова!
А иначе имаш право
По тази логика съвременните гърци не могат да се интерпретират за древни ,заради това ,че езикът им съвпада в значителна степен с техния
Нали така!?
цитирай
10. 1997 - ?
14.04.2017 21:41
leonleonovpom2 написа:

По тази логика съвременните гърци не могат да се интерпретират за древни ,затова ,че езикът им съвпада в значителна степен с техния
Нали така!?

цитирай
11. leonleonovpom2 - Няма място за чудене!По твоят ...
14.04.2017 22:41
Няма място за чудене!
По твоят коментар:
За домашно-Верни ли са връзките на днешните гърци с античните, интерпретирайки ги с днешния гръцки език?!..............
Знаеш ли, интересува ме какво ти е мнението- какви са Българите според тебе?
Спокойно и коректно и аз ще бъда такъв
Държава в онези времена се създава много трудно Номадските формирования са временни, бързо се разпадат-авари, хазари и обикновено остават без следа, изчезва и народът с тях
Империите в древността имат живот до 1000 години-двете Римски империи например
А нашата държава е най- старата в Европа
Не може да е номадска, не е империя, не присъединява чужди народи към себе си, значи е нещо много сериозно, с дълбоки основи Тези, описвани славянски основи може да са такива , само ако са много близки с Българските!
Но този въпрос за Българската държавност съм го развивал в десетки постинги

Та как виждаш Българската държавност?
И как си обясняваш наличието на аул в Български и латински? При това в близък смисъл-дворец, а не барака!? Разбираш нали, в Българския под аул се разбира дворец, а не барака-също като в латинския!
цитирай
12. 1997 - Чукундурът е с един корен, дъбът с много
16.04.2017 22:13
leonleonovpom2 написа:

По тази логика съвременните гърци не могат да се интерпретират за древни ,заради това ,че езикът им съвпада в значителна степен с техния
Нали така!?

??? Връзката между гърците и елините е по- очевидна отколкото между румънците и римляните. ;)

Смятам, че българският народ е съчетание от тракийски, славянски и прабългарски корен. Приемам, че върху траките са оказвали влияние елини и римляни, върху славяните- германите, върху прабългарите перси, тюрки и може би монголи.

Смятам, че думите хан, аул, сигор елем, са от един език, а аула, индиктион от друг. Омуртаг прави разлика между двата езика: "по (пра)български сигор елем, а по гръцки 15-и индиктион".
цитирай
13. leonleonovpom2 - Дълга тема е приятелю!
17.04.2017 21:15
Общо взето се придържаш към конвенционалната ни история

Ако отвориш протоколите на Прусия от сездемнадесети век, ще останеш с впечатление, че династията е френска Всичко е на френски, дори когато умира кралят Слънце, кайзерът съобщава на придворни веста на френски
Управляващите говорят един език, които е приет за водещ, народът друт
Затова и бъркат Александър Велики с грък
Едно е сигурно-Българите на Аспарух и славяните тук не са чужди етносно и езиково едни на други
Иначе няма как да създадат обща държава
Водещ етнос не се отказва от езика си, а го налага Отказ от езика е сигнал и за отказ от властта
Всички империи налагат своя език, а не приемат чужд за основен
Специално за аул ,думата според мен е обща Идва от общите корени на езика
Има два базисни глагола във всеки език Върху тях се гради езика И единият от тях съвпадав Български и латински-съм!
В италианския има една дума- Имано-имане Обяснението е, че е с много стар произход Явно има фригийски произход
Какво излиза, че не имане произлиза от има, а има от имано!
Ето и другия глагол показва близост с много стар език!
Не, такива съвпадения не може да са случайни и независими, както коментирах и за аул

Такива смеси приятелю стават във физиката и химията-траки-славяни- прабългари На пръв поглед взимаш три неша и ги разбъркваш И получаваш хомогенна смес
Но често тази смес се разслоява
Има условия за тази смес-да се получи и да се задържи
Смесваните продукти трябва да са близки По състав, строеж!
Иначе не се получава смес
ОАвстро-Унгария-300 години това не е станало-да се получи един народ
При българи, славяни траки се е получило Как така е станало? Че да не може никой сега да каже нещо друго сериозно , освен ,че е Българин
Тази смес се е получила, защото съставките и са максимално близки-Българи-славяни, траки
Това е причината!

Хубава вечер!
цитирай
14. zaw12929 - Поздрави за интересната нужна и...
17.04.2017 21:29
Поздрави за интересната нужна информация
цитирай
15. 1997 - С уважение за коректната беседа
17.04.2017 23:24
leonleonovpom2 написа:
Общо взето се придържаш към конвенционалната ни история

Едно е сигурно-Българите на Аспарух и славяните тук не са чужди етносно и езиково едни на други.Иначе няма как да създадат обща държава

Водещ етнос не се отказва от езика си, а го налага Отказ от езика е сигнал и за отказ от властта

В италианския има една дума-

Смесваните продукти трябва да са близки По състав, строеж! Иначе не се получава смес
Хубава вечер!

Привързаност към конвенциалното често е признак за здрав разум. Това се отнася и за медицината, и за религията, и за историята.

Това, което смятате за "сигурно", подлежи на доказване. Не се паля да твърдя, че са противоположни, но във всички случаи българи и славяни се различават, щом Омуртаг ги отделя като ОБЕКТ на договор в Сюлейманкьойския надпис...

Това за "водещия етнос" подлежи също на обсъждане. Може да се допусне, че след клането на прабългарските родове те престават да са водещ етнос и езикът им отпада от употреба.

Това, че в италианския има "една дума" не е критерий. От детство помня, че селища Брест има в България, Белорусия и ... Франция. Една дума теория не прави.

Това, че смесите са нетрайни е едно предизвикателство към САЩ. Те създават държава не само от различни нации, но и от различни раси. Нека приемем "експеримента" им за критичен. Вече съществуват 200 години, нека го обсъдим след още 100. Мисля, че ще остават задружни докато това им е от полза. (Ето, шопите по софийско, макар, че като пра- пра внуци на печенеги имат монголоидни черти, са по- българи от много други. По- им е хубаво в България- българи са. Да не говорим за юдеите, които без проблем си сменят религия и народност щом им е добре)

Та, хубава вечер и ... пак ще се срещнем, след 10 години.... ;)
цитирай
16. leonleonovpom2 - Благодаря и на тебе за добрия тон, 1997!
18.04.2017 15:21
Е, никога не твърдя че съм само аз прав, а другите грешат
САЩ са постимперска държава- каквито са Франция, Англия, Германия, Италия
Империите генерират държави Актуален пример са Югославия и СССР Родиха маса нови държави
САЩ са по - специален пример
Подвластните на Англия щати ,в битка с нея извоюват независимост Няма да влизам в подробности, но тези щати служат като притегателно ядро към подвластните на Франция и току що освободените от Испания Тексас например за кратко е бил самостоятелна държава Калифорния е отнета от Мексико
В САЩ също има центробежни сили и няма да е изненада, ако един Тексас например даде заявка за отделяне
Мисълта ми беше друга-В България никой не може да се отдели фракция например от славяни, Българи или траки, особено пък по език
В щатите езиковото разнообразие е налице
В СССР не успя да се създаде съветски народ, В Австро-Унгария също Няма и югославски народ, въпреки ,че там различията са предимно религиозни
Затова казвам, че трябва да са много близки славяни, Българи и траки, за да създадат хомогенен народ
Що се отнася до италиански дал съм примери с два глагола, които са базисни съм и има
Но общите думи, с нюанси са над 4 хиляди И общото е далече назад, не е от времето на Гарибалди Дори сядам и виждам са с общ произход Уста, око , кост Ами ряпа, нима Българите не са познавали ряпата?! Съвпадение, звуково ?
Може, но единични случаи, като шестица от тотото!
Ами дедите ни са се занимавали със скотовъдство-агне ,муле , овца..., защо няма да имат собствени названия за тях и защо , ако са имали, ще се отказват от тях?

Желая ти здраве и успех!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10588091
Постинги: 2265
Коментари: 12220
Гласове: 32400
Архив
Календар
«  Януари, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031