Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2018 09:03 - отношението - функция на еволюцията6
Автор: bven Категория: Политика   
Прочетен: 1612 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ЯН и ИН са еднопосочни, еднополюсни, не творчески енергии. Не е така обаче със системата ЯН - ИН, която не е в покой и равновесие, а има динамично единство и самостоятелност на полюсите. И те именно сега, на Ментално ниво стават "Плът от плътта си". Низшият аспект и Висшият аспект започват единство в еволюцията без да губят индивидуалността си. Така АЗ-ът и Егото(Душата) стават основен двигател за личностна проява в единство, което е и единствената възможност за по - висша еволюция. Висшият умствен аспект носен от Адам, като представител на космичния дух(енергия) изгражда развитие чрез Низшия умствен аспект, който е Живота(Ева).

Затова те едва сега започват да раждат деца. На 230 години от своя живот Адам и Ева са успели да реализират първите плодове на своя придобит критерий и активизиран ум. Но в материалните полета на Земята раждат прародителите ни, а не в Рая, защото в Райската градина такава опитност не е възможно да се придобие и критерият Добро - Зло не може да се достигне.

За да се сдобие човек с истинските, с крайните възможности на своя ум да осмисля и преценя, трябва да стигне до крайност в натрупването на индивидуален опит и чрез осмислянето му да извърши синтез на битието в материалния свят. Това всъщност е единен, но двустранен процес, който се реализира само от отношението ни, което определя полюсите Добро и Зло.

Отношението като свързващо между тези два полюса на Божественото знание, дава възможността за творчество, за раждане на новости:на хора, на синове и дъщери, на дейности(Кайн и Авел имат професионална определеност), на употреба на материалния свят за живот и развитие, на познание и насочена умствена дейност. И на конкретни действия, често борбени, на умът за развитие породено от критични ситуации водещи дори до трагичната смърт на Авел. Но битието, вече придобито чрез отношението, бе тръгнало да се развива и те нямаха шанс да не бъдат подложени на това изпитание - да се проявят синовете Божии.

Човешкият ум е дуален - двусъщностен и затова никога няма да спре да се изразява двупосочно - чрез Низшия ум в материалния свят и чрез Висшия ум в духовните стремежи към божествеността. Затова повечето от зодиакалните знаци са дуални, носят в себе си нестихващата битка между дух и материя, между личните схващания за добро и зло.

Змията не излъга Адам и Ева, защото не може Мъдростта да лъже, не може тя да има низшите качества на животинския ум. Мъдростта е липса на отношение в неговите крайни прояви(добро и зло). Мъдростта е Божественото (най-висшето) ниво на отношението. Него са го имали, до изяждането на плода, само боговете. Затова са можели да творят в материята и да създават Души в съвършенството, което имаше в себе си Адам Кадмон, човекът по подобие и образ - преди Бог да отдели от него творческият принцип и да му даде самостоятелност в интерпретацията на материалните форми. Ева започва сама да възпроизвежда - като водата и земята. Ако Ева не беше отключила възможността за връзката между тези два аспекта на ума и ако Адам не беше се съгласил да изгради битие на това единство -сега просто нямаше да има човешки род, а само двама безсмъртни, които все още ще пасат животните в Рая и ще се радват на Божието присъствие. Но нямаше да имат свое творчество. Нямаше да са МУ подобни. Съвременната молекулярна биология твърди с пълно основание, че отношението СТРУКТУРА - ФУНКЦИЯ манифестира по-висша форма на движение на материята - БИОЛОГИЧНАТА. Струва ми се от това твърдение става ясно, защо структурата Адам и структурата Ева, чрез заложената в половата им система функция, могат да дадат развитие на биологичната форма. Но не само като вид, а и като подобие, тоест като СОЦИАЛНОСТ. Защото след плодът човекът е социално същество. Това ново стъпало е благодарение на функциониращият ум. Тогава не можем да отминем и развитието на посочената от съвременната наука формула като модул за взаимовръзката между Структура и Функция. Имаме основанието да продължим и да изкажем мнението, че отношението Енергия - Структура - Функция дава още по -висшата форма на движението - Квантовата. Защото Енергията, тази сила наричана Бог в древността, е основният механизъм поддържащ структурата в цялост и обезпечаваща нейните функции. В биологичния свят този процес е изключително важен (и сложен), особено когато се отнася до дейността на ума. Способността за анализ на информацията и синтез на качествата й става именно чрез енергийните преносители между полукълбата и клетките. Така човекът става мислещо животно. Трябва да уточним още нещо:

Изкушението не е процес на самопреценка, а ситуация за преценка "от горе". Сатана не може да подлага на изкушение материята, която още не е еволюирала до проявата на съзнание. Само функциониращият ум дава сведение за еволюираща материя към по - високи от материалните нива на развитието. Единствено проявата на съзнанието, чрез кардиналният принцип "отношение" показва нивото на съзнателност.

Ето страхът на Бога да не изядат хората и плода на безсмъртието - какво би станало ако низшето съзнание придобие безсмъртност и спре да се развива?!

Ясно е с какво същество е щяло да се насели Астралното поле - Едем. Възможността за висока еволюция на съзнанието означава преди всичко натрупване на опитности за Низшия ум и предоставянето на този опит за база на Висшия ум, който може да го употреби чрез
анализ - синтез. Едва сега може да се очаква проявата на троичността Теза - Антитеза - Синтез, която гностици и философи така упорито ни поднасят. Така е, но едва когато отношението принуждава натрупаният опит да стане база за дейност, от която може да се извлече нова функция - идеята присъща на висшия ум - която да прояви богоподобието в човека.

Защото БОГ преди всичко е
ИДЕЯ - принципи за нещата, а не самите неща. Богът, дори когато се проявява, когато е Отец (Творец), е безличностен. Осъзнаването на неговите принципи, според които Самият Той е творил вселената, дава възможност човекът да придобие критерии за тях и приложението им. Съзнаването на света "извън Себе си" бележи едно кардинално развитите, което се изгражда и развива в способност за обхващане на Микро и Макро космоса. Възклицанието "Гол Съм!", "Гола е!" е началото на съзнаването на същността на един елемент от природата водещ до осъзнаването на космоса. Проявата на хората в Едем е проява на същества живеещи в неведението на подсъзнателните дейности на ума. 



Тагове:   изкушение,   Адам,   Ева,   социалност,


Гласувай:
7



1. 1997 - Приложението?
10.01.2018 09:58
Какво е приложното значение на текста в политиката?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14911143
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава