Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2018 13:29 - Михаил Ходорковски: Ако Путин иска да бъда убит, никой не може да ме спаси
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 455 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Олигархът в изгнание е притеснен, че британските политици не разглеждат отравянето на Скрипал като престъпно деяние на близкото обкръжение на Путин   image

Михаил Ходорковски

 

Руският олигарх Михаил Ходорковски смята, че ако руският президент Владимир Путин иска той да умре, "никакви мерки за сигурност не могат да предотвратят това".

Живеещият в Лондон бизнесмен каза, че е решил да не наема лична охрана въпреки нарастващата тревога сред руснаците в чужбина след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщава британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Според живеещия в изгнание олигарх отравянето на Скрипал е ясен пример за наказание от страна на службите за сигурност срещу един дезертьор. По думите му то не представлява особена заплаха за политическите и икономическите изгнаници във Великобритания. Ходорковски е убеден, че смъртта на бившия висш служител на руската авиокомпания "Аерофлот" Николай Глушков не е свързана с отравянето на Скрипал.

"През съветската епоха нямаше много дезертьори от службите за сигурност, после броят им започна да се увеличава, а сега те започват да убиват тези дезертьори. Това се смята за много ясно послание: че не можеш да избягаш от специалните служби", каза олигархът на брифинг в централата на основаната от него организация "Отворена Русия" в Лондон.

"Аз съм добре известен противник на Путин и той изпитва силна ненавист към мен, но с мен случаят е различен", заяви той.

Ходорковски е бил информиран "полуофициално", че е бил включен в предишен списък с набелязани мишени, в който е фигурирал и убитият през 2015 г. опозиционен лидер Борис Немцов.

"Бях много по-разтревожен, когато беше убит Немцов, но имаше голям скандал за това и списъкът е анулиран", каза той.

Олигархът изрази безпокойство, че британските политици не разглеждат отравянето на Скрипал като престъпно деяние на близкото обкръжение на Путин, а го смятат за действие, одобрено от руското правителство.

"Руското правителство не е замесено в това. Правителството се състои от служители, които вършат обичайната служебна дейност, и единственото нещо, в което можете да ги обвините, е, че от време на време вземат подкупи", каза Ходорковски.

"Има обаче ясно разграничение между правителството и обкръжението на Путин. Всичко това е дело на обкръжението на Путин", заяви той.
Според него британското правителство би трябвало да признае, че си има работа с "организирана престъпна група", и е необходимо най-напред да открие кои са нейните участници и да предприеме действия срещу тях.

Попитан дали отравянето на Скрипал във Великобритания е било нарочно замислено да бъде извършено преди президентските избори в Русия, за да се окаже влияние върху общественото мнение, Ходорковски отговори: "Не преувеличавайте значението на това за руските избиратели. Никой в Русия няма представа кой е Скрипал освен тесен кръг хора от специалните служби. За всички други ситуацията изглежда по следния начин: Великобритания заплашва Русия. Това е."
Фактор




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4084731
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031