Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2019 17:19 - Българска диалектика: ГЕШЕВ1 И ГЕШЕВ2, ВСС1 И ВСС2 https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 249 Коментари: 0 Гласове:
0



Българска диалектика: ГЕШЕВ1 И ГЕШЕВ2, ВСС1 И ВСС2

08.12.2019 admin

  image  

**** Илия – все в тия *** Извърденото заседание на кабинета – на пожар заради настоятелно искане на Съвета на министрите на ЕС
.
„Над мен е само Бог“, беше заявил навремето бившият гл. прокурор Иван Татарчев.
.
За да не бъде главният прокурор почти равен на Бога, днес правителството прие законопроект за промени в НПК и Закона за съдебната власт.
Според тях шефът на Инспектората на прокуратурата ще бъде „независим прокурор“, който ще има правото да разследва при необходимост главния прокурор. Той ще се избира по предложение на поне 3 прокурори от прокурорската квота във Висшия съдебен съвет и с гласа на поне 7 от тях.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~.
А защо е тази промяна?
Официално е заради така нар. Венецианска комисия.
Неофициално, но напълно вярно – по ултимативно настояване на Съвета на министрите на ЕС (най-висшият му орган), състоящ се от държавните и правителствени ръководители или техни представители. Заради тях днес кабинетът се събра на извънредно заседание.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.
Същността на законопроекта, ако се обясни по-простичко е следната: Главният прокурор Иван Гешев1 си избира прокурор Гешев2, който да го проверява и предлага за санкциониране.
Това е така, защото според Конституцията прокуратурата е йерархична система и всички в нея са длъжни да се подчиняват на по-горестоящия. А на върха на пирамидата е Главния прокурор.
.
Новата промяна само ще потвърди изреченото от Татарчев.
Защото:
1. Инспектората е орган на Главна прокуратура, ще си остане такъв и е в нейната структура, която се ръководи от Главния прокурор.
2. Шефът на Инспектората е на щатна таблица, която се определя от Главния прокурор.
3. Бюджетът (парите) за дейността на Инспектората се определят и разписват от Главния прокурор.
4. В прокурорската квота на Висшия съдебен съвет, която ще предлага и избира Гешев2, влиза Гешев1 и още 9 прокурори, които са негови подчинени в състава на българската прокуратура.
.
САМОКОНТРОЛЪТ НА МАФИЯТА
.
Според мен коронният номер на всяка мафия е да си назначи свои контролни органи, които да са за парлама. Или ако ги назначи, да ампутира правомощията им така, че да не могат да шавнат „встрани”, не дай си боже!.
.
Пиша това не само заради Гешев1 и Гешев2, но и заради ВСС 1 и ВСС 2 (ВСС – Висш съдебен съвет)
Защото напълно идентична е ситуацията и с основния орган за контрол (самоконтрол) на съдебната власт – Инспектората към Висшия съдебен съвет.
.
__________________________
Сега съдебният инспекторат има само контролна и установителна функция, а не разследваща.
Според Главния съдебен инспектор Теодора Точкова малкият брой засечени нарушения се дължи преди всичко на факта, че Инспектората няма възможност да събира достатъчно доказателства. Тя дава пример, че ако нарушение от магистрат е заснето при видеонаблюдение, Съдебния Инспекторат не разполага с процедура, по която да се сдобие с видеозаписа.
Инспектората няма право да изисква свидетелски показания и документи, а само да изпраща покани до лицата да дадат сведения.
__________________________
.
И затова от 87 случая със съдии, които са минали през него (само толкова?!) едва 4 са били, и то проформа предложени за санкциониране.
.
Някои може и да са удивени, но аз не бях изненадан, че вместо да поиска повече правомощия за органа, който ръководи, Главният съдебен инспектор предложи скандална мярка – подчинението му на Прокуратурата, което завръща системата на Темида към тоталитарното й минало. Ето нейната идея за решаване на проблема:
„Удачно е разследващите органи, след възлагане от главния прокурор, да събират и предоставят на инспектората доказателства“.
Не бях изненадан, понеже за личността и тайните в биографията на Теодора Точкова съм писал навремето, когато я избираха.
Така се оказа, че освен прокурорите и съдиите са безконтролни.
.
Всъщност тези органи – Инспектората и Висшият съдебен съвет въобще не вършат никаква работа. Освен една – да парафират репресиите на прокурорската или съдебната система, ако се наложи.
Прав ли съм или не?
Ето едно доказателство от многото, които съм събрал. (извинете ме, но ще дам случай от репресия срещу мен и семейството ми, понеже по другите многобройни такива случаи лицата все още не са ми дали разрешение да ги изнеса публично)
.
В ПРАВОМОЩИЯТА И … ИЗВЪН ПРАВОМОЩИЯТА!?!
.
Преди две години, на 15 декември 2017 г. аз и съпругата ми информирахме Висшия съдебен съвет и Инспектората (вх. № ВСС-16867) за извършена фалшификация на два протокола от съдебни заседания от Мария Шейтанова, съдия в Софийски районен съд и настояхме аудиозаписите от тези заседания да бъдат запазени като доказателства.
.
След няколко месеца настоявания ВСС най-сетне оживя и ни съобщи, че е възложил на председателя на СРС (Софийски районен съд) да извърши проверка.
И после последва мълчание от близо две години.
.
В последното ни писмо, адресирано и до министър Данаил Кирилов като председател на ВСС, написахме:
.
„Считаме, че това мълчание е показателно за действително случилото се. Липсата на произнасяне по действията на съдия Мария Шейтанова от страна на ВСС и неговите органи е грубо погазване на законността и лишаване от конституционното ни и законово право на защита и справедлив съдебен процес. Категорично настояваме за бърза проверка и отговор!”
.
Дори и на фона на печащ се скандал, който щеше да отекне и в Европа, СРС въобще не оживя, но най-сетне оживя с отговор Висшия съдебен съвет.
Давам факсимилето, подписано от главния му секретар Николай Найденов.
.
В този отговор пише:
.
„ВВС ПРЕДСТАВЛЯВА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ… БЕЗ ДА СЕ НАМЕСВА В ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ. ВАШАТА ЖАЛБА Е БИЛА ИЗВЪН ПРАВОМОЩИЯТА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ.”
(бел.: чрез фалшификатите бяха укрити и доказателства за несанкционирано събиране и боравене с бази лични данни без задължителната регистрация в Комисията за защита на личните данни, както и за неплащане на ДДС-то от тази голяма и известна имотна фирма – „Мирела“ ЕООД. СГС в своето решение пък заяви, че изпълнението на данъчни и др. закони на държавата от фирмата „не е предмет на разглеждане по настоящето дело.“)
.
НО в закона се казва, че двете колегии ( прокурорска и съдийска):
1. назначават, повишават, преместват и освобождават от длъжност съдиите, прокурорите и следователите;
2. правят периодични и други атестации на съдиите, прокурорите, следователите, административните ръководители и техните заместници в органите на съдебната власт и решават въпроси за придобиване и възстановяване на несменяемост;
3. налагат дисциплинарните наказания – понижаване и освобождаване от длъжност, на съдиите, прокурорите, следователите, административните ръководители и техните заместници в органите на съдебната власт;
И освен това определят възнагражденията на съдиите, прокурорите и следователите.
********************************
Т.е. законът казва едно, ВСС – друго, а Инспектората му – трето, понеже се жали, че няма правомощия според нормативните документи и си мие ръцете с прокуратурата, от която уж трябва да е напълно независим.
*********************************
.
ДИАЛЕКТИКИ
.
Разбира се, западните дипломати, ЕС и Еврокомисията, Венецианската комисия при тогавашните промени в Закона за съдебната власт (разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска колегия) отчетоха „добра работа”.
На тези хора това беше в личният им и кариерен интерес. А обективната информация за действително случващото се у нас не работи за него!
.
Както преди и сега със сегашните промени „Гешев 1 и Гешев 2” ще отчетат успешна работа! Нали и днес трябва да демонстрират „резултати“ – като дипломати, като наблюдатели, като експерти!
Въобще, както се казваше в един лаф при комунизма „кипи безсмислен труд!”
.
ИЛИЯ – ВСЕ В ТИЯ
.
Пременил се Илия – все в тия”, гласи родната поговорка.
Но докато кипи този безсмислен труд, стотици хиляди български граждани на ЕС и десетки хиляди фирми продължават да са изложени на репресиите на родната Темида – прокурори и съдии от типа на тази Шейтанова. Такива служители на Темида ще продължават да укриват доказателства за прегазване на законността в държавата и дори за различни престъпления.
.
Ще напомня, че и комунизмът в последните десетилетия никого не убиваше или не пращаше в концлагер, никого не репресираше и не санкционираше като враг или кривнал от правата линия, без да пропусне да оформи този произвол и тази диктатура и по правов път.
.
„Гешев 1 срещу Гешев 2”, съдиите от „Висшия съдебен съвет 1” срещу съдиите от „Инспектората на Висшия съдебен съвет 2” – мимикрията чрез законови недоразумения да се запази и да пребъде тоталитарното начало е жива и както се вижда, дава и ще продължи да дава богати плодове.

Григор Лилов

image image    
  • Григор Лилов



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701543
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031