Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2017 11:01 - има време да опитате за себе си -
Автор: bven Категория: Рецепти   
Прочетен: 576 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     
                 ГЬОТЕ ГО ДОБАВЯЛ В САЛАТАТА ЗА ЗДРАВО                                          СЪРЦЕ

                                     

Вече усилено цветовете на глухарчето ни следват навсякъде. Затова искам да ви предложа нколко рецепти с хубавата билка - за здраве и красота. Ако искате - опитайте:

Лекарите-фитотерапевти знаят, че глухарчето помага при заболявания на черния дроб, далака и подстомашните жлези, чисти кръвта, отстраня­ва главоболието, подобрява храносмилането, влияе благотворно на водно-солевия обмен и изх­върля от организма шлаките и токсините.

* Авицена наричал глу­харчето "еликсир на слън­цето", който помага при сто болести.

* Китайските лекари твърдели, че ако ежеднев­но изяждаш по 5-10 стеб­ла, без цветовете, много болести след месец ще из­чезнат от само себе си.

* Римските матрони чистели с млечния сок пиг­ментни петна, лунички и брадавици.

* Руските царски лека­ри включвали сушените корени в състава на сто­машните, пикочогонните билкови смеси и за подоб­ряване на апетита.

* Листата на глухар­чето са се използвали и продължават да се използ­ват преди всичко в пресен вид - за приготвяне на су­пи и гарнитури, добавят се в салати. Това е най-доб­рият начин да се попълни запасът от полезни вещес­тва в организма.

* Известно е, че освен аскорбинова и фолиева ки­селина, витамините А и група В, в листата на глу­харчето се съдържат соли на калция, желязото и фосфора, които, за разлика от лекарствените продук­ти, изцяло се усвояват от организма. Ако искате да вдигнете хемоглобина и да подобрите работата на сърцето, задължително до­бавяйте в салатата листа от глухарче. Така е пос­тъпвал великият Гьоте и е живял щастливо до прек­лонна възраст.

ПРЕДЛАГАМЕ ви ре­цепта за салата, която ни прави вечно млади: накъсайте на ситно две шепи зеленина - глухар­че, салата крее, киселец, магданоз, зелен лук, ко­пър - каквото имате под ръка. Добавете две сварени яйца и една гла­ва лук, нарязани на куб­чета. С горчивия вкус може да се справите, като залеете салатата със сос, приготвен от една чаша кисело мляко и сока и сърцевината на половин лимон.

ФРАНЦУЗИТЕ, из­вестни ценители, също не са подминали глухар­чето без внимание и създават оригинална рецепта за салата: лис­тата на глухарчето се киснат в солена вода 2-3 часа, за да се намали горчивината. След това се нарязват, добавя се майонеза, олио, сол и горчица. Колкото по-пи­кантна е салатата, толкова по-слабо се чув­ства горчивият вкус.

ПОВЕЧЕ МЛЯКО

Отварата от глухарче­та помага на кърмачките да увеличат количеството кърма.
1 ч. лъжичка суше­ни корени от глухарче се за­ливат с 1 чаша гореща во­да, престоява 1 ч. Приема се по 1 с.л. половин час пре­ди хранене. В никакъв слу­чай не трябва да превиша­вате дозата. Млякото ня­ма да се увеличи, но ще за­почне да горчи и бебето ня­ма да суче.

ПОБЕДИТЕЛ НА ПРОСТУДИТЕ

За лечение на грип или простуда помага сладкото от глухарчета. Наричат го още мед от глухарчета. Вземат се 200 големи цвя­та, почистват се от чашелистчетата, измиват се с хладка вода, слагат се в тенджера и се заливат с 1.5 л вряла вода. Тенджерата се похлупва и се оставя на хладно да престои едно де­нонощие. След това се из­цежда водата, а цветове­те се изстискват. В настойката се добавя сокът на 2 лимона, 1.5 захар и се вари, докато се сгъсти - като сладко. Медът от глухарчета не се стерили­зира, слага се в буркани и се съхранява на хладно.

РУСКО КАФЕ

Чисто руско изобрете­ние е отварата от печени корени на глухарче. Нари­чат я кафето на бедните. Както и истинското кафе, тя има наситен кафяв цвят и характерния вкус, но не притежава тонизи­ращо действие. Напротив, "кафето" от корени на глухарче успокоява, помага при безсъние, и най-важно­то - понижава нивото на захарта и холестерола в кръвта. Корените на глу­харчето съдържат 40 % инулин - полизахарид, кой­то регулира обмена на липидите и помага за усвоя­ване на магнезия, микрое­лемент, при липсата на който се нарушава дей­ността на сърдечно-съдовата и имунната система.
Преди години посветих  на това вълшебно цвете пост за Цветница /bven.blog.bg/poezia/2011/04/17/chestit-praznik-cvetia.730754. Надявам се да е полезно написаното!

Това са рецептите на Домашен журнал
 www.domashenjurnal.bg/index.php/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/8408.htm
За себе си избрах и направих няколко дози мед /без заливане с гореща вода/ и всеки ден в салатата добавям пресни листа от нежното цвете - те нито горчат, нито са твърди.
Опитайте и на здраве!
l



Гласувай:
11
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. batogo - !!!:))) Благодаря ти, Бвен!
26.04.2017 10:02
Ще се възползвам от тези познания! Хубав ден!
цитирай
2. shtaparov - Като видях глухарчето ми се дояде ...
05.05.2017 16:55
Като видях глухарчето ми се дояде коприва :)) Опитвал съм салата от глухарчета инак- много ми харесва!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10435054
Постинги: 2244
Коментари: 12164
Гласове: 32119
Архив
Календар
«  Декември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031