Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2018 08:01 - фурмите
Автор: bven Категория: Рецепти   
Прочетен: 323 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Фурмите или защо арабите ги предпочитат ?

Публикувано от: Адриана Йорданова в От природата 09/02/2015 0

 

Помагат на стомаха да се справи с тежките храни

image

Фурмите или защо арабите ги предпочитат?

Спомняте си вероятно статията за бразилския орех, в която говорихме за ползите от съдържащия се в него селен. С високо съдържание на този химичен елемент са и фурмите. В тях има също 23 аминокиселини, пектин и въглехидрати, но и витамините А, А1, С, В1, В2, В6 и В5.
Фурмите са плод, който е изключително богат на фибри (между 60% и 85%) и естествени захари (предимно фруктоза и декстроза от 55% до 70%). Това е и причината в арабските страни да са на почит. С тях мюсюлманите прекъсват поста си, преди да започнат угощенията след залез слънце. Тъй като плодовата захар във фурмите се придвижва много бързо до черния дроб, където се превръща в енергия, затова тя е и предпочитана по време на Рамазана. Освен това, когато хората гладуват дълго време, организмът и храносмилателната система са отслабени. Предпочитани са и защото намаляват апетита, стимулират храносмилателния процес, помагат на стомаха да се справи с по-тежките храни.
Във фурмите има и фолиева киселина, желязо, калий, мед, магнезий и други минерали. Според диетолози 10 фурми на ден са идеалната дневна доза желязо. Освен това те са изключително полезни за хора, които страдат от анемия или таласемия ( снижено производство на хемоглобин). Бета-каротинът, лутеинът и зеаксантинът в тези плодове предпазват клетките от разрушителния ефект на свободните радикали.
Калият регулира сърдечната дейност и кръвното налягане, витамин А пък предпазва зрението. Според някои научни изследвания тези плодове защитават от рак на стомаха. Дори са препоръчвани по времене на бременност, защото се твърди, че улесняват раждането, тъй като подсилват всички мускулни тъкани, включително и матката.

image

Забравете за шкембе чорбата при махмурлук, защото фурмите са отлично средство при алкохолна детоксикация.

При консумация на фурми може да се излекувате от състояния, които са ви измъчвали дълго време. Фурмите са идеални при хора със запек, защото са естествен лаксатив. Благодарение на него се предпазва слизестата мембрана на дебелото черво, като намалява цикъла на изхождане. Специалистите препоръчват да се натопят няколко фурми във вода за една нощ, тъй като така ще има по-голям ефект. На следващата сутрин плодовете се изяждат, а водата, в която са били киснати се изпива.
Съдържанието на ниацин (витамин В3) във фурмите също е идеален лек при различни чревни смущения. Лошият холестерол бива блокиран след едно по-дълго приемане на плодовете. Освен това намалява размножаването на патологичните организми и се стимулира растежа на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт.
Ако се опитвате да имате дете или просто искате да повишите сексуалната си енергия, то фурмите са идеални за този случай. Перфектната смес за такива случаи е – шепа фурми, накиснати във вода, след това пюрирани със същата вода. Прибавя се и кардамон на прах и мед.
Забравете за шкембе чорбата при махмурлук. Има доказателства, че фурмите са отлично средство при алкохолна детоксикация. Симптоми като гадене, главоболие и колит изчезват бързо само след консумацията на няколко плодчета. Танините, които също се съдържат във фурмите, са отговорни за добрия и бърз ефект. Освен това е известно, че притежават антиинфекциозни, противовъзпалителни свойства, че кръвоизливите намаляват благодарение на тях.
Хората склонни към напълняване трябва да ограничат употребата на фурмите, защото това е един от най-калоричните плодове. Известни са с лепкавата си консистенция, и затова често полепват по зъбите и това може да доведе до налепи по зъбите. Препоръчва се след консумацията на фурми да ги измиете добре.
При обработката на фурми се използва парафин, който е вреден за хората с астма и алергии.Хората с проблеми с храносмилателния тракт е добре да консумират фурми и сушени плодове в компоти или добре накиснати във вода.
Във фурмите се съдържа и тирамин, който провокира свиването на кръвоносните съдове, а това може да предизвика и мигрена при някои хора. Противопоказна е и консумацията на фурми при камъни в бъбреците, защото те съдържат доста оксалова киселина.
рецепти
Тези бисквитки съдържат само полезни съставки, които организмът ще оцени. Те са бързи и лесни, богати на вкус и енергия, носещи щастие на вас и цялтото семейство.
Време за подготовка – 5 мин.
Време за печене – 12 мин.

Необходими продукти за 30 бисквитки (10 порции):

280 г микс от фини овесени ядки и пълнозърнестто брашно (сложете равни количества или както предпочитате)
70 г кокосови стърготини
50 г кафява захар мусковадо
110 г масло
25 г мед
25 г петмез от фурми
30 мл вода
1 чаена лъжица сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

В купа смесете микса от овесените ядки и брашно, кокос и захар.

В тенджерка смесете маслото с мед, петмез и вода. Сложете на умерен котлон докато се разтопят. Отстранете ги и добавете сода. Разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа шупне и веднага изсипете при сухите съставки.

Оформете топчета, които се притискат, така че да се получи диск с дебелина около 5 мм.

Сложете тавата, покрита с хартия за печене, в предварително нагрята на 180 градуса с вентилатор фурна, на средно ниво и печете около 10-12 минути.





 



Тагове:   сладки,   състав,   фурми,


Гласувай:
10
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10432193
Постинги: 2243
Коментари: 12164
Гласове: 32112
Архив
Календар
«  Декември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031