Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2018 20:16 - вие използвате ли горчица?
Автор: bven Категория: Рецепти   
Прочетен: 721 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Всички обичат горчица

10МАР2011

10 мар, 2011  Здраве

imageПреди да ми възразите предлагам, да прочетете и останалата част от статията. Горчицата и в частност синапа се използват като лек и храна от преди 3000 години, което си е доооооста. По-интересното обаче е че името й идва от латинското “mustum”, ако сте позабравили латинския, нека ви подсетя – означава „трябва”. Всъщност mustum значи младо вино, но много по-внушително щеше да е ако наистина идваше от английското “must”. Въпреки това си мисля, че горчицата наистина трябва да се яде, а детайлите защо точно трябва, може да откриете по-долу.

В случай, че не знаете как се прави горчицата, на бързо ще ви споделя. Доста е лесно: синапените семена се смилат на брашно, което се залива с бяло вино и/или винен оцет и вода. Кашата престоява известно време (леко може да бъде и сварено) и готово, по желания се добавят сол, кафява захар и подправки. Може да си правите и в къщи, само трябва да знаете че силата на синапеното брашно и неговите „вълшебни” или просто лечебни свойства траят до 2 – 3 седмици след смилането на семената.

Да премина и към обосновката защо трябва да се яде горчица, или поне как може да ни въздейства и помогне синапеното семе, брашно или олио.

Горчицата е полезна, защото подобрява кръвообращението, има противовъзпалително и детоксикиращо действие. Ето и детайлите. Самото синапено семе се използва за лечение на респираторни проблеми, то помага при главоболие, простуда и кашлица. Ако случайно ви липсва апетит, пак може да се възползвате от горчицата или от синапа в чист вид – 15 мин. преди хранене изпийте една чаша мляко с няколко семена черен синап в него (може леко да ги счукате за да се смесят полезните му съставки с млякото). Черния синап обаче може да се ползва и като детоксикант – сложете 1 с.л. брашно в една чаша вода и я изпийте, това ще предизвика повръщане и по този начин ще се отървете от токсините (в случай че имате подозрения за натравяне след вечерята  стъщата/свекървата – не съм споменавала, че е умишлено image ). Консумацията на една супена лъжица синапено семе 2 или 3 пъти на ден може да има и слабително действие. С тази билка може да се лекуват още астма, бронхит, ползва се против измръзване, срещу невралгии, пневмония и какво ли още не, но спирам до тук.

Толкова за билкарството и знахарството, време е за кулинарство – също толкова важно за здравето ни като предните две. Някои ще кажат, че не обичат горчица, да ама не им вярвам защото горчицата е също като хайвера – всеки може да намери нещо за своя вкус. Ще ви изброя няколко вида горчица, които в голяма част от случаите са доста близо до самостоятелни сосове (само им добавяте сметана или майонеза или кисело мляко и сте готови). Отплеснах се, ето няколко от любимците ми видове и комбинации: горчица с мед, сладка горчица (с кафява захар, или мед), горчица чесън и мед, горчица с плод (смокини, ябълка, череша и др.), горчица с подправки (босилек, магданоз, чесън, лук, розмарин и др.), люта горчица (с различни люти пипери), дижонска горчица изобщо разнообразие има, пробвайте и няма начин да не откриете нещо за вашия вкус.

В допълнение предлагам и няколко хубави рецепти с горчица, не знам колко са лечебни, но със сигурност няма да ви навредят.

Яйца с млечно-чеснов сос.

Картофи по американски.

или картофи по градинарски.

Литовски борш.

Хрупкави рибни филета, като аз бих добавила и малко галета към рецептата.

или филе от риба, запечено със сос от сирене

И един сос за бяла риба

Първоначално се стреснах, че ще ви разочаровам и няма да мога да ви предложа десерт с горчица, но упоритото търсене се увенча с успех. Ето го и него Десерта:
Нужните продукти за 6-8 порции са:
1 / 4 чаша масло, разтопено
1 / 2 чаша кафява захар
2 супени лъжици горчица
500 гр. консервирани праскови, изцедени и нарязани
350 – 400 гр. ананас от консерва, изцеден и нарязан
2 големи банана, нарязани на парчета

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 160-170 градуса. Смесете маслото, захарта и горчицата в малка купа, разбъркайте добре сместа. Резервен 1 / 4 чаша за заливка.

Изсипете плодовете в йенска тавичка или друга такава с капак и прибавете 1 с.л. с връх от захарта,маслото и горчицата. Печете 40 мин., десерта се сервира топъл

Предполагам, че мигате невярващи, затова ето и линк към източника ми.

И накрая нещо наистина екзотично поне за моя вкус, тъй като не знам дали трябва да е към предястията или към десертите, го слагам тук – само за смелчаци.

(не вреди да знаем и това:
Учeнитe вeчe дokaзaxa, чe cинaпът ce oтнacя kъм пoдпpaвkитe c нaй-cилeн oздpaвявaщ eфekт. Cинaпeнитe ceмeнa пoдпoмaгaт ycвoявaнeтo нa мaзнитe xpaни, koитo тpyднo ce пpepaбoтвaт oт cтoмaшнитe cokoвe и пpecтoявaт пpekaлeнo дългo в xpaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa.

Пpи xopaтa в нaпpeднaлa възpacт тaзи пoдпpaвka блaгoпpиятcтвa пo-бъpзaтa oбмянa нa вeщecтвaтa. Cинaпeнитe ceмeнa ce пpилaгaт пpи paзлични cъpдeчнo-cъдoви зaбoлявaния /aтepockлepoзa, xипepтoния/, пpи бoлecти нa чepния дpoб и жлъчнитe пътищa, пpи xpaнocмилaтeлни paзcтpoйcтвa, мeтeopизъм и peвмaтизъм.

Koгaтo мaлkитe дeцa нямaт aпeтит, тe чecтo инcтинkтивнo пpeдпoчитaт cинaпa, пpeдпoлaгaйkи, чe тoй щe им пoмoгнe. Пpeпapaтитe нa ocнoвaтa нa тaзи пoдпpaвka имaт лokaлнo дpaзнeщo дeйcтвиe.

Лeтливитe изпapeния нa cинaпa пpитeжaвaт aнтибakтepиaлни и фитoнцидни cвoйcтвa. Пopaди тoвa тaзи пoдпpaвka ce изпoлзвa в xpaнитeлнaтa индycтpия зa cъxpaнeниe нa бъpзopaзвaлящи ce xpaнитeлни пpoдykти.

Hяkoи yчeни cмятaт, чe пиeнeтo нa cмлeни cинaпeни ceмeнa нa пpaзeн cтoмax, cпoмaгa зa изocтpянeтo нa yмa, cъщo тaka e пoлeзнa пpи oтpaвяния c вcяkakви тokcични вeщecтвa и пpoяcнявa зpeниeтo.

Cинaпeнoтo мacлo cъдъpжa бeтa cитocтepин /пpoявявa ecтpoгe нoпoдoбнa, aнтиaтepockлepoтичнa, пpoтивoгъбичнa и бakтepиocтaтичнa akтивнocт/, xoлин, xлopoфил /пoдoбpявa cъcтaвa нa kpъвтa, kaтo пoвишaвa koличecтвoтo нa лeвkoцититe, epитpoцититe и нa нивaтa нa xeмoглoбинa/, ниkoтинoвa kиceлинa, витaмин A, E, D, B6, K и P, a cъщo e и пpиpoдeн aнтибиoтиk.

To имa opигинaлeн и пpиятeн вkyc и e бoгaтo нa изoтиoцинaти, cинигрин, eтepичнo cинaпeнo мacлo и нa тoвa ce дължaт нeгoвитe бakтepицидни и пpoтивoглиcтнa akтивнocт.

B cинaпeнoтo мacлo витaмин A ce cъxpaнявa пpoдължитeлнo вpeмe /дo 8 мeceцa/, a peтинoлът пoдпoмaгa pacтeжa и paзвитиeтo нa opгaнизмa, ocигypявa нopмaлнaтa фyнkция нa eпитeлa нa koжaтa и лигaвицитe.)
 




Гласувай:
9



1. bojo12345 - Много полезен пост, Бвен:)))
05.11.2018 20:58
Сега си обяснявам защо в моето семейство тя е на почит, значи витамините и имунитетът са приоритет!
цитирай
2. bven - На 1: природната аптека ни дава много полезни вещества, но ние не винаги виждаме:)))
15.11.2018 10:48
Затова, да ползваме, когато и колкото ни е позволено.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869439
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава