Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2013 08:00 - ансамбъл пирин
Автор: bven Категория: Регионални   
Прочетен: 6989 Коментари: 7 Гласове:
13

Последна промяна: 04.05.2013 09:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


АНСАМБЪЛ “ПИРИН”

image

Ансамбъл „ПИРИН” е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света.

image

image

Създаден през 1954 година, с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

image

Обликът на ансамбъл ”Пирин” внушава на всеки, докоснал се до изкуството му, че фолклорът е безценното духовно съзидание на един народ, което живее и органично прониква в съвременността.

image

В своята творческа биография и репертоар ансамбъл”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, ”Балкантон”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната; има издадени 12 дългосвирещи плочи; 16 аудиокасети; 6 компактдиска, 3 видео касети и множество рекламни издания.

image

За времето от своето съществуване ансамбъл”Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти по света.

image

image

Всеки, който е гледал постановките и е слушал песните на ансамбъл „Пирин”, изпитва желанието отново да се върне към тях, защото така се докосва до висините на националния български дух.Това е една от причините ансамбълът да получи много световни награди като:
„Златната плоча” на гр.Нешвил 1982 г.;
наградата „Грамми” през 1990 г. за участие във втория албум на „Мистерия на българските гласове” на Марсел Селие.

image

Участвал е на Международните фестивали в Картаген 1965 г. и в Тирана 2003 г., в Международните фолклорни фестивали в Италия, Словения, Дните на България в Брюксел Белгия, „Балкански площад” Гърция, Франция, Алжир, Република Корея, Рупублика Македония.

image

Носител е на наградата „Кристална лира” 2007 за концерт-спектакъла „Гласът на Пирин” / в памет на проф.К.Стефанов/, наградата „Златен карагьоз” от Международния фолклорен фестивал гр. Бурса – Турция /2007г/ и голямата награда „Златен мост” от Международния фолклорен фестивал „Буюк чекмедже”- Истанбул / 2008 г/. Носител на голямата наградата на Муждународния фолклорен фестивал „Нестинарка” Бругас 2012.

image

Основна заслуга за създаването и израстването на ансамбъл ”Пирин” има проф.Кирил Стефанов – главен художествен ръководител и диригент на ансамбъла от 1956 г. до 2005 г. Той е един от най-изявените композитори и творци в народно изпълнителския жанр в българската музикална култура, професор по хорово дирижиране.

image

image

В ансамбъл „Пирин” работят вече няколко поколения талантливи артисти – певици, музиканти, хореографи и танцьори.Солисти са  Руска Стоименова, Илия Аргиров, Венета Цветкова, Таня Костова, Татяна Сърбинска, Пелагия Костова,Стойка Германова,Силвия Симеонова и др.:

image

image

image

image

image

image
image

image

Емблематични музикално – танцови творби за Ансамбъл “Пирин” са: „На мегдана”, „Тъпани”, „Тракийски триптих”, ”За свободата”, „Пролетни игри”, „Игра”, „Средногорки”, „Три моми”, „Пирински полъх” и други, по музика на Кирил Стефанов, Александър Кокарешков, Петьо Кръстев, поставени от изявени хореографи като Костадин Руйчев, Кирил Дженев, Тодор Бекирски, проф. Николай Цветков, Лилян Данчев, Кирил Апостолов, Георги Гаров и др.

image

За 55-та си годишнина ансамбъл „Пирин” подготви и представи Премиерния си спектакъл „Старо имане”, с който бе открит 14-я Салон на изкустватав зала І на НДК София.
Спектакълът претворява наследството на традиционния фолклор във въздействащо съвременно изкуство и доказващ по безспорен начин, че българският фолклор продължава да звучи и да вълнува със своите дълбинни послания и жизненост.

image

По повод 100 години от Освобождението на Горна Джумая, Ансамбъл „Пирин” представи премиерния си спектакъл „…Слушам ви гласа жалостен” – изграден върху образци на народното творчество /народни песни и танци/, тематично свързани с борбата за Освобождение на Югозападна България, издаде два компактдиска съвместна продукция с БНР.

image

През 2013 се навършват 80 години от рождението на Кирил Стефанов. По този повод ансамбълът подготви концерт – спектакъл „Аз съм Пирин, мила ми земьо”

image

Творчески екип:
Петьо Кръстев – Гл. художествен ръководител и диригент на оркестъра
Лилян Данчев – Главен хореограф, Йоланта Лазарова – Диригент на хора, Атанаска Ковачева – Артистичен секретар

image

Ето и някои от най-хубавите песни:
vbox7.com/play:6b4798e7
vbox7.com/play:e978d18e
vbox7.com/play:dc7f0541
www.youtube.com/watch
www.youtube.com/watch

image

Текстовия и снимковия материал събрах от нет-а с много любов за всички, които обичат ансамбъл Пирин и неговите песни и хора! Светли празнични дни на всички!













Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Изключително стойностен постинг!!! И хубаво напправен!
04.05.2013 10:39
Трябва да обръщаме повече внимание на родното ни изкуство. Имаме прекрасни музиканти, композиторите ни бяха епоха. Тези ансамбли са последните бели лястовички в тази област и се явяват последната преграда пред приматите в изкуството, които вече са навсякъде.
Аз съм голям почитател на българската музика, а с напредване на възрастта ми все повече се заслушвам и в чуждите. Много обичам напр.румънската народна музика и специално творчеството на Джорджие Енеску, рускките нароодни песни и др. Не понасям органически английски, шведски и др. народни песни. Да напиша нещо за българската музика обаче не мога, макар да съм близък с много музиканти. В чипа ми са вкарани други музики, които нося в сърцето си непрестанно. Сега пиша за Менделсон, от години слушам много сериозно Хайдн.
Брависимо за постинга,
Коста
цитирай
2. stela50 - Поздравления за прекрасния постинг, Бвен !
04.05.2013 14:26
Красиво и вълнуващо представяне на ансамбъл Пирин,
на великолепието и неповторимостта на бъргарските
народни песни и танци ...
Светли празнични дни, всичко добро на цялото семейство !
цитирай
3. planinitenabulgaria - Още един коментар от мен:
04.05.2013 15:45
На последния клип има снимка от Пирин, направена от Хвойнати връх. Виждат се аст от вр. Тодорка, връх Възела, от който се отделя рида Тодорка от централното било, вр. Бъндеришки чукар, част от долината на река Бъндерица и част от долината на р. Муратова. А в далечината стърчи масивът на Каменица.
цитирай
4. injir - Брат ми доскоро игра в ансамбъла, а ...
04.05.2013 15:56
Брат ми доскоро игра в ансамбъла, а сега е вече пенсионер. Снаха ми още пее там. Вижда се вдясно от Кирил Стефанов.:) Поздрави!
цитирай
5. mariniki - ех, че е хубаво при теб...
05.05.2013 01:32
светли дни ти пожелавам, мила Татяна...
поздрав и прегръдка за теб..
цитирай
6. inel379 - Изкуство, което кара сърцето да трепти!
06.05.2013 03:04
Душата ликува от красотата просветлена!
Нали за радост сме родени!
Благодаря ти за пъстротата и топлото гостоприемство!
Цветно и обично да ти е, мила!
Много усмивки за теб!:)))
цитирай
7. bven - На всички, посетили и оценили изкуството на ансамбъл Пирин: Благодаря!
06.05.2013 18:44
Празничните дни отлитат, но хубавата песен и танц карат кръвта да кипи, да се вълнува и да носи радостни моменти за душата:)) Научих чудесни неща за ансамбъла от вас, приятели. Дано хубавата българска песен се носи и прославя българите и България! Нека Гергьовден озари със светлина всичко родно и мило, а Св.Георги ни защитава и води към творческите пътища, отредени от нашата съдба и Вселената!
Честити празници и нека на всички ви е светло на душите и цветно пред очите!
Светла и щастлива седмица!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14870134
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава