Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2020 07:38 - Завръщането на Тангра
Автор: bven Категория: Регионални   
Прочетен: 818 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

После пътят на разселилия се народ може да бъде проследен. Една част, по-малката достига Ирландия, племената Фир Болг. Друга част минава през днешния Анадол, образци на развилата се по нашите земи писменост ще намерим в развалините на древната Троя. Съседството с Шумер намира двустранно отражение. Върховният Бог на шумерите бива наречен Дингир, маговете им – колори, а две от познатите ни от надписите племена – Утии и Гутии. От наша страна ние приемаме в своя език самото име Шумер /или Сумер/, съхранено до днес в редица имена на селища и местности в Дунавска и Волжка България. А също в съхранилите се думи от шумерския език, откривани днес от историци в Балкария, например.

***

Сред други народи, под други имена отново се сблъскваме с познатия ни модел. Абхазкият Сабазиос е Айтар, седмоликото божество, владетелят на седемте Божествени сили. Такава е народностната ни съдба – да оставяме следи навсякъде, където стъпим.

А пък онези, които твърдят, че древните ни прадеди били езичници, изглежда не познават същността на Българската Вяра. Ще се намери ли поне един-единствен теолог, готов да потвърди, че тристишието



"Тангра - това е небето;

Тангра - това е земята;

Тангра - това сме ти и аз" –

е езическо?

Да дадем отново думата на Федорова Л. В. от Якутск:

“На пръв поглед Тенгрианството е политеистично, но по своята същност то е дълбоко монотеистично. Освен Тангра, висшата Сила, включваща в себе си непрекъснато съзидателно творчество, други няма. Всички останали сили са Негови творения – помощници, посланици.”

Тангра е Богът - Дух, Богът - Вселенски Разум, Вездесъщ и Всепроникващ. Нямащ нищо общо с антропо- и зооморфните образи на езически божества и припкащи около тях богчета. Култът към Тангра е опит не да бъде обяснен Бога, а да се обяви Неговото съществуване и присъствие. Да се покаже наличието на една Свръхсила, неподвластна на описание и разбиране. С тези си качества Богът на древните праотци не потъва в забравата на миналото, а се устремява напред - към най-съвременните схващания за Божественото начало в живота на Вселената.

А сега се пригответе за нещо шокиращо:

Българинът никога не е преставал да вярва в Тангра!

Ако има скептици, то нека тръгнат по улиците с въпроса: "Вярвате ли в Бога и покрива ли се Вашата вяра с църковните догми?" Ще речете, че при анкетата никой няма да спомене Тангра? То е, понеже става дума не за име, а за слово, обозначаващо Бога. Нали никой не обвинява англоезичните народи в езичество заради вярата им в "някакъв си Год"?

В монголската митология съществуват повече от сто божества. Всички те носят наставката "-Тенгри". Дзол-Тенгри, Цахилган-Тенгри и Анарба-Тенгри са съответно богове на късмета, мълнията и красотата. Знаменитите статуетки - бурхани се наричат още Бурхан-Тенгри. Понякога монголите наричали отделните Тенгри "нямащи ръце и крака" или "възникнали, не показвайки себе си".

Един мой приятел, Мюмюн Чакъров преди 20 години ми каза, че за турците Аллах е Танръ, т. е. Бог. Макар че Аллах също е дума, означаваща "Бог", но в превод от арабски. После ми се случи да разговарям с български татарин на същата тема. "Вярно е" - ми каза. "На турски е Танръ". Запитах го как е на татарски. Отговорът ме зашемети: "Тангра". В който и Бог да вярват, турците все го наричат "Танръ". А татарите - "Тангра". Което не им пречи да бъдат мюсюлмани. При Волжките и Кавказки българи вярата в Бога Небе е била толкова силна, че след като приели исляма, думата “Тангра” била приета от ислямските теолози като едно от 99-те имена на Аллаха.

Ако пък се спрем на словосъчетанието "Богът - Небе", то ще видим, че в езиците на редица народи тези думи имат общ корен. Тук справедливостта изисква да подчертая, че далеч преди мен до този извод е стигнал Тачо Танев: "В много от индоевропейските езици названието за Бог е образувано от корен с първоначално значение "ден", "светлина", "дневно небе". Само че първото издание на тази книжка бе излязло, когато успях да прочета прекрасното изследване на Танев. Все пак, нека изброя част от моите доказателства:

Латинското Деус произлиза от санскритската дума "дейус" /дневно, сияещо небе/. Хетските "Шиуна" и "Шиуат" значат съответно "Бог" и "Небе". Нека не забравяме и Великият Баща Танакашвила, Създателят на всичко, почитан от североамериканското племе Сиу. В Меланезия върховното божество било Тангаро, а на Хаваите - Танри. Така нашата древна дума "Тангра" послужила за обозначаване на Бога. Пък и можем ли да намерим по-прекрасен символ от безкрайността на небесните простори?

Тезата за разпространение на Тенгрианството в Американския континент среща сериозни възражения, затова припомням един малко известен факт. През 1912 г. руският инженер Балод открива в Монголските планини цял град на мъртвите. Около находката се разшумя, когато се повдигна въпроса за съдържанието на злато в косите на хуните. Косите на откритите в града тела също съдържали злато. Изрично бе подчертано, че населението на този град не било монголско. Всъщност откритият град бил древнобългарски. /Те, монголите си го знаели отдавна, но кой ли търси тяхното мнение!/ Интересно е да се отбележи, че сред останалите намерени предмети имало лули. Произходът им е значително по-стар от времето на Колумб. Още едно потвърждение за връзките между жителите на американския континент и българите. А ето и други еднаквости: Сиукският ритуал на побратимяване е същият като при старите българи: с размяна на кръв от разрязани вени. Североамериканските индианци имат цветови обозначения за посоките на света. И ние сме имали същите обозначения, но сме престанали да си служим във всекидневието с тях, докато сме ги забравили. Учителите са забравили урока, но учениците помнят!

И още малко за Америка. Североамериканският народ Анасази, съседи на Навахо били превъзходни астрономи и архитекти, но слаби занаятчии. Сякаш когато им преподавали уроците на човешкото знание, техният учител е забравил или загубил някъде половината учебници. Но има и друго интересно: защо при правоъгълните и квадратни жилищни сгради, между кулите и укрепленията с прави ъгли, храмовете на Анасази са кръгли? Като Български капища... Като храмовете на Тангра!
Титла: Относно: Завръщането на Тангра
Публикувано от: Eltimir в Септември 29, 2008, 08:33:03 am

Вярата в Тангра не е само монотеистична. Тя е по-древна, отколкото сме допускали. Иначе как ще обясним нейното разпространение - от шумерското "Дингир", през китайското "Тян", та чак до полинезийския върховен Бог Тангароа? Алтайци, тувинци, буряти, калмики... Огромните пространства на Централна Азия пазят спомена за нашия Тангра. Още се помни хунорският боен вик "Ченли!" Древната ни вяра е увековечена с името на един от най-високите планински върхове в света - Кан Тенгри. А някои тибетски мъдреци се наричат един друг с прозвището "хора на Тингри". Ако изоставим късогледото си високомерие, можем да съзрем корените на най-древната религия, съществувала сред човешкия род. /Елтимир, "Тангра в епохата на Агни", София, 1996 г., стр. 5./ Уточнението в скобите се налага, тъй като прочетох почти същите думи:

"Образът на Тенгри се отнася към най-древната митология на народите от Централна Азия, възникнала няколко века преди нашата ера. Самият термин го сравняват с хунското "Ченли" и с китайското "Тян" и даже с шумерското "Дингир". - /Мурад Аджи, "Тайна святаго Георгия или подаренное Тенгри", МБФ "Джарган", Москва, 1997 г., стр. 107/

Отделям такова внимание на Мурад Аджи, тъй като неговите заслуги в изследването на Тенгрианската Вяра наистина са огромни. И ако нещо в случая ме възмущава, то не е, преписването от български автори, а неспоменаването на България. Странно, защо толкова големи умове се стъписват пред нас, с какво толкова ги плашим? А уж сме били диво номадско племе...

Големият български историк Петър Добрев извади на бял свят удивителни данни за невъобразимата древност на българския народ. Посочи следите, оставени от нас из дългия ни път. Даде преки доказателства за високата ни материална и духовна култура. Официалната /с извинение/ наука подмина всичко с мълчание. Някому е изгодно да бъдем диви варвари. Някой е забравил, че е Бълг
арин.


Тагове:   Шумер,   анасази,   бог-небе,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Пак ти благодарим за поднесената информация, и най-вече за тълкуванията, които аз лично приветствам и се съгласявам.
30.07.2020 14:26
   Наистина Тангра е идентичен с единният Бог в изповядваните религии, които не е нужно да бъдат наречени монотеистични, и да почитат Имената Му  на проявление в Духа на Сътворението.
   И пак си припомням, че духовността и вярата ни са личен път и стремеж към разбиране чрез наподобяване на...., хе, ами защо да не избера да го наричам Тангра!? Даже докато другите си го тълкуват и проповядват както си искат религиозно! :-)))
   Затова човек трябва смело да изповядва поне пред себе си разбирането си, даже и с примитивни духовни понятия,  за да разбере дали те са порочно изопачени понякога до тяхната противоположност.
   За мое си разбиране, аз наричам Езичество, "Съпротивлението" на Божието (Тангровото :-) оДухоТворение. А то се проявява чрез цяла йерархия от Богове, които наричаме Демони, когато ни се показват страшни. Ами защото от всички лакомства най-обичат Страха ни, а от качествата Примирението :-)))...  Извини но хуморът понякога намира по-кратки и верни метафори от дългите религиозни проповеди, владеещи демагогията на лъжата.

   Споделям си, че съм разговарял с последователи на различни религии, и сред тях ярко се отличават наистина одухотворените и вярващите в.... Тангра. (Ами така реших да го наричам вече, за да не става объркване :-)))  И напротив, все повече от съвременните религиозни проповедници, със самочувствие че са окупирали духовността ни, излъчват душевна нечистоплътност докато не проповядват изопачени добродетели  и ритуали които ги затвърждават.
   Като се замислих, няма да ми стигнат и няколко коментара, за да давам само намеци и примери за размисляне. НО, тяхното намиране въпреки че са навсякъде около нас е личен Път и Избор на всеки!

   Пак ти благодаря за личните равносметки Татяна, които не проповядвам на никой за единствено верни. И се извинявам за душевният дискомфорт на някои региозности Но аз в блога вече свикнах да ме мразят... :-)))
   Лекс
цитирай
2. bven - Харесвам начина, по който излагаш твоето мнение, Лекс:)))
01.08.2020 12:33
Естествено, в този блог можеш да коментираш спокойно, едва ли някой те мрази. По-вероятно е да желаят някои блогери да те провокират, ако се поддадеш на провокаци ите им. Все пак, всеки е на различно ниво на развитие и възприемане на действител-ността. Даже не намирам за особено полезни и становищата на гърците и напъните им относно Св.София. Но политиката е едно, а душевният мир - друго. Дали вярваш в Тангра, Иисус или Мохамед, ако не си разбрал своята истина и не я отстояваш, значи имаш още дълъг път. Всичко, което води до смут, представлява провокация и колкото по-рано се разбере, толкова по-добре. Войнството на Луцифер, носителят на светлина, се грижи за такива души. Затова и осъзналите се някога се самоизолирали в отдалечени краища. Дори и в днешно време мнозина решават да живеят далече от цивилизацията:))) Написаните книги говорят красноречиво за постигнатото.
Дано в тези горещници, когато се пече хлабът и решават съдби, Божественото е с нас!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867531
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава