Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2017 08:44 - бъдеще в миналото
Автор: bven Категория: Спорт   
Прочетен: 1579 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Древните българи са ценели особено много две неща: свято спазване на дадената дума и това, че принадлежи към една колкото голяма, толкова привлекателна общност, която има минало, настояще и бъдеще. У древните българи желанието да служат, готовността да се жертват за своя род е идвала не по нечия заповед отвън, а е била родов навик.
 
 
III. Религия, закон, празнична система и традиции

В българската държава освен трите съсловия – боили, багаини и обикновени българи, е имало и четвърто съсловие. Това е съсловието на духовниците, наричани колобри.
По-горе казахме, че над трите съсловия са канът и кавханът. Особеното в българската държава е, че наред с кана и кавхана в управлението са стояли представителите на духовенството – колобрите. Те са изпълнявали особено важна роля да поддържат високия дух, особената дисциплина и спазване и опазване на празничната система и традиции на българите.
Тангризмът е основна религия на българите, но тангризмът не е само религия, той е преди всичко учение за Вселената и бог Тангра е богът, който олицетворява огромните знания на българите за Космоса и Вселената.
Религията на българите е в синхрон с държавността и разбиранията за социална справедливост в българското общество. Учението за Тангра стои по-високо като степен от християнството.
Тангризмът като религия е тясно свързван с народните обичаи и духовните традиции на българите. Ние нямаме задача да разглеждаме подборно гореспоменатите дадености при българите, но в съзвучие с темата религия, празничната система и обичаите имат особено място в социалната им философия. Нещо повече, социалната философия стои здраво на базата на религията, празничната система и обичаите.
За какво става въпрос?

1. Както посочихме по-горе, една от най-характерните черти на българите била святото спазване на дадената дума. Този обичай на българите е тясно свързан с религиозни обети, давани от тях. Така например: в завършека на известния надпис на Пресиян четем: “…Българите направиха много добрини на християните /ромеите/, но християните ги забравиха… Но Бог вижда.” В надписите от VII – IХ в. са запазени и думите, с които българите са давали своите свещени и непоклатими клетви и обети – ТАГРО /ТАГРОГИ/; ТУБА /обет/; ТУВИН /ТУБИН/ - клетвен, даден обет; ТАММЪ – свещен дар, свещено приношение. Зад всички тези клетвени слова стои Бог Тангра.
2. Религията на българите – тангризмът, е тясно свързана с едно от големите им достижения – КАК ДА СЕ ЖИВЕЕ СМИСЛЕНО И КРАСИВО. По съобщение на арабския книжовник Ал-Гарнати волжските българи в началото на своята първа писана история са написали: “Думата българин значи мъдър, знаещ човек.” Това означава и показва, че това е достоен и културен народ и стожер на културата им са били техните духовни традиции. А пазители и разпространители на тези традиции са били представителите на духовното съсловие българските жреци колобрите /колобър – човек, който е дал свещен обет, свещенослужител/. Те извършват най-свещените ритуали. Без колобъра не се започва нито един голям празник, защото той е човекът, който осъществява връзката между обикновените хора и бога, той е божият пратеник на земята.
Колобрите не са били просто шамани, а са носители на една духовна култура, която определя и духовността на българския род. Те са били носители и на религия, и на наука, и на култура.
3. По-горе съобщихме, че тангризмът освен религия е и учение за Космоса и Вселената. Почитането на Бог Тангра има пряка връзка със знанията на българите за Вселената и по-точно за произхода и истината за слънчевата система. Тези знания са изразени в най-синтезиран вид от Учението за върховното единство, Учението за ДАО и Учението за богомилите.

В Учението за върховното единство основополагаща е идеята за основното първично начално единство, което на съвременен език означава първичното единно начало. Първичното начално единство обхваща безкрайно пространство и време. Чрез пулсационни излъчвания то създава нови самостоятелни огнища, които на свой ред също могат да пулсират и излъчват. Многократното повторение на този процес води до създаване на Вселената. Това всъщност е сътворението на света. Съвременната теория на големия взрив се вписва в пулсационния модел само като една пулсация на разширяващото се пространство.
Подобна е картината и в даоизма, където ДАО е аналог на първичното начално единство, ЯН и ИН са аналози на двете главни основни начала /пространство и време/, а движението на Великия предел до следващия Велик предел е пулсация или туптеж. Анализът показва, че ЯН и ИН са български думи, които често се употребяват и в съвременния ни език, поради което имаме Върховното единство ВЕД, което е чисто българско научно постижение. Или много векове преди в Европа да се даде право на знаещите да докажат произхода на Вселената, в т.ч. и произхода на Слънчевата система, българите са знаели, нещо повече, те са имали стройно учение за сътворението на света и истината за слънчевата система. Тези знания са определяли вътрешната уредба на българската държава, празничната система и традициите и сложните взаимоотношения вътре в българското общество. Бог Тангра е бил стожер на равнопоставеността на всички, живеещи на територията на българската държава, на него са се подчинявали законите и отношението към тях. Бог Тангра = Космически разум.
 



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14924599
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39061
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава