Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2017 08:44 - бъдеще в миналото
Автор: bven Категория: Спорт   
Прочетен: 1368 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Древните българи са ценели особено много две неща: свято спазване на дадената дума и това, че принадлежи към една колкото голяма, толкова привлекателна общност, която има минало, настояще и бъдеще. У древните българи желанието да служат, готовността да се жертват за своя род е идвала не по нечия заповед отвън, а е била родов навик.
 
 
III. Религия, закон, празнична система и традиции

В българската държава освен трите съсловия – боили, багаини и обикновени българи, е имало и четвърто съсловие. Това е съсловието на духовниците, наричани колобри.
По-горе казахме, че над трите съсловия са канът и кавханът. Особеното в българската държава е, че наред с кана и кавхана в управлението са стояли представителите на духовенството – колобрите. Те са изпълнявали особено важна роля да поддържат високия дух, особената дисциплина и спазване и опазване на празничната система и традиции на българите.
Тангризмът е основна религия на българите, но тангризмът не е само религия, той е преди всичко учение за Вселената и бог Тангра е богът, който олицетворява огромните знания на българите за Космоса и Вселената.
Религията на българите е в синхрон с държавността и разбиранията за социална справедливост в българското общество. Учението за Тангра стои по-високо като степен от християнството.
Тангризмът като религия е тясно свързван с народните обичаи и духовните традиции на българите. Ние нямаме задача да разглеждаме подборно гореспоменатите дадености при българите, но в съзвучие с темата религия, празничната система и обичаите имат особено място в социалната им философия. Нещо повече, социалната философия стои здраво на базата на религията, празничната система и обичаите.
За какво става въпрос?

1. Както посочихме по-горе, една от най-характерните черти на българите била святото спазване на дадената дума. Този обичай на българите е тясно свързан с религиозни обети, давани от тях. Така например: в завършека на известния надпис на Пресиян четем: “…Българите направиха много добрини на християните /ромеите/, но християните ги забравиха… Но Бог вижда.” В надписите от VII – IХ в. са запазени и думите, с които българите са давали своите свещени и непоклатими клетви и обети – ТАГРО /ТАГРОГИ/; ТУБА /обет/; ТУВИН /ТУБИН/ - клетвен, даден обет; ТАММЪ – свещен дар, свещено приношение. Зад всички тези клетвени слова стои Бог Тангра.
2. Религията на българите – тангризмът, е тясно свързана с едно от големите им достижения – КАК ДА СЕ ЖИВЕЕ СМИСЛЕНО И КРАСИВО. По съобщение на арабския книжовник Ал-Гарнати волжските българи в началото на своята първа писана история са написали: “Думата българин значи мъдър, знаещ човек.” Това означава и показва, че това е достоен и културен народ и стожер на културата им са били техните духовни традиции. А пазители и разпространители на тези традиции са били представителите на духовното съсловие българските жреци колобрите /колобър – човек, който е дал свещен обет, свещенослужител/. Те извършват най-свещените ритуали. Без колобъра не се започва нито един голям празник, защото той е човекът, който осъществява връзката между обикновените хора и бога, той е божият пратеник на земята.
Колобрите не са били просто шамани, а са носители на една духовна култура, която определя и духовността на българския род. Те са били носители и на религия, и на наука, и на култура.
3. По-горе съобщихме, че тангризмът освен религия е и учение за Космоса и Вселената. Почитането на Бог Тангра има пряка връзка със знанията на българите за Вселената и по-точно за произхода и истината за слънчевата система. Тези знания са изразени в най-синтезиран вид от Учението за върховното единство, Учението за ДАО и Учението за богомилите.

В Учението за върховното единство основополагаща е идеята за основното първично начално единство, което на съвременен език означава първичното единно начало. Първичното начално единство обхваща безкрайно пространство и време. Чрез пулсационни излъчвания то създава нови самостоятелни огнища, които на свой ред също могат да пулсират и излъчват. Многократното повторение на този процес води до създаване на Вселената. Това всъщност е сътворението на света. Съвременната теория на големия взрив се вписва в пулсационния модел само като една пулсация на разширяващото се пространство.
Подобна е картината и в даоизма, където ДАО е аналог на първичното начално единство, ЯН и ИН са аналози на двете главни основни начала /пространство и време/, а движението на Великия предел до следващия Велик предел е пулсация или туптеж. Анализът показва, че ЯН и ИН са български думи, които често се употребяват и в съвременния ни език, поради което имаме Върховното единство ВЕД, което е чисто българско научно постижение. Или много векове преди в Европа да се даде право на знаещите да докажат произхода на Вселената, в т.ч. и произхода на Слънчевата система, българите са знаели, нещо повече, те са имали стройно учение за сътворението на света и истината за слънчевата система. Тези знания са определяли вътрешната уредба на българската държава, празничната система и традициите и сложните взаимоотношения вътре в българското общество. Бог Тангра е бил стожер на равнопоставеността на всички, живеещи на територията на българската държава, на него са се подчинявали законите и отношението към тях. Бог Тангра = Космически разум.
 Гласувай:
7
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10441730
Постинги: 2245
Коментари: 12170
Гласове: 32137
Архив
Календар
«  Декември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031