Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 16:41 - Промишлена технология за отглеждане на домати на земя
Автор: emmg Категория: Технологии   
Прочетен: 27893 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.06.2010 14:30


 
 
Технология за отглеждане на домати

Момчил Георгиев Вълчев
emmgbg.blogspot.com/

Изисквания на доматите към условията на отглеждане

Доматите,както и повечето растения,обитават две среди: Въздушна (надземна част) и почвенна(коренова с-ма).Много е важно в тези среди да се създадат максимални условия и комфорт за развитие на растенията.За нормалното им развитие са нужни 5-те основни фактора на живота: светлина, топлина, вода, въздух и храна(хранителни в-ва).От осигуряването на необходимото им количество зависи получаването на качественна продукция и големиината на добива.

Светлината се явява първостепенно условие за живота на растенията.Листата на растенията са своеобразна фабрика ,която под влияние на слънчевата енергия,преработва CO2 и водата до необходимите им органични в-ва.Домата е светлолюбиво растение.Колкото по интензивна е светлината, толкова по бързо се формира добива.Низката осветеност задържа развитието.Недостатъчната осветеност(облачност) и малкия светлинен ден забавя времето от цъвтежа до узряването

Домата е топлолюбива култура.Оптималната температура е 20-25гр.Ръста на растенията се прекратява при температура по-ниска от 10гр,а на генеративните органи -15гр и по голяма от 35гр.Цъвтежа се преостановява при температура по-малка от 12гр. и по-голяма от 30гр.При температура -1гр растението умира.Рязкото понижение на температурата от 25гр. на 10гр. и продължителното захлаждане задържат разтежа и развитието на домата и придизвиква опадане на цветовете.

Водата е необходима в най голямо количество,след началото на цъфтежа-в периода на на

ливане на плодовете.До този период е необходима понижена влажност на почвата 60%-75%Доматите се отличават с висока сухоустоичивост,но за нормалното развитие им е необходима постояна(редовна) поливка.Домата не обича и високата влажност на въздуха.Оптималната е 45-65%. При висока въздушна влажност се затруднява опрашването.При неравномерно поливане се получава напукване и дори опадване на плодовете.

При недостатъчно въздух семената трудно поникват,влошава се развитието на кореновата с-ма(дори е въжможно изцяло да спре нейното развитие и умиране),нарушава се нормалния процес на хранене.Излишната згъстенност и обилната им облистеност затруднява активния обмен на въздуха, неговата свободна циркулация.Което води до повишена влажност на въздуха вътре в посева и в резултат се благоприятства появяването и развитието на неприятели и болести.

Правелното хранене на растенията е фактор за получаване на здрави растения и висок добив.

Ето защо е необходимо да се обърне внимание на физичния и химичен състав на почвата.

Доматите имат високи изисквания:висока пористност (65-75%),ниска влагоемност (45-50%),въздухоемкост(20-25%),плътност (0,4-0,5 г/см2).За да се получи това, се смесва 20% от почвата , 60% торф и 20% прегоряла тор

 

 

Технология на отглеждане на доматите

image

При отглеждане на доматите се използува, така наречения разсаден метод.Разсада се отглежда в специални отделения поради по специфичните условия на развитие.Отначало семената се засаждат в саксии,касетки и т.н.Прави се смес от еднакви части земя, прегоряла тор и торф.Ката на 10л обем се добавя 300гр NPK(10-20-10)-бързо разтворим.Торопочвената смес се обеззаразява при температура 70-80С°.За по добро поникване семената се рътят в продължение на 24ч в хладка вода.след което се засяват в редица на дълбочина 0,8-1см.Полива се с топла вода 30-35С° и се покрива с полетилен за дружно поникване.Премахва се след показване на парвите растения.Понеже домата е топлолюбива култура,оптималната температура за изникване на растенията е 20-25С°.При по ниска температура кълняемоста рязко пада: при 10С° кълняемоста на семената е не повече от 6-10%.

После появяването на кълновете през следващите 7 дни температурата се снижава: през деня 12-15С°, нощем 6-10С°.през първата седмица ръста и развитието на разсада силно зависи от температурата, ако е висока то разсада ще се източи слаб.След това температурата отново се повишава : 20-26С° в слънчев ден, 17-19С° в облачен, през ноща 6-10С°. Влажноста на субстрата трябва да е 75-80% от ППВ, относителната влажност на въздуха 60-65 %, необходима е много добра вентилация.

За нормалното развитие на разсада е необходима светлина.Мощноста на облъчване е 400 Вт/м, продължителността през първите 2-3 дня - 24 ч/ден , а след това 16ч/ден.След пикиране се намалява на - 240 Вт/м2, 16 ч/ден.Това снижаване е необходимо за да се подготви разсада за изкарване на постоянно място.

Пикиране на доматите става във фаза първи настоящ лист(третия след двата семедели).Като при изваждане на растението корена се съкращава с 1/3,за да се стимулира образуването на страничните корени.Най съвременен метод е за пикиране в тарини(пластмасови торфови и др. форми за разсад).Но могат също така да се използват и кофички от 200мл за безалкохолно или кофички от кисело мляко.Големината зависи от срока на разсаждане на постояно място.

След 18-20дни се извършва разреждане на разсада.Ако остане плътно светлината ще попада само на връхните части,ще се наблюдава прорастване на връхните части и разсада ще се изтегли.За да се получи дебел и здрав разсад, се разрежда при гъстота 20-28 растения на 1 м2

Срока на разсаждане на постоянно място става при възраст 50-60дни.Разсада трябва да е с височина ~ 30 см,с добре развита коренова с-ма, на 7-8 листа и образувана първа китка.Разсаждането става вертикално ,като стъблото не се засипва.За да се обезпечи максимална скорост на развитие.Засаждането на легнали растения води до слабо розвитие на кореновата с-ма в резултата на което растението не може да се справи с обезпечаванетона необходимата влага и хранителни в-ва.В добре хидратирани, богати на органични в-ва растенията са склони да развиват ръстат на стъблата и листата, за сметка на цветовете и плодовете.

Существуват различни способи на разсаждане.Като за индетерминантните сортове гъстотата на разсажадане е от 2,5 раст/м2 до 3-3,5 р-я/м2.За детерминантните до 5,5 раст/м2 . След разсаждане се поливат с норма (2-3 л/м2).

Тука има още една особеност.Корените на доматите имат особеността да растат по посока на влагата и кислорода.Честите поливки в малки дози през този период, водят до образуване на слаба и повърхностна коренова с-ма,която в по следващ етап е неспособна да се справи с изхранването на растението.За това след първоначалната обилна поливка растенията се засушават за 7-10дни,за да могат корените да стигнат до по дълбоките слоеве.Ако през този период има силно слънце и растенията вяхнат през деня се извършва опръскване със оросители или на ръка с пръскачка.

След 2-3дни растенията се привързват към носещата конструкция и започва формирането на растенията

Формирането на индетерминантните сортове е едностъблено.Култученето става веднъж седмично, за да не се допусне прорастването на култуците повече от 7-8см. След 40-45 дена започва и следващата операция: премахване на долните листа(за да се избегне развитието на болести от застоелия въздух ине доброто осветение).Премахват се не повече от 2-3 листа седмично.Като на растение се оставят до 18-22листа.При по горещо време се оставят повече

следва

 




Гласувай:
2




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emmg
Категория: Технологии
Прочетен: 49896
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031