Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2013 08:00 - монополите в селското стопанство
Автор: bven Категория: Технологии   
Прочетен: 2173 Коментари: 2 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


НЯКОЛКО ДУМИ ЗА МОНОПОЛИЗАЦИЯТА НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО


Проблемът за преодоляването на глада като глобален планетарен проблем се превърна в предпоставка за формирането на някои международни организации, каквато се явява ФАО - Организация по храните и земеделието, което от своя страна доведе до развитието на един глобален модел на световна монополизация на селското стопанство.

Главна цел в това отношение е монополизацията на производството на селскостопанските продукти, така че селскостопанските производители-гиганти, които имат възможност да произвеждат продукти много евтино и с изключително ниска себестойност, да не бъдат пазарно кон- курирани от западноевропейски и американски фермери.

Ето защо няма нищо чудно във факта, че фермерските стопанства в Западна Европа, които от доста години съществуват на дотации от страна на правителствата, днес са подложени на мерки, водещи до съкращаване на дотациите. Кой има интерес от това - държавата, правителството, обществото?...

Фермерите се опитват да отстояват своите права посредством стачки, които в известна степен способстват за забавянето на наблюдавания процес, но те не са в състояние да го спрат. Така че, ако фермерите днес все по-трудно отстояват пазара на своите продукти в собствените си страни, тъй като правителствата все по-малко ги подкрепят срещу евтините продукти на големите концерни, то в близко бъдеще те просто ще бъдат поставени на колене, защото прогнозите показват, че до четири-пет години дотациите от страна на правителството на повечето от западните държави в посока към селското стопанство ще бъдат прекратени.

Ето защо на фермерите вече им се предлага да се преустройват като друг вид специалисти и да се готвят за преход към нова трудова дейност. Под формата на грижа, правител- ствата финансират различни учебни и социални програми, с които се прави опит да се устроят потърпевшите, за да не възникват в бъдеще нови проблеми.

Но дали е така и в какво се състои тайната на толкова евтините продукти на големите концерни в сравнение с обикновените фермери?
Преди всичко, голяма част от евтините селскостопански продукти се произвежда в гигантски фабрики. Ако обаче се погледне върху опаковката на много от продуктите, например млечните, може да се прочете съставът, в който ще откриете определени химически, уж безвредни добавки.
Същото се отнася за колбасите с най-различни добавки, както и за хлебните изделия, а ако имаме предвид зеленчуците, например краставици или домати от Холандия, то ще открием странен воднист и безароматен вкус. По всяка вероятност тези зеленчуци са расли в специален химически разтвор и под въздействието на специално облъчване, като наред с това тези плодове и зеленчуци постоянно се "подобряват" с помощта на манипулация с гени (генно инженерство).

Успоредно с това, от друга страна върви и един друг процес - сериозната промяна на законодателството в Европейския съюз (бившия
"Общ европейски пазар"), предоставяща широки възможности за генетичната обработка на селско-стопанската продукция и за нейното потребителско стандартизиране.

Какво всъщност предоставя манипулацията с гените на растенията?

Един очевидец, който е посетил ферма в Холандия, занимаваща се с производство на домати, казва: "Сутринта доматите бяха посадени, а вечерта те вече бяха узрели и готови за бране." Вероятно се досещате, стойността на тези "домати" няма как да бъде значително по-ниска от тази на доматите, израснали при обикновени условия. Конкуренцията от страна на такива плодове и зеленчуци вече е буквален бич за производителите от някои южни страни като Италия и Испания, поради което те също започват да търсят изход от положението си с помощта на генното инженерство, с цел снижаване цената и удържане на конкурен- цията.

Световната монополизация на селскостопанска продукция не подминава и такива страни като Русия. Целта е да се подбие селскостопанското производство в Русия посредством евтиния внос.
По този начин Русия все повече и повече изпада в зависимост от западните производители – гиганти, а последното ще бъде в бъдеще и своеобразен коректив в политическото поведение, тъй като при разногласия тя би била атакувана с прекратяване на доставките и заплаха от глад.

Значително по-лесно това се осъществява в страни с по-малки мащаби и по-слаби в икономическо отношение, сред които се намира и България.
Но това е само едната част от въпроса, защото естествено е да се запитаме, а какъв ли е ефектът на подобни храни върху човешкия организъм?

Тук ще представим без редакция откъс от един доклад на Грийнпийс, озаглавен "Относно "Раундъп" - "Хербицид без конкуренция".

1. Липса на готовност за Раундъп: защо потребителите и фермерите трябва да избягват генетически обработените соеви зърна.

2. Липса на готовност за Раундъп: критика на опитите на "Монсанто". Тази есен американските фермери ще берат плодовете на първата реколта генетически обработени соеви зърна. Соевите зърна бяха генетически изменени от химическия гигант "Монсанто" и като такива съдържат предпазни мерки от бактерии и вируси. "Монсанто Раундъп" (Roundup) или препаратът Раундъп на "Монсанто" подготвя соевите зърна в хода на един масивен генетически експеримент, в който хората и околната среда играят ролята на опитни гвинейски прасета.

image


Въпреки че тази година по-малко от два процента от соевите зърна са преминали през обработка с Раундъп, по план те трябва да се смесят с обикновените соеви зърна и така да се получи един от множеството продукти на база соево зърно.
Според плана на "Монсанто", потребителите не би трябвало да имат правото да избират дали ще искат да купят или не генетически изменени храни. Има само една полза от обработените с Раундъп соеви зърна: могат да устоят на "глифосейд", известен под чуждото име Раундъп. Срещу тази единствена полза може да се претегли рискът от генетическо замърсяване, енергии, нарастнали зависимости от хербициди. Генетическата обработка е един мащабен експеримент с неизвестни последици, поради което потребителите просто не искат такава храна.

Десетки компании в Европа искат соево зърно, което да не е генетически обработено, а тъкмо Европа е един от най-големите пазари на соево зърно, произведено в САЩ. Заради немалката печалба на "Монсанто", американските фермери - производители на соя преди всичко рискуват да загубят такъв огромен пазар.

Само факти:
— 60
% от консумираната храна съдържа соево зърно, като се почне от маргарина - до бебешките храни и шоколадовите пръчици;
— САЩ произвеждат основната част от световното количество соево зърно и около половината от това се експортира за Европа и Азия;
— С Раундъп обработените соеви зърна не носят никаква полза на потребителя, не са нито евтини, нито по-вкусни, нито по-здраво- словни;
— Резултатите от гласуването показват, че повече от 80
% от потребителите в Германия се противопоставят на генетически обработените храни, а Германия е един от най-големите купувачи на соево зърно от САЩ годишно;

image
— Обработените с Раундъп соеви зърна увеличават зависимостта на фермерите от другите химически продукти на "Монсанто";
— 15
% от реализираните продажби на "Монсанто" са в резултат на Раундъп, като това е най-продавания световен хербицид;
— Очевидно е, че Раундъп може да причини вреди както на околната среда, така и на човешкото здраве даже и при минимални количества на използване;
— Различните генетически обработени храни причиняват многообразни форми на алергии, болести и даже смърт;
— Генетически обработените организми са кръстоски между диви растения и това причинява недопустими промени в естествената екосистема.
Ако с подобни средства тръгваме срещу глада на Земята, то май трябва да се запитаме: защо ли трябва да сме сити?

www.happybody.eu/article/novo_izsledvane_raundup_prichiniava_defekti_pri_bebetata.194

из Новият световен ред, Георгиев



Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Два извода се натрапват от прима виста:
21.01.2013 13:55
1. България ще е измежду най-засегнатите от този процес.
2. Този процес няма да спре, защото лошите хора завладяха света, станаха капиталисти, а капиталистът за печалбе е готов да изсече гората, дори да произведе въже макар да знае, че ще го обесят с него...
цитирай
2. bven - На 1: Коста, мен ме тревожат другите факти -
21.01.2013 18:52
че генно модифицираните храни вече не се различават от останалите и насоките са още да се сливат с тях (особено соята) и изнудването да се работи с Монсанто в световен пазар. Авторът казва, че Русия вече изпада в зависимост от западния пазар, тук ние като че ли сме примирени с фактите?! На магазините се продават от къде ли не плодове и зеленчуци, но няма нашата хубава продукция, с която толкова се гордеехме на Пловдивския панаир.
Линкът под текста дава информация как Раундъп обаче влияе върху развитието на плода още в майката. Ето това са скритите мисли на капиталистите в световен мащаб.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14873363
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава