Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2013 08:00 - изкуството на войната
Автор: bven Категория: Технологии   
Прочетен: 2038 Коментари: 2 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


През 597 г.пр.н.е. войските на две древни китайски царства – Чу и Дзин, се срещат в голяма битка и воините на Чу разгромили напълно врага. Съветниците на чуския владетел тутакси му предложили на мястото на битката да се издигне кула в чест на победата, но владетелят неочаквано им възразил:

- Нима вие не знаете какво означава думата война? Написана, тя се състои от два знака – копие и спри. Да бъдеш воин означава да предотвратиш насилието, да оставиш настрана оръжието, да не загубиш величието си, да ,установиш в страната мир и да увеличиш благосъстоянието на хората. А сега заради мен телата на воините от двете царства лежат на бойното поле, защото аз използвах насилие. Заради мен бе извадено оръжието, защото аз не позволих да бъде оставено настрана. А щом съм позволил да се извади оръжието и съм използвал насилие, мога ли да запазя своето величие? Аз тръгнах срещу волята на много хора – как мога да установя мир в страната?

Аз извлякох изгода от несгодите и страданията на другите – как мога да кажа, че съм увеличил благосъстоянието им? Не, по-добре е да издигнем тук олтар и жертвите да поднесем на нашите сиятелни предци и да им обявим за моите деяния.


С тези думи е изразена главната китайска стратегия – истинската победа може да бъде постигната само по мирен път просто затова, че истината никога не е била и не може да бъде в гнева и яростта на човекоубийството:
Изкусният пълководец постига победа без сражение. Великият воин не воюва.
image
Тези мисли явно не са посещавали главата на западните стратези. Всъщност това не е просто някаква военна доктрина, а мъдрост от практиката и наблюдаване на живота и духовното усъвършенстване на човека от един от древните народи. Изтокът винаги ясно е съзнавал, че постигането на победа е победа над онова мъничко Аз и вътрешната свобода и разкрепостяване на духа.

На Изток отдавна е осъзнато (или не е забравено даденото от мъдреците), че във всеки успех лежи преди всичко човешкият фактор. Не знанията и навиците, а самият човек е фактор на успеха:
В ръцете на добрия човек даже лошият метод става добър, в ръцете на лошия човек даже добрият метод става лош – са казвали те. Затова и връх на пълководческото изкуство е било войната да стане ненужна. Мъдрият стратег е длъжен да ненавижда войната и да прибягва към нея в крайна необходимост. Войната се печели с мирни средства или във всеки случай без видими усилия, леко и непринудено.

В Китай няма епос, възхваляващ подвизите на герои, а пълководците са ценени винаги по-малко, отколкото чиновниците. Китайският стратег не умее да отстъпва и винаги побеждава. Той добре чувства и разбира положението на противника. Естественият въпрос на китайската наука да побеждаваш е не как да постигнеш победата, а кой е достоен за нея.

Тази стратегия идва от интуицията и наблюденията на хора, които предпочитат да действат и мъдростта им извира от безкрайното доверие в живота и природата на нещата. Защото животът е мъдър и най-добре свързва това, което става в хората. Както гласи поговорката „Когато хората осъществят своя път, пътят на Небето се осъществява от само себе си”.
Мъдростта за „победа без бой” откриваме във всяко произведение и тълкувание на древните китайски мислители и военни стратези Сун Дзъ, Мън Дзъ, Шан Ян, Хан Фейдзъ, Удзъ и др.

image

старинен бамбуков екземпляр от книгата

Изкуството на войната е известна китайска книга за военните стратегии, написана в края на 6 век пр.н.е. или началото на 5 век пр.н.е. За неин автор се смята Сун Дзъ, високопоставен военен генерал и стратег от периода Чунцю края. Някои учени вярват, че книгата не е завършена до следващия период на воюващите царства, а съществуват и теории, които приписват книгата на неизвестна група китайски философи.

Книгата съдържа 13 глави, всяка от които е посветена на един от аспектите на войната. Смята се за фундаментален и основополагащ труд по темата за военната стратегия и тактика в Източна Азия. Многократно коментирана в древен Китай, „Изкуството на войната“ е една от най-старите и най-успешните книги по военна стратегия в света. Тя е най-известният и влиятелен сред Седемте военни класики на Китай. За последните две хиляди години тя остава най-важния военен трактат в Азия, където дори и обикновените хора го знаят по име. Освен в източното военно мислене, книгата оказва влияние и на бизнес тактиките и други сфери на живота. В модерните времена се изучава във военните академии на Япония, Русия, Германия. Текстът ̀й се използва и в различни военни игри, включително StarCraft.

В последно време книгата е модна сред мениджърите, които се опитват да я прилагат в света на бизнеса.Тя се ползва дори в спорта: треньора на австралийския национален отбор по крикет Джон Бюканън раздава откъси от нея на своите играчи преди мач срещу Англия през 2001 г.

(данните са от Уикипедия и  книгата Изкуството на войната)



Гласувай:
17



1. milady - ЛЮБИМОО..МЕРСИ !!
04.11.2013 08:28
ДЕРЗАЙТЕ !!!
цитирай
2. bven - На 1: Благодаря, Милейди:)))
16.11.2013 16:14
Да дерзаем всички!!!
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14915496
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава