Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2018 09:00 - отношението - функция на еволюцията4
Автор: bven Категория: Технологии   
Прочетен: 603 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Бащата или Богът е изначалното, самосъдържащо се и непознаваемо за нас Начало, пребиваващо в Тъмнината. Той се проявява, пожелал е да се прояви, чрез материалната субстанция на Мрака, т. е. на Материята.

И тогава започва одухотворяването на материята, нейната енергийна организация в Рупа. Рупа на индийски означава форма, физически образ, а Арупа е не-форма, няма образ. Така Арупа /Богът/ става Рупа-формата имаща конкретен образ. Това желание на Бога-Баща Го прави творец-оплодител на материята. Адам е;.създаден сам, но неговите полови дадености предвещават идването на жената и изискват нейното сътворяване да стане по подобие и съответствие на Адам, на вече сътворения, на вече реализираната идея на Бащата. Реализирана не как да е, а "по образ и подобие" на самия Него.

Синът по творчество е подобие, което дава възможности за проникване в материята и за създаване на други подобия. Ето как Арупа-не формата, Богът, ставайки Рупа-формата, Материята, получава възможността да достигне до еволюционно развитие и семепроизводство, със запазени в еволюцията самостоятелност и единство на двата полюса, на двата пола.

Адам е трябвало да поиска творчество, да пожелае развитието си във Формата и чак тогава той придобива възможността да стане нещо друго освен животно, освен всички онези животни, които са край него и между които няма нито едно идентично на него, което да му бъде полюс. Полюс, който е обаче и в пълно единство с битието. Адам Кадмон /двуполовият/ става Адам и Ева - еднополовите. Ева е неговият собствен полюс произлязъл от самия него. Символ на това е реброто-самоизнесъл се, саморазвил се. Така Ева автоматично става крайната му противоположна по знак същност. Материята това е Ева -животът.

Адам е оплодител, а Ева- субстанцията, творяща плодовете в Рупа, във формата. Арупа и Рупа раждат Вселената, творяща материя. Именно затова Ева съблазнява Адам с плода на познанието. Тя съблазнява можещият да я формува и да се реализира чрез нея. Иначе Адам не би могъл да получи реализацията си. Така Бащата се самосъзнава и развива чрез проявяването си в Материята. Бог в самата си същност, изначално е готов да опложда, да създава. Адам също е готов / чрез половия си апарат/ да го прави, дори тогава, когато Ева още не е в мислите му, нито пък е била в плановете на Бог-Отец, защото ако беше няма причини да не я сътвори едновременно с Адам. Сътворена чрез Адам и собствената му материя /реброто/, Ева именно чрез него Го прави възможен да се саморазвива, развивайки формите, които сам той създава-ще създаде в бъдеще.

Така Жената, плод на желанието на Бога, става символ за същността на материята, проявена чрез действието на Бога-Баща. Родената обаче чрез желанието, придобила възможността за възпроизводство, носи след себе си редица следствия. Едно от тях и главното е придобиването на критерия ОТНОШЕНИЕ, като функция на ума на хората. Преди да придобие функцията отношение, преди мозъкът да реализира за първи път конкретна преценка провокирана от реална ситуация, Човекът е бил космическо същество, небесно, без да притежава качествата и способностите на своите Творци, че е по образ и подобие на самите тях. Те са заложени в него, но не са проявени. Творен с характерната за боговете пълнота и хармония, Човекът, Адам Кадмон е бил подобие, но с неразвити качества. Имал е подобие, но не е имал възможности. Целостта и подобието се е изразявало в андрогинността, двуполовостта на Адам, съдържащ в себе си и Ева. В него е бил Живота като част от целостта му, но е липсвала възможността да го прояви. Тази пълнота и подобие изглежда не са харесвали и на самият Бог, защото Той по Своя воля решава да отдели Ева от Адам и да я създаде като отделен организъм.

Богът извършва този акт на определяне за бъдещи възможности на поляризираните вече еднополови организми. Така енергията ИН, Живота, Ева, се отделя от ЯН, Адам, Оживотворяващият принцип и се поставят реалните възможности за тяхно лично творчество. Този факт де факто е внасяне на възможности в бъдеще да стане възможно прилагането на творческият принцип на Бога. Но това все още е само една възможност, която не може да се осъществи ако не потъне енергията ИН дълбоко в материалния свят, където ще прояви себе си чрез заложеното в нея подобие за творчество. И Ева приема първото указание на Змията(Материята) да се потопи в дълбините на познанието чрез личен опит. Ева яде и чрез възникналата незабавно спекулативност на личното его подвежда и космичният ЯН, Адам да се присъедини. И тук има една тайна, една недоизказаност на библейския разказ.
Че Ева яде по собственно желание е ясно, но кога схваща промяната у себе си? Защото тя подвежда Адам без да се изясни личната промяна у нея. Адам е готов да яде, защото вече няма целостта на андрогинността си - женското начало е изведено от него.


Тагове:   Адам,   развитие,   Ян,   Ева,   ин,   рупа,   арупа,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14912655
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава