Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2018 08:08 - Синът на Боначи и неговата редица
Автор: bven Категория: Технологии   
Прочетен: 1585 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


На човешката дейност са присъщи три отличителни  особености : форма, време и отношение, и всички те се подчиняват на реда на Фибоначи“ 
                                                                                                           елиот


Има ли магическо уравнение, обясняващо вселената? Поредица от числа, способни да разкрият и най-сложните органични свойства или да разгадаят сюжета на сериала „Изгубени”? Вероятно не, но благодарение на един човек, живял в средните векове, и неговата страст да отглежда зайци, разполагаме със серия от числа, които отразяват редица разнообразни модели, срещани в природата.

                                           image


                                          ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ

                              или  ТАЙСТВЕНИЯТ КОД НА КРАСОТАТА

Числото Фи (на английски PHI ) e 1.618. Това е т.нар. златна пропорция, още наричано златно съотношение и златно сечениe. Това число може да бъде срещнато почти навсякъде. В сферата на дизайна и изкуството – в Архитектурни постройки като Великата пирамида в Гиза, Пантеона в Атина, католически църкви из Европа, дори сградата на ООН в Ню Йорк; в картини на Да винчи, Микеланджело, Албърт Дюрер; в музиката – сонетите на Моцарт, симфония номер 5 на Бетовен, дори и в уникалните цигулки на Страдивариус…; В природата – къде ли не… В растенията, в популацията на животните, в човешкото тяло, в ДНК на човека и животните, в космоса – в разположението на пръстените на Сатурн, в разположението на планетитев слънчевата система и т.н и т.н. Среща се дори в Библията и учудващо за повечето, но дори и в движението на индексите на стоковите борси…

Ф = 1.61803398…

Любопитно е, че 1/Ф = 0.61803398…

Числото Ф е единственото положително число, което се превръща в реципрочното си при изваждане на единица. Може да се представи и като сума от безкрайния ред: Ф=1+1/(1+1/(1+1/(1+ …

или Ф=?(1+?(1+?(1+?(1+?(1+?(1+…))))))

Ф е границата, към която се стреми отношението на два последователни члена от реда на Фибоначи.

Коя е най – хармоничната измежду няколко правоъгълни фигури?

Тази хармонична фигура се получава, когато съотношението на по-голямата страна към по-малката е равно на 1.618 – числото, което в математиката се счита за „златно”.Тази правоъгълна пропорция може да сенамери в хиляди неща по света, от архитектурата до кибритените кутийки, визитните картички, книги и стотици други всекидневни предмети, просто защото хората я смятат за приятна.

Голямата пирамида в Гиза, Хеопсовата пирамида, седалището на Обединените Нации в Ню Йорк, катедралата в Нотердам, всички те се подчиняват на правилото на това Златно сечение.Гръцкият Пантеон е най-яркият пример на това правило.
Векове наред абсолютният израз на художествената естетика и мъдрост не се е отклонявал значително от тази пропорция. Няколко ренесансови творци използват Златното сечение при своята работа. Виден техен представител е Леонардо да Винчи, който го използва в „Тайната вечеря“ и „Витрувианския човек“.

Този енигматичен код е въплътен също така и в музиката.

Но съществува и безкраен брой на органични и неорганични неща в природата, които повтарят безкрайно тази уникална пропорция. От правоъгълника до златната спирала – примери могат да се намерят навсякъде: в рогата на овена, минералите, водовъртежа, торнадото, пръстовия отпечатък, венчелистчетата на розата, концентричните образувания на карфиола или слънчогледа, птиците, насекомите, морските организми, Млечния път или малкия охлюв. От геометрична гледна точка, един перфектен и красив охлюв, като наутилуса, е образец на Златното сечение. Много дървета също разкриват златното съотношение в дебелината на клоните си, от по-ниски към по-високи.

Хармонията в човешкото тяло също крие в себе си златното число Фи – съотношението на височината на човешкото тяло към дължината на краката (от пъпа надолу) разкрива хармоничното 1.618 в телата ни.

Започва се с 0 и 1, а всеки следващ член на редицата се получава като сума на предходните два. Първите няколко числа на Фибоначи са   0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89,...

      Произход

Италианският математик Леонардо  Писано,синът на Боначи, през1202 г.публикува редица от числа, всяко от които се получава като сума от предходните две, като първите две числа са 1 и 1: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21,… Той е научил за тази редица от числа по време на пътешествията си в страните от тогавашния Изток и редицата е била наречена на негово име, защото я е популяризирал.

Оказва се, че колкото по-големи са числата от редицата на Фибоначи, толкова отношението на двете последни числа се приближава до "златното сечение" и при граничен преход (при безкраен брой числа в редицата) става равно на "златното сечение".

Често редицата на Фибоначи се свързва и със следната задача: Чифт зайци (мъжки и женски екземпляр) могат да произведат за единица време (напр. един месец) нов чифт зайци, които продължават да се размножават (в класическата задача на Фибоначи на новородения чифт зайци са му необходими два месеца, за да дадат първото си поколение, след което продължават да се размножават всеки месец). Колко е броят на живите чифтове зайци след определено време, ако никой не унищожава зайците? Отговорът се дава от последното число в редицата на Фибоначи. Разбира се, тази задача е чисто илюстративна.

Оказва се обаче, че твърде много закономерности, наблюдавани в природата и в поведението на човека, могат да се опишат, макар и с някаква по-малка или по-голяма грешка, с числа от редицата на Фибоначи, въпреки че в някои случаи това обяснение може да изглежда преднамерено.

Всъщност алгоритъмът за образуване на поредното число от редицата на Фибоначи изразява факта, че следствието (последното число от реда) зависи от предисторията (причините) по конкретния за тази редица начин, а именно: последното число е сума от двете предходни числа. Оказва се, че колкото по-големи са числата от редицата на Фибоначи, толкова отношението на двете последни числа се приближава до така нареченото златно сечение.


Фибоначи нивата са изключително популярен и широко използван от трейдърите инструмент, за вземане на инвестиционни решения и залегнали в търговските стратегии на трейдърите.

видео:https://youtu.be/tje_xhghD6A
по данни от интернет

Приятели, поради нежелани присъствия и вредни за здравето ви коментари, временно затварям за  мнения блога.
Светлина и Любов !!!



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867057
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава